BO Ameryka i reszta świata
Cytat z Juby data 5 czerwca, 2022, 18:31Model dystrybucji mocno się zmienił. Najlepsze wyniki w tej kategorii mają 18 i 20 lat. Myślę, że to jeden z tych rekordów, które już nigdy nie miały być pobite, a Maverick dokonał niemożliwego. A jutro może okazać się że zarobił jeszcze więcej!
Model dystrybucji mocno się zmienił. Najlepsze wyniki w tej kategorii mają 18 i 20 lat. Myślę, że to jeden z tych rekordów, które już nigdy nie miały być pobite, a Maverick dokonał niemożliwego. A jutro może okazać się że zarobił jeszcze więcej!
Cytat z Ernest Kubica data 5 czerwca, 2022, 23:38Cytat z Juby data czerwiec 5, 2022, 17:41Jestem cholernie ciekaw co będzie za tydzień. Premiera JW, któremu Pro wróży $180m na otwarcie w +4500 kinach, i która zabierze Maverickowi wszystkie IMAXy, ScreenXy, itp. będzie największą przeszkodą, jaką napotka tego lata.
No właśnie - pytanie czy wynik tego weekendu nie jest spowodowany pośpiechem widzów, którzy chcieli zobaczyć Top Gun w Imaxie itp., a nie będą mieli tej możliwości za tydzień.
Cytat z Juby data czerwiec 5, 2022, 17:41Jestem cholernie ciekaw co będzie za tydzień. Premiera JW, któremu Pro wróży $180m na otwarcie w +4500 kinach, i która zabierze Maverickowi wszystkie IMAXy, ScreenXy, itp. będzie największą przeszkodą, jaką napotka tego lata.
No właśnie - pytanie czy wynik tego weekendu nie jest spowodowany pośpiechem widzów, którzy chcieli zobaczyć Top Gun w Imaxie itp., a nie będą mieli tej możliwości za tydzień.
Cytat z Juby data 6 czerwca, 2022, 08:01Podobno wynik Top Guna może być zaniżony nawet o $4 miliony, co oznaczałoby spadek poniżej 30%!! 😀
Charlie Jatinder już tydzień temu zwrócił uwagę na swoim twitterze, że dotychczas każdy film, który po piątkowych pokazach otrzymał od widzów ocenę "A+" na Cinemascore i jest wyświetlany w +4000 kinach na terenie USA i Kanady, dotarł do Top10 najbardziej dochodowych filmów rynku (The Avengers, Black Panther, Iniemamocni 2, Endgame, No Way Home). Aby Maverick dołączył do tego grona musi zarobić przynajmniej $620,19m przebijając The Last Jedi. Po tak nieprawdopodobnym weekendzie nie wiem na ile to fantazja, a na ile realistyczny scenariusz.
Jeśli drugi weekend rzeczywiście wyniesie blisko $90m, Mav zmniejszy przewagę do TDK z $31,7m przed tygodniem do $18,2m po 10 dniach. Batman nie miał w trzeci weekend tak mocnej konkurencji i utrzymał miejsce #1 weekendowego zestawienia, ale mu szybciej skończyło się lato (premiera 18 lipca), a widzowie mieli większy wybór repertuaru dzięki 2-3 nowościom co tydzień. Pandemia sprawiła, że nie ma aż tylu filmów, które trafiałyby do kin, co zachęca do powtórnych seansów tego, co już jest = dłuższe nogi dla TG. Z innej strony, jeśli porównać TGM do rimejku Pięknej i Bestii (również $90m w drugi weekend), powinien on dorzucić do swoich przychodów jeszcze co najmniej jeszcze $185m - ale hit Disneya nie miał tak mocnych dni w środku tygodnia spowodowanych latem! Oznacza to, że $480 milionów to obecnie takie mało realistyczne minimum dla Mavericka. 😮
Podobno wynik Top Guna może być zaniżony nawet o $4 miliony, co oznaczałoby spadek poniżej 30%!! 😀
Charlie Jatinder już tydzień temu zwrócił uwagę na swoim twitterze, że dotychczas każdy film, który po piątkowych pokazach otrzymał od widzów ocenę "A+" na Cinemascore i jest wyświetlany w +4000 kinach na terenie USA i Kanady, dotarł do Top10 najbardziej dochodowych filmów rynku (The Avengers, Black Panther, Iniemamocni 2, Endgame, No Way Home). Aby Maverick dołączył do tego grona musi zarobić przynajmniej $620,19m przebijając The Last Jedi. Po tak nieprawdopodobnym weekendzie nie wiem na ile to fantazja, a na ile realistyczny scenariusz.
