aby założyć posty i tematy.

BO Ameryka i reszta świata

PreviousPage 62 of 90Next

Może tak być. Poza tym informacja o tym, że jest to musical (czy film, który posiada elementy musicalu), jest już wałkowana w internecie od ponad roku, a mogę sobie wyobrazić, że spora część widowni pierwszego filmu po prostu na starcie z tego powodu przekreśla kontynuację.

Czytam jednak też głosy, że to może być kolejny Flash/Marvels, ale chyba nie jest to jednak typowy film komiksowy, więc słabsza przedsprzedaż nie musi oznaczać katastrofy.

To prawda, ale jednak dla sequela filmu który zgarnął ponad $1MLD, do tego z takim budżetem, wygląda to słabo i może nam wyjść nieoczekiwana, zaskakująca klapa.

No ale to Hollywood, "Nie każdy film potrzebuje kontynuacji" jest tam zdaniem zakazanym.

Myślę, że tu zdecydowanie bardziej niż w innych filmach mogą wpłynąć na wynik końcowy opinie widzów. Przy jedynce chyba też był duży odsetek osób, które widziały go więcej niż raz.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

https://deadline.com/2024/09/joker-folie-box-office-projection-1236086068/

Joker: Folie à Deux in tracking looks similar to the first movie, strong with men over 25 (they showed up at 41% on part one). Unaided awareness is strongest with men over 25, followed men under 25 and women over 25. Presales are big in the cities now, I understand, which is provoking some exhibitors to forecast a $90M start. One rival marketing exec praises Warner Bros’ campaign as “brilliant” as they’re marketing the sequel like a Joker movie. No studio in their right mind this day and age markets a feature musical like a feature musical. I’m told when you have a movie musical, you gotta ‘trick’ moviegoers into going to see them.

Może trzeba było nie wrzucać tak nieznośnie dziecinnego zwiastuna?

https://deadline.com/2024/09/box-office-transformers-one-the-substance-never-let-go-1236095371/

Okazuje się, że jednak chyba Inside Out nie przeskoczy Jurassic World. W ostatnich dniach notuje ogromne spadki i brakuje mu jeszcze 500tys., a obecnie zarabia tylko po kilkanaście tysięcy w dni powszednie. Jeśli nie zrobią jakiegoś specjalnego eventu to zabraknie jakieś 200-300 tys. w końcowym rozrachunku.

Od dzisiaj na Disney+ więc chyba już marne szanse na zebranie brakujących $.

Masakra jak to się posypało od września. Oryginalny wynik JW przebity, ale ze wznowieniem dinozaury są $450 tys. do przodu i nie ma już szans, aby tyle wyciągnąć z kas kin.

Teraz D&W walczą o przebicie Barbie, na razie myślę że są na dobrej drodze, aby być +$2 miliony przed lalką. Globalnie już chyba bez szans na przebicie Black Panther, czyli pozostaje na #7 miejscu pośród filmów MCU.

Czytam, że pierwsze dni przedsprzedaży na trzeciego Venoma podobno też słabe. Joker 2 coś lekko ruszył w dobrym kierunku, ale przy tych recenzjach dobry trend może nie utrzymać się długo. Jutro można spodziewać się jakichś $6,5-7 mln z przedpremierowych, choć były jeszcze jakieś pokazy w poniedziałek, więc może być nieco więcej.

https://deadline.com/2024/10/joker-folie-a-deux-box-office-weekend-projection-1236104610/

Z ponad $100m, do +$70m-może $90m, a teraz do $55-60m. Masakra 🙂 Ale dobrze, mam dość Jokera i niepotrzebnych sequeli.

Rzeczywiście nikt nie pytał. Tym bardziej o musical. Niesamowity rozstrzał między formułą filmu, a potrzebami grupy docelowej. Jakby ktoś powiedział mi, że w Ameryce Sok z żuka 2 zarobi więcej niż Joker 2 to bym go wyśmiał.

Mierzwiak

Jak czytam co się dzieje z tym Jokerem - coś pięknego 😀

Podobno wszędzie tonie, może nie być nawet $20m z piątku (z przedpremierowymi) i $45m w weekend otwarcia. Na IMDb i Filmwebie katastrofalne oceny, na Cinemascore ocena D (najgorsza w historii dla filmu z budżetem +$100m i chyba najgorsza dla adaptacji komiksu) « przy tym może być problem nawet o setkę w USA!

W reszcie świata też kiepsko, wszędzie poniżej oczekiwań i bardzo zły WOM. Może nie dobić do $75m w ciągu 5 dni.

Ciekawe czy ktokolwiek w Hollywood dostrzeże w tym coś, co jest tam chyba zdaniem zakazanym, czyli: "nie każdy film (nawet miliardowy hit) musi dostać sequel!" ;) Z całej tej sytuacji wyłania się smutny obraz tego, że ani widzowie nie chcieli tej kontynuacji (ja pisałem, że nie chcę już przy pierwszych plotkach o jej planowaniu, bo Joker bardzo dobrze działa jako samodzielny film), ani nawet jego twórcy, którzy zażądali za powrót gigantycznych gaż ($20m dla Phoenixa i $10m dla Phillipsa z tego co pamiętam), ale najwyraźniej też nie mieli zapału jak przy poprzedniku.

Teraz jeszcze, żeby to samo spotkało Gladiatora II :)

Podobno zaledwie $10,5 mln w sobotę i brak szans nawet na $40m z weekendu! Będzie gorszy start (i pewnie wynik końcowy patrząc na kompletne odrzucenie przez widownię) od The Marvels 😀 Kto by się tego spodziewał jeszcze tydzień temu?

