aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 30 of 93Next

To może być oscarowa dziesiątka.

Dzisiaj jeszcze nominacje DGA.

‘No Time to Die,’ ‘Belfast,’ ‘King Richard’ Make the Cut in ACE Eddie Nominations

Nominacje gildii montażystów:

Dramat: Belfast, Dune, King Richard, No Time To Die, The Power of the Dog,

Komedia: Cruella, Don't Look Up, The French Dispatch, Licorice Pizza, Tick, Tick...Boom!

Z oscarowych graczy nie ma: West Side Story, Nightmare Alley, CODA,

Co oni mają z tym Kingiem Richardem... Ale w sumie wolę nie pytać 🙂 I tak najbardziej zadziwia mnie reaktywacja Ricardosów.

Rosną szanse na Oscara dla Kidman co mnie cieszy, wolę ja sto razy niż Stewart, pomimo tego, że statuetka i tak należy się Colman 😉

To numer jeden Amazona w tym roku.. dużo szumu wokół Kidman, a Bardem też się umocnił po nominacji do SAG.

Ciekawe, jak BAFTA nominuje za tydzień...

Skoro już mowa o Kidman i Stewart. 🙂

Przekopiowuję od Davusa 😛

"Nominacje Amerykańskiej Gildii Scenarzystów (Writers Guild of America, WGA).

Przypominam, że ze względów regulaminowych ta gildia nie mogła nominować "Belfastu", "Psich pazurów", "Córki" Maggie Gyllenhaal, "Pomiędzy" Rebeki Hall, "Odkupienia" Frana Kranza, "Drive My Car" i licznych innych filmów.

Natomiast z tych filmów, które MOGŁA nominować, pominęła m.in. "Tragedię Makbeta", "Dom Gucci", "C'mon C'mon", czyli nie spodziewajcie się nominacji dla scenariuszy tych filmów na Oscarach.
W kategorii 'scenariusz oryginalny' zauważono następujące produkcje: "Being the Ricardos", "Nie patrz w górę", "Kurier Francuski", "Licorice Pizza" i "King Richard".

Najlepsze adaptacje zdaniem WGA to: "CODA", "Diuna", "West Side Story", "Zaułek koszmarów" i "Tick, tick... Boom!"."

https://www.facebook.com/sezonnagrodfilmowych/posts/1365677000537139

C'mon C'mon jest martwe teraz już nie tylko w zdjęciach, ale też w scenariuszu oryginalnym..

Czyli bez zaskoczeń.

Nominowani za debiut reżyserki:

Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter
Rebecca Hall Passing
Tatiana Huezo Prayers for the Stolen
Lin-Manuel Miranda Tick, Tick… Boom!
Michael Sarnoski Pig
Emma Seligman Shiva Baby

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 27, 2022, 22:50

Czyli bez zaskoczeń.

Oscary lubią w ostatnich latach zaskakiwać w tej kategorii. Ciekawe, czy w tym roku wyskoczą z czymś (Drive My Car, CODA)..

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 27, 2022, 18:54

Skoro już mowa o Kidman i Stewart. 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=vsD95KGnASE

Nie wiedziałem, że Nicole Kidman miała początkowo zagrać postać Jodie Foster w Panic Room..

Ciekawy artykuł na temat tego, jak w ostatnich latach zmieniła się Akademia i dlaczego trudniej jest przewidzieć nominacje. Feinberg podał sporo danych.

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-features/oscar-2022-predictions-academy-awards-1235080390/

Cha Cha Real Smooth to chyba najgłośniejszy film tegorocznego festiwalu.

Wczoraj zakończyło się głosowanie na nominacje oscarowe, a jutro pojawią się nominacje BAFTA.

Uwielbiam BAFTy, nawet jak się nie zgadzam to szanuje, wiele zaskoczeń zawsze, często nominują inaczej niż cała reszta, sporo wyróżnień dla zagranicznych. W tym roku przebili samych siebie na razie.

Gaga jednak idzie po tego Oscara.

A nietypowość ich nominacji wynika z tego, że ściśle je kontrolują, a z kolei mnie takie odgórnie sterowane nagrody niezbyt interesują.

PreviousPage 30 of 93Next