Disney
Cytat z Szaman data 7 czerwca, 2025, 19:59W aktorskiej wersji również jest ta szalona scena akcji w której Stitch wysadza się z cysterną? 🙂 Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny, a wiadomo o czym pod spodem. Świetnie się bawiłem.
W aktorskiej wersji również jest ta szalona scena akcji w której Stitch wysadza się z cysterną? 🙂 Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny, a wiadomo o czym pod spodem. Świetnie się bawiłem.
Cytat z Mierzwiak data 7 czerwca, 2025, 20:07Wycięli motyw z kaczątkiem więc cholera ich wie, z tego co czytałem to chyba w ogóle jest film o czymś zupełnie innym niż oryginał 😛
Wycięli motyw z kaczątkiem więc cholera ich wie, z tego co czytałem to chyba w ogóle jest film o czymś zupełnie innym niż oryginał 😛
Cytat z Szaman data 7 czerwca, 2025, 20:07Przeczytałem zakończenie remake'u z postu Mierzwiaka, upewniłem się jeszcze na Wikipedii i albo mój angielski szwankuje, albo jest okropne. Znaczy jest przyziemne, tak to jest gdy na siłę próbuje się szukać nowych znaczeń, odniesień do rzeczywistości.
A oryginałowi starczy tylko świetne ostatnie ujęcie kolażu ze zdjęciami.
Przeczytałem zakończenie remake'u z postu Mierzwiaka, upewniłem się jeszcze na Wikipedii i albo mój angielski szwankuje, albo jest okropne. Znaczy jest przyziemne, tak to jest gdy na siłę próbuje się szukać nowych znaczeń, odniesień do rzeczywistości.
A oryginałowi starczy tylko świetne ostatnie ujęcie kolażu ze zdjęciami.
Cytat z Mierzwiak data 7 czerwca, 2025, 20:18Cytat z Szaman data czerwiec 7, 2025, 19:59Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny
I ta umowność jest kluczem do sukcesu. Nie jestem fanatykiem Disneya (choć L&S uwielbiam i to dla mnie ich najlepsza animacja) ale dostrzegam w tych filmach mnóstwo uroku, wynikającego w dużej mierze z tej umowności właśnie, tego na co pozwala animacja a co niekoniecznie dałoby się dobrze przełożyć na wersję aktorską. Przecież siłą tego filmu jest również sposób w jaki narysowani są bohaterowie, ich sylwetki, ekspresja (patrz: gif ze Śnieżką parę postów wyżej), wreszcie te cudowne, pastelowe Hawaje. Co z tego zostaje w wydaniu live action?
Cytat z Szaman data czerwiec 7, 2025, 19:59Przeuroczy film, niby dla dzieci, lekki i bardzo umowny
I ta umowność jest kluczem do sukcesu. Nie jestem fanatykiem Disneya (choć L&S uwielbiam i to dla mnie ich najlepsza animacja) ale dostrzegam w tych filmach mnóstwo uroku, wynikającego w dużej mierze z tej umowności właśnie, tego na co pozwala animacja a co niekoniecznie dałoby się dobrze przełożyć na wersję aktorską. Przecież siłą tego filmu jest również sposób w jaki narysowani są bohaterowie, ich sylwetki, ekspresja (patrz: gif ze Śnieżką parę postów wyżej), wreszcie te cudowne, pastelowe Hawaje. Co z tego zostaje w wydaniu live action?
Cytat z Szaman data 7 czerwca, 2025, 20:36Na pewno nie te Hawaje, które patrząc po zwiastunie nawet nie próbują być bajkowymi Hawajami z oryginału. Kojarzyłem, że to film o przyjaźni małej Hawajki z kosmicznym stworkiem, więc myślałem, że materiał nadaje się na remake. Kiedy wreszcie obejrzałem Lilo i Stitcha uważam, że absolutnie nigdy w życiu. Ale nie ciągnie mnie żeby sprawdzać, mogę sobie tylko wyobrazić jak fatalnie wypadają tam twórca Stitcha i jego pomocnik/opiekun z nadania rady, pewnie jakby urwali się z Alexa samego w domu 🙂
Na pewno nie te Hawaje, które patrząc po zwiastunie nawet nie próbują być bajkowymi Hawajami z oryginału. Kojarzyłem, że to film o przyjaźni małej Hawajki z kosmicznym stworkiem, więc myślałem, że materiał nadaje się na remake. Kiedy wreszcie obejrzałem Lilo i Stitcha uważam, że absolutnie nigdy w życiu. Ale nie ciągnie mnie żeby sprawdzać, mogę sobie tylko wyobrazić jak fatalnie wypadają tam twórca Stitcha i jego pomocnik/opiekun z nadania rady, pewnie jakby urwali się z Alexa samego w domu 🙂
Cytat z Mierzwiak data 7 czerwca, 2025, 20:46Jakby co to tego przebrania po lewej nie ma w nowym filmie:
A tej postaci w ogóle 😀
Jakby co to tego przebrania po lewej nie ma w nowym filmie:

A tej postaci w ogóle 😀

Cytat z Szaman data 7 czerwca, 2025, 20:48Czyli nie ma też sugestii, że damskie ciuszki mu się spodobały 🙂 (scena z peruką na biwaku)
Czyli nie ma też sugestii, że damskie ciuszki mu się spodobały 🙂 (scena z peruką na biwaku)
Cytat z Mierzwiak data 7 czerwca, 2025, 21:07‘Creep’ Jared Leto accused by 9 women of inappropriate behavior, hitting on teens: ‘Assaulted and traumatized’
https://pagesix.com/2025/06/07/celebrity-news/jared-leto-accused-by-9-women-of-inappropriate-behavior-hitting-on-teens/
Disney:
‘Creep’ Jared Leto accused by 9 women of inappropriate behavior, hitting on teens: ‘Assaulted and traumatized’
Disney:

