aby założyć posty i tematy.

Dune

PreviousPage 21 of 32Next

Fajna sprawa, dobry scenarzysta do nadzorowania pracy innych, nakierowywania czy generalnie snucia większej wizji - myślę, że lepszy showrunner niż faktycznie pisarz więc pewnie również jako konsultant się sprawdza, zwłaszcza, że z jego wywiadu wynika, że sporo takich prac się poddaje. Fajnie też że Villeneuve już to podkreśla i o tym mówi - ale on generalnie bardzo lubi podkreślać zasługi innych, bardzo wychwalał Rotha przy Part One i kilka razy mówił o rzeczach z którymi mu del Toro pomógł. Fajnie, bo często taka praca za kulisami jest niedoceniana czy przechodzi bez echa.

Co tu gadać. Wypas.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Szczerze mówiąc mój mózg nie jest w stanie przerobić tego co zobaczyłem.

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Fraiser: Przebijcie moje zdjęcia z Diuny.

Również Fraiser: OK.

Niezwykle, jak spójny ten film jest i jednocześnie baaardzo inny. Nie chodzi jedynie o najbardziej oczywiste zmiany jak czerń i biel, ale też o inne kadrowanie, inną grę światłem i cieniem.

Film zupełnie poważnie wygląda jak jeden z najbardziej spektakularnych filmów w historii i jednocześnie mam wrażenie że nie oglądam w ogóle efektów specjalnych a film w 100% zrobiony praktycznie. Niesie się w tym duch i forma starych epików i to w tym kocham.

Na dodatek Shaddam, absolutnie cudowny.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

Trudno mi sobie przypomnieć film, który by w choć porównywalny sposób spełniał oczekiwania co do tego, jak powinien wyglądać. Nie chodzi o to, że "Diuna 2" wygląda najlepiej z wszystkich filmów ever (choć kto wie, może tak jest), ale że wygląda dokładnie tak jak tego oczekuję od tego właśnie filmu.

Cytat z robgordon data czerwiec 29, 2023, 20:31

Trudno mi sobie przypomnieć film, który by w choć porównywalny sposób spełniał oczekiwania co do tego, jak powinien wyglądać.

Z ostatnich? The Batman nakręcony przez tego samego autora zdjęć 🙂

Wczoraj przez tego Indianę całkiem zapomniałem obejrzeć. Wielki zwiastun, nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Jak z najlepszych czasów marketingu Warnera, kiedy podbijali internet trailerami filmów Nolana. Mam takie przeczucie, że Walken pozamiata w tym filmie.

Mierzwiak

Deadline podało też (i potwierdzili w mailach od innych) że Denis zupełnie na serio planuje całość jako trylogię. Bardzo dobrze, bo Mesjasz jest niezbędny do domknięcia podróży samego Paula i na tym można zakończyć i nie iść dalej.

Budżet filmu jest co ciekawe o 40 milionów..niższy niż pierwszej części.

robgordon
Cytat z Mierzwiak data czerwiec 29, 2023, 21:12
Cytat z robgordon data czerwiec 29, 2023, 20:31

Trudno mi sobie przypomnieć film, który by w choć porównywalny sposób spełniał oczekiwania co do tego, jak powinien wyglądać.

Z ostatnich? The Batman nakręcony przez tego samego autora zdjęć 🙂

Jednak nie. The Batman wygląda świetnie, ale czy jednak dokładnie tak jak tego oczekiwałem? D2 jest w tej kategorii sporo dalej. Przynajmniej dla mnie.

Zgadzam się, ale poniekąd głównie dlatego że Diuna jest znacznie cięższym przedsięwzięciem. Batman (chociaż to film audiowizualnie wybitny) ma w sobie jednak trochę popisówy i efekciarstwa podczas gdy wygląd Diuny jest absolutnie naturalny. Przy całym wizualnym mistrzostwie i wyobraźni to wszystko wydaje się pod kątem środków stylistycznych wręcz przeźroczyste

robgordon

Diunę zdecydowanie cechuje coś co nazwałbym epickim minimalizmem.

robgordon
Cytat z Mierzwiak data czerwiec 30, 2023, 15:49

Ciekawe określenie. Teoretycznie epicki powinno wykluczać minimalizm, ale rozumiem co masz na myśli i ma to sens.

Mierzwiak

Co mi się rzuciło w oczy przy ponownym seansie trailera to sylwetki:

Mnie te ujęcia Walkena ciągle siedzą w głowie. Tak mnie ekscytuje jego występ, pomimo, że nawet przez moment nie przeszedł mi przez głowę na etapie castingu.

Swoją drogą niektóre ujęcia i to jak się składają sugerują, że faktycznie zrobią coś o co ich nie podejrzewałem i

Spoiler
syn Paula zginie

Ciągle dosłownie NIC nie wiemy o obecności Ali.

Cytat z Mierzwiak data czerwiec 30, 2023, 15:49

Pomyślałem, że kluczem może być monochromatyczność. Każde chyba ujęcie ma bardzo ściśle określoną kolorystykę, co mimo często bardzo epickich scen, może skutkować takimi odczuciami.

IMAX jakby miał jaja to by urządzał maratony Lawrence'a z Arabii, Powrotu Króla (reżyserska wersja) i Diuny 2. Tak by skończyć kino.

PreviousPage 21 of 32Next