aby założyć posty i tematy.

Dune

PreviousPage 25 of 32Next

Internet w pigułce: hiperbole, hajp i totalnie niepotrzebne ustawienie poprzeczki na niemożliwym do osiągnięcia poziomie.

Kiedyś filmy pracowały na swój status dekadami (tak jak Imperium właśnie), dzisiaj dostajemy gotowca jeszcze przed premierą. Żenujące.

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Jak już szukać "naszego" odpowiednika Imperium to na razie wskazywał bym jedynie na Mrocznego Rycerza, który przy okazji ustanawia również własny standard. Trylogię LOTRa, wiadomo, trzeba brać w nieco innych kategoriach i jednak określać jako jeden byt z ewentualnym wyróżnieniem Powrotu jako zamknięcia i ze względu na kombinacje ocen/przyjęcia widowni/nagród/BO.

Chociaż oczywiście nie widzę problemu by Diuna 2 dołączyła za kilka lat do grona najlepszych sequeli w historii.

Na Mrocznego Rycerza hajp był nieprawdopdoobny (każde zdjęcie z tego filmu doprowadzało mnie do euforii), ale to też były inne czasy, to raz, a dwa - to był pełnoprawny sequel.

Druga Diuna to po prostu druga połowa jednej historii, osobiście ciężko mi to traktować w kategoriach sequela. W dodatku mieliśmy już kinową i telewizyjną adaptację powieści Herberta, więc nie ma żadnej tajemnicy i spekulacji na temat fabuły. Sam zresztą czekam na film raczej na spokojnie mając w pamięci to jak bardzo nie podobała mi się właśnie druga połowa powieści 😛

No tak, ale te aspekty też nie muszą odebrać Diunie tego, że ta może się po prostu stac przykładem wyjątkowego rozwinięcia materiału oraz filmowego wydarzenia samego w sobie - nie takiego jakim był TDK, z towarzyszącym mu szumem etc. Po prostu wydarzenia z punktu widzenia tego jak ten film będzie wyglądać. Coś jak nie wiem, Lawrence z Arabii, który też zachwycał i ekscytował nieco inaczej niż TDK 😛

Ale te popularne w mediach porównywania biorą się też trochę z tego że niezbyt umiemy rozmawiać o filmach jako osobnych bytach a mainstreamowy słowniczek zawiera za mało filmów przez co porównania są ciągle te same i przesadzone. Dlatego też jak słyszę "nowe Imperium" wiem, że osoba która to mówi wcale nie zobaczyła nowego Imperium, tylko nie umie w żaden inny sposób oddać swojego zachwytu.

Oczywiście tutaj nie biorę pod uwagę porównań padających z ust ludzi z branży, bo tu się liczy co innego. Oni też rozumieją widownię i Nolan wie, że jak porówna Diunę 2 do Imperium to pomoże chłopakom, bo pójdzie w viral. A zapewne znacznie lepszym porównaniem jest to które wygłosił Henderson, odwołując się do Ben-Hura. i Diuna pewnie będzie rodzajem dzieła z tej kategorii, no ale takie porównanie nikomu w głowie nie zapali lampki, bo przestaliśmy rozpatrywać takie samodzielne, oderwane od poza ekranowego hypu, filmy, jako obiekty wielkiego hypu czy chorej ekscytacji która chcą wywołać producenci.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon
Cytat z Mierzwiak data luty 3, 2024, 21:03

W dodatku mieliśmy już kinową i telewizyjną adaptację powieści Herberta, więc nie ma żadnej tajemnicy i spekulacji na temat fabuły.

Obstawiam (choć oczywiście mam świadomość, że pewnie nijak nie da się tego sprawdzić), że zdecydowana większość widzów Diuny 2 nie widziało ani filmu Lyncha, ani serialu, ani nie czytało książek. I dla nich to co się wydarzy w sequelu jest jednak w znacznej części tajemnicą.

