aby założyć posty i tematy.

DC Universe

PreviousPage 76 of 101Next

Wygląda jak licytacja kto jest bardziej zakochany w Donnerze, Singer czy Gunn.

Cytat z Szaman data grudzień 20, 2024, 14:20

Nie wiem czy to dobrze (źle dobrano przeróbkę Williamsa), czy źle (materiał to serial stacji CW). Albo ona po prostu do wszystkiego pasuje 🙂

Pokazałem dzisiaj trailer koledze z pracy, zapytał czy to serial czy film także... 😀

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Ależ krindż...

I to wszystko tylko po to, żeby później taki gostek napisał coś takiego:

Od lat jeden z najbardziej żenujących gości na filmowym Twitterze.

Nie mogę znaleźć tego gdy kwiczy jak świnia, bo dostał koszulkę z logiem gunnowskiego Supermana.

Cóż, popularne od jakiegoś czasu słówko shill nie wzięło się znikąd.

W lipcu oznajmi, że Superman 2025 to najlepszy film komiksowy w historii? No dobra, przynajmniej najlepszy od czasu Endgame 🙂

Szaman

Gratulacje, James, ale to tylko pokazuje, że ludzie byli ciekawi, tak samo jak byli ciekawi jak wygląda drugi Joker; żeby tutaj też nie skończyło się tylko na trailerze.

According to Gunn, the Superman teaser views blew many of this year’s studio tentpoles out of the water. The first “Joker: Folie à Deux” trailer launched with 167 million views in its first 24 hours, for instance, while “Inside Out 2,” the highest-grossing movie of the year with $1.6 billion at the worldwide box office, launched its trailer to 157 million views.

Cytat z Szaman data grudzień 20, 2024, 14:23

Wygląda jak licytacja kto jest bardziej zakochany w Donnerze, Singer czy Gunn.

A właśnie, skąd to się bierze? Z tego, że Superman Donnera był pierwszym tego typu filmem i dla osób w pewnym wieku ma niezwykle sentymentalną wartość? Osobiście, przy pełnej świadomości jego pozytywów, nie lubię tego filmu (ani kontynuacji, które - niepopularna opinia - włącznie z niesławną czwartą częścią wcale nie odbiegają od niego jakoś bardzo poziomem), to tylko ponadczasowy motyw muzyczny i casting, ale nie film, nie reżyseria, skrypt, wizualia, pomysły które dekady później wciąż imponują i wywarły piętno na kinie.

A może chodzi o to, że Superman jest mniej wdzięcznym materiałem do różnorakich interpretacji? Mam wrażenie że Batman, mimo posiadania pewnych stałych i powtarzalnych motywów (Gotham, śmierć rodziców, za dnia miliarder / nocą mściciel, lokaj, jaskinia, kostium, samochód) tak samo jak w przypadku Supermana (Metropolis, kosmita udający człowieka, przybrani rodzice, farma, praca w Daily Planet) łatwiej poddaje się czasem diametralnie innym wizjom twórców i jest ciekawszy w równym stopniu dzięki różnorodnym castingom, ale i galerii przeciwników. (gdzie też casting i różne interpretacje grają niebagatelną rolę)

Superman zdaje się, jakby z definicji, zawsze wracać w to samo miejsce i tylko Snyder, niezależnie od tego jak to ocenić, próbował czegoś innego. Jestem bardzo ciekaw gdzie uplasuje się wizja Gunna.

Sądzę, że właśnie z tego sentymentu. Donneryzmy są i u Raimiego (rocznik 1959), Singera (1965) i Gunna (1966). Na nich Batman Burtona już nie mógł mieć aż takiego wpływu, wszyscy byli dorośli w momencie jego premiery. Zresztą podobno Sam walczył o jego reżyserię, podobnie jak przy Dicku Tracym, ale nie wiem czy to nie jedynie legenda.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Marek Pilarski data grudzień 21, 2024, 00:01

Ależ krindż...

https://twitter.com/therealsupes/status/1869747272449441844?t=aJRq2ataMqhgnZuYzmSt_Q&s=19

A jeszcze dwa lata temu było tak: https://x.com/therealsupes/status/1603209359885971456

Już zapomniane? Już nie przykro z powodu Cavilla? Okej.

