aby założyć posty i tematy.

[ARCHIWUM] BO Świat

PreviousPage 19 of 20Next

Przy obecnym krajobrazie nic nie jest pewne, ale Deadpoolowi 3 w życiu nie dam miliarda. Obie części zarobiły niemal tyle samo (odpowiednio $783 i $786M), oryginalna obsada X-Men już raz wróciła w Days of Future Past które zgarnęło $746M, a Logan z kategorią R wyciągnął $619M. Myślę że mówimy tu o okolicach $800M.

Nie spodziewam się po Gladiatorze 2 wielkiego sukcesu; Gladiator jest na pewno popkulturowo znaczący w filmografii Scotta, a jednocześnie nierozerwalnie związany z Russellem Crowe. Prędzej tutaj aniżeli przy okazji Twisters spodziewałbym się roli nostalgii, tym bardziej, jeśli w trailerach odpowiednio zagrają fragmentami / muzyką z oryginalnego filmu.

Na Immersji fajna prognoza na 2024, z udziałem @kuba, choć akurat uważam, że Kung Fu Panda 4 (w tekście napisałeś "3";)) nie zarobi miliarda, a nawet pół. 😛

https://immersja.com/co-czeka-kina-w-2024-roku

Przykre, nie lubię gdy dobre filmy są klapą.

Plakat filmu, który w ciągu miesiąca zgromadził we francuskich kinach ponad 5,5 mln widzów i się nie zatrzymuje...

1. weekend: 929 814
  2. weekend 830 012 (-9 %)
  3. weekend 882352 (+6 %)
  4. weekend 897 571 (+2 %)
  5. weekend 1 030 786 (+15 %)

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Za to cienko poza Ameryką

Apropos posta wyżej; słabo, dociągnie to chociaż do $400M?

---

Twisters może nie doczłapać do $100 mln poza Ameryką, więc potrzebowałoby ponad $300 mln z Ameryki, a na to szans nie ma.

Nie przypominam sobie podobnej sytuacji, w której przychody wysokobudżetowego hollywoodzkiego filmu byłyby aż tak różne w Ameryce i na rynku zewnętrznym przy znaczącej przewadze tych z Ameryki.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Trzeba byłoby pewnie szukać takiej dysproporcji przy dawnych komediach z Sandlerem, Ferrellem, albo Kevinem Hartem. Dziwaczna sytuacja.

Fakt, czyli po hurraoptymistycznym premierowym weekendzie (gdzie i tak mocno średni wynik ze świata przykryto dobrym otwarciem domestic) skończy się na wyniku, który - uwzględniając marketing - nie przyniesie studiu żadnego zysku. A miał być taki hit!

A jednocześnie przy takim wyniku z Ameryki zwykle sequel bez problemu dostaje zielone światło.

Przy sequelu musieliby iść chyba iść w mniej amerykańskie klimaty, choć pewnie to z kolei spowodowałoby mniejsze przychody z Ameryki, a niekoniecznie wyższe z reszty świata.

Cytat z Szaman data lipiec 29, 2024, 11:06

Trzeba byłoby pewnie szukać takiej dysproporcji przy dawnych komediach z Sandlerem, Ferrellem, albo Kevinem Hartem. Dziwaczna sytuacja.

No tak, ale właśnie nie przy takich wysokobudżetowych widowiskach jak Twisters. Przychodzą mi jeszcze na myśl The Blind Side i American Sniper, czyli bardzo amerykańskie filmy, ale żaden z nich nie wpisuje się w definicję wysokobudżetowego widowiska, a poza tym film Eastwooda sprzedał się całkiem dobrze poza Ameryką zarabiając prawie $200 mln.

To żadne widowisko, w dodatku z Rką, ale The Passion of the Christ ma $370,3M / $241,2M stosunku domestic / global, za to bliżej tego o czym rozmawiamy na pewno jest Star Trek (2009) - $257,7M / $127,9M.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Grinch (2000) - hit roku w USA, a poza Stanami niespełna 1/4 przychodów globalnych. Szkoda tego Twisters, bo film fajny, ale wpasowuje się w to trend z ostatnich lat, zgodnie z którym jeśli nie jesteś częścią większego ip (MCU, DC, SW, JP, F&F), lub adaptacją, to się nie sprzeda. Albo nawet się sprzeda, ale to nie będzie poziom frekwencji, jakie osiągały podobne filmy 20-30 lat temu. Bond, M:I też nie mogą przebić się przez pewien próg, choćby nie wiem co, bo kino akcji z normlanymi ludźmi (nie superbohaterami) już tak nie przyciąga (a szkoda).

D&W globalnie $444,6m na otwarcie (11. wynik w historii). Ciekawe jak daleko zaleci (wydaje mi się, że powinien przebić Iron Mana 3).

Deadpool i Przyjaciel najbardziej kasowym filmem z R-ką w historii kina.

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/deadpool-wolverine-box-office-top-r-rated-pic-1235976858/

Boxoffice'owe wyliczenia Dana Murrella:

- Inside Out 2 - $407M zysku netto

- Deadpool & Wolverine - $241,8M zysku

- Despicable Me 4 - $162,1M zysku

- It Ends With Us - $62M zysku

- Longlegs - $27,7M zysku

- Alien: Romulus - $42,8M straty

- Horizon: An American Saga - Chapter 1 - $60,9M straty

- Twisters - $70M straty

- Borderlands - $129,8M straty

- Furiosa: A Mad Max Saga - $161,9M straty

Twisters ze $100 milionami poza USA.

Sok z żuka, Sok z żuka zaczyna od $35,4m - słabo, ale przed filmem premiery w Niemczech, Belgii, Danii, Francji i Japonii. Ciekawe jak daleko go to zaniesie, na razie nie wiem czy dobije do $200m overseas.

PreviousPage 19 of 20Next