Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 21 grudnia, 2022, 21:35😭
https://twitter.com/FilmUpdates/status/1605656297604403200?t=Qwg0_2MV7JG9WkzHCkOh8g&s=19
😭
Taylor Swift’s ‘All Too Well: The Short Film’ has been snubbed from the Oscars shortlist for Best Live-Action Short Film. pic.twitter.com/hroU6D96Ef
— Film Updates (@FilmUpdates) December 21, 2022
Cytat z Marek Pilarski data 21 grudnia, 2022, 22:21Davus pisze o innych pominięciach:
https://www.facebook.com/sezonnagrodfilmowych/posts/pfbid0rqyHhLsJjAdY4ZKAuRTWSzasK5kpH87DQW8rf1MHZrXEeRpS6SoTcejujazczLKWl
Niektórzy prognozowali, że RRR wystarczy nominacja za efety i reżyserię, żeby dostać się do głównej kategorii, a już teraz wiemy, że w efetach nie będzie nominowany.
Brak EEAAO w efektach i charakteryzacji pokazuje, że może nie Akademia nie będzie go nominowała ślepo za wszystko wszędzie naraz. 😛
Davus pisze o innych pominięciach:
Niektórzy prognozowali, że RRR wystarczy nominacja za efety i reżyserię, żeby dostać się do głównej kategorii, a już teraz wiemy, że w efetach nie będzie nominowany.
Brak EEAAO w efektach i charakteryzacji pokazuje, że może nie Akademia nie będzie go nominowała ślepo za wszystko wszędzie naraz. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 21 grudnia, 2022, 22:23Taka moja obecna prognoza odnośnie głównej kategorii, kolejność nieprzypadkowa:
Everything Everywhere All At Once
The Fabelmans
The Banshees of Inisherin
Top Gun: Maverick
TAR
Elvis
Women Talking
Babylon
Glass Onion: A Knives Out Mistery
---
The Woman King
Triangle of Sadness
RRR
The Whale
She Said
---
Aftersun
Pinocchio
Decision to Leave
All Quiet on the Western Front
Living
Empire of Light
Till
Taka moja obecna prognoza odnośnie głównej kategorii, kolejność nieprzypadkowa:
Everything Everywhere All At Once
The Fabelmans
The Banshees of Inisherin
Top Gun: Maverick
TAR
Elvis
Women Talking
Babylon
Glass Onion: A Knives Out Mistery
---
The Woman King
Triangle of Sadness
RRR
The Whale
She Said
---
Aftersun
Pinocchio
Decision to Leave
All Quiet on the Western Front
Living
Empire of Light
Till
Cytat z Szaman data 21 grudnia, 2022, 22:36No to na moje oko:
1. The Fabelmans
2. The Banshees of Inisherin
3. Tar
4. Everything Everywhere All At Once
5. Elvis
6. Top Gun: Maverick
7. Babylon
8. The Whale
9. Women Talking
10. Avatar: The Way of Water
- Elvis może być takim trochę czarnym koniem, to film z tych jakie do niedawna Akademia kochała, a przecież gdzieś tam nadal są ludzie głosujący na Bohemian Rhapsody
- nie potrafię ogarnąć jak EEAAO może być filmem łączącym różne grupy docelowe przemieszane wśród głosujących. Że może być filmem niszowym, kultowym, manifestem odmienności wobec stęchlizny światka krytyków, wyrazem wsparcia dla azjatyckich aktorów w kinematografii- ok, ogarniam. Ale nie filmem triumfującym w masowym głosowaniu poza internetem i kołami krytyków
- ogólnie za dużo MTV na tej liście. Wbrew powszechnemu odczuciu wolę jednak kameralne obrazy wśród wyróżnionych, nawet jeśli sam za nimi nie przepadam. Wydaje mi się to jakieś bardziej prestiżowe, dalekie od plebiscytu publiczności który można zorganizować na co drugim portalu. Ot taki mały snobizm z mojej strony
- wydaje mi się, że drugi Avatar nie budzi już takich emocji, więcej w nich szacunku niż miłości i mam wrażenie, że bardzo szybko ostygnie. Ale to tylko moja osobista przepowiednia.
