aby założyć posty i tematy.

Disney

PreviousPage 14 of 18Next

Janko and Szaman have reacted to this post.
JankoSzaman

W aktorskiej wersji również jest ta szalona scena akcji w której Stitch wysadza się z cysterną? 🙂 Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny, a wiadomo o czym pod spodem. Świetnie się bawiłem.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Wycięli motyw z kaczątkiem więc cholera ich wie, z tego co czytałem to chyba w ogóle jest film o czymś zupełnie innym niż oryginał 😛

Przeczytałem zakończenie remake'u z postu Mierzwiaka, upewniłem się jeszcze na Wikipedii i albo mój angielski szwankuje, albo jest okropne. Znaczy jest przyziemne, tak to jest gdy na siłę próbuje się szukać nowych znaczeń, odniesień do rzeczywistości.

A oryginałowi starczy tylko świetne ostatnie ujęcie kolażu ze zdjęciami.

Mierzwiak
Cytat z Szaman data czerwiec 7, 2025, 19:59

Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny

I ta umowność jest kluczem do sukcesu. Nie jestem fanatykiem Disneya (choć L&S uwielbiam i to dla mnie ich najlepsza animacja) ale dostrzegam w tych filmach mnóstwo uroku, wynikającego w dużej mierze z tej umowności właśnie, tego na co pozwala animacja a co niekoniecznie dałoby się dobrze przełożyć na wersję aktorską. Przecież siłą tego filmu jest również sposób w jaki narysowani są bohaterowie, ich sylwetki, ekspresja (patrz: gif ze Śnieżką parę postów wyżej), wreszcie te cudowne, pastelowe Hawaje. Co z tego zostaje w wydaniu live action?

Na pewno nie te Hawaje, które patrząc po zwiastunie nawet nie próbują być bajkowymi Hawajami z oryginału. Kojarzyłem, że to film o przyjaźni małej Hawajki z kosmicznym stworkiem, więc myślałem, że materiał nadaje się na remake. Kiedy wreszcie obejrzałem Lilo i Stitcha uważam, że absolutnie nigdy w życiu. Ale nie ciągnie mnie żeby sprawdzać, mogę sobie tylko wyobrazić jak fatalnie wypadają tam twórca Stitcha i jego pomocnik/opiekun z nadania rady, pewnie jakby urwali się z Alexa samego w domu 🙂

Mierzwiak

Jakby co to tego przebrania po lewej nie ma w nowym filmie:

A tej postaci w ogóle 😀

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Czyli nie ma też sugestii, że damskie ciuszki mu się spodobały 🙂 (scena z peruką na biwaku)

‘Creep’ Jared Leto accused by 9 women of inappropriate behavior, hitting on teens: ‘Assaulted and traumatized’

https://pagesix.com/2025/06/07/celebrity-news/jared-leto-accused-by-9-women-of-inappropriate-behavior-hitting-on-teens/

Disney:

Dlaczego nie jestem zaskoczony...

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Sneider twierdzi, że Pixar przygotowuje Ratatuj 2

https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/24/ratatouille-2-in-the-works

ROTFL!! xD Dopiero przedwczoraj z tego żartowałem, a okazuje się prawdą.

Pixar był dla mnie synonimem jakości i oryginalności, oglądałem od nich prawie wszystko (w tym dużo shortów) z lat 1995-2022, ale po Lightyearze nie mam ochoty na nic i nie widzę żadnej zapowiedzi na horyzoncie, która nie powodowała by u mnie odruchu zażenowania. Niesamowite jak Disney ora kolejną niegdyś wielką markę.

Lilo i Stitch 2 z zielonym światłem

https://deadline.com/2025/06/lilo-and-stitch-2-happening-1236443383/

Mierzwiak

O problemach produkcyjnych Elio

https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/30/thr-pixars-elio-was-rewritten-and-reshot-to-erase-its-queer-protagonist

The changes to Elio were clear to one former Pixar artist who worked on the film and asked to remain anonymous: “It was pretty clear through the production of the first version of the film that [studio leaders] were constantly sanding down these moments in the film that alluded to Elio’s sexuality of being queer.”

Tak, to czego potrzebujemy w kinie to animacje o sexual identity 11-letnich chłopców.

I jeszcze to:

"I was deeply saddened and aggrieved by the changes that were made,” says former Pixar assistant editor Sarah Ligatich, who provided feedback during Elio production as a member of the company’s internal LGBTQ group PixPRIDE.

Okej...

Lightyear, o którym zrobiło się głośno, bo miał wątek LGBT+ >> porażka w kinach

Strange World >> to samo

Elio >> kolejna porażka

Ciekawe kiedy nauczą się, że rodzice nie chcą chodzić na takie filmy ze swoimi dziećmi? I ciekawe jak oglądalność serialu o Baymaxie, w którym też jest jeden (absurdalny przez duże A) wątek lgbt.

PreviousPage 14 of 18Next