Jeśli drugi weekend rzeczywiście wyniesie blisko $90m, Mav zmniejszy przewagę do TDK z $31,7m przed tygodniem do $18,2m po 10 dniach. Batman nie miał w trzeci weekend tak mocnej konkurencji i utrzymał miejsce #1 weekendowego zestawienia, ale mu szybciej skończyło się lato (premiera 18 lipca), a widzowie mieli większy wybór repertuaru dzięki 2-3 nowościom co tydzień. Pandemia sprawiła, że nie ma aż tylu filmów, które trafiałyby do kin, co zachęca do powtórnych seansów tego, co już jest = dłuższe nogi dla TG. Z innej strony, jeśli porównać TGM do rimejku Pięknej i Bestii (również $90m w drugi weekend), powinien on dorzucić do swoich przychodów jeszcze co najmniej jeszcze $185m - ale hit Disneya nie miał tak mocnych dni w środku tygodnia spowodowanych latem! Oznacza to, że $480 milionów to obecnie takie mało realistyczne minimum dla Mavericka. 😮
Cytat z Juby data 7 czerwca, 2022, 09:31Podobno aż $12,3m z drugiego poniedziałku, co będzie najlepszym wynikiem dla drugiego nie-świątecznego poniedziałku w historii.
Podobno aż $12,3m z drugiego poniedziałku, co będzie najlepszym wynikiem dla drugiego nie-świątecznego poniedziałku w historii.
Cytat z Marek Pilarski data 10 czerwca, 2022, 16:12https://twitter.com/BoxOffice/status/1535275154774929410?s=20&t=cygPcmqazOFQHpIBOe22LA
JURASSIC WORLD DOMINION Scores $18.0M Previews, Third Best "True Thursday" Domestic Start Since 2019 and Ahead of FALLEN KINGDOM
Read more: https://t.co/vr3u7YMxUX#JurassicWorldDominion #JurassicWorld #BoxOffice pic.twitter.com/4dAM2buBGo
— Boxoffice Pro (@BoxOffice) June 10, 2022
Cytat z Mierzwiak data 12 czerwca, 2022, 17:58Aż $50 mln i tylko 44% spadku mimo tak dużej konkurencji jak nowe dinozaury - Maverick nie przestaje zadziwiać!
Pamiętacie prognozę dla filmu, według której maksymalnym wynikiem końcowym było $390 mln? Po zaledwie 3. weekendzie są już ponad $393 mln i tylko kilka straty do Strange'a.
Aż $50 mln i tylko 44% spadku mimo tak dużej konkurencji jak nowe dinozaury - Maverick nie przestaje zadziwiać!
Pamiętacie prognozę dla filmu, według której maksymalnym wynikiem końcowym było $390 mln? Po zaledwie 3. weekendzie są już ponad $393 mln i tylko kilka straty do Strange'a.
Cytat z Szaman data 12 czerwca, 2022, 18:15Dalej nie wierzę w to co czytam. Już 390 wydawało mi się jakimś kosmosem i przesadzonym typem.
Dalej nie wierzę w to co czytam. Już 390 wydawało mi się jakimś kosmosem i przesadzonym typem.
Cytat z Juby data 12 czerwca, 2022, 19:54Robiłem wyliczenia dla Top Guna i za cholerę nie chciało mi wyjść mniej niż $544 miliony w USA jako wynik końcowy. Przebicie rimejku Króla Lwa i Top12 wszech czasów wydaje mi się sprawą przesądzoną. Pytanie o ile, bo szanse na $600m wciąż są wysokie.
Robiłem wyliczenia dla Top Guna i za cholerę nie chciało mi wyjść mniej niż $544 miliony w USA jako wynik końcowy. Przebicie rimejku Króla Lwa i Top12 wszech czasów wydaje mi się sprawą przesądzoną. Pytanie o ile, bo szanse na $600m wciąż są wysokie.
