DC Universe
Cytat z Szaman data 23 czerwca, 2023, 15:07Hmmm chyba parę lat temu widziałem jeszcze jeden film który się tym inspirował. Ale to pewnie mam majaki 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1672244148647215105
Hmmm chyba parę lat temu widziałem jeszcze jeden film który się tym inspirował. Ale to pewnie mam majaki 🙂
‘JOKER 2’ takes visual inspiration from Francis Ford Coppola’s musical ‘ONE FROM THE HEART’.
(Source: https://t.co/uoNeQahC1g) pic.twitter.com/EHPSGXMTqk
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) June 23, 2023
Cytat z Mierzwiak data 24 czerwca, 2023, 11:45Cytat z Szaman data czerwiec 24, 2023, 10:53Totalna katastrofa. Sygnał jeszcze poważniejszy niż Ant Man, nawet jeśli widzowie olali to uniwersum bo już zostało skasowane. Nie sprzedaje się nawet jako wakacyjna rozrywka, letnia suoerprodukcja.
Już w czasach Nolana wydawało mi się, że Batmany Burtona nie są w Ameryce tak wielbione jak w Polsce, ale tutaj powrót Keatona został po prostu zmasakrowany.
Przy klapie Flasha w grę wchodzi tyle czynników, że chyba trudno coś jednoznacznie wskazać jako jej przyczynę, tu chyba po prostu wszystko się skumulowało i eksplodowało w dniu premiery.
Keaton wyrósł już na kolejną po Snyderze i Cavillu ofiarę tego bajzlu - wycięte cameo w drugim Aquamanie, skasowana Batgirl i nieciekawie napisany występ we Flashu. Wyobrażam sobie wizję jaką przed nim roztoczono gdy zaproponowano mu powrót do tej roli... Mam nadzieję, że otrze ewentualne łzy swoim czekiem.
Wydaje mi się, że z dnia na dzień Gunn będzie mieć coraz trudniej z budowaniem nowego uniwersum, tym bardziej w czasach, gdy widzowie jasną dają do zrozumienia, że to samo u konkurencji już im się przejadło.
The Batman i Joker jasno pokazały w jakim kierunku powinno iść DC: wyrazistych, stojących o własnych siłach produkcji, a nie filmowego uniwersum. Uważam tak od dawna i zdania nie zmienię. Jeśli Superman Gunna polegnie w BO, Zaslav może gasić światło.
Cytat z Szaman data czerwiec 24, 2023, 10:53Totalna katastrofa. Sygnał jeszcze poważniejszy niż Ant Man, nawet jeśli widzowie olali to uniwersum bo już zostało skasowane. Nie sprzedaje się nawet jako wakacyjna rozrywka, letnia suoerprodukcja.
Już w czasach Nolana wydawało mi się, że Batmany Burtona nie są w Ameryce tak wielbione jak w Polsce, ale tutaj powrót Keatona został po prostu zmasakrowany.
Przy klapie Flasha w grę wchodzi tyle czynników, że chyba trudno coś jednoznacznie wskazać jako jej przyczynę, tu chyba po prostu wszystko się skumulowało i eksplodowało w dniu premiery.
Keaton wyrósł już na kolejną po Snyderze i Cavillu ofiarę tego bajzlu - wycięte cameo w drugim Aquamanie, skasowana Batgirl i nieciekawie napisany występ we Flashu. Wyobrażam sobie wizję jaką przed nim roztoczono gdy zaproponowano mu powrót do tej roli... Mam nadzieję, że otrze ewentualne łzy swoim czekiem.
Wydaje mi się, że z dnia na dzień Gunn będzie mieć coraz trudniej z budowaniem nowego uniwersum, tym bardziej w czasach, gdy widzowie jasną dają do zrozumienia, że to samo u konkurencji już im się przejadło.
The Batman i Joker jasno pokazały w jakim kierunku powinno iść DC: wyrazistych, stojących o własnych siłach produkcji, a nie filmowego uniwersum. Uważam tak od dawna i zdania nie zmienię. Jeśli Superman Gunna polegnie w BO, Zaslav może gasić światło.