No to na moje oko:
1. The Fabelmans
2. The Banshees of Inisherin
3. Tar
4. Everything Everywhere All At Once
5. Elvis
6. Top Gun: Maverick
7. Babylon
8. The Whale
9. Women Talking
10. Avatar: The Way of Water
- Elvis może być takim trochę czarnym koniem, to film z tych jakie do niedawna Akademia kochała, a przecież gdzieś tam nadal są ludzie głosujący na Bohemian Rhapsody
- nie potrafię ogarnąć jak EEAAO może być filmem łączącym różne grupy docelowe przemieszane wśród głosujących. Że może być filmem niszowym, kultowym, manifestem odmienności wobec stęchlizny światka krytyków, wyrazem wsparcia dla azjatyckich aktorów w kinematografii- ok, ogarniam. Ale nie filmem triumfującym w masowym głosowaniu poza internetem i kołami krytyków
- ogólnie za dużo MTV na tej liście. Wbrew powszechnemu odczuciu wolę jednak kameralne obrazy wśród wyróżnionych, nawet jeśli sam za nimi nie przepadam. Wydaje mi się to jakieś bardziej prestiżowe, dalekie od plebiscytu publiczności który można zorganizować na co drugim portalu. Ot taki mały snobizm z mojej strony
- wydaje mi się, że drugi Avatar nie budzi już takich emocji, więcej w nich szacunku niż miłości i mam wrażenie, że bardzo szybko ostygnie. Ale to tylko moja osobista przepowiednia.
Cytat z Marek Pilarski data 22 grudnia, 2022, 00:19EEAAO zgarnia teraz u krytyków i póki co nie zaliczyło snubów przy do tej pory ogłoszonych nominacjach, czyli GG i CC. Powinno być mocne na SAG i dostawać nominacje od innych gildii. Jedynym słabym punktem może, ale nie musi, okazać się BAFTA. Dlatego wydaje się, że to jest tytuł do pokonania, ale może to być mylne wrażenie..
Pod tym względem wyróżnień od krytyków czy pierwszych nominacji od różnych organizacji Fabelmanowie są dużo słabsi, ale to jednak bardziej film pod Akademię, więc myślę, że może nie pokazać całego swojego potencjału aż do momentu ogłoszenia oscarowych nominacji. W tej chwili nawet Banshees spisuje się lepiej. Dla wielu to właśnie te trzy filmy mają w tej chwili realne szanse na głównego Oscara.
Dla mnie pierwsza dziewiątka to dość mocny skład, nie wiem jednak, co będzie dziesiątym filmem. Mogę sobie wyobrazić Glass Onion albo któryś z tych tytułów, które podałem pod pierwszą kreską. Za każdym z nich i przeciwko każdemu z nich coś przemawia i ich obecność w głównej kategorii będzie zależała od ich obecności w kilku innych kategoriach.
- Drugie Knives Out pojawi się pewnie tylkow wtedy, gdy obok scenariusza nominują Janelle Monae. Niektórzy widzę też szansę na nominację za kostiumy czy scenografię. Poza tym to chyba jednak głónwny kandydat Netfliksa, i to na nim się skupią, bo reszta przepadła. Minus: Pierwszej części nie nominowali poza scenariuszem.
- The Woman King ma Violę Davis z szansą na nominację, ale tylko ta jedna nominacja raczej nie wystarczy (choć jedna aktorska wystarczyła 11 lat temu Extremely Loud & Incredibly Close :P), musi pojawić się coś jeszcze, a od dzisiaj wiemy, że nie będzie to charakteryzacja. Poza tym tytuł ten wzbudza sporo kontrowersji i jest jednak dość mainstreamową propozycją, a tych nie brakuje w tym roku.
- Triangle of Sadness dostanie się tylko, gdy nominują scenariusz (a w tej chwili wydaje się być piąte albo szóste w oryginalnym) i Dolly De Leon (a aktorka drugopalnowa to póki co jednak wielka niewiadoma).
- Od dzisiaj wiemy, że RRR nie dostanie nomki za efekty, a niektórzy twierdzili, że tutaj reżyseria + efekty = film roku. Film ma szansę za piosenkę, a Selma pokazała kilka lat temu, że to może wystarczyć, choć nie sądzę, żeby wystarczyło w tym roku, nawet jeśli jest dziesięć pewnych miejsc (2014 to był w ogóle dziwny rok, nominowano tylko osiem filmów i pominięto Foxcatchera, który zebrał pięć nominacji, w tym dwie aktorskie, za reżyserię i scenariusz... zresztą rok później było podobnie z Carol, choć bez reżyserii).
