Eternals
Cytat z Szaman data 19 sierpnia, 2021, 22:14Na początek na zupełnym zerwaniu z identyfikacją wizualną dla całego MCU. Potem na zmianie w myśleniu na temat castingów reżyserskich, kiedyś do superprodukcji komiksowych awansowali (?) reżyserzy którzy udowodnili coś wizualnie/montażowo przy małych filmach, lub mieli doświadczenie w fantastyce. Dzisiaj wykoślawiło się to w totalną łapankę z rynku amerykańskiego kina niezależnego, co jakże wspaniale i prestiżowo brzmi w nagłówkach, a przykrywa tylko przygotowane na montażowej taśmie sceny akcji i brak przygodowej iskry w kinie superprodukcji.
Fabularnie nie wiem, mnie na przykład średnio interesują tematy i castingi skrojone pod amerykańską, właściwie może nawet nowojorską, wielkomiejską społeczność. Gdzieś pod modną socjologią zgubiono fantastykę, kino przygody które napędziło początki uniwersum, a zatarcie granicy między nauka i magią popchnęło koncepcje we wzruszenie ramion. Mimo podobno kilku tysięcy postaci w katalogu brakuje pomysłów prostych, a wyrazistych, gotowych do sprzedania w jednym zdaniu, tak jak moce pająka, moce mrówki, czy super zbroja.
Nie ma też już tutaj fabularnego oddechu, zaczęli od dwóch kolesi naparzających się w zbrojach i super żołnierza na froncie II wojny światowej, teraz właściwie zawsze walczy się o losy całego świata/wszechświata/wszech wymiarów. Sądzę, że ta skala pozostawia obojętnym w tych rozbuchanych trzecich aktach. Dla porównania finał Spider-Mana jest bardzo czytelny- Pająk ratuje kolejkę linową z dziećmi i Mary Jane, potem przenosi się (oczywiście) do opuszczonej fabryki gdzie naparza się na pięści z Goblinem. Teraz niech ktoś opisze w ten sposób finał Czarnej Wdowy 🙂
Na początek na zupełnym zerwaniu z identyfikacją wizualną dla całego MCU. Potem na zmianie w myśleniu na temat castingów reżyserskich, kiedyś do superprodukcji komiksowych awansowali (?) reżyserzy którzy udowodnili coś wizualnie/montażowo przy małych filmach, lub mieli doświadczenie w fantastyce. Dzisiaj wykoślawiło się to w totalną łapankę z rynku amerykańskiego kina niezależnego, co jakże wspaniale i prestiżowo brzmi w nagłówkach, a przykrywa tylko przygotowane na montażowej taśmie sceny akcji i brak przygodowej iskry w kinie superprodukcji.
Fabularnie nie wiem, mnie na przykład średnio interesują tematy i castingi skrojone pod amerykańską, właściwie może nawet nowojorską, wielkomiejską społeczność. Gdzieś pod modną socjologią zgubiono fantastykę, kino przygody które napędziło początki uniwersum, a zatarcie granicy między nauka i magią popchnęło koncepcje we wzruszenie ramion. Mimo podobno kilku tysięcy postaci w katalogu brakuje pomysłów prostych, a wyrazistych, gotowych do sprzedania w jednym zdaniu, tak jak moce pająka, moce mrówki, czy super zbroja.
Nie ma też już tutaj fabularnego oddechu, zaczęli od dwóch kolesi naparzających się w zbrojach i super żołnierza na froncie II wojny światowej, teraz właściwie zawsze walczy się o losy całego świata/wszechświata/wszech wymiarów. Sądzę, że ta skala pozostawia obojętnym w tych rozbuchanych trzecich aktach. Dla porównania finał Spider-Mana jest bardzo czytelny- Pająk ratuje kolejkę linową z dziećmi i Mary Jane, potem przenosi się (oczywiście) do opuszczonej fabryki gdzie naparza się na pięści z Goblinem. Teraz niech ktoś opisze w ten sposób finał Czarnej Wdowy 🙂
Cytat z Mierzwiak data 19 sierpnia, 2021, 22:43Jak wyżej.