Cytat z Szaman data 24 czerwca, 2023, 19:16Co to za kolejna, kretyńska teoria od tego pana? Ile osób widziało film za darmo? Kilka tysięcy? To daje zawrotne kilkadziesiąt tysięcy dolarów 😀
https://twitter.com/DanielRPK/status/1672615403753811968?t=4C7fJfJ0OvflJQ6P3nlS4g&s=19
Co to za kolejna, kretyńska teoria od tego pana? Ile osób widziało film za darmo? Kilka tysięcy? To daje zawrotne kilkadziesiąt tysięcy dolarów 😀
Here's why I believe The Flash tanked and what WB did wrong and should never repeat;
The early free screenings. This should have been screened once or twice and that's it.
A lot of people who would have paid got to go see it for free (1/2)
— Daniel Richtman #BlackLivesMatter (@DanielRPK) June 24, 2023
Cytat z Mierzwiak data 26 czerwca, 2023, 11:02$280-310 mln na koniec? Nie widzę tego.
https://twitter.com/Luiz_Fernando_J/status/1672993639880949760?s=20
$280-310 mln na koniec? Nie widzę tego.
#TheFlash finally crossed 200M Globally after grossing 26.6M on 2nd weekend overseas over 68 markets, -64.5% from opening weekend (vs #BlackAdam 39M, -48.6), a 123.3M intl. cume.
Allied to 87.6M in the US, for a 210.9M Global cume at #BoxOffice.
Eyeing a 280M-310M Global run
1/2 pic.twitter.com/UdC6OsvDKC— Luiz Fernando (@Luiz_Fernando_J) June 25, 2023
Cytat z Szaman data 26 czerwca, 2023, 22:05"Then on Sunday, Hoult, Brittney and Corenswet did another series of screen tests, this time in costume as Superman. Interestingly, only Mackey was brought in that day to portray Lane opposite the actors.
Sources caution that just because Mackey segued into the second day does not mean she is the front-runner for Lane, although it may be hard not to have that interpretation."
"Gunn had an assembled cut of the screen tests by Wednesday to show to Warners brass. A decision could come this week."
Plus Alexander i Bill Skarsgardowie walczą o rolę Lexa Luthora.
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/superman-legacy-inside-james-gunns-search-1235523954/
"Then on Sunday, Hoult, Brittney and Corenswet did another series of screen tests, this time in costume as Superman. Interestingly, only Mackey was brought in that day to portray Lane opposite the actors.
Sources caution that just because Mackey segued into the second day does not mean she is the front-runner for Lane, although it may be hard not to have that interpretation."
"Gunn had an assembled cut of the screen tests by Wednesday to show to Warners brass. A decision could come this week."
Cytat z Mierzwiak data 27 czerwca, 2023, 14:2832 dni po premierze.
https://twitter.com/FlashFilmNews/status/1673520014605860864?s=20
32 dni po premierze.
The Flash is set to release on digital platforms July 18. You can pre-order now! #TheFlashMovie pic.twitter.com/8w3Ns0lMoa
— The Flash Film News (@FlashFilmNews) June 27, 2023
Cytat z Szaman data 27 czerwca, 2023, 15:26Zaslav nie jest głupi, a nawet jak jest głupi to bezlitośnie potrafi liczyć. To będzie stała praktyka przy klapach finansowych.
Ale w najczarniejszych przewidywaniach nie spodziewałbym się, że gdy piszę te słowa 27 czerwca, Flash nadal nie będzie miał 100 mln$ z Ameryki. Takie coś wróżyłem tym okropnym Transformersom, przecież czerwony cieszył się jako takim zainteresowaniem w internecie.
Zaslav nie jest głupi, a nawet jak jest głupi to bezlitośnie potrafi liczyć. To będzie stała praktyka przy klapach finansowych.
Ale w najczarniejszych przewidywaniach nie spodziewałbym się, że gdy piszę te słowa 27 czerwca, Flash nadal nie będzie miał 100 mln$ z Ameryki. Takie coś wróżyłem tym okropnym Transformersom, przecież czerwony cieszył się jako takim zainteresowaniem w internecie.
Cytat z Marek Pilarski data 27 czerwca, 2023, 16:08To jest strategia, dzięki której Universal zarobił ponad miliard od początku pandemii. Uczą się na błędach.
