Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 21 grudnia, 2021, 22:21https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1473402959396491265
The 94th Oscars shortlist for Best Documentary Feature includes ‘Billie Eilish: The World’s a Little Blurry’, ‘The First Wave’, ‘Flee’, ‘The Velvet Underground’ and 11 others… pic.twitter.com/QAJSdQdHEv
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 21, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 21 grudnia, 2021, 23:22Cytat z Szaman data grudzień 21, 2021, 22:10https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1473398763616153604
Black Widow... WTF?
Typuję: Dune, Free Guy, Godzilla vs. Kong, The Matrix Resurrections, Spider-Man: Far From Home
Cytat z Szaman data grudzień 21, 2021, 22:10https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1473398763616153604
Black Widow... WTF?
Typuję: Dune, Free Guy, Godzilla vs. Kong, The Matrix Resurrections, Spider-Man: Far From Home
Cytat z Szaman data 23 grudnia, 2021, 21:39Parafrazując klasyka o Kołtoniu- przestańmy udawać, że to co mówi Scott Feinberg ma jakiekolwiek znaczenie 🙂 Dogryzam oczywiście, ale tym Spider-Manem w oscarowej dziesiątce wyznaczył sobie nowy sufit.
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/oscar-predictions-feinberg-forecast-post-spider-man-shortlists-1235066827/?utm_medium=social&utm_source=twitter
Parafrazując klasyka o Kołtoniu- przestańmy udawać, że to co mówi Scott Feinberg ma jakiekolwiek znaczenie 🙂 Dogryzam oczywiście, ale tym Spider-Manem w oscarowej dziesiątce wyznaczył sobie nowy sufit.
Cytat z Mierzwiak data 23 grudnia, 2021, 22:04Do tego umieścił go na listach rezerwowych min. w kategoriach montaż i zdjęcia. Szalony.
Do tego umieścił go na listach rezerwowych min. w kategoriach montaż i zdjęcia. Szalony.
Cytat z Marek Pilarski data 26 grudnia, 2021, 12:42Wrócił program For Your Consideration, który był kiedyś na Colliderze, ale musieli najwyraźniej zrezygnować z niego po zwolnieniu Sneidera, bo teraz jest na kanale Perri Nemiroff. Lubię ich słuchać, choć do Mantza trzeba się przyzwyczaić. 😛
https://www.youtube.com/watch?v=-1WealoPgdg
Wrócił program For Your Consideration, który był kiedyś na Colliderze, ale musieli najwyraźniej zrezygnować z niego po zwolnieniu Sneidera, bo teraz jest na kanale Perri Nemiroff. Lubię ich słuchać, choć do Mantza trzeba się przyzwyczaić. 😛
Cytat z Szaman data 7 stycznia, 2022, 00:00https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1479223559566336006?t=IYRQu7RvgN3wmWVTnt8j5w&s=19
The 2022 Golden Globes Awards will be a private event and will not be live-streamed.
Results will be announced from a press release.
(Source: Deadline) pic.twitter.com/qJHcp0U5ob
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 6, 2022
Cytat z Szaman data 7 stycznia, 2022, 11:49Typy na Globy. Bardziej "na czuja", bo słabo śledziłem wyścig w tym roku.
- Dramat: Belfast
- Komedia/musical: Nie patrz w górę
- Reżyser: Jane Campion- Psie pazury
- Aktor w dramacie: Benedict Cumberbatch- Psie pazury
- Aktor w komedii/musicalu: Andrew Garfield- Tick, Tick...Boom!
- Aktorka w dramacie: Kristen Stewart- Spencer
- Aktorka w komedii/musicalu: Jennifer Lawrence- Nie patrz w górę
- Aktor drugoplanowy: Ciaran Hinds- Belfast
- Aktorka drugoplanowa: Aunjanue Ellis- King Richard
- Film zagraniczny: Drive My Car
- Scenariusz: Psie pazury
- Animacja: Nasze magiczne Encanto
- Muzyka: Diuna
- Piosenka: King Richard
Typy na Globy. Bardziej "na czuja", bo słabo śledziłem wyścig w tym roku.
