Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 12 stycznia, 2023, 11:57Nagłówek Filmwebu odnośnie nominacji DGA: "Kobiet brak. Reżyserzy nominowali najlepszych spośród siebie."
Tymczasem wśród nominowanych za pierwszy film są cztery kobiety... 🤡
Nagłówek Filmwebu odnośnie nominacji DGA: "Kobiet brak. Reżyserzy nominowali najlepszych spośród siebie."
Tymczasem wśród nominowanych za pierwszy film są cztery kobiety... 🤡
Cytat z Szaman data 12 stycznia, 2023, 20:07https://twitter.com/DEADLINE/status/1613613412348743680?t=jxMpXPODVYlmH50yWkmPhA&s=19
Producers Guild Awards’ Film Nominations Dominated By Box Office Hits Like ‘Avatar’, ‘Top Gun’ & ‘Black Panther’; ‘Abbott Elementary’, ‘White Lotus’ On TV List https://t.co/FKpQyLsnKM
— Deadline Hollywood (@DEADLINE) January 12, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 12 stycznia, 2023, 20:23O, The Whale.
Nie ma Babylon i Women Talking.
O, The Whale.
Nie ma Babylon i Women Talking.
Cytat z Szaman data 12 stycznia, 2023, 20:23Dopiero teraz zauważyłem, że Deborah Chow dostała nominację do DGA za Kenobiego. Załamujące.
Dopiero teraz zauważyłem, że Deborah Chow dostała nominację do DGA za Kenobiego. Załamujące.
Cytat z Szaman data 12 stycznia, 2023, 21:38Dalszy etap załamania. Czyli jednak świetną rzecz skręcili i wszystko by się udało gdyby nie Wy, wstrętne dzieciaki!
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1613615361965887506
Dalszy etap załamania. Czyli jednak świetną rzecz skręcili i wszystko by się udało gdyby nie Wy, wstrętne dzieciaki!
Producers Guild of America nominees for Best Limited/Anthology Series:
- Dahmer
- The Dropout
- Pam & Tommy
- Inventing Anna
- Obi-Wan Kenobi pic.twitter.com/5R6RmB2k2z— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 12, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 12 stycznia, 2023, 22:46Po Globach oraz nominacjach do SAG, DGA i PGA myślę, że siedem filmów jest dość bezpiecznych w głównej kategorii na Oscarach:
- Everything Everywhere All At Once
- The Banshees of Inisherin
- The Fabelmans
- Top Gun: Maverick
- TAR
- Elvis
O trzy pozostałe miejsca walczą moim zdaniem: Babylon, Women Talking, Glass Onion, All Quiet on the Western Front, Triangle of Sadness, The Whale
Po Globach oraz nominacjach do SAG, DGA i PGA myślę, że siedem filmów jest dość bezpiecznych w głównej kategorii na Oscarach:
- Everything Everywhere All At Once
- The Banshees of Inisherin
- The Fabelmans
- Top Gun: Maverick
- TAR
- Elvis
O trzy pozostałe miejsca walczą moim zdaniem: Babylon, Women Talking, Glass Onion, All Quiet on the Western Front, Triangle of Sadness, The Whale
Cytat z Mierzwiak data 12 stycznia, 2023, 22:48Cytat z Szaman data styczeń 12, 2023, 21:38Dalszy etap załamania. Czyli jednak świetną rzecz skręcili i wszystko by się udało gdyby nie Wy, wstrętne dzieciaki!
Inventing Anna też ponoć kupsztal.
Cytat z Szaman data styczeń 12, 2023, 21:38Dalszy etap załamania. Czyli jednak świetną rzecz skręcili i wszystko by się udało gdyby nie Wy, wstrętne dzieciaki!
Inventing Anna też ponoć kupsztal.