To jest strategia, dzięki której Universal zarobił ponad miliard od początku pandemii. Uczą się na błędach.
Cytat z Kuba data 27 czerwca, 2023, 19:35Cytat z Szaman data czerwiec 26, 2023, 22:05"Then on Sunday, Hoult, Brittney and Corenswet did another series of screen tests, this time in costume as Superman. Interestingly, only Mackey was brought in that day to portray Lane opposite the actors.
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/superman-legacy-inside-james-gunns-search-1235523954/
Alexander były w porządku, Bill to zdecydowanie zbyt oczywisty casting. Jednocześnie jestem zaskoczony jak bardzo w sumie aktorzy się różnią.
Co do Supermana i Lois - bardzo dużo osób wskazuje, że koniec końców padnie na Corensweta i Mackey. Wybory najlepsze na pewno, chociaż odnośnie udziału Emmy swoje już mówiłem. Niemniej byłaby to ciekawa ekipa.
Swoją drogą nie zdziwię się jeśli w ramach tego że (via THR) "elementem historii będzie fakt, że Superman przybywa na świat w którym już działają superbohaterowie) w filmie pojawią się Wonder Woman i Martian Manhunter, którzy dośc mocno mi tu pasują - bardziej niż Mr. Terrific, bo Authority mają sens.
Cytat z Szaman data czerwiec 26, 2023, 22:05"Then on Sunday, Hoult, Brittney and Corenswet did another series of screen tests, this time in costume as Superman. Interestingly, only Mackey was brought in that day to portray Lane opposite the actors.
Alexander były w porządku, Bill to zdecydowanie zbyt oczywisty casting. Jednocześnie jestem zaskoczony jak bardzo w sumie aktorzy się różnią.
Co do Supermana i Lois - bardzo dużo osób wskazuje, że koniec końców padnie na Corensweta i Mackey. Wybory najlepsze na pewno, chociaż odnośnie udziału Emmy swoje już mówiłem. Niemniej byłaby to ciekawa ekipa.
Swoją drogą nie zdziwię się jeśli w ramach tego że (via THR) "elementem historii będzie fakt, że Superman przybywa na świat w którym już działają superbohaterowie) w filmie pojawią się Wonder Woman i Martian Manhunter, którzy dośc mocno mi tu pasują - bardziej niż Mr. Terrific, bo Authority mają sens.
Cytat z Mierzwiak data 27 czerwca, 2023, 19:36Cytat z Szaman data czerwiec 27, 2023, 15:26Zaslav nie jest głupi, a nawet jak jest głupi to bezlitośnie potrafi liczyć. To będzie stała praktyka przy klapach finansowych.
Wszystko fajnie, tylko ile takich klap jest w stanie znieść jedno studio? Biznes który nie przynosi zysków, oparty na dokładaniu do interesu siłą rzeczy musi w końcu upaść.
Oczywiście Warner to nie tylko DC, ale ten rok to jak na razie dla nich tragedia i tylko niskobudżetowe Evil Dead Rise stanowi niewielką pociechę.
Z początku DCEU nienajgorzej trzymało się finansowo (pomijając mimo wszystko rozczarowujący wynik BvS i ewidentną wpadkę z Justice League), ale później zaczęły się problemy.
Po ostatnim dużym, globalnie największym w historii serii, sukcesie Aquamana (oczywiście pomijam Jokera i The Batman jako filmy niebędące częścią tego uniwersum) przyszły niezbyt dochodowe, ale za to niskobudżetowe Shazam! i Birds of Prey, i one finansowo jeszcze się bronią, ale potem mamy 5 (PIĘĆ!!!) klap z rzędu których:
- średni budżet: $182 mln
- średni domestic BO: $83,52 mln
- średni international BO: $130,36 mln
Przecież to są tragiczne liczby, a gdybyśmy doliczyli marketing, miliony "łapówki" dla Gadot i Jenkins gdy WW84 trafiło na Max i podliczyli zysk netto to już w ogóle wyłoniłby się z tego apokaliptyczny krajobraz.
Cytat z Szaman data czerwiec 27, 2023, 15:26Zaslav nie jest głupi, a nawet jak jest głupi to bezlitośnie potrafi liczyć. To będzie stała praktyka przy klapach finansowych.