- Dramat: Belfast
- Komedia/musical: Nie patrz w górę
- Reżyser: Jane Campion- Psie pazury
- Aktor w dramacie: Benedict Cumberbatch- Psie pazury
- Aktor w komedii/musicalu: Andrew Garfield- Tick, Tick...Boom!
- Aktorka w dramacie: Kristen Stewart- Spencer
- Aktorka w komedii/musicalu: Jennifer Lawrence- Nie patrz w górę
- Aktor drugoplanowy: Ciaran Hinds- Belfast
- Aktorka drugoplanowa: Aunjanue Ellis- King Richard
- Film zagraniczny: Drive My Car
- Scenariusz: Psie pazury
- Animacja: Nasze magiczne Encanto
- Muzyka: Diuna
- Piosenka: King Richard
Cytat z Kuba data 7 stycznia, 2022, 13:08Pogardzam Globami, ale nawet się zabawie w przewidywanie tych śmiesznych nagród:
Dramat: "King Richard"
Komedia: "Licorice Pizza"
Najlepszy aktor w dramacie: Will Smith
Najlepszy aktor w komedii: Andrew Garfield
Najlepsza aktorka w dramacie: Kristen Stewart
Najlepsza aktorka w komedii: Rachel Zegler
Najlepszy aktor drugoplanowy: Ciaran Hinds
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Caitriona Balfe
Najlepszy reżyser: Jane Campion
Najlepszy film zagraniczny: Drive my Car
Najlepszy scenariusz: Belfast
Najlepsza muzyka: Diuna
Najlepsza piosenka: King Richard
Najlepszy serial dramatyczny: Sukcesja
Najlepszy aktor w serialu dramatycznym: Jeremy Strong
Najlepszy serial limitowany: Mare of Easttown
Najlepszy aktor w serialu limitowanym: Oscar Isaac
Najlepsza aktorka w serialu limitowanym: Kate Winslet
Najlepsza drugoplanowa aktorka w telewizji: Sarah Snook
Najlepszy drugoplanowy aktor w telewizji: Kieran Culkin
Pogardzam Globami, ale nawet się zabawie w przewidywanie tych śmiesznych nagród:
Dramat: "King Richard"
Komedia: "Licorice Pizza"
Najlepszy aktor w dramacie: Will Smith
Najlepszy aktor w komedii: Andrew Garfield
Najlepsza aktorka w dramacie: Kristen Stewart
Najlepsza aktorka w komedii: Rachel Zegler
Najlepszy aktor drugoplanowy: Ciaran Hinds
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Caitriona Balfe
Najlepszy reżyser: Jane Campion
Najlepszy film zagraniczny: Drive my Car
Najlepszy scenariusz: Belfast
Najlepsza muzyka: Diuna
Najlepszy serial dramatyczny: Sukcesja
Najlepszy aktor w serialu dramatycznym: Jeremy Strong
Najlepszy aktor w serialu limitowanym: Oscar Isaac
Najlepsza aktorka w serialu limitowanym: Kate Winslet
Najlepsza drugoplanowa aktorka w telewizji: Sarah Snook
Najlepszy drugoplanowy aktor w telewizji: Kieran Culkin
Cytat z Marek Pilarski data 7 stycznia, 2022, 18:13To też się zabawię:
Dramat: Belfast
Komedia/Musical: West Side Story
Najlepszy aktor w dramacie: Will Smith / King Richard
Najlepszy aktor w komedii: Andrew Garfield / Tick, Tick...Boom!