Ja bym chciał obejrzeć nowy film MCU i móc powiedzieć "O, nie widziałem jeszcze czegoś takiego". Mogę powiedzieć to o szalonych Birds of Prey, o odjechanym The Suicide Squad, nawet Liga Snydera ma mnóstwo rzeczy, których nie było i pewnie nigdy nie będzie w MCU, a składa się na to wszystko, również wyrazista reżyseria, zdjęcia, kolorystyka.
Chciałbym zobaczyć coś skromniejszego, z finałem który nie będzie w większości renderowany w komputerze, chciałbym mniejszej stawki, chciałbym coś, co będzie mogło spokojnie funkcjonować gdzieś z boku tego świata, samodzielnie, bez trzymania na smyczy powiązań i nawiązań.
Eternals wygląda fajnie w tych historyczno-kosmicznych momentach, ale jak wchodzą jakieś kiepsko animowane stworki, sceny walk i żarciki to mi się odechciewa, bo to już było pierdyliard razy.
Jak wyżej.
Ja bym chciał obejrzeć nowy film MCU i móc powiedzieć "O, nie widziałem jeszcze czegoś takiego". Mogę powiedzieć to o szalonych Birds of Prey, o odjechanym The Suicide Squad, nawet Liga Snydera ma mnóstwo rzeczy, których nie było i pewnie nigdy nie będzie w MCU, a składa się na to wszystko, również wyrazista reżyseria, zdjęcia, kolorystyka.
Chciałbym zobaczyć coś skromniejszego, z finałem który nie będzie w większości renderowany w komputerze, chciałbym mniejszej stawki, chciałbym coś, co będzie mogło spokojnie funkcjonować gdzieś z boku tego świata, samodzielnie, bez trzymania na smyczy powiązań i nawiązań.
Eternals wygląda fajnie w tych historyczno-kosmicznych momentach, ale jak wchodzą jakieś kiepsko animowane stworki, sceny walk i żarciki to mi się odechciewa, bo to już było pierdyliard razy.
Cytat z robgordon data 20 sierpnia, 2021, 05:55Ja też chętnie zobaczyłbym coś innego. Film za 50 mln USD, mroczny jak diabli, może nawet w czerni i bieli. Albo zupełnie z drugiej strony, np. film obyczajowy o którymś superbohaterze. Gdzie sceny akcji odbywałyby się jedynie w domyśle (typu, kochanie wzywają mnie, zaraz wracam), a sama historia dotyczyłaby spraw zwyczajnych, codziennych. Taki był np Hancock i Moja super ex (choć ten film dobry miał jedynie pomysł wyjściowy). Z tym że... od tego właśnie jest WB, to ich działka 😉 MCU jest od tego by dostarczać nam innej rozrywki. Tym bardziej że przecież nie można powiedzieć że się nie starają. Ragnarok czy Strażnicy jednak mocno różnią się id Civil War czy Winter Soldiera. Również wizualnie.
Ja też chętnie zobaczyłbym coś innego. Film za 50 mln USD, mroczny jak diabli, może nawet w czerni i bieli. Albo zupełnie z drugiej strony, np. film obyczajowy o którymś superbohaterze. Gdzie sceny akcji odbywałyby się jedynie w domyśle (typu, kochanie wzywają mnie, zaraz wracam), a sama historia dotyczyłaby spraw zwyczajnych, codziennych. Taki był np Hancock i Moja super ex (choć ten film dobry miał jedynie pomysł wyjściowy). Z tym że... od tego właśnie jest WB, to ich działka 😉 MCU jest od tego by dostarczać nam innej rozrywki. Tym bardziej że przecież nie można powiedzieć że się nie starają. Ragnarok czy Strażnicy jednak mocno różnią się id Civil War czy Winter Soldiera. Również wizualnie.