Wszystko fajnie, tylko ile takich klap jest w stanie znieść jedno studio? Biznes który nie przynosi zysków, oparty na dokładaniu do interesu siłą rzeczy musi w końcu upaść.
Oczywiście Warner to nie tylko DC, ale ten rok to jak na razie dla nich tragedia i tylko niskobudżetowe Evil Dead Rise stanowi niewielką pociechę.
Z początku DCEU nienajgorzej trzymało się finansowo (pomijając mimo wszystko rozczarowujący wynik BvS i ewidentną wpadkę z Justice League), ale później zaczęły się problemy.
Po ostatnim dużym, globalnie największym w historii serii, sukcesie Aquamana (oczywiście pomijam Jokera i The Batman jako filmy niebędące częścią tego uniwersum) przyszły niezbyt dochodowe, ale za to niskobudżetowe Shazam! i Birds of Prey, i one finansowo jeszcze się bronią, ale potem mamy 5 (PIĘĆ!!!) klap z rzędu których:
- średni budżet: $182 mln
- średni domestic BO: $83,52 mln
- średni international BO: $130,36 mln
Przecież to są tragiczne liczby, a gdybyśmy doliczyli marketing, miliony "łapówki" dla Gadot i Jenkins gdy WW84 trafiło na Max i podliczyli zysk netto to już w ogóle wyłoniłby się z tego apokaliptyczny krajobraz.
Cytat z Kuba data 27 czerwca, 2023, 19:40A teraz mamy Blue Beetle, ktorego wynik najpewniej przekroczy jakiekolwiek granice żenady (spodziewam sie zdecydowanie wyrzucenia tego na Maxa) i Aquamana, który na pewno też nawet na 0 nie wyjdzie, bo film miał tyle dokrętek, że budżet jest pewnie przekomiczny.
A teraz mamy Blue Beetle, ktorego wynik najpewniej przekroczy jakiekolwiek granice żenady (spodziewam sie zdecydowanie wyrzucenia tego na Maxa) i Aquamana, który na pewno też nawet na 0 nie wyjdzie, bo film miał tyle dokrętek, że budżet jest pewnie przekomiczny.
Cytat z Szaman data 27 czerwca, 2023, 21:10A jednak mała niespodzianka
https://twitter.com/DEADLINE/status/1673783108913733632?t=VpEJuWE4L21SrUeSRJXAHA&s=19
A jednak mała niespodzianka
'Superman: Legacy': James Gunn Taps David Corenswet And Rachel Brosnahan For Clark Kent And Lois Lane In DC Studios Film https://t.co/X5PaTY3yF8 pic.twitter.com/eqhFvx6G0S
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) June 27, 2023
Cytat z Kuba data 27 czerwca, 2023, 21:27No dobrze, fajnie. Mackey nie zmarnuje czasu na zmarłe uniwersum, wybór i tak bardzo fajny. Davida niedługo pracę spróbuje nadrobić, ale generalnie oboje wyglądają bardzo dobrze w kontekście tych ról, zobaczymy czy dalej i czy Gunn będzie dalej stawiał na mniej oczywiste twarze w głownych rolach.
No dobrze, fajnie. Mackey nie zmarnuje czasu na zmarłe uniwersum, wybór i tak bardzo fajny. Davida niedługo pracę spróbuje nadrobić, ale generalnie oboje wyglądają bardzo dobrze w kontekście tych ról, zobaczymy czy dalej i czy Gunn będzie dalej stawiał na mniej oczywiste twarze w głownych rolach.
