Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Kuba data 3 lutego, 2022, 14:17Moim zdaniem nieco przesadzasz jeśli się odnosisz do głośnych, publikowanych jakiś czas temu ich nowych zasad. One były strasznie sztuczne, tak czy inaczej dotychczasowe nomki przed nimi praktycznie spełniały te wymagania.
Zresztą czy one wyglądają na kontrolowane? Nominacja dla Grahama, docenienie wielu filmów nieanglojęzycznych? Olanie kompletnie Stewart? Brak wszystkich faworytek w rolach pierwszoplanowych u kobiet? Woody Norman z nominacja? Tak duże docenienie Diuny i PTA? Chciałbym aby tak interesująco kontrolowano każde rozdanie 😉
Moim zdaniem nieco przesadzasz jeśli się odnosisz do głośnych, publikowanych jakiś czas temu ich nowych zasad. One były strasznie sztuczne, tak czy inaczej dotychczasowe nomki przed nimi praktycznie spełniały te wymagania.
Zresztą czy one wyglądają na kontrolowane? Nominacja dla Grahama, docenienie wielu filmów nieanglojęzycznych? Olanie kompletnie Stewart? Brak wszystkich faworytek w rolach pierwszoplanowych u kobiet? Woody Norman z nominacja? Tak duże docenienie Diuny i PTA? Chciałbym aby tak interesująco kontrolowano każde rozdanie 😉
Cytat z Szaman data 3 lutego, 2022, 16:58Wydaje mi się, że piszesz o oscarowych zasadach z różnorodnością aktorów lub ekipy technicznej. Natomiast w BAFTA część miejsc przysługuje wybranym w głosowaniu przez członków akademii, a część miejsc jest przeznaczonych dla wybranych przez specjalną komisję do spraw różnorodności.
Wydaje mi się, że piszesz o oscarowych zasadach z różnorodnością aktorów lub ekipy technicznej. Natomiast w BAFTA część miejsc przysługuje wybranym w głosowaniu przez członków akademii, a część miejsc jest przeznaczonych dla wybranych przez specjalną komisję do spraw różnorodności.
Cytat z Szaman data 3 lutego, 2022, 18:43Jak to możliwe, że nominacji dla obsady od SAG nie dostały Psie pazury, z których aż 4 aktorów przewija się w tegorocznych nagrodach?
Kim jest Mahershala Ali w tegorocznym sezonie nagród? Film bez echa, a on już z dwiema ważnymi nominacjami, jakby był Meryl Streep.
Czy możliwe jest, że na tegorocznych Oscarach wśród aktorów wyskoczy ktoś zupełnie z kapelusza? Na przykład JK Simmons za Ricardosów na drugim planie?
Czy możliwe jest, że Anna Boleyn zatopiła pannę Stewart? (hehe no nie mogę z tą tandetną sceną, co trzeba mieć w głowie, chyba artystyczny szaliczek za bardzo podduszał Larraina)
Jak to możliwe, że nominacji dla obsady od SAG nie dostały Psie pazury, z których aż 4 aktorów przewija się w tegorocznych nagrodach?
Kim jest Mahershala Ali w tegorocznym sezonie nagród? Film bez echa, a on już z dwiema ważnymi nominacjami, jakby był Meryl Streep.
Czy możliwe jest, że na tegorocznych Oscarach wśród aktorów wyskoczy ktoś zupełnie z kapelusza? Na przykład JK Simmons za Ricardosów na drugim planie?
Czy możliwe jest, że Anna Boleyn zatopiła pannę Stewart? (hehe no nie mogę z tą tandetną sceną, co trzeba mieć w głowie, chyba artystyczny szaliczek za bardzo podduszał Larraina)
Cytat z Marek Pilarski data 3 lutego, 2022, 19:50Cytat z Kuba data luty 3, 2022, 14:17Brak wszystkich faworytek w rolach pierwszoplanowych u kobiet?
Nie wszystkich, jest Gaga. 😛
Cytat z Kuba data luty 3, 2022, 14:17Brak wszystkich faworytek w rolach pierwszoplanowych u kobiet?