Cytat z robgordon data 20 sierpnia, 2021, 06:05Dodatkowo trzeba pamiętać o tym co napisał ktoś wyżej. Przecież MCU jest tylko częścią rynku filmowego. Najbardziej rozbuchaną, ale nie jedyną. Mamy całą masę innego kina, które nas interesuje. Dużym jego urozmaiceniem stał się też streaming, a zwlaszcza seriale. Tam dzieje się obecnie dużo dobrego, a obstawiam że z czasem będzie jeszcze lepiej. Może ci z nas/Was którzy je omijają też się kiedyś skuszą? 😉 Ja jeszcze dwa lata temu też stałem z boku. Od tego czasu nie stałem się serialomaniakiem, ale jednak kilka świetnych rzeczy udało mi się tam zobaczyć.
Dodatkowo trzeba pamiętać o tym co napisał ktoś wyżej. Przecież MCU jest tylko częścią rynku filmowego. Najbardziej rozbuchaną, ale nie jedyną. Mamy całą masę innego kina, które nas interesuje. Dużym jego urozmaiceniem stał się też streaming, a zwlaszcza seriale. Tam dzieje się obecnie dużo dobrego, a obstawiam że z czasem będzie jeszcze lepiej. Może ci z nas/Was którzy je omijają też się kiedyś skuszą? 😉 Ja jeszcze dwa lata temu też stałem z boku. Od tego czasu nie stałem się serialomaniakiem, ale jednak kilka świetnych rzeczy udało mi się tam zobaczyć.
Cytat z Kuba data 20 sierpnia, 2021, 08:13W ogóle w kwestii Eternals, zwłaszcza finału, to nowy trailer potwierdza pewien leak fabularny i no wtedy nie wyglądało to jak typowy 3 akt MCU. Z opisu wynikał taki obraz finału [spoiler] Eternals mają konflikt wewnętrzny i pomiędzy sobą który jednak nie kończy się walka a wspólnym zatrzymaniem zagrożenia poprzez połączenie mocy, ale nadal bez walki. Na koniec miała być konfrontacja z Ikarisem który będzie antyvillainem, ale również pozbawiona walki [/spoiler]
I generalnie tak jak trailer przedstawia dość generyczny konflikt dobra ze złem i w sumie taka ta fabuła rzeczywiście jest to w paru miejscach jak pamiętam skręca z tej utartej ścieżki MCU która ostatnio tak dzielnie na nowo przetarł Loki.
W ogóle w kwestii Eternals, zwłaszcza finału, to nowy trailer potwierdza pewien leak fabularny i no wtedy nie wyglądało to jak typowy 3 akt MCU. Z opisu wynikał taki obraz finału
I generalnie tak jak trailer przedstawia dość generyczny konflikt dobra ze złem i w sumie taka ta fabuła rzeczywiście jest to w paru miejscach jak pamiętam skręca z tej utartej ścieżki MCU która ostatnio tak dzielnie na nowo przetarł Loki.
Cytat z Szaman data 10 września, 2021, 16:38https://twitter.com/MultiverseMurph/status/1436349437698363410?s=19
— Murphy's Multiverse (@MultiverseMurph) September 10, 2021
Cytat z Szaman data 24 września, 2021, 16:03https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1441411644081516544
Wygląda na to, że Dan Stevens znany widzom serialu „Legion” wcielił się w jednego ze złoczyńców w filmie „Eternals”.#Marvelhttps://t.co/JJtzUE8Ud3
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) September 24, 2021
Cytat z Szaman data 27 września, 2021, 13:05156 minut
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1442451030990540800?s=19
156 minut
Poznaliśmy czas trwania filmu „Eternals”. Ujawniono też, że w Rosji produkcja Marvela została sklasyfikowana do kategorii wiekowej R.https://t.co/f3edgmfYM7
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) September 27, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 13:11"Ujawniono też, że w Rosji produkcja Marvela została sklasyfikowana do kategorii wiekowej R"
Hmmmm... ciekawe, czemu.. 😛
"Ujawniono też, że w Rosji produkcja Marvela została sklasyfikowana do kategorii wiekowej R"
Hmmmm... ciekawe, czemu.. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 14:08No właśnie przeczytałem później, ale właśnie tak sądziłem. Lepsze to niż ocenzurowanie albo w ogóle nie dopuszczenie do dystrybucji. Z Chinami będą mieli problem nie tylko ze względu na Zhao. 😛
No właśnie przeczytałem później, ale właśnie tak sądziłem. Lepsze to niż ocenzurowanie albo w ogóle nie dopuszczenie do dystrybucji. Z Chinami będą mieli problem nie tylko ze względu na Zhao. 😛
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2021, 14:21Nie będą mieli żadnego problemu, film po prostu nie będzie mieć tam premiery 😛
Nie będą mieli żadnego problemu, film po prostu nie będzie mieć tam premiery 😛
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 15:09Miałem na myśli to, że Marvel będzie miał problem z Chinami, bo istnieje właśnie duże prawdopodobieństwo, że film ten w ogóle nie będzie miał tam premiery, ale nie tylko przez Zhao. No i znów (trzeci raz z rzędu!) nie będzie kasy z Chin. 😉
Miałem na myśli to, że Marvel będzie miał problem z Chinami, bo istnieje właśnie duże prawdopodobieństwo, że film ten w ogóle nie będzie miał tam premiery, ale nie tylko przez Zhao. No i znów (trzeci raz z rzędu!) nie będzie kasy z Chin. 😉
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2021, 15:12Disney: No hej. To jak, wpuścicie Eternals do kin?