Cytat z Mierzwiak data 27 czerwca, 2023, 22:4512,5 roku po ogłoszeniu castingu Cavilla, który w tym czasie zaledwie trzykrotnie zagrał Supermana. (no przecież nie będę liczyć tej głupiej sceny bonusowej w Black Adamie)
Dla porównania Robert Downey Jr. w ciągu 11 lat wystąpił jako Tony Stark aż 9 razy. (również nie licząc cameo w The Incredible Hulk)
12,5 roku po ogłoszeniu castingu Cavilla, który w tym czasie zaledwie trzykrotnie zagrał Supermana. (no przecież nie będę liczyć tej głupiej sceny bonusowej w Black Adamie)
Dla porównania Robert Downey Jr. w ciągu 11 lat wystąpił jako Tony Stark aż 9 razy. (również nie licząc cameo w The Incredible Hulk)
Cytat z Kuba data 28 czerwca, 2023, 08:26Co ciekawsze w tym czasie w telewizji Tyler Hoechlin (ciągle mój ulubiony Superman) wystąpił gościnnie w 4 serialach i doczekał się 4 sezonów swojego, a rolę Clarka powtórzyli Tom Welling i Brandon Routh - ten ostatni wystąpił dosłownie w tylu samych produkcjach co Cavill.
Co ciekawsze w tym czasie w telewizji Tyler Hoechlin (ciągle mój ulubiony Superman) wystąpił gościnnie w 4 serialach i doczekał się 4 sezonów swojego, a rolę Clarka powtórzyli Tom Welling i Brandon Routh - ten ostatni wystąpił dosłownie w tylu samych produkcjach co Cavill.
Cytat z Mierzwiak data 30 czerwca, 2023, 19:10Flash wypada dzisiaj w Ameryce Północnej z 1538 kin. Zapowiada się piękny wynik z trzeciego weekendu 🙂
Flash wypada dzisiaj w Ameryce Północnej z 1538 kin. Zapowiada się piękny wynik z trzeciego weekendu 🙂
Cytat z Mierzwiak data 1 lipca, 2023, 11:05Przy okazji Flasha powtórzyłem sobie trochę Bat-filmów.
Filmy Burtona zawsze będą moją miłością, ale widzę, że z biegiem lat coraz bardziej z nosa ześlizgują mi się różowe okulary przez które na nie patrzyłem. Czy to źle? Jasne, że nie, ot chyba bardziej niż kiedykolwiek dostrzegam jakie są, w gruncie rzeczy, miejscami głupie i - szczególnie Batman Returns - campowe. I w tym tkwi też ich siła, bo, mimo upływu tylu lat, wciąż są charakterystyczne, miejscami mocno ekscentryczne, po prostu jakieś.
W Batmanie 1989 chyba pierwszy raz uderzyło mnie jak nieciekawą postacią kobiecą jest Vicki Vale. Kim Basinger dała jej cały swój urok, ale to bohaterka która nie ma żadnego wpływu na fabułę (co nawet zauważa 🙂 pytając Batmana czemu sam nie przekaże mediom wyników badań nad kosmetykami), za to aż dwukrotnie jest przez Batmana ratowana. Selina Kyle fenomenalnej Michelle Pfeiffer w Returns to ogromny krok naprzód pod tym względem, za to Batman Forever z doktor Chase znowu się cofa, oferując bohaterkę definiowaną w zasadzie tylko przez swój pociąg seksualny do Batmana i późniejszy dylemat z kim bardziej chciałaby pójść do łóżka: Nietoperzem, czy Waynem.
Będący już totalną, niekontrolowaną zgrywą Batman & Robin idzie w nieco innym kierunku z miłością Wayne'a ale na samą myśl o postaci granej przez Elle MacPherson chce mi się spać więc zostawmy ją w spokoju. Posion Ivy oscarowo-malinowej Umy Thurman to dopiero atrakcja! Napastliwa w swojej manipulacji naszymi herosami do tego stopnia, że Batgirl wystawiła jej taką opinię:
Using feminine wiles to get what you want? Trading on your looks? Read a book, sister. That passive-aggressive number went out years ago. You give women a bad name.
Wow 🙂
O ile B&R trudno brać na poważnie, to absurd w czystej postaci (choć i w nim nie brakuje perełek jak wejście i taniec Umy na balu), tak Batman Forever jest dla mnie autentycznie bardzo dobrym Bat-filmem i to nawet pomimo błazenady Lee Jonesa którego Two-Face jest chwilami większym klaunem niż sam Joker. Carreya zawsze uwielbiałem, jest dla mnie absolutnie nierozerwalnym elementem tego filmu. Do tego kapitalny soundtrack, wcale nie gorszy od muzyki Elfmana i znakomite, nominowane do Oscara (!) zdjęcia.