Najlepsza aktorka w dramacie: Kristen Stewart / Spencer
Najlepsza aktorka w komedii: Alana Haim / Licorice Pizza
Najlepszy aktor drugoplanowy: Troy Kotsur / CODA
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Ariana DeBose / West Side Story
Najlepszy reżyser: Jane Campion / The Power of the Dog
Najlepszy film zagraniczny: The Hand of God
Najlepszy scenariusz: Licorice Pizza
Najlepsza muzyka: Dune
Najlepszy serial dramatyczny: Succession
Najlepszy aktor w serialu dramatycznym: Brian Cox / Succession
Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym: Mj Rodriguez / Pose
Najlepszy serial komediowy: Ted Lasso
Najlepszy aktor w serialu komediowym: Jason Sudeikis / Ted Lasso
Najlepsza aktorka w serialu komediowym: Jean Smart / Hacks
Najlepszy aktor w serialu limitowanym: Oscar Isaac / Scenes from a Marriage
Najlepsza aktorka w serialu limitowanym: Kate Winslet / Mare of Easttown
Najlepsza drugoplanowa aktorka w telewizji: Sarah Snook / Succession
Najlepszy drugoplanowy aktor w telewizji: Kieran Culkin / Succession
To też się zabawię:
Dramat: Belfast
Komedia/Musical: West Side Story
Najlepszy aktor w dramacie: Will Smith / King Richard
Najlepszy aktor w komedii: Andrew Garfield / Tick, Tick...Boom!
Najlepsza aktorka w dramacie: Kristen Stewart / Spencer
Najlepsza aktorka w komedii: Alana Haim / Licorice Pizza
Najlepszy aktor drugoplanowy: Troy Kotsur / CODA
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Ariana DeBose / West Side Story
Najlepszy reżyser: Jane Campion / The Power of the Dog
Najlepszy film zagraniczny: The Hand of God
Najlepszy scenariusz: Licorice Pizza
Najlepsza muzyka: Dune
Najlepszy serial dramatyczny: Succession
Najlepszy aktor w serialu dramatycznym: Brian Cox / Succession
Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym: Mj Rodriguez / Pose
Najlepszy serial komediowy: Ted Lasso
Najlepszy aktor w serialu komediowym: Jason Sudeikis / Ted Lasso
Najlepsza aktorka w serialu komediowym: Jean Smart / Hacks
Najlepszy aktor w serialu limitowanym: Oscar Isaac / Scenes from a Marriage
Najlepsza aktorka w serialu limitowanym: Kate Winslet / Mare of Easttown
Najlepsza drugoplanowa aktorka w telewizji: Sarah Snook / Succession
Najlepszy drugoplanowy aktor w telewizji: Kieran Culkin / Succession
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2022, 08:19Najbardziej cieszą mnie nagrody dla Michaela Keatona, bo kibicuje mu od dziecka i Sary Snook, bo kibicuję jej od czasu Predestination.
https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1480422264071991296?t=IlxcNNMzMwU_N45NDL4c5A&s=19
Najbardziej cieszą mnie nagrody dla Michaela Keatona, bo kibicuje mu od dziecka i Sary Snook, bo kibicuję jej od czasu Predestination.
Znamy już wszystkich laureatów #GoldenGlobe. W tym roku nagrody uznawane obok Oscarów za najważniejsze wydarzenie w świecie filmu i seriali rozdano w wyjątkowych okolicznościach wynikających z wizerunkowych problemów organizacji. Sprawdźcie laureatów.https://t.co/ZeEfQFTyGU
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) January 10, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 10 stycznia, 2022, 08:55Ambitnie w tym roku wybrali w niektórych kategoriach.
Ambitnie w tym roku wybrali w niektórych kategoriach.
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2022, 09:08SAG pewnie jeszcze coś namiesza i uprze się promować Króla Richarda, ale chyba Dong jest już bezpiecznym faworytem? Czy BAFTA namiesza z Belfastem? Chyba już nie te czasy, aby raz, że oni rozdawali karty, a dwa żeby wśród członków organizacji dominującym faworytem był film o dawnej Irlandii.
SAG pewnie jeszcze coś namiesza i uprze się promować Króla Richarda, ale chyba Dong jest już bezpiecznym faworytem? Czy BAFTA namiesza z Belfastem? Chyba już nie te czasy, aby raz, że oni rozdawali karty, a dwa żeby wśród członków organizacji dominującym faworytem był film o dawnej Irlandii.