Cytat z Mierzwiak data 12 stycznia, 2023, 22:50Cytat z Marek Pilarski data styczeń 12, 2023, 22:46O trzy pozostałe miejsca walczą moim zdaniem: Babylon, Women Talking, Glass Onion, All Quiet on the Western Front, Triangle of Sadness, The Whale
Nie wierzę że Babylon ma jakiekolwiek szanse na coś poza kostiumami i scenografią. Glass Onion? To dopiero byłoby nieporozumienie, tak samo All Quiet on the Western Front.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 12, 2023, 22:46O trzy pozostałe miejsca walczą moim zdaniem: Babylon, Women Talking, Glass Onion, All Quiet on the Western Front, Triangle of Sadness, The Whale
Nie wierzę że Babylon ma jakiekolwiek szanse na coś poza kostiumami i scenografią. Glass Onion? To dopiero byłoby nieporozumienie, tak samo All Quiet on the Western Front.
Cytat z Marek Pilarski data 12 stycznia, 2023, 22:54Babylon jest faworytem w kategorii muzycznej.
Babylon jest faworytem w kategorii muzycznej.
Cytat z Szaman data 12 stycznia, 2023, 23:17Nominacja do SAG wznocniła Babilon, jest ważniejsza niż katastrofa finansowa i mieszane opinie. Ale stawiam, że pozostałą trójkę stworzą Women Talking, Aftersun i utuczony przez dzisiejsze PGA Wieloryb.
Nominacja do SAG wznocniła Babilon, jest ważniejsza niż katastrofa finansowa i mieszane opinie. Ale stawiam, że pozostałą trójkę stworzą Women Talking, Aftersun i utuczony przez dzisiejsze PGA Wieloryb.
Cytat z Marek Pilarski data 16 stycznia, 2023, 11:26Critics Choice postawiło zgodnie z oczekiwaniami na EEAAO. Choć nie na Yeoh..
https://twitter.com/Variety/status/1614819817059487745?t=W5jY6CXly6-uApymcS071w&s=19
Critics Choice postawiło zgodnie z oczekiwaniami na EEAAO. Choć nie na Yeoh..
See the full #CriticsChoiceAwards winners list https://t.co/AnlDZjvuFD
— Variety (@Variety) January 16, 2023
Cytat z Fandorin data 16 stycznia, 2023, 11:54Tak jak nie lubię EEAAO, tak wolałbym jednak żeby Oscara dla najlepszej aktorki dostała Michelle Yeoh. A u mężczyzn chyba Fraser wraca do gry? Po Globach wydawało się, że to rozgrywka już tylko pomiędzy Butlerem i Farrellem.
Tak jak nie lubię EEAAO, tak wolałbym jednak żeby Oscara dla najlepszej aktorki dostała Michelle Yeoh. A u mężczyzn chyba Fraser wraca do gry? Po Globach wydawało się, że to rozgrywka już tylko pomiędzy Butlerem i Farrellem.
Cytat z Marek Pilarski data 16 stycznia, 2023, 12:49Narracja jest po stronie Yeoh. Może wygrać SAG, ale BAFTA postawi raczej na Blanchett. I jeśli Akademia nie oszalała na punkcie EEAAO, to będzie raczej trzeci Oscar dla Blanchett.
Narracja jest po stronie Yeoh. Może wygrać SAG, ale BAFTA postawi raczej na Blanchett. I jeśli Akademia nie oszalała na punkcie EEAAO, to będzie raczej trzeci Oscar dla Blanchett.
Cytat z Fandorin data 16 stycznia, 2023, 12:53No właśnie trochę się boję, że albo EEAAO zgarnie wszystko, co się da, albo zostanie kompletnie pominięte. A Oscar dla Yeoh byłby fajną sprawą.
No właśnie trochę się boję, że albo EEAAO zgarnie wszystko, co się da, albo zostanie kompletnie pominięte. A Oscar dla Yeoh byłby fajną sprawą.
Cytat z Kuba data 16 stycznia, 2023, 13:05Nie widziałem ciągle Tar, ale nie jestem fanem roli Yeoh, nie wspominając o całym EEAAO. Jedyny plus tych zwycięstw moim zdaniem to to, że wygrałby film bardzo dla Oscarów niestandardowy. To zawsze jest fajne. To, że ja bardzo tego obrazu nie lubię, to inna sprawa.
