aby założyć posty i tematy.

Suicide Squad

PreviousPage 5 of 6Next
Cytat z Marek Pilarski data Sierpień 6, 2021, 18:34

To co, kiedy wybieracie się do kina? 😉

Oby za tydzień, najpóźniej za dwa.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Podzielę się refleksją na temat Grace. Raczej nie biorę udziału w dyskusjach na jej temat, nie komentuję jej wypowiedzi, ocen czy recenzji. Nie dlatego, żebym coś do niej miał. Chyba po prostu nie interesuje mnie zdanie samozwańczych recenzentów z sieci (ale oczywiście zupełnie mi nie przeszkadza, jeśli ktoś uważa, że warto się z nim zapoznać). Mam jednak wrażenie, że najpierw sami przez lata wynosiliście ją na piedestał (żaden z internetowych recenzentów nawet w drobnym procencie nie dostąpił zaszczytu uwagi na tym forum jaki stał się jej udziałem), a teraz nagle jesteście zaskoczeni, że jednak nie jest Boginią Wszechwiedzy i potrafi dać ciała jak każdy inny koleś/kolesiówa z własnym kontem na YT/Twitter/Instagram.

Cytat z robgordon data Sierpień 6, 2021, 22:38

a teraz nagle jesteście zaskoczeni, że jednak nie jest Boginią Wszechwiedzy i potrafi dać ciała jak każdy inny koleś/kolesiówa z własnym kontem na YT/Twitter/Instagram.

Ojojoj, ale bzdury 🙂

Nikt tu nie jest niczym zaskoczony, ot bawi nas jak Grace próbuje obejść fakt że film który przez tyle miesięcy hajpowała i w zasadzie zachwycała się wszystkim co z nim związane jednak okazał się zawodem. Dla nas to normalne niezależnie od tego jak bardzo na jakiś tytuł czekaliśmy czy też co sądziliśmy o zwiastunach, ona jednak z racji swojego "statusu" stworzyła swego rodzaju oczekiwanie a nawet presję wobec tego jaka powinna być jej opinia na temat tego filmu, dlatego teraz mówi to, co mówi i pisze to, co pisze bo ewidentnie z tej presji sama zdaje sobie sprawę, dlatego aż tak się ze swojego zdania przed widzami tłumaczy. Nazwanie tego daniem ciała uważam za raczej dziwne, to tylko lub aż ciekawa sytuacja obrazująca relację recenzenta-jutubera z widzami.

Grace to taki charakterystyczny folklor filmowego internetu, a poświęcamy jej więcej uwagi bo jest symbolem wiarygodnego źródła plotek.

Wydaje mi się, że na dawnym forum dużo gadaliśmy o Stuckmnnie, ale jego jedyne dziwne cechy to kolorowe tatuaże i silenie się na bycie zabawnym. Obie wynikają po trochu z jego dziwnej przeszłości i odrzucenia społecznego, więc nie są tak wdzięcznym tematem jak kolorowy, nowojorski ptak w osobie pani Randolph. Poza tym Chris zdobył popularność jako chłopak z sąsiedztwa recenzujący filmy, głos szarego widza. Grace ma te swoje znajomości w branży, więc od razu przyciąga więcej uwagi.

Inni plotkarze nie są tak efektowni, Richtman zajmuje się głównie polerowaniem swojego Patronite'a i podawaniem dalej na Twitterze, Murphy chyba trochę oklapł po zamieszaniu ze Strangem w WV, Illuminerdi rzadko mają naprawdę ciekawy kontent, a strony typu We Got This Covered tylko udają, że znajdują się w środku branżowego tornada.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z robgordon data Sierpień 6, 2021, 22:38

Mam jednak wrażenie, że najpierw sami przez lata wynosiliście ją na piedestał (żaden z internetowych recenzentów nawet w drobnym procencie nie dostąpił zaszczytu uwagi na tym forum jaki stał się jej udziałem), a teraz nagle jesteście zaskoczeni, że jednak nie jest Boginią Wszechwiedzy i potrafi dać ciała jak każdy inny koleś/kolesiówa z własnym kontem na YT/Twitter/Instagram.

Ja w sumie nie jestem zaskoczony, bo oglądam jej filmiki już od 8 lat chyba, i już w sumie wiele razy pisałem o tym, że zdarza się jej wygadywać głupoty mimo wiedzy na temat kina i branży, jaką posiada. Ona potrafi być irytująca i na początku też musiałem przyzwyczaić się do jej głosu, ale cenią ją za to co robi, że ma własne zdanie, nawet jeżeli nie zgadzam się z jej opiniami na tematów filmów, co w sumie dość często się zdarza. I w sumie rozumiem ją, dlaczego w tej sytuacji aż tak bardzo się tłumaczy. Internet potrafi być toksycznym miejscem, szczególnie Twitter przy stu tysiącach obserwujących.