Cytat z Szaman data 17 czerwca, 2022, 16:37Oj chyba uznano to za chamskie odgrzewanie kotleta
https://twitter.com/BoxOffice/status/1537813317972115456?t=l9Z9kwaB8un8Hmv6XYaAbQ&s=19
Oj chyba uznano to za chamskie odgrzewanie kotleta
LIGHTYEAR
$5.2M Domestic Previews (Includes Wednesday & Thursday)#Lightyear #Pixar #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) June 17, 2022
Cytat z Juby data 17 czerwca, 2022, 16:42Tylko $5,2m z pokazów przedpremierowych Buzza (środa + czwartek). Co się stało? Recenzje są w większości pozytywne, buzz w sieci od pierwszej zapowiedzi był entuzjastyczny, TS to mocna marka, kina w czerwcu świecą triumfy, od dawna nie było dużej animacji, wszystko wskazywało na kolejny hit Pixara, a tu zapowiada się ich finansowy bottom3 obok Dobrego dinozaura i Aut 3.
Ciekawe jak budżet. Jeśli $200m lub więcej to ciężko może być o zysk.
Tylko $5,2m z pokazów przedpremierowych Buzza (środa + czwartek). Co się stało? Recenzje są w większości pozytywne, buzz w sieci od pierwszej zapowiedzi był entuzjastyczny, TS to mocna marka, kina w czerwcu świecą triumfy, od dawna nie było dużej animacji, wszystko wskazywało na kolejny hit Pixara, a tu zapowiada się ich finansowy bottom3 obok Dobrego dinozaura i Aut 3.
Ciekawe jak budżet. Jeśli $200m lub więcej to ciężko może być o zysk.
Cytat z Juby data 17 czerwca, 2022, 16:56Mo to mają problem. Z otwarciem poniżej $60 milionów (Myślę że na tyle maksymalnie może liczyć) ciężko będzie o $200m w USA, a reszta świata (mocno okrojona) nie wygeneruje wiele więcej. Film musiałby mieć super word-of-mouth, ale nie widać zachwytów na poziomie Ratatauj, które po skromnym otwarciu wyczarowało fantastyczne wyniki.
Mo to mają problem. Z otwarciem poniżej $60 milionów (Myślę że na tyle maksymalnie może liczyć) ciężko będzie o $200m w USA, a reszta świata (mocno okrojona) nie wygeneruje wiele więcej. Film musiałby mieć super word-of-mouth, ale nie widać zachwytów na poziomie Ratatauj, które po skromnym otwarciu wyczarowało fantastyczne wyniki.
Cytat z Marek Pilarski data 17 czerwca, 2022, 17:11Myślę, że Disney przyzwyczaił trochę widzów do tego, że filmy Pixara/animacje to jednak od razu na Plusie, a jak nie od razu, to niebawem, więc nie opłaca się iść do kina, jeśli nie ma się za bardzo ciśnienia.
Myślę, że Disney przyzwyczaił trochę widzów do tego, że filmy Pixara/animacje to jednak od razu na Plusie, a jak nie od razu, to niebawem, więc nie opłaca się iść do kina, jeśli nie ma się za bardzo ciśnienia.
Cytat z Szaman data 17 czerwca, 2022, 17:16A ja bym celował jednak w to dziwaczne odgrzewanie Toy Story. Kolejna część przygód zabawek? Spoko, już dwa razy kończyli na pewno i ostatecznie, ale to jest właśnie to czego ludzie chcą oglądać. Nawet jeśli za każdym razem dostają szantaż emocjonalny związany z ostatecznym pożegnaniem. Natomiast tutaj ciepłe przyjęcie w sieci mogło okazać się mylące i animacja z przygodami astronauty który był pierwowzorem zabawki występującej w innej animacji, to już zbyt przekombinowany pomysł. I zbyt daleki od potrzeb w temacie Toy Story.
