aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 48 of 93Next

Moim zdaniem Elvis i Wieloryb zamiast Rrr i She Said.

The Power of the Donkey.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Ej osiołek naprawdę zaczyna mieć szanse, dużo nagród krytyków zwracających na niego uwagę. A mam wrażenie, że wybór przyjęto u nas dość mieszanie.

To jednak mimo wszystko bardziej film dla krytyków i stąd te wyróżnienia. Na jego korzyść przemawia jednak to, że jest krótki i posiada bardzo charakterystyczny element, który go wyróżnia: osiołka. Poza tym radzi sobie nieźle w box office. Jego dystrybucja jest rozszerzana w idealny sposób.

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/golden-globes-nominations-2023-list-nominees-1235279872/

Z większych braków niespodzianek: brak Women Talking w dramacie, za reżyserię i aktorstwo, brak Danielle Deadwyler za Till, brak Toma Cruise'a z Top Gun: Maverick, choć może oddanie przez niego swoich statuetek miało na do wpływ.

Dla mnie dwie największe niespodzianki to Eddie Redmayne i Hugh Jackman. W przypadku pierwszego myślałem, że film przeszedł raczej bez echa, przy drugim, że jest po prostu martwy w sezonie nagród.

Co do Woman Talking, gdzieś tam już pojawiały się głosy, że film nie jest aż tak dobry i ciągną go za uszy w sezonie nagród.

Co do ogółu, zwyczajne nominacje globowe, bez żadnych szokujacych rozstrzygnięć. Zaproszenie tony nowych glosujących było raczej burzą w szklance wody.

Wszystko wszędzie naraz to tragiczna pomyłka gremiów, ale nie zamierzam robić z tego powodu corocznej dramy. Już mi się znudziło. Poza tym ta teoria którą widziałem parę razy, że to "film młodych" jest raczej nieprawdziwa, skoro nagradzają wszyscy.

Cruise wcale nie jest tak dobry w Top Gun Maverick. Ot zwyczajnie solidna rola w superprodukcji, strasznie ludzie chcą wyciągnąć ten film pod niebiosa.

Eddie Redmayne był typowany przez niektórych, Hugh tak samo. Większym zaskoczeniem jest Jeremy Pope w dramacie. Mało kto spodziewał się chyba też Any de Armas.

Zaskoczeniem jest dla mnie drugi Avatar, w tym za reżyserię; sequele to nie jest coś, co często widzi się wśród nominacji do jakichkolwiek nagród innych niż głupotek pokroju MTV czy Saturnów.

No i zabawnie widzieć, że doceniany jest film, który wciąż ma embargo na recenzje. Myślicie, że będą dobre? 🙂

Cieszą Ana za Blonde, Plaza za The White Lotus i oczywiście Severance, natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?

Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48

natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem gwiazdy takiego kalibru?

Trzy lata temu byli: Elton John, Taylor Swift, Beyonce.

OK 😅

Ale co z tego, skoro może wygrać to 😛

Nominacja ewidentnie za scenę i choreografię, bo piosenka... no jakaś jest 🙂

Critics Choice znów próbują przewidzieć nominacje oscarowe. Tym razem, żeby zwiększyć swoje szanse na trafienie, w głównej kategorii nominowali jedenaście filmów, a za reżyserię dziesięć osób. 🤡

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/critics-choice-awards-2023-film-nominations-list-1235281602/

Szkoda, że nie ma Hong Chau za The Whale, i że poza jedną kategorią olali też Triangle of Sadness. No i krytycy zaczęli nas przyzwyczajać do nominowania EO, ale Critics Choice to jednak coś innego niż małe kółka krytyków.

Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48

natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?

A jak na Oscarach powtórzy się ta trójka i dojdzie jeszcze The Weeknd, to będzie chyba najbardziej gwiazdorskie zestawienie w historii tej kategorii. Jak jeszcze nominują Avatara i Top Gun w głównych katgoriach, to oglądalność gali powinna być znacznie lepsza niż w ostatnich latach.

Jest nasz osiołek 🙂

Yay!

W muzyce nie ma Batmana, w efektach EEAAO i Thora, jest za to Maverick - tak na pierwszy rzut oka, co mi podpadło.

PreviousPage 48 of 93Next