aby założyć posty i tematy.

Eternals

PreviousPage 8 of 11Next

No to co tam jest? Plemmons na złoto, czy Maguire? 🙂

Muszę zbadać czy to nie fejki, ale podobno Variety wczoraj próbowało sprzedać newsa którego dam w spoilerze. Ale nie wiem skąd niby mieli taką wiedzę, skoro Grace potwierdziła, że dziennikarzom nie puszczono scen po napisach.

Spoiler
W scenie po napisach pojawia się Harry Styles jako nowa postać z MCU.

Tymczasem dyrektor do spraw marketingu Disneya:

To ze spoilera to rzeczywiście prawda, a tutaj tweet dziennikarza Variety o który cała afera. Nadal wisi.

Spoiler

WOW. Super. Jestem podekscytowany jak karp na Wigilię. Nie macie jakiś fotek z montażowni u Matta Reevesa? 🙂

Na premierowym pokazie pokazali sceny po napisach, stąd spoilery.

Pięć minut temu zeszło embargo na recenzje.

No nie powiedziałbym aby reakcje były zniewalające. Ale sporo czytam o wielkich ambicjach tego filmu które ostatecznie nie wypalają i że jest bałagan. Ponieważ to MCU to od razu moje zainteresowanie tylko rośnie na takie zarzuty 🙂

Jaki hejt, jaki jad 😛

Tak, rewelacji w ocenach nie ma. Raczej trudno się spodziewać jakiegoś przełomu.

Na Rotten Tomatoes póki co...

Spoiler
71% oraz 6,3/10 przy 31 recenjach

Czyli co, film odrobinę wychodzi poza formułę Marvela i już się nie podoba? Za mało humorku? Za dobre zdjęcia? 🙂

Najdziwniejsza opinia na jaką trafiłem i to od dość znanego dziennikarza. W recenzji nie przekonał mnie do swojego zdania.

Dodam jeszcze, że to byłoby mimo wszystko zaskakujące gdyby ten zbawca wyśniony okazał się produkcyjniakiem. Ale z drugiej strony, nie czułem tego wyjątkowego czegoś po zwiastunach, więc co się dziwię. Znaczyłoby też niestety, że szanse dla Sama Raimiego są bardzo niewielkie.

Czy czas już przemyśleć czy powszechne uwielbienie dla Kevina Feige'a jest słuszne, czy jeszcze nie?

Hmm, dla mnie brzmi to idealnie jak opis tego co - jak mi się wydawało / wydaje - zapowiadają trailery 🙂

Na rotten już tylko 65% a to oznacza najniższy % pozytywnych recenzji w historii MCU, za Thor: The Dark World (66%) i The Incredible Hulk. (67%)

Wiele serwisów o tym trąbi, ale wydaje mi się, że przez 8 i 13 lat świat dziennikarzy tak się zmienił, że nie ma co porównywać tych wyników.

Zgadza się, ale ostatecznie ludzie patrzą na tę liczbę i zestawiają je ze sobą.

Ale Kumail jest okropny w tym klipie, chyba powiedzieli mu, że to on gra geja 🙂

No, tego głosowego cameo w drugiej scenie po napisach się nie spodziewałem, ale tylko potwierdza moją teorię

Pytanie do tych którzy doczołgali się do kina. Czy TO w scenie na napisach wygląda tak koszmarnie źle jak na filmikach z telefonu? Wiecie o CZYM mówię, aż zacząłem się zastanawiać czy znowu nie robię z siebie starego osła i nie nabieram się na jakiś fejk.

Jakiż dziwny to film!

Przez pierwszą godzinę jest koszmarnie nijaki, aktorzy snują się na ekranie, a sceny akcji nie wywołują niczego oprócz ziewania. Ale po jakimś czasie zaczyna to nabierać tempa, łapie fajny rytm. Czy oni to kręcili chronologicznie? Intryga zaczyna się klarować, twisty, choć nie bardzo zaskakujące, wprowadzają jakąś tam dynamikę, a bohaterowie zajmują swoje miejsce w fabule. Ta nie jest jakoś bardzo skomplikowana, ale Zhao odsłania te karty bardzo powoli, koncentrując się na relacjach pomiędzy Eternalsami oraz ich funkcjonowaniu w świecie ludzi. W finale dostajemy standardowe dla MCU widowisko, ale bardziej niż o fajerwerki chodzi tu o emocje, jakie wywołuje.

Eternals nie są żadną rewolucją dla MCU. Zhao porusza się w standardowej formule dla tej serii, ale gra trochę na własnych zasadach. Nie śpieszy się, bardziej od akcji skupia się na emocjach, nierzadko prostych, wręcz kiczowatych, ale jednak prawdziwych. Podobnie jak w Nomadland podchodzi do swoich bohaterów z dużą empatią i ciepłem. Dla wielu odbiorców kina superbohaterskiego może to stanowić problem. Ja w sumie też wolę bardziej dynamiczne, brutalne produkcje. Ale jako taki eksperyment raz na jakiś czas chętnie zobaczę coś takiego.

Na pewno też film mocno rozbudowuje świat MCU. Eternalsi, Devianci, Celestianie to nowe elementy uniwersum. Jaką rolę odegrają w przyszłości? Trochę się boję o ten nadmiar, ale to zarzut padający już od jakiegoś czasu. Póki co jakoś udaje się to ogarnąć (lepiej lub gorzej). Funkcję wprowadzenia nowych elementów pełnią też obie sceny po napisach.

Spoiler
Pierwsza jest naturalną konsekwencją zakończenia i wprowadza nowego Eternalsa i jego pomocnika. Nie jestem natomiast pewien czy dobrze rozpoznałem aktora. To Harry Styles? Nie śledzę tych wszystkich plotek o gościnnych występach, więc nie wiem: czy to mi umknęło, czy było utrzymane w tajemnicy?

Druga natomiast wprowadza zupełnie nowego bohatera, ale kogo gra Jon Snow, to nie mam zielonego pojęcia. Czy ten miecz to Excalibur, który pojawia się wcześniej czy coś innego? Jeśli tak, to czy w moim skojarzeniu z legendami arturiańskimi jest coś na rzeczy, czy już kompletnie odlatuję? Nie znam zupełnie tej części Marvela. I czyj głos słyszymy w tej scenie?

7/10

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski
PreviousPage 8 of 11Next