Evil Dead
Cytat z Szaman data 25 października, 2025, 15:41Co Ty, Juby 🙂 Ja bardzo spokojnie do tego podchodzę 🙂 A jednego razu co się zdenerwowałem na Ciebie, to do dzisiaj żałuję (coś pisałeś, że za dużo czasu siedzę w necie i mam problem ze sobą, a ja Ci odpyskowałem, że staram się utrzymać forum przy życiu, a masz mnie za wariata). Także luz 🙂 Już czytam 🙂
Co Ty, Juby 🙂 Ja bardzo spokojnie do tego podchodzę 🙂 A jednego razu co się zdenerwowałem na Ciebie, to do dzisiaj żałuję (coś pisałeś, że za dużo czasu siedzę w necie i mam problem ze sobą, a ja Ci odpyskowałem, że staram się utrzymać forum przy życiu, a masz mnie za wariata). Także luz 🙂 Już czytam 🙂
Cytat z Szaman data 25 października, 2025, 15:51Powiem tak, to jest tak specyficzny film, że starzeje się jak mleko i wszystkie niedoskonałości, niedogodności są obracane na jego korzyść wraz z wiekiem, bo tworzą parszywy klimat. Od lat fascynuje mnie atmosfera jedynki, ten las, ta chata myśliwych, ta późna jesień, to wszystko jest takie brudne. Nie potrafię zrozumieć tego, że zawsze i tak zwyciężają kwestie budżetowe i kolejne części są kręcone w bardziej sprzyjających warunkach. Dwójkę kręcono latem w Karolinie Północnej, to jest chyba niedaleko Georgii i to bardzo, bardzo widać. Duchota to nie to samo. Podobnie czuć Nową Zelandię w wersji Alvareza, Cronin też kręcił w NZ, ale ten film jest mocno studyjny. Aż nie chcę sprawdzać gdzie kręcił ten Francuz od Burn, pewnie znowu z Tapertem na plecach u hobbitów 🙂
Co do siostry, zastrzeliłeś mnie, a niby znam na pamięć 🙂 Moim zdaniem Scott każe mu ją odwieźć po leśnych przygodach i wtedy pada to zdanie. W serialu jest to już tłuczone wiele razy, wraz z zupełnie niepotrzebnym wątkiem, który nie wiem, czy nie jest spoilerem (tam i tak fabuła odbija się od ściany do ściany).
Bohaterowie jadą do chatki, bo Scotty załatwił ją na weekend po okazyjnej cenie (dialog w samochodzie na początku)- mi tam tyle wystarczy 🙂
Powiem tak, to jest tak specyficzny film, że starzeje się jak mleko i wszystkie niedoskonałości, niedogodności są obracane na jego korzyść wraz z wiekiem, bo tworzą parszywy klimat. Od lat fascynuje mnie atmosfera jedynki, ten las, ta chata myśliwych, ta późna jesień, to wszystko jest takie brudne. Nie potrafię zrozumieć tego, że zawsze i tak zwyciężają kwestie budżetowe i kolejne części są kręcone w bardziej sprzyjających warunkach. Dwójkę kręcono latem w Karolinie Północnej, to jest chyba niedaleko Georgii i to bardzo, bardzo widać. Duchota to nie to samo. Podobnie czuć Nową Zelandię w wersji Alvareza, Cronin też kręcił w NZ, ale ten film jest mocno studyjny. Aż nie chcę sprawdzać gdzie kręcił ten Francuz od Burn, pewnie znowu z Tapertem na plecach u hobbitów 🙂
Co do siostry, zastrzeliłeś mnie, a niby znam na pamięć 🙂 Moim zdaniem Scott każe mu ją odwieźć po leśnych przygodach i wtedy pada to zdanie. W serialu jest to już tłuczone wiele razy, wraz z zupełnie niepotrzebnym wątkiem, który nie wiem, czy nie jest spoilerem (tam i tak fabuła odbija się od ściany do ściany).
Bohaterowie jadą do chatki, bo Scotty załatwił ją na weekend po okazyjnej cenie (dialog w samochodzie na początku)- mi tam tyle wystarczy 🙂
Cytat z Szaman data 25 października, 2025, 15:55Ech, niestety 🙁
"Principal photography began in New Zealand on July 22, 2025, with Philip Lozano serving as the cinematographer, and concluded on October 17"
No ale co zrobić, tam Raimi i Tapert mają swoje zaplecze produkcyjne i swoich ludzi.
Ech, niestety 🙁
"Principal photography began in New Zealand on July 22, 2025, with Philip Lozano serving as the cinematographer, and concluded on October 17"
No ale co zrobić, tam Raimi i Tapert mają swoje zaplecze produkcyjne i swoich ludzi.
Cytat z Juby data 25 października, 2025, 17:12No z tym, że to jego siostra chyba było dopiero w serialu i stąd brat o tym wiedział. W samym filmie niczego takiego nie usłyszałem.
Klimacik jest bardzo po stronie oryginału. Pamiętam jak przez mgłę, że dwójka bardziej mi się podobała, ale pos tym względem była gorsza, bo z większym budżetem uleciało trochę tej creepkości.
No z tym, że to jego siostra chyba było dopiero w serialu i stąd brat o tym wiedział. W samym filmie niczego takiego nie usłyszałem.
Klimacik jest bardzo po stronie oryginału. Pamiętam jak przez mgłę, że dwójka bardziej mi się podobała, ale pos tym względem była gorsza, bo z większym budżetem uleciało trochę tej creepkości.
Cytat z Szaman data 25 października, 2025, 17:16Kwestia do wyhaczenia przy następnej powtórce 🙂 Wiesz, po latach te jakby to nazwać, nadpisane informacje (retcon?) to już się zlewają z tymi pierwotnymi. Współczuję najbardziej zaangażowanym fanom Gwiezdnych Wojen i dawnego kanonu 🙂 W sequelach na pewno nie ma o tym ani słowa, bo przez dziwaczną konstrukcję znikają wszyscy inni bohaterowie, oprócz Lindy i Knowbych.
Kwestia do wyhaczenia przy następnej powtórce 🙂 Wiesz, po latach te jakby to nazwać, nadpisane informacje (retcon?) to już się zlewają z tymi pierwotnymi. Współczuję najbardziej zaangażowanym fanom Gwiezdnych Wojen i dawnego kanonu 🙂 W sequelach na pewno nie ma o tym ani słowa, bo przez dziwaczną konstrukcję znikają wszyscy inni bohaterowie, oprócz Lindy i Knowbych.
Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2026, 23:15Obsada kolejnego Martwego zła (nie mylić z Evil Dead Burn). Za kamerą twórca "Ostatniego przystanku w hrabstwie Yuma".
https://twitter.com/i/status/2014087244102185207
Obsada kolejnego Martwego zła (nie mylić z Evil Dead Burn). Za kamerą twórca "Ostatniego przystanku w hrabstwie Yuma".
The cast for Francis Galluppi’s upcoming untitled “Evil Dead” film.
Zach Gilford, Charlotte Hope, Jessica McNamee, Josh Helman, Ella Newton, Ella Oliphant, and Elizabeth Cullen.
Details are being kept under wraps.
(Via: @DEADLINE) pic.twitter.com/oOaOdr0mFB
— Sam Raimi Updates (@SamRaimiUpdates) January 21, 2026