Też nie rozumiem czemu Hollywood nie potrafi zostawić wizji Donnera w spokoju i ciągle do niej wracają (i w Superman Returns, i w Smallville, i w DCEU gdy opuścił je Snyder), ale pewnie wiąże się to z ogromnym sentymentem osób, które się za to biorą. Wielka szkoda, bo choć postać Supermana wydaje mi się o wiele bardziej archaiczna i trudniejsza do zaadaptowania na dużym ekranie od Batmana, to akurat ilość konwencji w jakich można go osadzić i łotrów do wykorzystania mogłaby być taka sama. Tylko wszyscy wolą się ograniczać do wałkowania tego samego (Luthor, Zod, origin, młody Clark).

Nie oglądam trailerów filmów, których nie planuję oglądać (bo i po co?), ale trafiłem na ten gif z Corenswetem w kostiumie i... 1/10 (najgorszy live-action Superman z bodaj 13 znanych mi kostiumów). Przypominam co straciliśmy:

To pierwsze zdjęcie - WOW! I to jest heros a nie cosplayer, któremu dziewczyna uszyła brzydki, niedopasowany kostium na Comic Con.

O ile lubię fakturę kostiumu Cavilla, przypominającą mi to co rycerze zakładali pod zbroję (rany, uciekło mi słowo!), tak na tych zdjęciach wygląda dziwnie błyszcząco, jakby ubrał się w łuski jaszczurki 🙂 No ale ten gif z Corenswetem i jego kostiumem pogrubiającym w majtkach Bridget Jones, jest prawdziwym koszmarem.

Mierzwiak

Nie rozumiem jak doszło do wyboru tego kostiumu, przecież musiały powstać dziesiątki jeśli nie setki projektów, zanim w ogóle coś uszyto była ostra selekcja i wybór najlepszej wersji. Tutaj wygląda to jakby Gunn zrobił na odwrót i wybrał najsłabszy projekt. Wyobrażacie sobie, że David wchodzi w tym kostiumie do pokoju a Gunn mówi "Mamy to!"? I wszyscy wokół kiwają głowami ale nikt nie ma odwagi zapytać go, czy dobrze się czuje.

Akurat kończę dodatki do trzeciego Hobbita i sporo jest tam materiałów z przymiarek kostiumów, gdzie każdy stający przed Jacksonem, na czele z Lee Pacem, wyglądał jak miliard dolarów.

Co tu się wydarzyło?

Szaman

Niby Corenswet rzucił pomysł aby Superman przypominał wrestlera.

Idiotyczny pomysł który należało zabić szybkim i dosadnym "Nie."

Szaman

Może jakoś uda się nie dostać cukrzycy do czasu premiery, ale jak tak dalej pójdzie to w kinie zjawimy się już na zastrzykach z insuliny:

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1870599123826778490

Szaman

PS. Poziom intelektualny przeciętnej osoby na twitterze to coś co nie może przestać mnie zadziwiać.

Fanem Gwiezdnych Wojen był już Clark w serialu Superman i Lois, więc nic nowego nie wymyślili. Zresztą co za durne pytania tam mają, jakie są ulubione filmy nieistniejącej postaci, o których nawet pewnie nie wspomni w swoim filmie. Gdzieś w okolicach tego czy Lewandowski jest żugajką 🙂

Fajna analiza

i na dokładkę szczery zwiastun, jeśli ktoś jeszcze nie widział 🙂

Oj Szaman, Szaman, przecież to ma nam utrwalić jaką Ppppozytywną postacią jest nowy Superman!

Gdybyś zapytał Snydera o ulubione filmy jego Clarkmana to pewnie dałby coś zgodnego ze swoim własnym gustem: Scott, Lynch, Verhoeven, Miller 🙂

Szaman

Sneider twierdzi, że Gunn zrobił pokaz pierwszej wersji Supermana dla swoich znajomych, a ci wylali na niego kubeł zimnej wody, określając film bałaganem. Taka bardziej ciekawostka, przypominająca mi podobną historię wokół nieukończonej Nowej Nadziei i znajomych brodaczy Lucasa.

https://naekranie.pl/aktualnosci/superman-balagan-niepokojace-informacje-nerwowosc-pokaz-1734869061

Mierzwiak
PreviousPage 76 of 101Next