Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 11 grudnia, 2022, 23:21https://twitter.com/LAFilmCritics/status/1602064025038176256?s=20&t=NnXnIL4_DUOQztlf9_LYgg
Best Lead Performance, Winners: Cate Blanchett, TAR and Bill Nighy, LIVING #LAFCA
— Los Angeles Film Critics Association (@LAFilmCritics) December 11, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 00:51The Power of the Donkey.
https://twitter.com/LAFilmCritics/status/1602081749256663040?t=4JG5FLdTNjEK_VKGNvqe8A&s=19
The Power of the Donkey.
Best Film Not in the English Language, Winner: EO #LAFCA
— Los Angeles Film Critics Association (@LAFilmCritics) December 11, 2022
Cytat z Szaman data 12 grudnia, 2022, 07:02Ej osiołek naprawdę zaczyna mieć szanse, dużo nagród krytyków zwracających na niego uwagę. A mam wrażenie, że wybór przyjęto u nas dość mieszanie.
Ej osiołek naprawdę zaczyna mieć szanse, dużo nagród krytyków zwracających na niego uwagę. A mam wrażenie, że wybór przyjęto u nas dość mieszanie.
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 09:47To jednak mimo wszystko bardziej film dla krytyków i stąd te wyróżnienia. Na jego korzyść przemawia jednak to, że jest krótki i posiada bardzo charakterystyczny element, który go wyróżnia: osiołka. Poza tym radzi sobie nieźle w box office. Jego dystrybucja jest rozszerzana w idealny sposób.
To jednak mimo wszystko bardziej film dla krytyków i stąd te wyróżnienia. Na jego korzyść przemawia jednak to, że jest krótki i posiada bardzo charakterystyczny element, który go wyróżnia: osiołka. Poza tym radzi sobie nieźle w box office. Jego dystrybucja jest rozszerzana w idealny sposób.
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 14:57https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/golden-globes-nominations-2023-list-nominees-1235279872/
Z większych braków niespodzianek: brak Women Talking w dramacie, za reżyserię i aktorstwo, brak Danielle Deadwyler za Till, brak Toma Cruise'a z Top Gun: Maverick, choć może oddanie przez niego swoich statuetek miało na do wpływ.
Z większych braków niespodzianek: brak Women Talking w dramacie, za reżyserię i aktorstwo, brak Danielle Deadwyler za Till, brak Toma Cruise'a z Top Gun: Maverick, choć może oddanie przez niego swoich statuetek miało na do wpływ.
Cytat z Szaman data 12 grudnia, 2022, 15:10Dla mnie dwie największe niespodzianki to Eddie Redmayne i Hugh Jackman. W przypadku pierwszego myślałem, że film przeszedł raczej bez echa, przy drugim, że jest po prostu martwy w sezonie nagród.
Co do Woman Talking, gdzieś tam już pojawiały się głosy, że film nie jest aż tak dobry i ciągną go za uszy w sezonie nagród.
Co do ogółu, zwyczajne nominacje globowe, bez żadnych szokujacych rozstrzygnięć. Zaproszenie tony nowych glosujących było raczej burzą w szklance wody.
Dla mnie dwie największe niespodzianki to Eddie Redmayne i Hugh Jackman. W przypadku pierwszego myślałem, że film przeszedł raczej bez echa, przy drugim, że jest po prostu martwy w sezonie nagród.
Co do Woman Talking, gdzieś tam już pojawiały się głosy, że film nie jest aż tak dobry i ciągną go za uszy w sezonie nagród.
Co do ogółu, zwyczajne nominacje globowe, bez żadnych szokujacych rozstrzygnięć. Zaproszenie tony nowych glosujących było raczej burzą w szklance wody.
Cytat z Szaman data 12 grudnia, 2022, 15:14Wszystko wszędzie naraz to tragiczna pomyłka gremiów, ale nie zamierzam robić z tego powodu corocznej dramy. Już mi się znudziło. Poza tym ta teoria którą widziałem parę razy, że to "film młodych" jest raczej nieprawdziwa, skoro nagradzają wszyscy.
Cruise wcale nie jest tak dobry w Top Gun Maverick. Ot zwyczajnie solidna rola w superprodukcji, strasznie ludzie chcą wyciągnąć ten film pod niebiosa.
Wszystko wszędzie naraz to tragiczna pomyłka gremiów, ale nie zamierzam robić z tego powodu corocznej dramy. Już mi się znudziło. Poza tym ta teoria którą widziałem parę razy, że to "film młodych" jest raczej nieprawdziwa, skoro nagradzają wszyscy.
Cruise wcale nie jest tak dobry w Top Gun Maverick. Ot zwyczajnie solidna rola w superprodukcji, strasznie ludzie chcą wyciągnąć ten film pod niebiosa.