Nie wszystkich, jest Gaga. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 3 lutego, 2022, 19:56Cytat z Szaman data luty 3, 2022, 18:43Czy możliwe jest, że Anna Boleyn zatopiła pannę Stewart? (hehe no nie mogę z tą tandetną sceną, co trzeba mieć w głowie, chyba artystyczny szaliczek za bardzo podduszał Larraina)
Tylko Anna Boleyn drażniła Cię w tym filmie? A zjadanie pereł, a zrywanie naszyjnika, a kurtka i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, w tym nachalna muzyka Greenwooda? To znaczy, w pełni rozumiem, że to może drażnić, i wygląda na to, że mimo mocnych recenzji po Wenecji wiele osób nie polubiło tego filmu, w tym BAFTA, która dała mu okrągłe ziobro nominacji. 😛
Cytat z Szaman data luty 3, 2022, 18:43Czy możliwe jest, że Anna Boleyn zatopiła pannę Stewart? (hehe no nie mogę z tą tandetną sceną, co trzeba mieć w głowie, chyba artystyczny szaliczek za bardzo podduszał Larraina)
Tylko Anna Boleyn drażniła Cię w tym filmie? A zjadanie pereł, a zrywanie naszyjnika, a kurtka i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, w tym nachalna muzyka Greenwooda? To znaczy, w pełni rozumiem, że to może drażnić, i wygląda na to, że mimo mocnych recenzji po Wenecji wiele osób nie polubiło tego filmu, w tym BAFTA, która dała mu okrągłe ziobro nominacji. 😛
Cytat z Szaman data 3 lutego, 2022, 20:02Już tu odpiszę na szybko. Problemem było to, że gdy już wymyślili pewien motyw to cisnęli go do niesamowitego oporu osiągając rejony łopatologicznego kiczu, kręcąc się w kółko. Aż chciałoby się powiedzieć tak, zrozumiałem za pierwszym razem z tymi perłami, z tą kurtką, z tą Anną, naprawdę filmie. Perły na kolacji były bardzo horrorowe i to mi się podobało, ale potem zarżnęli ten motyw jak wszystkie inne.
Wizja z Boleyn utkwi w mojej pamięci, bo to już szczególnie pasowało jak świni siodło.
Już tu odpiszę na szybko. Problemem było to, że gdy już wymyślili pewien motyw to cisnęli go do niesamowitego oporu osiągając rejony łopatologicznego kiczu, kręcąc się w kółko. Aż chciałoby się powiedzieć tak, zrozumiałem za pierwszym razem z tymi perłami, z tą kurtką, z tą Anną, naprawdę filmie. Perły na kolacji były bardzo horrorowe i to mi się podobało, ale potem zarżnęli ten motyw jak wszystkie inne.
Wizja z Boleyn utkwi w mojej pamięci, bo to już szczególnie pasowało jak świni siodło.
Cytat z Marek Pilarski data 3 lutego, 2022, 20:29Nominacje BAFTA nie będą miały wpływu na nominacje do Oscara, bo głosowanie na te drugie zakończyło się dwa dni temu. Ale w sumie co nieco mogą mówić nam o wyścigu oscarowym. W kategoriach aktorskich myślę, że cała BAFTA wybrała Gagę i Haim, co może oznaczać, że potencjalną niespodzianką na Oscarach może być nie Cruz, która nie dostała nominacji od żadnego z prekursorów (CC, ZG, SAG, BAFTA), ale właśnie Haim, która z oscarowej piątki może wyrzucić Stewart albo Chastain, szczególnie, że występuje w filmie, który najprawdopodobniej będzie nominowany za najlepszy film. Niestety Stewart zdaje się być najsłabsza, bo nie dostała nominacji od SAG i BAFTA, i występuje w filmie, który bardzo dzieli i był mocno pomijany w innych kategoriach innych nagród. A BAFTA znów pominęła Colman (podobnie jak w zeszłym roku za Ojca).