Przy okazji kostium który w finale nosił Kilmer jest jednym z moich ulubionych, nie było lepszego od tamtego czasu:
Robin też dostał fanatastyczną wariację na temat swojego komiksowego stroju.
Swoją drogą w tych starszych produkcjach lubię to jak dużo materiałów z nich dostępnych jest w sieci, sama sesja zdjęciowa Carreya to małe cudo:
Przy okazji Flasha powtórzyłem sobie trochę Bat-filmów.
Filmy Burtona zawsze będą moją miłością, ale widzę, że z biegiem lat coraz bardziej z nosa ześlizgują mi się różowe okulary przez które na nie patrzyłem. Czy to źle? Jasne, że nie, ot chyba bardziej niż kiedykolwiek dostrzegam jakie są, w gruncie rzeczy, miejscami głupie i - szczególnie Batman Returns - campowe. I w tym tkwi też ich siła, bo, mimo upływu tylu lat, wciąż są charakterystyczne, miejscami mocno ekscentryczne, po prostu jakieś.
W Batmanie 1989 chyba pierwszy raz uderzyło mnie jak nieciekawą postacią kobiecą jest Vicki Vale. Kim Basinger dała jej cały swój urok, ale to bohaterka która nie ma żadnego wpływu na fabułę (co nawet zauważa 🙂 pytając Batmana czemu sam nie przekaże mediom wyników badań nad kosmetykami), za to aż dwukrotnie jest przez Batmana ratowana. Selina Kyle fenomenalnej Michelle Pfeiffer w Returns to ogromny krok naprzód pod tym względem, za to Batman Forever z doktor Chase znowu się cofa, oferując bohaterkę definiowaną w zasadzie tylko przez swój pociąg seksualny do Batmana i późniejszy dylemat z kim bardziej chciałaby pójść do łóżka: Nietoperzem, czy Waynem.
Będący już totalną, niekontrolowaną zgrywą Batman & Robin idzie w nieco innym kierunku z miłością Wayne'a ale na samą myśl o postaci granej przez Elle MacPherson chce mi się spać więc zostawmy ją w spokoju. Posion Ivy oscarowo-malinowej Umy Thurman to dopiero atrakcja! Napastliwa w swojej manipulacji naszymi herosami do tego stopnia, że Batgirl wystawiła jej taką opinię:
Using feminine wiles to get what you want? Trading on your looks? Read a book, sister. That passive-aggressive number went out years ago. You give women a bad name.
Wow 🙂
O ile B&R trudno brać na poważnie, to absurd w czystej postaci (choć i w nim nie brakuje perełek jak wejście i taniec Umy na balu), tak Batman Forever jest dla mnie autentycznie bardzo dobrym Bat-filmem i to nawet pomimo błazenady Lee Jonesa którego Two-Face jest chwilami większym klaunem niż sam Joker. Carreya zawsze uwielbiałem, jest dla mnie absolutnie nierozerwalnym elementem tego filmu. Do tego kapitalny soundtrack, wcale nie gorszy od muzyki Elfmana i znakomite, nominowane do Oscara (!) zdjęcia.
Przy okazji kostium który w finale nosił Kilmer jest jednym z moich ulubionych, nie było lepszego od tamtego czasu:

Robin też dostał fanatastyczną wariację na temat swojego komiksowego stroju.
Swoją drogą w tych starszych produkcjach lubię to jak dużo materiałów z nich dostępnych jest w sieci, sama sesja zdjęciowa Carreya to małe cudo:

Cytat z Szaman data 1 lipca, 2023, 11:20Piękne czasy kiedy robili sesje do gazet 🙂
Co do kreskówkowości, rany pamiętam te dyskusje o Keatonie który zabija i Bale'u który oszczędza. Z perspektywy czasu nie wiem jak można traktować jakąkolwiek przemoc ze strony Keatona poważnie, przynajmniej tak wydawało mi się po ostatnich powtórkach kilka lat temu. Czasem coś pomacha łapami jak nasz zrusyfikowany Sensej, ale bardzo mocno widać, że bije się głównie mocarną pięścią scenarzysty. Przynajmniej dla mnie z wiekiem jest to coraz bardziej slapstickowe. Szczególnie mam teraz przed oczami scenę w której Gacek stoi za rogiem i złoczyńca nadziewa się na jego pięść. Chyba zderzanie głowami dwóch nikczemników też było.