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 15:18Eddie Redmayne był typowany przez niektórych, Hugh tak samo. Większym zaskoczeniem jest Jeremy Pope w dramacie. Mało kto spodziewał się chyba też Any de Armas.
Eddie Redmayne był typowany przez niektórych, Hugh tak samo. Większym zaskoczeniem jest Jeremy Pope w dramacie. Mało kto spodziewał się chyba też Any de Armas.
Cytat z Mierzwiak data 12 grudnia, 2022, 15:48Zaskoczeniem jest dla mnie drugi Avatar, w tym za reżyserię; sequele to nie jest coś, co często widzi się wśród nominacji do jakichkolwiek nagród innych niż głupotek pokroju MTV czy Saturnów.
No i zabawnie widzieć, że doceniany jest film, który wciąż ma embargo na recenzje. Myślicie, że będą dobre? 🙂
Cieszą Ana za Blonde, Plaza za The White Lotus i oczywiście Severance, natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?
Zaskoczeniem jest dla mnie drugi Avatar, w tym za reżyserię; sequele to nie jest coś, co często widzi się wśród nominacji do jakichkolwiek nagród innych niż głupotek pokroju MTV czy Saturnów.
No i zabawnie widzieć, że doceniany jest film, który wciąż ma embargo na recenzje. Myślicie, że będą dobre? 🙂
Cieszą Ana za Blonde, Plaza za The White Lotus i oczywiście Severance, natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 15:57Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem gwiazdy takiego kalibru?
Trzy lata temu byli: Elton John, Taylor Swift, Beyonce.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem gwiazdy takiego kalibru?
Trzy lata temu byli: Elton John, Taylor Swift, Beyonce.
Cytat z Marek Pilarski data 12 grudnia, 2022, 16:08Ale co z tego, skoro może wygrać to 😛
https://www.youtube.com/watch?v=OsU0CGZoV8E
Ale co z tego, skoro może wygrać to 😛
Cytat z Marek Pilarski data 14 grudnia, 2022, 17:34Critics Choice znów próbują przewidzieć nominacje oscarowe. Tym razem, żeby zwiększyć swoje szanse na trafienie, w głównej kategorii nominowali jedenaście filmów, a za reżyserię dziesięć osób. 🤡
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/critics-choice-awards-2023-film-nominations-list-1235281602/
Critics Choice znów próbują przewidzieć nominacje oscarowe. Tym razem, żeby zwiększyć swoje szanse na trafienie, w głównej kategorii nominowali jedenaście filmów, a za reżyserię dziesięć osób. 🤡
Cytat z Marek Pilarski data 14 grudnia, 2022, 18:23Szkoda, że nie ma Hong Chau za The Whale, i że poza jedną kategorią olali też Triangle of Sadness. No i krytycy zaczęli nas przyzwyczajać do nominowania EO, ale Critics Choice to jednak coś innego niż małe kółka krytyków.
Szkoda, że nie ma Hong Chau za The Whale, i że poza jedną kategorią olali też Triangle of Sadness. No i krytycy zaczęli nas przyzwyczajać do nominowania EO, ale Critics Choice to jednak coś innego niż małe kółka krytyków.
Cytat z Marek Pilarski data 17 grudnia, 2022, 21:09Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?
A jak na Oscarach powtórzy się ta trójka i dojdzie jeszcze The Weeknd, to będzie chyba najbardziej gwiazdorskie zestawienie w historii tej kategorii. Jak jeszcze nominują Avatara i Top Gun w głównych katgoriach, to oglądalność gali powinna być znacznie lepsza niż w ostatnich latach.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 12, 2022, 15:48natomiast imponuje kategoria piosenki - Taylor Swift, Rihanna i Lady Gaga. Kiedy ostatnio udało się zgromadzić razem kilka gwiazd takiego kalibru?
A jak na Oscarach powtórzy się ta trójka i dojdzie jeszcze The Weeknd, to będzie chyba najbardziej gwiazdorskie zestawienie w historii tej kategorii. Jak jeszcze nominują Avatara i Top Gun w głównych katgoriach, to oglądalność gali powinna być znacznie lepsza niż w ostatnich latach.
Cytat z Szaman data 21 grudnia, 2022, 21:05Jest nasz osiołek 🙂
https://twitter.com/DEADLINE/status/1605654904940269569
Jest nasz osiołek 🙂
Oscar Shortlists Released In 10 Categories: ‘Black Panther: Wakanda Forever’, ‘All Quiet On The Western Front’ Top Mentions https://t.co/2S4HIIvGxp
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) December 21, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 21 grudnia, 2022, 21:17W muzyce nie ma Batmana, w efektach EEAAO i Thora, jest za to Maverick - tak na pierwszy rzut oka, co mi podpadło.
W muzyce nie ma Batmana, w efektach EEAAO i Thora, jest za to Maverick - tak na pierwszy rzut oka, co mi podpadło.