aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 31 of 90Next

Ale po co? Coś mnie ominęło?

Po co? Ten film nawet na itunes chwilę po debiucie (gdzie duże nowości tygodniami okupują top3) spadł na 10. miejsce.

Może to jakiś zapis kontraktowy? Może tam wszyscy spodziewali się walki o 200 mln i Leto się zabezpieczył dla swojej premii?

Rzeź w drugi weekend. Podobno nawet $24,5m w piątek dla Mavericka, co daje szanse na +$80 milionów w trakcie weekendu, czyli wynik w Top10 of all time. I pomyśleć, że bez pokazów przedpremierowych weekend otwarcia Top Guna to tylko $107,4m, spadek w drugi weekend nie wniesie więc nawet 30%! Po 10 dniach może być nawet $287m, czyli tylko ok. $26m straty do TDK na tym samym etapie wyświetlania. $500m zatem naprawdę jest możliwe. Do 9 czerwca film może mieć już $325m, potem Jurassic World zabierze mu prawie wszystkie IMAXy, screen-Xy i inne 4DXy, wtedy zobaczymy jak będzie, ale póki co, jest moc!

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak

Skąd info o $24,5/$80 mln? Na Deadline piszą jeszcze póki co o $20/$68 mln.

Mam swoje dojścia 😉 Może być nawet $25m w piątek i $84m w weekend.

Forum Box Office Theory? 😉

85 tys$ dla tego nieszczęsnego Morbiusa 😀

Nawet $36 mln w sobotę i ponad $86 mln w weekend.

Masakra. W 2 dni zarobił więcej niż prognozowały Mojo i the-numbers na cały weekend! To będzie ósmy wynik wszech czasów, lepszy od drugiego weekendu No Way Home(!) i chyba rekordowo mały spadek względem otwarcia dla filmu z OW powyżej $100m.

86 mln$!!! Masakra, nigdy nie spodziewałbym się tak wielkiego sukcesu.

Wynik znowu zaniżony i będzie ostatecznie $2-3 mln więcej?

Ależ jestem ciekaw jak bardzo zaszkodzą filmowi Kosinskiego dinozaury; opinie o Dominion są póki co niezbyt ciekawe, to będzie interesujący weekend!

Wyobrażam sobie nawet sytuację, w której w którymś z kolejnych weekendów Top Gun wróci przed JP.

A powiedzcie mi (uprzedzam, że pytam jako lajkonik w tym temacie), wynik w weekend z Memorial Day (bez poniedziałku) jest standardowo wyższy niż normalnie, czy niższy? A w konsekwencji, czy gdyby TGM miał premierę w "normalny" weekend to ten wynik byłby wyższy czy niższy? I czy w takim wypadku spadek w drugi weekend byłby nominalnie większy czy mniejszy?

Według Randolph bez MD wynik z 3 dni byłby wyższy niż z 3 dni MDW, bo część widzów odłożyła sobie seans na wolny poniedziałek, co brzmi całkiem logicznie 🙂

Tak, też bym tak obstawiał. Ale już spadkiem w drugi weekend rządzą opinie, a te są entuzjastyczne i Top Gun już wyfrunął spod skrzydeł długiego weekendu.

Jeśli dobrze widzę to w istocie jest to najmniejszy spadek w historii drugich weekendów dla filmu z otwarciem powyżej $100 mln. Do tej pory rekord należał do Shreka 2, który miał 33,2% spadku w 2. weekend przy otwarciu $108 mln.

Animacje rządzą się trochę innymi prawami, więc tym bardziej szacun.

Ano, kolejną pozycją na liście po Shreku 2 jest Frozen II 🙂

Gdyby nie było Memmorial Day, weekend mógłby być wyższy, ale warto zauważyć, że obecny i tak jest mocno zawyżony licznymi pokazami przedpremierowymi. Tak naprawdę weekend otwarcia to $107,44m, a spadek w drugi wyniósł niespełna 20% (w sobotę w ogóle film zarobił niemal tyle samo, ile przed tygodniem). To rekordowe osiągnięcie i fenomen jakiego nie widziałem chyba od czasu Avatara (z tym że wtedy to był okres świąteczny).

Jestem cholernie ciekaw co będzie za tydzień. Premiera JW, któremu Pro wróży $180m na otwarcie w +4500 kinach, i która zabierze Maverickowi wszystkie IMAXy, ScreenXy, itp. będzie największą przeszkodą, jaką napotka tego lata. Jeśli zniesie ją dobrze (spadek poniżej 50%), wtedy kolejne tygodnie powinny być bardzo dobre (szczególnie 4th July weekend) i do premiery Thora Tom będzie śrubował kolejne rekordy. Żeby pobić Wonder Woman i Shreka 2, aby mieć najlepsze nogi filmu z otwarciem powyżej $100m, będzie musiał zarobić +$517 milionów. Na ten moment film jest na dobrej drodzę aby tego dokonać. Ba, chyba nawet ta niedorzeczna prognoza $600m jalo wynik końcowy filmu nie wydaje się taka niedorzeczna... 😮

No dobra, pomijając animacje i skupiając się na filmach aktorskich, Maverick pobił takie tytuły: (otwarcie / spadek w 2. weekend)

- Spider-Man - $114,8 mln / -37,8%

- Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - $247,97 mln / -39,8%

The Jungle Book [film w większości CGI, no ale jednak z aktorami] - $103,3 mln / -40,4%

- Wonder Woman - $103,25 mln / -43,3%

- Black Panther - $202 mln / -44,7%

PreviousPage 31 of 90Next