Chiny: Za Chiny ludowe!
Disney: No hej. To jak, wpuścicie Eternals do kin?
Chiny: Za Chiny ludowe!
Cytat z Marek Pilarski data 27 września, 2021, 15:14Cytat z robgordon data wrzesień 27, 2021, 13:14Z powodu przepisów o LGBT. Kto wie, może niedługo nas to też czeka.
Niektórym przy obecnym korycie się to marzy, ale myślę, że nie jest to realistyczny scenariusz.
Ciekawie, jak na Węgrzech go potraktują.
Cytat z robgordon data wrzesień 27, 2021, 13:14Z powodu przepisów o LGBT. Kto wie, może niedługo nas to też czeka.
Niektórym przy obecnym korycie się to marzy, ale myślę, że nie jest to realistyczny scenariusz.
Cytat z Szaman data 27 września, 2021, 17:57https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1442523816920506368
A new look at Kumail Nanjiani in ‘ETERNALS’ has been released.
(Source: https://t.co/5ktGU24CC4) pic.twitter.com/i2D2uqDi9p
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) September 27, 2021
Cytat z Szaman data 27 września, 2021, 18:01A jeszcze dodam, że te zabawy z Chinami po prostu musiały się tak skończyć. Wejście filmu na ekrany zależy od łaski albo niełaski władzy, pierwszeństwo i szczególne względy ma rodzima kinematografia, trzeba robić jakieś szpagaty zgodności między komunistyczną mentalnością, a obecnym, jakby neo-hippisowskim klimatem w Ameryce i starać się złapać kilka srok za ogon. Kiedyś to musiało runąć.
A jeszcze dodam, że te zabawy z Chinami po prostu musiały się tak skończyć. Wejście filmu na ekrany zależy od łaski albo niełaski władzy, pierwszeństwo i szczególne względy ma rodzima kinematografia, trzeba robić jakieś szpagaty zgodności między komunistyczną mentalnością, a obecnym, jakby neo-hippisowskim klimatem w Ameryce i starać się złapać kilka srok za ogon. Kiedyś to musiało runąć.
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2021, 18:08Zacznijmy od tego że ten romans z Chinami nigdy nie powinien mieć miejsca, no ale Money, money, money / Must be funny / In the rich man's world.
Zacznijmy od tego że ten romans z Chinami nigdy nie powinien mieć miejsca, no ale Money, money, money / Must be funny / In the rich man's world.
Cytat z robgordon data 27 września, 2021, 18:35Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 27, 2021, 15:14Cytat z robgordon data wrzesień 27, 2021, 13:14Z powodu przepisów o LGBT. Kto wie, może niedługo nas to też czeka.
Kilka lat temu wiele scenariuszy wydawało się nierealistycznych. No ale to nie miejsce na to 😉
Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 27, 2021, 15:14Cytat z robgordon data wrzesień 27, 2021, 13:14Z powodu przepisów o LGBT. Kto wie, może niedługo nas to też czeka.
Kilka lat temu wiele scenariuszy wydawało się nierealistycznych. No ale to nie miejsce na to 😉