aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 47 of 93Next

Zerknąłem jeszcze na blog Davusa i zarówno autor jak i spora grupa czytelników typują na zwycięzcę Oscara za najlepszy film... Wszystko, wszędzie naraz.

To jakiś miejscowy folklor czy prawdziwy faworyt? Seans jeszcze przede mną, ale to wygląda na jakieś zwariowane ADHD które odrzuci ludzi po 40-tce. To tak jakby twierdzić, że nie wiem, Rick i Morty jest masowo oglądany i popularny we wszystkich grupach wiekowych (jest?)

Jest, niestety, możliwym kandydatem.

Myślę, że nie wygra.. właśnie z tych względów, które podał Szaman.

Jak na moje oko to The Fabelmans i długo nic. W reżyserii pewnie też, czyli wielkie ukoronowanie legendy kina 4 i 5 Oscarem. Po Inarritu nie wierzę już aby jakoś mocno się przejmowali ile tych Oscarów przyznają, aby jakoś obawiano się tworzenia nowych rozdziałów historii.

EEAAO zdobywa bardzo ważne nagrody na starcie. Będzie na pewno faworytem krytyków co nie jest znowu tak kompletnie pozbawione znaczenia. W Akademii podobno też bardzo trafia w ich gusta. Czy skończy się Oscarami, zobaczymy, ale nominacja do BP jest pewna. W grę wchodzą również zupełnie poważnie nominacje za dwie role aktorskie, reżyserię, efekty czy montaż (z tym ostatnim nawet bym chyba nagrodził).

Ja filmu bardzo nie lubię, chociaż nie byłbym jakoś bardzo rozczarowany tym wyborem bo byłaby to fajna odmiana zwłaszcza po Codzie.

Jeśli nie EEAAO to jest trójka kandydatów: Fabelmans, Banshees of Inisherin i Woman Talking. Zakładam, że Akademia może chcieć standardowo podzielić nagrody i na razie odważnie strzelam w taki scenariusz:

Film: Fabelmans

Reżyseria: Todd Field

Scenariusz: Banshees of Inisherin

Scenariusz adaptowany: Woman Talking

Że Top Gun: Maverick znajdzie się wśród kandydatów do BP jest chyba jasne już od dawna 🙂

Pytanie czy powtórzy się sytuacja z drugim Avatarem?

Na ten moment pewne nomki do BP mają:

• The Fabelmans
  • Top Gun
  • Everything Everywhere All At Once
  • Banshees of Inisherin
  • Woman Talking

Reszta miejsc może być płynna z czego oczywiście najwieksze pewnie szanse mają Whale, Elvis, Aftersun.

Zapomniałeś o TÁR

Fakt! Ale dlatego że coś się popsuło i post pisałem dwa razy.  Za pierwszym był.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Szefowa. 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Filmy roku od American Film Insitute:

• Elvis
  • Everything Everywhere All at Once
  • The Fabelmans
  • Nope
  • She Said
  • Tár
  • Top Gun: Maverick
  • The Woman King
  • Women Talking

https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/afi-best-movies-tv-shows-2022-1235278829/

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Fajnie że wróciły czasy gdy na wszelakich listach filmów roku mamy mieszankę mainstreamu z kinem bardziej artystycznym.

Cytat z Szaman data grudzień 9, 2022, 19:31

• Elvis
  • The Fabelmans
  • Nope
  • She Said
  • Tár
  • The Woman King
  • Women Talking

https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/afi-best-movies-tv-shows-2022-1235278829/

W połowie filmów głównymi bohaterkami są kobiety. Fajnie 🙂

• Elvis
  • The Fabelmans
  • Nope
  • She Said
  • Tár
  • The Woman King
  • Women Talking

Fajne zestawienie, nawet jeśli się nie zgadzam z kilkoma pozycjami.

Cytat z Kuba data grudzień 9, 2022, 21:25

• Elvis
  • The Fabelmans
  • Nope
  • She Said
  • Tár
  • The Woman King
  • Women Talking

Fajne zestawienie, nawet jeśli się nie zgadzam z kilkoma pozycjami.

Hehe, z kilkoma. U mnie tylko TG:M się znajdzie w top 10. Choć w dużej części dlatego, że kilku filmów z tej listy jeszcze nie widziałem.

EO z wyróżnieniem krytyków z Los Angeles za najlepsze zdjęcia 😛

Tak może wyglądać dziesiątka na Oscarach, choć pewnie RRR albo She Said wypchnie Elvis. Inne opcje to chyba: Glass Onion, Triangle of Sadness, The Whale albo The Woman King.

PreviousPage 47 of 93Next