A ja bym celował jednak w to dziwaczne odgrzewanie Toy Story. Kolejna część przygód zabawek? Spoko, już dwa razy kończyli na pewno i ostatecznie, ale to jest właśnie to czego ludzie chcą oglądać. Nawet jeśli za każdym razem dostają szantaż emocjonalny związany z ostatecznym pożegnaniem. Natomiast tutaj ciepłe przyjęcie w sieci mogło okazać się mylące i animacja z przygodami astronauty który był pierwowzorem zabawki występującej w innej animacji, to już zbyt przekombinowany pomysł. I zbyt daleki od potrzeb w temacie Toy Story.
Cytat z Juby data 18 czerwca, 2022, 12:25Zapowiada się zwycięstwo Jurasshit Worldu nad Buzzem w ten weekend. Szkoda, bo widziałem oba filmy i ten drugi jest zdecydowanie lepszy i bardziej rozrywkowy.
Zapowiada się zwycięstwo Jurasshit Worldu nad Buzzem w ten weekend. Szkoda, bo widziałem oba filmy i ten drugi jest zdecydowanie lepszy i bardziej rozrywkowy.
Cytat z Juby data 18 czerwca, 2022, 18:36Cytat z Juby data czerwiec 6, 2022, 08:01Charlie Jatinder już tydzień temu zwrócił uwagę na swoim twitterze, że dotychczas każdy film, który po piątkowych pokazach otrzymał od widzów ocenę "A+" na Cinemascore i jest wyświetlany w +4000 kinach na terenie USA i Kanady, dotarł do Top10 najbardziej dochodowych filmów rynku (The Avengers, Black Panther, Iniemamocni 2, Endgame, No Way Home). Aby Maverick dołączył do tego grona musi zarobić przynajmniej $620,19m przebijając The Last Jedi. Po tak nieprawdopodobnym weekendzie nie wiem na ile to fantazja, a na ile realistyczny scenariusz.
Jeśli drugi weekend rzeczywiście wyniesie blisko $90m, Mav zmniejszy przewagę do TDK z $31,7m przed tygodniem do $18,2m po 10 dniach. Batman nie miał w trzeci weekend tak mocnej konkurencji i utrzymał miejsce #1 weekendowego zestawienia, ale mu szybciej skończyło się lato (premiera 18 lipca), a widzowie mieli większy wybór repertuaru dzięki 2-3 nowościom co tydzień. Pandemia sprawiła, że nie ma aż tylu filmów, które trafiałyby do kin, co zachęca do powtórnych seansów tego, co już jest = dłuższe nogi dla TG. Z innej strony, jeśli porównać TGM do rimejku Pięknej i Bestii (również $90m w drugi weekend), powinien on dorzucić do swoich przychodów jeszcze co najmniej jeszcze $185m - ale hit Disneya nie miał tak mocnych dni w środku tygodnia spowodowanych latem! Oznacza to, że $480 milionów to obecnie takie mało realistyczne minimum dla Mavericka.
Cytat z Juby data czerwiec 12, 2022, 19:54Robiłem wyliczenia dla Top Guna i za cholerę nie chciało mi wyjść mniej niż $544 miliony w USA jako wynik końcowy. Przebicie rimejku Króla Lwa i Top12 wszech czasów wydaje mi się sprawą przesądzoną. Pytanie o ile, bo szanse na $600m wciąż są wysokie.
Zapowiada się kolejny historyczny weekend Mavericka (+$40 milionów, drugi najlepszy wynik czwartego weekendu w historii po Avatarze). Zrobiłem sobie wyliczenia na podstawie 5 największych hitów lata w historii + dorzuciłem Czarną Panterę, bo też miał świetny czwarty weekend ($40,8m) i fenomenalną postawę w kolejnych tygodniach. Z moich wyliczeń wyszło, że nowy Top Gun ma już zapewnione przekroczenie $600 milionów w USA (!!), a nawet szanse na $640 milionów jako wynik końcowy, o ile nadal będzie tak zaskakiwał. 😮
Śledzę box office od 17 lat i trudno mi sobie przypomnieć coś podobnego. Absolutnie historyczny wyczyn, który może okazać się nie do przeskoczenia ani dla Thora (widzę tu potencjał na max. wynik Czasu Ultrona), ani Wakandy (to samo), ani nawet drugiego Avatara - choć trzymam kciuki, aby zrzucił z tronu TFA i został pierwszym filmem z miliardem w USA.