Cytat z Szaman data 10 czerwca, 2025, 21:32https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1932486571757895830?t=HYLLY6V0vt3GwFabgvXUKg&s=19
Peter Sohn (‘Elemental’) is set to direct ‘INCREDIBLES 3’
Brad Bird will still return to write the script.
(Source: https://t.co/9zLQwf5ZpA) pic.twitter.com/T8llqF1SOn
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) June 10, 2025
Cytat z Szaman data 13 czerwca, 2025, 16:53https://twitter.com/KinoAlertPL/status/1933519608620748859
Pierwsze spojrzenie na nowy film animowany Pixara "GATTO" od reżysera Enrico Casarosy ("Luca").
Film opowiada o kochającym muzykę czarnym kocie z Wenecji, który zostaje odrzucony przez mieszkańców z powodu przesądów.
Premiera w 2027 roku w kianach. pic.twitter.com/zP5rVUlKbY
— Kino Alert (@KinoAlertPL) June 13, 2025
Cytat z Szaman data 13 czerwca, 2025, 16:55https://twitter.com/KinoAlertPL/status/1933553590901071888
Pierwsze spojrzenie na nowego burmistrza Zwierzogrodu w filmie "ZWIERZOGRÓD 2".
Winddancer jest z zawodu aktorem oraz politykiem.
Premiera 26 listopada w kinach. pic.twitter.com/5R2TE5hGGX
— Kino Alert (@KinoAlertPL) June 13, 2025
Cytat z Szaman data 24 czerwca, 2025, 22:48Sneider twierdzi, że Pixar przygotowuje Ratatuj 2
https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/24/ratatouille-2-in-the-works
Sneider twierdzi, że Pixar przygotowuje Ratatuj 2
https://www.worldofreel.com/blog/2025/6/24/ratatouille-2-in-the-works
Cytat z Juby data 25 czerwca, 2025, 10:01ROTFL!! xD Dopiero przedwczoraj z tego żartowałem, a okazuje się prawdą.
Pixar był dla mnie synonimem jakości i oryginalności, oglądałem od nich prawie wszystko (w tym dużo shortów) z lat 1995-2022, ale po Lightyearze nie mam ochoty na nic i nie widzę żadnej zapowiedzi na horyzoncie, która nie powodowała by u mnie odruchu zażenowania. Niesamowite jak Disney ora kolejną niegdyś wielką markę.
ROTFL!! xD Dopiero przedwczoraj z tego żartowałem, a okazuje się prawdą.
Pixar był dla mnie synonimem jakości i oryginalności, oglądałem od nich prawie wszystko (w tym dużo shortów) z lat 1995-2022, ale po Lightyearze nie mam ochoty na nic i nie widzę żadnej zapowiedzi na horyzoncie, która nie powodowała by u mnie odruchu zażenowania. Niesamowite jak Disney ora kolejną niegdyś wielką markę.
Cytat z Szaman data 26 czerwca, 2025, 19:10Lilo i Stitch 2 z zielonym światłem
https://deadline.com/2025/06/lilo-and-stitch-2-happening-1236443383/
Lilo i Stitch 2 z zielonym światłem
https://deadline.com/2025/06/lilo-and-stitch-2-happening-1236443383/
Cytat z Mierzwiak data 1 lipca, 2025, 09:21The changes to Elio were clear to one former Pixar artist who worked on the film and asked to remain anonymous: “It was pretty clear through the production of the first version of the film that [studio leaders] were constantly sanding down these moments in the film that alluded to Elio’s sexuality of being queer.”
Tak, to czego potrzebujemy w kinie to animacje o sexual identity 11-letnich chłopców.
I jeszcze to:
"I was deeply saddened and aggrieved by the changes that were made,” says former Pixar assistant editor Sarah Ligatich, who provided feedback during Elio production as a member of the company’s internal LGBTQ group PixPRIDE.
Okej...
The changes to Elio were clear to one former Pixar artist who worked on the film and asked to remain anonymous: “It was pretty clear through the production of the first version of the film that [studio leaders] were constantly sanding down these moments in the film that alluded to Elio’s sexuality of being queer.”
Tak, to czego potrzebujemy w kinie to animacje o sexual identity 11-letnich chłopców.
I jeszcze to:
"I was deeply saddened and aggrieved by the changes that were made,” says former Pixar assistant editor Sarah Ligatich, who provided feedback during Elio production as a member of the company’s internal LGBTQ group PixPRIDE.
Okej...
Cytat z Juby data 1 lipca, 2025, 09:41Lightyear, o którym zrobiło się głośno, bo miał wątek LGBT+ >> porażka w kinach
Strange World >> to samo
Elio >> kolejna porażka
Ciekawe kiedy nauczą się, że rodzice nie chcą chodzić na takie filmy ze swoimi dziećmi? I ciekawe jak oglądalność serialu o Baymaxie, w którym też jest jeden (absurdalny przez duże A) wątek lgbt.
Lightyear, o którym zrobiło się głośno, bo miał wątek LGBT+ >> porażka w kinach
Strange World >> to samo
Elio >> kolejna porażka
Ciekawe kiedy nauczą się, że rodzice nie chcą chodzić na takie filmy ze swoimi dziećmi? I ciekawe jak oglądalność serialu o Baymaxie, w którym też jest jeden (absurdalny przez duże A) wątek lgbt.