I teraz ja się tłumaczę, bo chyba ja najczęściej wspominałem o niej przez te wszystkie lata i zachęcałem do oglądania jej filmików. 😛

Ja ją czasem linkowałem na forum ***, za każdym razem był odzew w stylu "Nie mogę znieść (głosu) tej baby" 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Jednak przeszedłem się do kina 🙂

Miałem skojarzenia z Predatorem Blacka, ale może za słabo pamiętam tamten film. Tutaj też jest, o jezu chryste, mamy R-kę i antybohaterów, możemy rozmawiać o fiutach, rozumiecie? O fiu-tach!!! Teraz pokażemy wszystkim jacy jesteśmy dorośli, a wychodzi właśnie bardzo dziecinnie.

Tutaj jest lepiej niż w Predatorze Blacka, ale znowu miałem wrażenie, że to bardziej fantazja dziecka o tym jak wygląda film dla dorosłych, jednym słowem bolączką jest nadmiar wynikły ze swobody twórczej, kompletnie niepohamowana fantazja o zrobieniu filmu klasy B za 200 mln$.

Humor taki jak na zwiastunie, rozłożony na pełen metraż jest możliwy do przeżycia, ale autentycznie nic mnie nie śmieszyło. Może jedynie wyobrażenie o tym jak Stallone nagrywał swoje durnowate kwestie i odgłosy. Sporo jest też takiego humoru opartego na WTF za którym nie przepadam, na przykład powtórzony trzy razy niesamowicie żenujący gag z matką jednego z bohaterów.

CGI i strona techniczna są naprawdę dobre, nie ma tutaj nic z telewizyjności zwiastunów. No i właśnie, rzecz sprawdza się jako nakręcony nie na poważnie film akcji pełen gore, ale zupełnie leży jako komedia.

5/10

Jednak obejrzałem.

Dobrze się bawiłem! I w sumie cieszę się, że znałem spoilery, bo mimo że moje nastawienie było raczej negatywne, to jednak wiedząc co mnie czeka podszedłem do filmu na spokojnie i okazało się, że prawie wszystko co na papierze brzmiało słabo, w samym filmie wypada jak najbardziej w porządku.

Humoru było mniej niż się spodziewałem, sam jego poziom jest raczej średni, ale jeden gag rozbawił mnie do łez, a to nie zdarza się często.

Tak jak wspomniał @szaman nawet wizualia wypadają o wiele lepiej niż na trailerach, film jest bardzo dobrze nakręcony (zwraca uwagę niemal wzorowe CGI) i kolorowy, to kolejny przykład tego jak pod tym względem DC wygrywa z Marvelem, a i całościowo to też przykład na większą różnorodność katalogu DC.

Podobnie jak w Strażnikach Galaktyki, tak i tutaj show kradną postaci generowane komputerowo: King Shark i szczurek Sebastian 🙂

Który gag był tym najlepszym?

Spoiler
King Shark i jego "fake mustache", zanosiłem się ze śmiechu jak tylko to powiedział 🙂

O to rzeczywiście było niezłe. No i bardzo pocieszna z niego postać 🙂

Mierzwiak

Jeszcze co do swobody twórczej Gunna, bardzo zdziwiły mnie dwie sceny:

Spoiler
Idris Elba zapalający papierosa na pełnym zbliżeniu i krew z wybuchającej głowy Michaela Rookera układająca się w napis Warner Bros Presents

Nie mogę uwierzyć, że w 2021 roku wielka korporacja pozwoliła na to w swojej letniej superprodukcji. Może jednak powinienem spojrzeć cieplejszym okiem na te wybryki Gunna, bo tak szalony projekt może już długo się nie powtórzyć.

Mierzwiak

To prawda, ale też nie bądźmy aż tak zszokowani widokiem papierosa. Tych studia unikają w filmach z kategorią PG-13 i niżej czy też ukazywania palenia w pozytywnym sensie ogólnie. W filmie z Rką papieros raczej nie powinien dziwić, choć szczerze mówiąc nie zwracam na to ostatnio uwagi, ale zgaduję że i tak jest tego dużo mniej kiedyś.

Mnie bardzo zaskoczył najczarniejszy gag filmu:

Spoiler
Elba i Cena prześcigający się w eliminowaniu kolejnych ludzi w obozie, którzy okazali się być tymi dobrymi a co za tym idzie niewinnymi ofiarami.

Wydawało mi się to bardzo nie na miejscu, nie ogólnie, ale w tej konkretnej historii, jednak im dłużej o nim myślę tym bardziej doceniam.

Szaman

W sumie jak tak teraz się zastanawiam to przesadziłem z tymi fajkami, np ostatnio w Nobody też jest scena celebracji papierosa.

