aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 30 of 90Next

Pierwsza prognoza dla Lightyear:

Otwarcie - $90-120 mln

Razem - $300-415 mln

Najwyższy wynik z przedpremierowych w historii Paramount.

Tak sobie teraz przypomniałem, jak na tym forum kilka osób krytykowało zawzięcie decyzje Paramountu o przesuwaniu terminu premiery 😉

Właśnie wróciłem z kina. To jest tak nostalgiczny, tak rozrywkowy i tak amerykański film, że w USA powinien zarobić wszystkie pieniądze świata. Teraz jestem już  pewny rekordu Memmorial Day Weekend, a przy dobrej żywotności nie zdziwi mnie jeśli Maverick spuści manto Batmanowi i Doktorowi Dziwago.

Wczesny piątek: $50 mln, trzy dni: $117 mln (najlepsze trzydniowe otwarcie w weekend z Memorial Day i drugie najlepsze w historii Paramount), $142 mln w cztery dni (rekord długiego weekendu z MD).

Cytat z robgordon data maj 27, 2022, 17:43

Tak sobie teraz przypomniałem, jak na tym forum kilka osób krytykowało zawzięcie decyzje Paramountu o przesuwaniu terminu premiery 😉

Piątek podobno lepszy, $51-52m i szanse na $125m w weekend (+$150m w 4 dni). Ocena "A+" na CinemaScore! Jeśli te wyniki się potwierdzą, a Paramount nie odwali akcji jak Warner z wrzuceniem filmu w streaming po 45 dniach, to czuję że może skończyć z +$400 milionami. The Batman na pewno będzie w zasięgu (wina WB, jakby na HBO trafił dopiero teraz, zarobiłby dobre $6-10m więcej, które później mogą okazać się kluczowe).

Marek Pilarski and robgordon have reacted to this post.
Marek Pilarskirobgordon

Posypałbym głowę popiołem, ale nie pamiętam dokładnie, co wtedy pisałem. 😉

Markus z InsideKino obstawił ostatecznie $160 mln wraz z poniedziałkiem i... $600 mln w sumie. 😛

Nie no, aż tyle to nie wyciągnie. Przyjmując optymistycznie $125m z samego weekendu, nawet bijąc rekord najlepszych nóg dla filmu z otwarciem powyżej $100 milionów (tj. Wonder Woman, ew. Shrek 2, ale on miał premierę w środę) powinno dać to kwotę w okolicach $500-510m. Z tym, że konkurencja w czerwcu i lipcu wydaje mi się zbyt mocna, na razie nie szalałbym z więcej niż potrojeniem weekendu otwarcia.

Cytat z Juby data maj 28, 2022, 10:00

Jeśli te wyniki się potwierdzą, a Paramount nie odwali akcji jak Warner z wrzuceniem filmu w streaming po 45 dniach, to czuję że może skończyć z +$400 milionami.

Paramount w zeszłym roku ogłosił że ich filmy będą trafiać na Paramount+ w 30 do 45 dni po premierze kinowej, więc raczej wrzucą. Pozostaje liczyć na długie nogi (przynajmniej na tyle na ile to możliwe, w końcu za 2 tygodnie wkraczają dinozaury) i siłę zapewnień, że ten film trzeba zobaczyć na dużym ekranie, a trzeba, oj trzeba.

A, no to już wiem, że na pół miliarda w USA nie ma szans. Jak tylko trafi do sieci, a co tydzień będą nowe premiery, padnie na glebę tak, jak padł Batman, który z filmu idącego na $375-380m (a bez masy nagłówków o jego premierze na HBO Max jeszcze przed premierą kinową pewnie byłoby jeszcze więcej) skończył z $369,3m. Ale Mrocznego Rycerza powinien pokonać, już w poniedziałek będzie miał nad nim kilkumilionową przewagę, jest krótszy, bardziej przystępny, środki tygodnia (pn-czw) w czerwcu i lipcu są znacznie lepsze od marcowych. Pytanie czy starczy pary na Strange'a, który wciąż zarabia na podobnym poziomie do Civil War, które kończyło z $408 milionami.