U aktorów potwierdzenie, że najmocniejsi są Smith i Cumberbatch, brak Garfielda jest trochę zaskakujący, z kolei obecność tutaj DiCaprio (I Don't Look Up w najlepszym filmie), może znaczyć, że to Leo, a nie Dinklage czy Bardem, dostanie się na Oscarach do pierwszej piątki. Washington także pominięty, ale z tego co wiem, to nigdy nie otrzymał jeszcze nominacji BAFTA.
U pań na drugim planie jedynym znaczącym snubem jest Dunst, ale na Oscary załapie się raczej i będzie przypuszczalnie ta piątka: DeBose, Balfe, Dunst, Ellis, Negga.
U panów na drugim planie dalej niezły fuckup. Pewniakami do nominacji oscarowej są chyba tylko Smit-McPhee i Kotsur, Hinds też już chyba może liczyć na nominację, mimo braku SAG. Tutaj też najtrudniej jest mi określić, którzy dwaj aktorzy otrzymali od Brytyjczyków najwięcej głosów, a którzy zostali wybrani przez jury. Jeszcze wczoraj widziałbym w oscarowej piątce Coopera za swoje rozszerzone cameo w Licorice Pizza (dużo bardziej wolałbym nominację na pierwszym planie za Nightmare Alley, choć nie był do końca dobrze obsadzony). Teraz kompletnie nie wiem, kto na czwartym i piątym. Cooper? Dornan? Leto? Faist? Plemons? Norman? Simmons? Affleck? Osobiście wrzuciłbym Alvareza z West Side Story.
Nominacje BAFTA nie będą miały wpływu na nominacje do Oscara, bo głosowanie na te drugie zakończyło się dwa dni temu. Ale w sumie co nieco mogą mówić nam o wyścigu oscarowym. W kategoriach aktorskich myślę, że cała BAFTA wybrała Gagę i Haim, co może oznaczać, że potencjalną niespodzianką na Oscarach może być nie Cruz, która nie dostała nominacji od żadnego z prekursorów (CC, ZG, SAG, BAFTA), ale właśnie Haim, która z oscarowej piątki może wyrzucić Stewart albo Chastain, szczególnie, że występuje w filmie, który najprawdopodobniej będzie nominowany za najlepszy film. Niestety Stewart zdaje się być najsłabsza, bo nie dostała nominacji od SAG i BAFTA, i występuje w filmie, który bardzo dzieli i był mocno pomijany w innych kategoriach innych nagród. A BAFTA znów pominęła Colman (podobnie jak w zeszłym roku za Ojca).
U aktorów potwierdzenie, że najmocniejsi są Smith i Cumberbatch, brak Garfielda jest trochę zaskakujący, z kolei obecność tutaj DiCaprio (I Don't Look Up w najlepszym filmie), może znaczyć, że to Leo, a nie Dinklage czy Bardem, dostanie się na Oscarach do pierwszej piątki. Washington także pominięty, ale z tego co wiem, to nigdy nie otrzymał jeszcze nominacji BAFTA.
U pań na drugim planie jedynym znaczącym snubem jest Dunst, ale na Oscary załapie się raczej i będzie przypuszczalnie ta piątka: DeBose, Balfe, Dunst, Ellis, Negga.
U panów na drugim planie dalej niezły fuckup. Pewniakami do nominacji oscarowej są chyba tylko Smit-McPhee i Kotsur, Hinds też już chyba może liczyć na nominację, mimo braku SAG. Tutaj też najtrudniej jest mi określić, którzy dwaj aktorzy otrzymali od Brytyjczyków najwięcej głosów, a którzy zostali wybrani przez jury. Jeszcze wczoraj widziałbym w oscarowej piątce Coopera za swoje rozszerzone cameo w Licorice Pizza (dużo bardziej wolałbym nominację na pierwszym planie za Nightmare Alley, choć nie był do końca dobrze obsadzony). Teraz kompletnie nie wiem, kto na czwartym i piątym. Cooper? Dornan? Leto? Faist? Plemons? Norman? Simmons? Affleck? Osobiście wrzuciłbym Alvareza z West Side Story.