Jeszcze jeden motyw bardzo mi się podobał, bo jakoś zaczynam trochę cieplej myśleć o tym filmie

Spoiler
Kosmiczna rozgwiazda była bardziej wielowymiarowa niż wielu bohaterów oscarowych dramatów 🙂 Bardzo podobał mi się jej finałowy moment kiedy poprzez "opętanego" mówi, że ona sobie tylko spokojnie dryfowała w kosmosie i podziwiała gwiazdy. To też trzeba umieć pośród jatki i obrzydliwości wzbudzić współczucie wobec (nie aż tak) czarnego charakteru.

Przy okazji, Grace chyba nie podobała się przemoc wobec zwierząt, jej recenzji jeszcze nie widziałem, ale krążył screen z wypunktowaniem. Tymczasem każdy kto dopuszcza się takiego czynu kończy u Gunna bardzo brutalnie. Capaldi rozerwany na strzępy, Rooker bez głowy i jeszcze z ptakiem ucztującym na jego wnętrznościach, ten od spalenia wielkiej klatki z bodajże papugami skończył chyba zjedzony przez Sylwka.

Mierzwiak
Cytat z Szaman data Sierpień 8, 2021, 07:21

Jeszcze jeden motyw bardzo mi się podobał, bo jakoś zaczynam trochę cieplej myśleć o tym filmie

Spoiler
Kosmiczna rozgwiazda była bardziej wielowymiarowa niż wielu bohaterów oscarowych dramatów 🙂 Bardzo podobał mi się jej finałowy moment kiedy poprzez "opętanego" mówi, że ona sobie tylko spokojnie dryfowała w kosmosie i podziwiała gwiazdy. To też trzeba umieć pośród jatki i obrzydliwości wzbudzić współczucie wobec (nie aż tak) czarnego charakteru.

Tak, to było świetne i to dobry przykład tego, że teoretycznie bezmyślne stwory też potrzebują motywacji i swojego backstory.

Szaman

Żarcik z napisów końcowych:

Jeden z dwóch szczurków które grały Sebastiana nazywa się Crisp Ratt. Przeczytajcie to szybko 🙂

Szaman

Dobra wreszcie obejrzałem i bez zaskoczenia, bo od początku wierzyłem w sukces, wróciłem bardzo zadowolony z seansu. To ciekawe, bo choć jest dość podobny pod kilkoma względami do wersji z 2016 roku to w każdym aspekcie bije ja na głowę. Na przykład bardziej sensowny cel misji, relacje Bloodsporta z córką, Rick Flagg, który wreszcie jest jakiś, czy Amanda Waller, która naprawdę jest zimną suką, a nie jest tak napisane tylko w scenariuszu jak w poprzedniku. Ale nie ma co kopać leżącego trzeba się cieszyć z tego co dostaliśmy. A cholera jakie to było dobre! Sceny akcji, krwiste, świetnie nakręcone i pokręcone. Humor może i jest prosty, ale dzięki tej konwencji działało to na mnie i wchodziło jak dobra zupa. Brawa dla Gunna, że potrafił to sensownie i udanie wymieszać z poważnymi i emocjonalnymi scenami. Praktycznie każda postać jest fajna i dobrze zagrana. Cieszę się, że wreszcie Idris Elba dostał dobrą rolę w dobrym blockbusterze, bo nie miał do tej pory do nich szczęścia. John Cena udowadnia, że pod odpowiednim reżyserem, szczególnie komediowo, wypada bardzo przyzwoicie. Nie wiem czy dalej jest coś w temacie ekranizacji Duke'a Nukema z Ceną, ale teraz jestem pewien ten projekt powinien powstać. Najlepiej z Gunnem u steru.

Więcej spoilerowo może jeszcze skrobnę później. Dobrze, że wreszcie taki filmowy The Suicide Squad powstał, bo to byłby wstyd dla Warnera, że ich animacje były bardziej bezkompromisowe niż film Ayera. A, miałem o nim już nie mówić;)

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
Cytat z Mierzwiak data Sierpień 8, 2021, 12:15

Żarcik z napisów końcowych:

Jeden z dwóch szczurków które grały Sebastiana nazywa się Crisp Ratt. Przeczytajcie to szybko 🙂

No to jeszcze jeden żarcik z udziałem szczurka:

W poniższym ujęciu Sebastian dostał okularki 😀

Spoiler

Szaman

A mi spodobało się to z Sebastianem 🙂

Mierzwiak

Dobra też lubię szczurka i rekina, a łasica, czemu nikt o niej nie wspomniał? Te piękne, przekrwione oczy, słodki głos i ten fajnie pojebany styl poruszania się. Nie? Nie znacie się, ona też powinna dostać swój serial #TeamŁasica.

Spoiler

Po paru dniach zdałem sobie sprawę z jednej ciekawostki. W czasie lotu samolotem, zanim łasica zaliczyła bliskie spotkanie z wodą (swoją drogą komiczna scena), członkowie ekipy mówią, że ten uroczy futrzak może być wilkołakiem. Na końcu filmu łasica budzi się przy pełni księżyca. Znając Gunna to pewnie nie przypadek.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak
PreviousPage 5 of 6Next