Mi w Powrocie, uwaga świętokradztwo, jednak zgrzyta przesada wokół Pingwina: wielka kaczka, rakietowe pingwiny itd. Od dzieciństwa wolałem film z Nicholsonem który bardzo przypominał mi animowany serial z Dwójki.
Co do kostiumu, przez lata różnie układały się moje sympatie, kiedyś wolałem kostium z jedynki, potem z Returns, potem z Begins. Nigdy nie lubiłem kostiumu z TDK, moim zdaniem maska Bale'a wygląda w nim na zbyt ciasną, a sam aktor mówi jakby się dusił. Ogólnie strój komandosa i naturalnie wyglądające materiały to fajny kierunek, dlatego ostatnio coraz bardziej przekonuje się do stroju Pattinsona. Był już ten kierunek u Christiana, ale po bliższym przyjrzeniu nadal widać, że to trochę fejkowe. Strój od Reevesa jest najbardziej "prawdziwy".
Natomiast z wiekiem coraz bardziej zauważam jak bardzo musiały być niewygodne kostiumy z 89, Returns oraz Begins i jak wiele w nich ekranowej umowności w poruszaniu się, czy sztuczkach ninja. Kostium z Returns po latach wydaje mi się sprawiać, że Keaton wygląda w tym dziwacznie nieproporcjonalnie, jakby olbrzymia głowa była umiejscowiona na zbyt wąskich ramionach.
Kostium Kilmera ma dość jarmarczny pas, gdzie powtórzenie znaku nietoperza nadaje Batmanowi posmak jakiegoś słupa reklamowego 🙂
Piękne czasy kiedy robili sesje do gazet 🙂
Co do kreskówkowości, rany pamiętam te dyskusje o Keatonie który zabija i Bale'u który oszczędza. Z perspektywy czasu nie wiem jak można traktować jakąkolwiek przemoc ze strony Keatona poważnie, przynajmniej tak wydawało mi się po ostatnich powtórkach kilka lat temu. Czasem coś pomacha łapami jak nasz zrusyfikowany Sensej, ale bardzo mocno widać, że bije się głównie mocarną pięścią scenarzysty. Przynajmniej dla mnie z wiekiem jest to coraz bardziej slapstickowe. Szczególnie mam teraz przed oczami scenę w której Gacek stoi za rogiem i złoczyńca nadziewa się na jego pięść. Chyba zderzanie głowami dwóch nikczemników też było.
Mi w Powrocie, uwaga świętokradztwo, jednak zgrzyta przesada wokół Pingwina: wielka kaczka, rakietowe pingwiny itd. Od dzieciństwa wolałem film z Nicholsonem który bardzo przypominał mi animowany serial z Dwójki.
Co do kostiumu, przez lata różnie układały się moje sympatie, kiedyś wolałem kostium z jedynki, potem z Returns, potem z Begins. Nigdy nie lubiłem kostiumu z TDK, moim zdaniem maska Bale'a wygląda w nim na zbyt ciasną, a sam aktor mówi jakby się dusił. Ogólnie strój komandosa i naturalnie wyglądające materiały to fajny kierunek, dlatego ostatnio coraz bardziej przekonuje się do stroju Pattinsona. Był już ten kierunek u Christiana, ale po bliższym przyjrzeniu nadal widać, że to trochę fejkowe. Strój od Reevesa jest najbardziej "prawdziwy".
Natomiast z wiekiem coraz bardziej zauważam jak bardzo musiały być niewygodne kostiumy z 89, Returns oraz Begins i jak wiele w nich ekranowej umowności w poruszaniu się, czy sztuczkach ninja. Kostium z Returns po latach wydaje mi się sprawiać, że Keaton wygląda w tym dziwacznie nieproporcjonalnie, jakby olbrzymia głowa była umiejscowiona na zbyt wąskich ramionach.
Kostium Kilmera ma dość jarmarczny pas, gdzie powtórzenie znaku nietoperza nadaje Batmanowi posmak jakiegoś słupa reklamowego 🙂