aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 37 of 93Next

Ale zdążą wpłacić na pomoc dla niej. Może trzeba podejść po prostu od strony finansowej. Jakby co to popieram, że histeria wokół tego czy wygłosi on jakieś wystąpienie na amerykańskich nagrodach filmowych (!) pomiędzy żartami o rozciągnięciu waginy Schumer po porodzie, a piosenką Beyonce, jest przesadzona. Kilka razy w tygodniu wygłasza wystąpienia i nie ma żadnego problemu z ich zasięgiem.

Ja myślę, że Zełeński może nawet chciałby przemawiać na Oscarach. 😛

Jeszcze dwa:

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/brutally-honest-oscars-ballot-3-1235117324/

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/brutally-honest-oscars-ballot-4-1235117325/

I znowu Cruz. Moja pamięć nie sięga sytuacji w której w dzień gali mamy dwóch finalistów przy filmie (Dog i Coda) i trzy finalistki przy aktorce (Kidman, Chastain, Cruz?). Szczególnie aktorska czwórka była raczej dobrze znana na kilkanaście godzin przed rozdaniem. Może też oczywiście okazać się, że sam to sobie wkręciłem i pewniakami są Dog i Kidman, ale na mój nos nie, nie będzie tak łatwo.

Ja podam tylko typy w kategoriach gdzie nie ma pewnego faworyta:

scenariusz oryginalny Licorice Pizza

aktorka pierwszoplanowa Jessica Chastain

piosenka Encanto

Ciekawe czy w razie przegranej Power of The Dog pojawią się jakieś oskarżenia, których twarzą będą dość niefortunne wypowiedzi Sama Eliotta. Ja tam bym uważał, po reformach Akademii oskarżanie ich o coś to oskarżanie czarnoskórych i mniejszości etnicznych, więc raczej ruchome piaski 🙂

Sam oceniłem Doga na 8/10, ale w sumie rozumiem, że ten film nie trafił do masówki. Im większa liczba głosujących tym częstsze będzie poszukiwanie ciepła, prostych wzruszeń i emocji. Jak to w społeczności kinomanów. A Dong rozgrywa się 100 lat temu, Australia niezbyt przekonująco udaje tam Amerykę, więc właściwie rozgrywa się nie wiadomo gdzie, bohaterem targają zupełnie niedzisiejsze dylematy itd, itp. Nomadland im trochę tak wciśnięto rok temu, tym razem widocznie się nie dali. Za Codę robiło Minari, więc film nie mający aż takiej siły rażenia, jakiej nabrał słodki, cieplutki film Apple'a w czasach świata na krawędzi III wojny.

Oczywiście mój wywód nie zmienia opinii, że Coda będzie obok Miasta gniewu najgorszym zwycięzcą Oscara ostatnich 25 lat. Część komentatorów pewnie znajdzie analogię między tematyką Brokeback Mountain, a filmem Campion, między samą Campion, a Angiem Lee. Moim zdaniem nie tędy droga, pod presją środowiska sami sobie stworzyli taką grupę głosujących, teraz zbiorą żniwa. Nie będą to żniwa coroczne, ale takie historie będą się zdarzały, tworząc nową epokę oscar baitów.

Cytat z Szaman data marzec 27, 2022, 14:36

Ciekawe czy w razie przegranej Power of The Dog pojawią się jakieś oskarżenia, których twarzą będą dość niefortunne wypowiedzi Sama Eliotta. Ja tam bym uważał, po reformach Akademii oskarżanie ich o coś to oskarżanie czarnoskórych i mniejszości etnicznych, więc raczej ruchome piaski 🙂

Nie, nawet jak Capmion nie wygra, to będzie wytłumaczenie, że film po prostu podszedł mniej niż CODA, albo jakikolwiek inny zwycięzca, i będzie można też tłumaczyć, że to głupi tekst Campion z Critics Choice o siostrach Williams zrobił swoje w najważniejszym momencie.

Nomadland raczej nie wciśnięto, bo film ten był faworytem i poza konkurencją od premiery we wrześniu do samego końca.

W tym sensie wciśnięto, że transferowano z pieszczocha krytyków do zwycięzcy plebiscytów publiczności. Coś co (prawdopodobnie) nie udało się z Power of The Dog.

THR już nie takie afery kręcił, a ponieważ nie lubię rozdmuchanych z niczego afer, mam nadzieję, że będzie tak jak piszesz.

Wstaję i widzę, że Akademia podjęła wybór który po latach będzie mocno wypominany. Poza tym jednak obsypali Diunę miłością, w co średnio wierzyłem.

To co zrobił Will Smith jest skandalem i dowodzi, że gość ma już niezbyt pod kopułą, czy to od wieku, czy to od żony, czy to od scjentologii.

A i zapomniałbym, dajesz Sean! Za ich słowo "konflikt" masz moje pełne wsparcie.

Za Krzysztofem Spórem:

"Gala trwała nieco ponad 3,5 godziny, ale na godzinę przed nią wręczono osiem Oscarów, które na samej gali zostały pokazane w skróconej formie."

Przecież to jest jakiś absurd 🙂

Teraz dotarło do mnie jak niesamowity to policzek dla Netflixa, przecież od lat starali się zostać pierwszą platformą zwyciężającą w głównej kategorii. A wygrali ci których celebryci mają w swoich kieszeniach 🙂 Za rok Netflix wystawi pewnie swojego "słodziaka".

CODA musiała wygrać żeby Sam Elliott nie dostał zawału.

Akcja ze Smith - Rock może mieć ciekawe konsekwencje. W przyszłym roku u buków pojawi się opcja kto komu przyłoży na gali.

Albo taka krata jak na stadionach piłkarskich 🙂

Janko has reacted to this post.
Janko

Zapomniałem o jeszcze jednej sprawie 😀

Ale freak show 🙂

Cytat z Szaman data marzec 28, 2022, 07:35

Zapomniałem o jeszcze jednej sprawie 😀

https://twitter.com/film_org_pl/status/1508330945656627202

I jeszcze scena z Flashem z Justice League została wybrana "Oscars Cheer Moment".. wyżej niż "Avengers assemble" z Endgame i trzech Spider-Manów z No Way Home. 😛

Niesamowitych ma wyznawców.

Snydertology

Robisz konkurs na najlepsze coś na filmowym Twitterze w 2022 i naprawde liczysz, że wygra coś niepowiazanego z Zackiem Snyderem? Serio?

To niesamowite, że ktoś całkiem na serio wpadł na pomysł by do wykonania piosenki z familijnej animacji Encanto dodać idiotyczny rapowany fragment w wykonaniu laski, która wsławiła się utworem Wet Ass Pussy.

Przynajmniej Zendaya dobrze się bawiła.

PreviousPage 37 of 93Next