- The Whale wydaje się mieć dwie pewne nominacje: aktor i charakteryzacja. Scenariusz jest prawdopodobny, bo konkurencja w adaptowanym niewielka. Osobiście bardzo bym się ucieszył z nominacji dla Hong Chau, nie tylko ze względu na to, że obok Frasera jest dla mnie MVP tego filmu, ale ma świetny rok za sobą (Menu), i moim zdaniem powinna była dostać mimo wszystko nominację za Downsizing. No ale ta kategoria w tym roku to jeden wielki fuckup. Dobry box office może go trochę ożywić, a póki co w limitowanej dystrybucji jest chyba najmocniejszych oscarowym filmem w tym roku. Z jednej strony mocno podzielił krytyków, ale to nie oni głosują na Oscary. Mogę sobie wyobrazić, że znajdzie się 5%, które uznają go za najlepszy film roku. Chyba, że będzie to tegoroczny Foxcatcher albo Carol, czyli kilka ważnych nominacji, ale bez tej w głównej kategorii. W sumie to dość ponury film, podobnie jak tamte dwa, choć zapewne dużo bardziej emocjonujący.
- Za She Said przemawia ważny temat, ale jest już inny film o gadających kobietach, który stracił ostatnio dużo pary, ale nie kosztem tego filmu. CC i GG prawie całkowicie go zignorowały, podobnie jak kółka krytyków. Box office fatalny.
EEAAO zgarnia teraz u krytyków i póki co nie zaliczyło snubów przy do tej pory ogłoszonych nominacjach, czyli GG i CC. Powinno być mocne na SAG i dostawać nominacje od innych gildii. Jedynym słabym punktem może, ale nie musi, okazać się BAFTA. Dlatego wydaje się, że to jest tytuł do pokonania, ale może to być mylne wrażenie..
Pod tym względem wyróżnień od krytyków czy pierwszych nominacji od różnych organizacji Fabelmanowie są dużo słabsi, ale to jednak bardziej film pod Akademię, więc myślę, że może nie pokazać całego swojego potencjału aż do momentu ogłoszenia oscarowych nominacji. W tej chwili nawet Banshees spisuje się lepiej. Dla wielu to właśnie te trzy filmy mają w tej chwili realne szanse na głównego Oscara.
Dla mnie pierwsza dziewiątka to dość mocny skład, nie wiem jednak, co będzie dziesiątym filmem. Mogę sobie wyobrazić Glass Onion albo któryś z tych tytułów, które podałem pod pierwszą kreską. Za każdym z nich i przeciwko każdemu z nich coś przemawia i ich obecność w głównej kategorii będzie zależała od ich obecności w kilku innych kategoriach.
- Drugie Knives Out pojawi się pewnie tylkow wtedy, gdy obok scenariusza nominują Janelle Monae. Niektórzy widzę też szansę na nominację za kostiumy czy scenografię. Poza tym to chyba jednak głónwny kandydat Netfliksa, i to na nim się skupią, bo reszta przepadła. Minus: Pierwszej części nie nominowali poza scenariuszem.
- The Woman King ma Violę Davis z szansą na nominację, ale tylko ta jedna nominacja raczej nie wystarczy (choć jedna aktorska wystarczyła 11 lat temu Extremely Loud & Incredibly Close :P), musi pojawić się coś jeszcze, a od dzisiaj wiemy, że nie będzie to charakteryzacja. Poza tym tytuł ten wzbudza sporo kontrowersji i jest jednak dość mainstreamową propozycją, a tych nie brakuje w tym roku.
- Triangle of Sadness dostanie się tylko, gdy nominują scenariusz (a w tej chwili wydaje się być piąte albo szóste w oryginalnym) i Dolly De Leon (a aktorka drugopalnowa to póki co jednak wielka niewiadoma).
- Od dzisiaj wiemy, że RRR nie dostanie nomki za efekty, a niektórzy twierdzili, że tutaj reżyseria + efekty = film roku. Film ma szansę za piosenkę, a Selma pokazała kilka lat temu, że to może wystarczyć, choć nie sądzę, żeby wystarczyło w tym roku, nawet jeśli jest dziesięć pewnych miejsc (2014 to był w ogóle dziwny rok, nominowano tylko osiem filmów i pominięto Foxcatchera, który zebrał pięć nominacji, w tym dwie aktorskie, za reżyserię i scenariusz... zresztą rok później było podobnie z Carol, choć bez reżyserii).