Cytat z Marek Pilarski data 10 stycznia, 2022, 16:18Tak, BAFTA pewnie mocno wesprze Belfast. Kidman to chyba raczej taka wygrana jak rok temu Andra Day. Myślę, że największym zagrożeniem dla Stewart jest Colman, bo Brytole mogą pójść za nią, a Spencer jednak dzieli i może nie będą chcieli nagrodzić Stewart, bo jest młoda i być może jeszcze ich zdaniem nie zasłużyła.
Tak, BAFTA pewnie mocno wesprze Belfast. Kidman to chyba raczej taka wygrana jak rok temu Andra Day. Myślę, że największym zagrożeniem dla Stewart jest Colman, bo Brytole mogą pójść za nią, a Spencer jednak dzieli i może nie będą chcieli nagrodzić Stewart, bo jest młoda i być może jeszcze ich zdaniem nie zasłużyła.
Cytat z Szaman data 10 stycznia, 2022, 18:50Nie użyczyli filmu na serwisie online należącym do organizacji
https://twitter.com/DEADLINE/status/1480578940548886537?t=yV0Y_e1d1LdhUX7PA0hmnw&s=19
Nie użyczyli filmu na serwisie online należącym do organizacji
‘Spider-Man: No Way Home’ Fails To Qualify For BAFTA Film Awards https://t.co/FO8AYoVLhc
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) January 10, 2022
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2022, 20:28https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1480971937887174657
The Oscars will have a host for the first time in 3 years. pic.twitter.com/5NaPirFFQA
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 11, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2022, 20:45Amerykańska gildia charakteryzatorów ogłosiła swoje nominacje.
https://www.nextbestpicture.com/latest/the-2021-makeup-artists-hair-stylists-guild-muahs-nominations?fbclid=IwAR0vmW7t48_nn7OALs1umQVjXvU7lMYyQbZcDQ4H7QwXttcjbqXXJpYa8pM
Amerykańska gildia charakteryzatorów ogłosiła swoje nominacje.
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2022, 20:55Bolą mnie te wyróżnienia dla Oczu Tammy Faye. Zapamiętałem szczególnie koszmarnie gumowe policzki postarzonego Garfielda. Zresztą film zaczyna od bardzo mocnego zbliżenia na Jessicę Chastain, gdzie moim zdaniem obszar wokół jej powiek i nosa również nie wyglądał zbyt dobrze. Ale może tylko mi to przeszkadzało.
Bolą mnie te wyróżnienia dla Oczu Tammy Faye. Zapamiętałem szczególnie koszmarnie gumowe policzki postarzonego Garfielda. Zresztą film zaczyna od bardzo mocnego zbliżenia na Jessicę Chastain, gdzie moim zdaniem obszar wokół jej powiek i nosa również nie wyglądał zbyt dobrze. Ale może tylko mi to przeszkadzało.
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2022, 21:03Mnie ogólnie przeszkadzała charakteryzacja w tym filmie. Tylko z początku, gdy Chastain gra młodą Tammy, to trochę dziwnie to wygląda.
Mnie ogólnie przeszkadzała charakteryzacja w tym filmie. Tylko z początku, gdy Chastain gra młodą Tammy, to trochę dziwnie to wygląda.
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2022, 21:06A właśnie dla mnie jak ją odmłodzili to był jedyny taki moment kiedy kupiłem charakteryzację. Ale jakoś nie przeszkodziła mi w pozytywnym odbiorze ani filmu, ani Chastain.
A właśnie dla mnie jak ją odmłodzili to był jedyny taki moment kiedy kupiłem charakteryzację. Ale jakoś nie przeszkodziła mi w pozytywnym odbiorze ani filmu, ani Chastain.
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2022, 21:10Ale widziałeś, jak wyglądała prawdziwa Tammy Faye? 😛
Ale widziałeś, jak wyglądała prawdziwa Tammy Faye? 😛