Przegrzewa mi mózg to, że Joker 2 ostatecznie zarobi w Ameryce mniej niż jedynka w swój pierwszy weekend. Czy powinno to napawać smutkiem? Będą głosy, że film na długo zatopi kreatywną wolność przy sequelach (nie oszukujmy się, Phillips miał taką, plotki o braku pokazów testowych dopełniają obrazu), zatopi wysokobudżetowe musicale, o tworzeniu filmów franczyzowych dokładnie według schematu.

Ale rany, wystarczyło tylko nie ukrywać, że to musical. Wystarczyło kręcić nie na przekór swojej grupie docelowej. Czy ktokolwiek po seansie jedynki byłby w stanie powiedzieć- sądzę, że widownia tego filmu chciałaby obejrzeć kontynuację która jest popowym musicalem z Lady Gagą? Jak to się zgrywa? Powinni jeszcze jak w She Hulk, wsadzić Megan Tree Stallion czy jak się ona nazywa i zakręcić jej dupą. Bo przecież to jest dowodem odwagi i szerokich horyzontów. A może jednak, jak to było w niedawnym odcinku od Red Letter Media? "Nie zadawaj pytań, tylko konsumuj produkt"? Jeszcze cytat z artykułu na Deadline, który na szczęście wyznacza właściwy kierunek branżowej dyskusji:

"This isn’t a box office marketplace problem, this is a creative development problem,” declared one movie marketing vet this weekend (...)

Joker 2 to przestrzelony kapiszon, kogoś kto chce na stałe aspirować ze świata Kac Vegas i Ostrej jazdy, do świata czerwonych dywanów, złotych statuetek i politycznych monologów.

Mierzwiak
Cytat z Szaman data październik 6, 2024, 10:59

Ale rany, wystarczyło tylko nie ukrywać, że to musical. Wystarczyło kręcić nie na przekór swojej grupie docelowej. Czy ktokolwiek po seansie jedynki byłby w stanie powiedzieć- sądzę, że widownia tego filmu chciałaby obejrzeć kontynuację która jest popowym musicalem z Lady Gagą?

Ale myślisz, że jeżeli reklamowaliby go jako musical, to wynik byłby lepszy? 🙂

Problem polega na tym, że doniesienia o tym, że jest to musical, pojawiły się w mediach bardzo wcześnie i już na tym etapie wiele osób po prostu odrzuciło taką wizję kontynuacji. A przecież ten film nie jest typowym musicalem, a momenty musicalowe mają tutaj tak naprawdę jedno konkretne zastosowanie.

Myślę, że premiera w Wenecji była niepotrzebna. Mieli kontynuację filmu, który generalnie został przyjęty przez krytyków dobrze, ale nie świetnie i który zdobył jakimś cudem główną nagrodę festiwalu. Powtórzenie tego było w sumie niemożliwe. Pewnie też wiedzieli, jakiej jakości produkt mają i jakie może on wywołać reakcje. No i przez cały miesiąc kisił się teraz na granicy zginłego i świeżego pomidora, czyli generalnie przekaz był taki, że jest gorszy od pierwszej części, i co najwyżej średni. A wygląda na to, że postanowili pójść niemalże dokładnie tą samą ścieżką, jak w przypadku pierwszego filmu.

Box office stał się dzikim zachodem w którym zdają się nie obowiązywać już żadne zasady.

W zeszłym roku Disney miał prawie miliard strat a największym hitem była opowieść o żywej lalce Barbie, plus 3-godzinna biografia twórcy bomby atomowej. Widownia miała dość papki prosto z taśmy montażowej? Może, ale już w tym roku królują sequele - animacji Pixara, Illumination, nostalgia za Wolverinem Jackmana czy odgrzany kotlet ze szklaną Soku z Żuka do popicia.

Przestały obowiązywać chyba dawne reguły, widownia stała się bardziej wybredna, ale też nie znaczy to, że ma nagle lepszy gust, może raczej stała się bardziej wyczulona na wciskanie im bullshitu?

Cytat z Marek Pilarski data październik 6, 2024, 11:52

Ale myślisz, że jeżeli reklamowaliby go jako musical, to wynik byłby lepszy? 🙂

Wynik to jedno, ale ten film kosztował więcej niż druga Diuna!!!!!!!!

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Świetna uwaga z Wenecją. Myślę, że zgubiła ich pycha. Może ten brak pokazów testowych i za dużo poklepywaczy po plecach dookoła produkcji.

Co do wyniku, może nie jakoś wiele więcej, ale nie tak spektakularnie źle i w innej atmosferze. Można było skierować dyskurs na kontynuację odważną, trudną, odrzuconą, próbę przedefiniowania ekranizacji komiksów w dobie kryzysu Marvela i DC. Teraz dyskuja będzie dotyczyła błędów już na etapie procesu decyzyjnego, marketingu, samej jakości musicalu/dramatu. Plus mamy efektownie puste sale co stało się zaskoczeniem, bombą którą można było zdetonować wcześniej. Może właśnie po to była Wenecja, ale tam wbrew zakładanemu scenariuszowi, zbesztali zamiast pochwalić za odwagę.

Nie wiem, na co poszło te $200 mln, jeżeli to prawda. $50 mln podobno poszło na gaże, ale na resztę spokojnie wystarczyłoby $100 mln. Poza tym w kontekście tego, co otrzymaliśmy ostatecznie z tej jednoznacznie drugoplanowej roli Gagi, to te $12 mln, które zarobiła, wydają się absurdalnie wysokie.

PreviousPage 62 of 90Next