Cytat z Juby data czerwiec 6, 2022, 08:01Charlie Jatinder już tydzień temu zwrócił uwagę na swoim twitterze, że dotychczas każdy film, który po piątkowych pokazach otrzymał od widzów ocenę "A+" na Cinemascore i jest wyświetlany w +4000 kinach na terenie USA i Kanady, dotarł do Top10 najbardziej dochodowych filmów rynku (The Avengers, Black Panther, Iniemamocni 2, Endgame, No Way Home). Aby Maverick dołączył do tego grona musi zarobić przynajmniej $620,19m przebijając The Last Jedi. Po tak nieprawdopodobnym weekendzie nie wiem na ile to fantazja, a na ile realistyczny scenariusz.
Jeśli drugi weekend rzeczywiście wyniesie blisko $90m, Mav zmniejszy przewagę do TDK z $31,7m przed tygodniem do $18,2m po 10 dniach. Batman nie miał w trzeci weekend tak mocnej konkurencji i utrzymał miejsce #1 weekendowego zestawienia, ale mu szybciej skończyło się lato (premiera 18 lipca), a widzowie mieli większy wybór repertuaru dzięki 2-3 nowościom co tydzień. Pandemia sprawiła, że nie ma aż tylu filmów, które trafiałyby do kin, co zachęca do powtórnych seansów tego, co już jest = dłuższe nogi dla TG. Z innej strony, jeśli porównać TGM do rimejku Pięknej i Bestii (również $90m w drugi weekend), powinien on dorzucić do swoich przychodów jeszcze co najmniej jeszcze $185m - ale hit Disneya nie miał tak mocnych dni w środku tygodnia spowodowanych latem! Oznacza to, że $480 milionów to obecnie takie mało realistyczne minimum dla Mavericka.
Cytat z Juby data czerwiec 12, 2022, 19:54Robiłem wyliczenia dla Top Guna i za cholerę nie chciało mi wyjść mniej niż $544 miliony w USA jako wynik końcowy. Przebicie rimejku Króla Lwa i Top12 wszech czasów wydaje mi się sprawą przesądzoną. Pytanie o ile, bo szanse na $600m wciąż są wysokie.
Zapowiada się kolejny historyczny weekend Mavericka (+$40 milionów, drugi najlepszy wynik czwartego weekendu w historii po Avatarze). Zrobiłem sobie wyliczenia na podstawie 5 największych hitów lata w historii + dorzuciłem Czarną Panterę, bo też miał świetny czwarty weekend ($40,8m) i fenomenalną postawę w kolejnych tygodniach. Z moich wyliczeń wyszło, że nowy Top Gun ma już zapewnione przekroczenie $600 milionów w USA (!!), a nawet szanse na $640 milionów jako wynik końcowy, o ile nadal będzie tak zaskakiwał. 😮
Śledzę box office od 17 lat i trudno mi sobie przypomnieć coś podobnego. Absolutnie historyczny wyczyn, który może okazać się nie do przeskoczenia ani dla Thora (widzę tu potencjał na max. wynik Czasu Ultrona), ani Wakandy (to samo), ani nawet drugiego Avatara - choć trzymam kciuki, aby zrzucił z tronu TFA i został pierwszym filmem z miliardem w USA.
Cytat z Marek Pilarski data 19 czerwca, 2022, 15:31WTF
https://twitter.com/BoxOffice/status/1538523159577624576?t=6tTYjUVDrauNAtGLNlPL0w&s=19
WTF
TOP GUN: MAVERICK
$44M Weekend (Est.)
4,035 Screens / $10,904 Avg.
Weekend 4 / -15% Change
$466.16M Total (North America)#TopGun #Maverick #TopGunMaverick #BoxOffice— Boxoffice Pro (@BoxOffice) June 19, 2022
Cytat z Szaman data 19 czerwca, 2022, 15:32Nie wiem gdzie on idzie, po Titanica? 🙂 Czy ten film to jakiś manifest jak kurtka Cage'a w Dzikości serca? 🙂
Nie wiem gdzie on idzie, po Titanica? 🙂 Czy ten film to jakiś manifest jak kurtka Cage'a w Dzikości serca? 🙂