Cytat z Marek Pilarski data 3 lutego, 2022, 20:33Cytat z Szaman data luty 3, 2022, 20:02Już tu odpiszę na szybko. Problemem było to, że gdy już wymyślili pewien motyw to cisnęli go do niesamowitego oporu osiągając rejony łopatologicznego kiczu, kręcąc się w kółko. Aż chciałoby się powiedzieć tak, zrozumiałem za pierwszym razem z tymi perłami, z tą kurtką, z tą Anną, naprawdę filmie. Perły na kolacji były bardzo horrorowe i to mi się podobało, ale potem zarżnęli ten motyw jak wszystkie inne.
Najważniejsze, że Krystynka Ci się podobała. Bo podobała Ci się, co nie? 😛
Cytat z Szaman data luty 3, 2022, 20:02Już tu odpiszę na szybko. Problemem było to, że gdy już wymyślili pewien motyw to cisnęli go do niesamowitego oporu osiągając rejony łopatologicznego kiczu, kręcąc się w kółko. Aż chciałoby się powiedzieć tak, zrozumiałem za pierwszym razem z tymi perłami, z tą kurtką, z tą Anną, naprawdę filmie. Perły na kolacji były bardzo horrorowe i to mi się podobało, ale potem zarżnęli ten motyw jak wszystkie inne.
Najważniejsze, że Krystynka Ci się podobała. Bo podobała Ci się, co nie? 😛
Cytat z Marek Pilarski data 4 lutego, 2022, 19:36Feinberg w swojej ostatecznej prognozie nadal zostawił dużo dziwnych typów:
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/oscar-predictions-final-nominations-feinberg-forecast-1235086320/
Feinberg w swojej ostatecznej prognozie nadal zostawił dużo dziwnych typów:
Cytat z Marek Pilarski data 4 lutego, 2022, 19:46Feinberg krytykuje BAFTA:
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/bafta-awards-2022-nominations-analysis-1235086529/
Feinberg krytykuje BAFTA:
Cytat z Szaman data 4 lutego, 2022, 22:32Dość nietypowe wybory. Nikt większy nie chciał?
https://twitter.com/TheAcademy/status/1489225046165839877
Dość nietypowe wybory. Nikt większy nie chciał?
Meet your 2022 #OscarNoms hosts: @TraceeEllisRoss and @thelesliejordan. Join us on Tuesday, February 8th at 5:18am PT to see who is headed to the 94th #Oscars: https://t.co/Zh1c00Anje pic.twitter.com/5QM3sw0LYJ
— The Academy (@TheAcademy) February 3, 2022
Cytat z Szaman data 6 lutego, 2022, 10:08No to moje typy na wtorkowe nominacje:
Film:
- Psie pazury
- Belfast
- Licorice Pizza
- West Side Story
- Diuna
- Don’t Look Up
- KIng Richard
- Coda
- Tick, Tick, Boom
- Being The Ricardos
Reżyser:
- Jane Campion- Psie pazury
- Kenneth Branagh- Belfast
- Steven Spielberg- West Side Story
- Denis Villeneuve- Diuna
- Paul Thomas Anderson- Licorize Pizza
Aktor:
- Will Smith- King Richard
- Benedict Cumberbatch- Psie pazury
- Javier Bardem- Being The Ricardos
- Andrew Garfield- Tick, Tick, Boom
- Leonardo DiCaprio- Don’t Look Up
Aktorka:
- Lady Gaga- Dom Gucci
- Nicole Kidman- Being The Ricardos
- Jessica Chastain- Oczy Tammy Faye
- Olivia Colman- Córka
- Alana Haim- Licorice Pizza
Aktor drugoplanowy
- Kodi Smit-McPhee- Psie pazury
- Ben Affleck- Bar dobrych ludzi
- Troy Kotsur- Coda
- Ciaran Hinds- Belfast
- Jesse Plemons- Psie pazury
Aktorka drugoplanowa
- Ariana DeBose- West Side Story
- Kirsten Dunst- Psie pazury
- Caitriona Balfe- Belfast
- Ruth Negga- Pomiędzy
- Aunjanue Ellis- King Richard
No to moje typy na wtorkowe nominacje:
Film:
- Psie pazury
- Belfast
- Licorice Pizza
- West Side Story
- Diuna
- Don’t Look Up
- KIng Richard
- Coda
- Tick, Tick, Boom
- Being The Ricardos
Reżyser:
- Jane Campion- Psie pazury
- Kenneth Branagh- Belfast
- Steven Spielberg- West Side Story
- Denis Villeneuve- Diuna
- Paul Thomas Anderson- Licorize Pizza
Aktor:
- Will Smith- King Richard
- Benedict Cumberbatch- Psie pazury
- Javier Bardem- Being The Ricardos
- Andrew Garfield- Tick, Tick, Boom
- Leonardo DiCaprio- Don’t Look Up
Aktorka:
- Lady Gaga- Dom Gucci
- Nicole Kidman- Being The Ricardos
- Jessica Chastain- Oczy Tammy Faye
- Olivia Colman- Córka
- Alana Haim- Licorice Pizza
Aktor drugoplanowy
- Kodi Smit-McPhee- Psie pazury
- Ben Affleck- Bar dobrych ludzi
- Troy Kotsur- Coda
- Ciaran Hinds- Belfast
- Jesse Plemons- Psie pazury
Aktorka drugoplanowa
- Ariana DeBose- West Side Story
- Kirsten Dunst- Psie pazury
- Caitriona Balfe- Belfast
- Ruth Negga- Pomiędzy
- Aunjanue Ellis- King Richard
Cytat z Marek Pilarski data 6 lutego, 2022, 10:35Ja dzisiaj też wrzucę swoje. Będę chyba nieco inaczej typował w filmie, reżyserii, aktorze pierwszoplanowym i drugoplanowym. Może też aktorce pierwszoplanowej.
Ja dzisiaj też wrzucę swoje. Będę chyba nieco inaczej typował w filmie, reżyserii, aktorze pierwszoplanowym i drugoplanowym. Może też aktorce pierwszoplanowej.
Cytat z Kuba data 6 lutego, 2022, 13:15Myślę, że Hamaguchi i Driver My Car trochę nominacji uzbierają. Wątpię też mimo wszystko w nominacje dla Plemonsa i Bardema.
Myślę, że Hamaguchi i Driver My Car trochę nominacji uzbierają. Wątpię też mimo wszystko w nominacje dla Plemonsa i Bardema.
Cytat z Marek Pilarski data 6 lutego, 2022, 15:00Drive My Car będę typował ostatecznie chyba w trzech kategoriach. Bardema chyba jedna nie obstawię, ale nie wiem jeszcze, co z Plemonsem, bo tamta kategoria jest bardziej otwarta.
Drive My Car będę typował ostatecznie chyba w trzech kategoriach. Bardema chyba jedna nie obstawię, ale nie wiem jeszcze, co z Plemonsem, bo tamta kategoria jest bardziej otwarta.
Cytat z Szaman data 6 lutego, 2022, 15:05Wychodzę z założenia, że przy takim kołowrotku przepchnie się ktoś z najmocniejszego filmu. Pan Grey na razie zdjął z siebie stygmat, więc postawiłem na Plemonsa którego branża na pewno obserwuje uważnie od paru lat i którego ostatnio niejako namaścił Scorsese udziałem w dwóch filmach.
Wychodzę z założenia, że przy takim kołowrotku przepchnie się ktoś z najmocniejszego filmu. Pan Grey na razie zdjął z siebie stygmat, więc postawiłem na Plemonsa którego branża na pewno obserwuje uważnie od paru lat i którego ostatnio niejako namaścił Scorsese udziałem w dwóch filmach.
Cytat z Marek Pilarski data 6 lutego, 2022, 15:44No i Plemons dostał nominację do/od BAFTA. Chyba też na niego postawię jednak.
No i Plemons dostał nominację do/od BAFTA. Chyba też na niego postawię jednak.
Cytat z Szaman data 7 lutego, 2022, 11:46Nominacje do Malin. Przyznam, że udał im się żart z Brucem Willisem.
https://www.filmweb.pl/news/Z%C5%82ote+Maliny+2022%3A+8+nominacji+w+specjalnej+kategorii+dla+Bruce%27a+Willisa-145407
Nominacje do Malin. Przyznam, że udał im się żart z Brucem Willisem.