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak

No i pięknie, należy się <3

W trzy dni jednak $126,7 mln, w cztery może być aż $156 mln.

Na razie na spokojnie obstawiam $385-425 milionów na koniec, w zależności na ile mocna okaże się konkurencja (podobno poniedziałek to +30m i 4-dniowe otwarcie jednak +160m). Będę bardzo zdziwiony jeśli nie przebije Batmana, nad którym już ma ponad $15 milionów przewagi.

Dr Strange 2 od 22 czerwca w streamingu. $400 milionów jest już pewne, ale ciekawe jak premiera dinozaurów, animacji Pixara i dostępność w sieci wpłyną na jego walkę o wyprzedzenie IM3 i CW.

Maveric zbliża się szybko do Strange'a. Z 51mln po weekendzie zrobiło się 31mln.

Sytuacja jest całkiem inna niż z Batmanem, bo tam widzowie narzekali na czerń w kinie i podobno na telewizorach lepiej było widać. Tutaj dużo ludzi deklaruje ponowny seans i to na tych droższych salach. Wydaje mi się, że nawet ci którzy ściągną sobie pirata mogą mieć ochotę iść do kina.

Ja bym obstawiał na ten moment jakieś 450-460mln.

Do TDK traci 20 mln, ale środa była już o milion lepsza. Dawno już nie było tak ciekawego filmu do obserwowania w BO.

Na Pro widzę jakąś dziwną prognozę, że w weekend ma mieć 57mln. a łącznie po weekendzie 242mln. Tylko że po środzie ma 191, po czwartku będzie ponad 200mln, więc z tymi 57mln to daje ponad 260mln. Ja daje ok.275mln

Środa Mavericka była o $4m niższa od środy TDK, musiałeś źle spojrzeć na dane.

Niemniej, póki co fenomenalna postawa filmu w środku tygodnia, a czwartek też zapowiada się na mocny, zapewne będzie już ponad $205m po 7 dniach. To też ciekawy przypadek, bo zazwyczaj filmy dostające się na listę Top250 IMDb później z dnia na dzień zaczynają na niej spadać, a nowy Top Gun od weekendu cały czas pnie się w górę!

Po rekordowej ilości kin w jakiej Tomek debiutował przed tygodniem, od dziś Maverick grany jest w jeszcze (o 16) większej, tj. w 4751 kinach. Brak jakiejkolwiek nowości, ogromny hajp w sieci - nie zdziwi mnie tu mniejszy niż 50% spadek (czyli +$64m w drugi weekend) i +$270 po 10 dniach. O ile dinozaury, Pixar i premiera w streamingu nie podetną filmowi skrzydeł, wszystko wygląda na razie na best case scenario, czyli grubo powyżej $400m w USA i tytuł hitu lata, czego chyba nikt się nie spodziewał. Jeśli TG:M naprawdę skopie dupska Dominion i dwóch Marvelom, nie mógłbym być bardziej zadowolony. 🙂

Fun fact: dotychczas najlepszy wynik z drugiego weekendu filmu debiutującego podczas Memmorial Day Weekend należy od 14 lat do Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull = $44,75m. Top Gun może poprawić ten wynik o nawet $25 milionów! 😮

Maverick ma mieć rzekomo 120-dniowe (!) okienko:

https://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2022/05/10/will-paramount-prevent-the-lost-city-starring-sandra-bullock-channing-tatum-from-crossing-100-million/?sh=1aad258258a2

Łeeee, panie. To nie zdziwię się jeśli przebije oryginał, który przy obecnej średniej cenie biletów w USA ($9,57 - stan na rok 2021) zarobiłby $456 milionów.

Tymczasem Sony wznawia Morbiusa, doładowując go na ten weekend o ponad 1000 kin! xD

PreviousPage 30 of 90Next