Critics Choice to jednak głównie strzelanie krytyków w to co kto wygra. Ciągle mam wrażenie, że Fraser ostatecznie ulegnie Colinowi. Podobnie jak McDonagh w końcu dostanie nagrodę za scenariusz - aż dziwne, że Field chyba wyjdzie bez niczego, znowu. BAFTA na pewno mocno podbudują Banshees, nie zdziwię się nawet jeśli to będzie jedyna nagroda gdzie Gleeson wygra drugi plan.
Nie widziałem ciągle Tar, ale nie jestem fanem roli Yeoh, nie wspominając o całym EEAAO. Jedyny plus tych zwycięstw moim zdaniem to to, że wygrałby film bardzo dla Oscarów niestandardowy. To zawsze jest fajne. To, że ja bardzo tego obrazu nie lubię, to inna sprawa.
Critics Choice to jednak głównie strzelanie krytyków w to co kto wygra. Ciągle mam wrażenie, że Fraser ostatecznie ulegnie Colinowi. Podobnie jak McDonagh w końcu dostanie nagrodę za scenariusz - aż dziwne, że Field chyba wyjdzie bez niczego, znowu. BAFTA na pewno mocno podbudują Banshees, nie zdziwię się nawet jeśli to będzie jedyna nagroda gdzie Gleeson wygra drugi plan.
Cytat z Szaman data 16 stycznia, 2023, 13:27A ja zastanawiam się czy Duchy jednak nie wygrają w sytuacji kiedy film z Yeoh będzie zbyt dziwny, a Spielberga będą chcieli wyróżnić jednak bardziej w reżyserii.
Jakoś nie wierzę w Farrella w sytuacji kiedy Fraser i Butler mają o wiele efektowniejsze role.
A ja zastanawiam się czy Duchy jednak nie wygrają w sytuacji kiedy film z Yeoh będzie zbyt dziwny, a Spielberga będą chcieli wyróżnić jednak bardziej w reżyserii.
Jakoś nie wierzę w Farrella w sytuacji kiedy Fraser i Butler mają o wiele efektowniejsze role.
Cytat z Marek Pilarski data 16 stycznia, 2023, 14:47Od kilku dni myślę, że Field może być czarnym koniem w reżyserii. Wiele wskazuje na to, że będą to Danielsi, ale trudno mi w to nadal uwierzyć, trudniej niż w best Picture dla EEAAO. Nie jestem pewien, czy będą chcieli dać Spielbergowi trzeciego Oscara, a Martina widzę bardziej z Oscarem za scenariusz.
Przynajmniej nie jest nudno w tym roku w najważniejszych kategoriach. 🙂
Od kilku dni myślę, że Field może być czarnym koniem w reżyserii. Wiele wskazuje na to, że będą to Danielsi, ale trudno mi w to nadal uwierzyć, trudniej niż w best Picture dla EEAAO. Nie jestem pewien, czy będą chcieli dać Spielbergowi trzeciego Oscara, a Martina widzę bardziej z Oscarem za scenariusz.
Przynajmniej nie jest nudno w tym roku w najważniejszych kategoriach. 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 16 stycznia, 2023, 19:16Cate Blanchett na przykład. 😛
Cate Blanchett na przykład. 😛
Cytat z Szaman data 16 stycznia, 2023, 19:46W moim odczuciu Cate jeszcze trochę brakuje. Coś czuję, że zostawią jej tego trzeciego Oscara na 70-tkę 🙂 Z drugiej strony czy ktoś jeszcze się tym przejmuje? Przy Parasite rozdawali hurtowo jednemu Bongowi, na półkę nie narzeka też Inarritu.
W moim odczuciu Cate jeszcze trochę brakuje. Coś czuję, że zostawią jej tego trzeciego Oscara na 70-tkę 🙂 Z drugiej strony czy ktoś jeszcze się tym przejmuje? Przy Parasite rozdawali hurtowo jednemu Bongowi, na półkę nie narzeka też Inarritu.