Jakby nie było przez większość czasu trwania Gry o tron ludzie też wiedzieli co się wydarzy, a jednak oczekiwania były i dla wielu kolejne sezony były szokiem. Box Office nam powie, czy Diuna nadal jest popularna głównie wśród fanów.

A rozmawiając o ciekawych rzeczach, przepiękne są kostiumy. Oby w końcu West dostała swojego Oscara

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Kuba data luty 3, 2024, 21:47

Jakby nie było przez większość czasu trwania Gry o tron ludzie też wiedzieli co się wydarzy, a jednak oczekiwania były i dla wielu kolejne sezony były szokiem. Box Office nam powie, czy Diuna nadal jest popularna głównie wśród fanów.

No tak, napisałem to z własnej perspektywy zapominając, jak słusznie zauważył rob, że raczej zdecydowana większość widzów tej historii nie zna.

Z tymi porównaniami to już nawet nie tyle efekt braku umiejętności rozmowy o takich filmach, ale zwykła moda, w której wykreowaniu rolę odegrał też twitter ze swoją ograniczoną ilością znaków. To że film X jest nowym Y czy Z brzmi przecież wystarczająco krótko, a przy tym atrakcyjnie.

robgordon and Kuba have reacted to this post.
robgordonKuba

Myślę też, że wiele osób, tak łatwo formułujących te porównania, nie rozumie czym były takie filmy jak "Imperium..." dla tamtych pokoleń, bo po prostu tego nie przeżyły. Znają to, co najwyżej z przekazów i własnych wyobrażeń. Ubogich, bo pomniejszonych o tamte emocje i świadomość uczestnictwa w czymś nowym i zupełnie dotąd nie znanym. Mógłbym to porównać w pewnym zakresie do The Beatles. Dziś, słuchając ich, a nie znając wcześniej, myślisz sobie: "Fajne piosenki". I idziesz dalej. W latach 60-tych to było wywrócenie do góry nogami wszystkiego co dotąd wiedziano o muzyce rozrywkowej. Zespół nagrał 13 albumów w 8 lat (!), dostarczył dziesiątki hitów i stworzył podwaliny pod kilka gatunków muzyki rockowej. To była rewolucja. O której znaczeniu dziś wiedzą i pamiętają nieliczni.

Ernest Kubica and Mierzwiak have reacted to this post.
Ernest KubicaMierzwiak

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Wciąż mnie zaskakuje jaką sympatyczną dziewczyną potrafi być Zendaya. Zwłaszcza w kontekście tego jak kreuje się ją na ikonę mody i supergwiazdę kina. Wiem, jedno drugiemu nie przeszkadza, ale jednak.

Szaman, Mierzwiak and Kuba have reacted to this post.
SzamanMierzwiakKuba

Denis zebrał cztery bardzo sympatyczne "młode gwiazdki" u siebie 😛

robgordon has reacted to this post.
robgordon

robgordon

Cinema City rozpoczęła przedsprzedaż biletów. W Multikinie w Złotych Tarasach pierwsze seanse 28 lutego w środę wieczorem - podobno to będą pierwsze seanse w Polsce.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon
Cytat z Ernest Kubica data luty 9, 2024, 14:07

Cinema City rozpoczęła przedsprzedaż biletów. W Multikinie w Złotych Tarasach pierwsze seanse 28 lutego w środę wieczorem - podobno to będą pierwsze seanse w Polsce.

Ja się czaję dopiero na drugi weekend do IMAXa. Hotel już zarezerwowany 🙂

Cytat z Kuba data luty 6, 2024, 18:34

Denis zebrał cztery bardzo sympatyczne "młode gwiazdki" u siebie 😛

5. Anya Taylor-Joy na pokładzie.

W Mesjaszu idealna postać jeszcze dla Mescala 😛

Bilet na 5 marca kupiony

robgordon

https://variety.com/2024/artisans/news/dune-book-josh-brolin-poems-timothee-chalamet-zendaya-1235902773/

PreviousPage 25 of 32Next