aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 27 of 93Next

Jasne, wiadomo, źle się wyraziłem. Po prostu Globy z tego co kojarze przegapiają tych bardziej oczywistych kandydatów. Jednak jak sie już zabierasz za nagrody to wypadałoby abyś obejrzał wszystkie projekty z pierwszej ligi, z najważniejszych festiwali, te które wygrywały nagrody do tej pory. Wiadomo co.

Nie czuję się w tym roku ekspertem. Natomiast przyjrzałem się bliżej nominacjom i w kategoriach kinowych zdziwił mnie tylko brak PTA w reżyserii. Reszta gdzieś tam się zawsze przewijała. Może trochę sukces In The Heights, no ale jak wiadomo nazwisko Mirandy jest w Holly czystą magią.

Z kolei w świecie małego ekranu moje zdziwienia to mocne docenienienie jechanego solidarnie drugiego sezonu Morning Show i jednak mimo wszystko WandaVision. Myślałem, że pozostanie zabawką młodych widzów, zwłaszcza po słabszej drugiej połowie sezonu.

HFPA nie lubią PTA. Nominacja za scenariusz Licorice Pizza to jego pierwsza nominacja do GG. 😛

Critics Choice

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/critics-choice-2022-film-nominations-nominees-list-1235061580/

Zero aktorskich dla Nightmare Alley i Don't Look Up.

C'mon C'mon jest martwe - tylko jedna nominacja dla Woody'ego Normana dla najlepszego młodego aktora.

Ta dziesiątka może powtórzyć się na Oscarach:

BEST PICTURE

Belfast
CODA
Don’t Look Up
Dune
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley
The Power of the Dog
tick, tick…Boom!
West Side Story

Też mi się wydaje, że bardzo stabilnie w tym roku.

Kurcze, to jest pierwsza nominacja dla PTA do Globu w całej jego karierze. No ulubieniec kapituły 🙂 Dla porównania oscarowych ma już osiem.

No, pisałem o tym kilka komentarzy wyżej. 😉

Sorki 🙂

HFPA powinno przepraszać. 😉

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Kristen wygrywa u kolejnych krytyków (Boston, Phoenix, południowy wschód), dzisiaj dostała nominację do GG i CC. W tej chwili nie widzę nikogo, kto mógłby skraść jej tego Oscara. Przed chwilą trafiłem na siedmiominutowy montaż podsumowujący jej kreację w Spencer (dla tych, którzy nie widzieli filmu i nie planują tego robić;)).

Dzisiaj pojawi się skrócona lista oscarowa dla najlepszego filmu zagranicznego.

Nominacje do Annie

https://www.filmweb.pl/news/Nominacje+do+Nagr%C3%B3d+Annie%3A+Poznajcie+najlepsze+animacje+roku-144937

Zgodnie z przewidywaniami, nie ma naszych.

PreviousPage 27 of 93Next