- The Whale wydaje się mieć dwie pewne nominacje: aktor i charakteryzacja. Scenariusz jest prawdopodobny, bo konkurencja w adaptowanym niewielka. Osobiście bardzo bym się ucieszył z nominacji dla Hong Chau, nie tylko ze względu na to, że obok Frasera jest dla mnie MVP tego filmu, ale ma świetny rok za sobą (Menu), i moim zdaniem powinna była dostać mimo wszystko nominację za Downsizing. No ale ta kategoria w tym roku to jeden wielki fuckup. Dobry box office może go trochę ożywić, a póki co w limitowanej dystrybucji jest chyba najmocniejszych oscarowym filmem w tym roku. Z jednej strony mocno podzielił krytyków, ale to nie oni głosują na Oscary. Mogę sobie wyobrazić, że znajdzie się 5%, które uznają go za najlepszy film roku. Chyba, że będzie to tegoroczny Foxcatcher albo Carol, czyli kilka ważnych nominacji, ale bez tej w głównej kategorii. W sumie to dość ponury film, podobnie jak tamte dwa, choć zapewne dużo bardziej emocjonujący.
- Za She Said przemawia ważny temat, ale jest już inny film o gadających kobietach, który stracił ostatnio dużo pary, ale nie kosztem tego filmu. CC i GG prawie całkowicie go zignorowały, podobnie jak kółka krytyków. Box office fatalny.
Cytat z Szaman data 24 grudnia, 2022, 12:23Kolejny cios dla Babilonu. Czy na pewno skończy się oscarową dziesiątką? Krytycy kręcą nosem, pierwsi widzowie kręcą nosem.
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1606610947916939265
Kolejny cios dla Babilonu. Czy na pewno skończy się oscarową dziesiątką? Krytycy kręcą nosem, pierwsi widzowie kręcą nosem.
Damien Chazelle’s ‘BABYLON’ receives a C+ on CinemaScore.
Read our review: https://t.co/u00am4rkqF pic.twitter.com/oyQLp5OUHA
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 24, 2022
Cytat z robgordon data 24 grudnia, 2022, 23:48Glass Onion
FIlmweb znów się nie popisał. Nie zaglądajcie tam zanim obejrzycie film, może zepsuć trochę zabawy.
[spoiler title=""]
Przy nazwisku jednego z aktorów podane są obie postacie, które odtwarza, co jakby nie było jest sporym spoilerem. Sprawdziłem i oczywiście na imdb tego nie ma.
[/spoiler]
Glass Onion
FIlmweb znów się nie popisał. Nie zaglądajcie tam zanim obejrzycie film, może zepsuć trochę zabawy.
Przy nazwisku jednego z aktorów podane są obie postacie, które odtwarza, co jakby nie było jest sporym spoilerem. Sprawdziłem i oczywiście na imdb tego nie ma.
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2023, 20:42Long listy BAFTA: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/bafta-awards-2023-longlists-1235292226/
- Nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie, jest za to Aftersun, Living, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness. Myślę teraz, że któryś z tych dwóch ostatnich powalczy o dziesiąte miejsce na Oscarach (oba spisały się tu bardzo dobrze). Albo będą oba i nie będzie któregoś z tych trzech, których zabrakło na longliście.
- Nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię, za to jest osiem kobiet i ośmiu mężczyzn... 😛 Czyli chyba Danielsi mogą już przygotowywać oscarową przemowę.
- Nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light. No to na Oscarach może być jednak Davis za The Woman King albo Ana de Armas za Blonde. Obie są na long liście.
- Nie ma Hugh Jackmana za The Son, jest Tom Cruise za Top Gun: Maverick i pozostali czterej faworyci.
- Nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych, nie ma też Stephanie Hsu. Jest za to Hong Chau 😀
- Jest IO w kategorii nieanglojęzycznej.
- U aktorów na drugim planie nie ma Paula Dano za The Fabelmans. Judda Hischa za jego wydłużone cameo też nie ma.
- Nie ma The Fabelmans i Avatara za zdjęcia. Obu brakuje też w kilku innych kategoriach technicznych.
Z oscarowych faworytów ogólnie słabo u Brytyjczyków spisały się: The Fabelmans, Avatar 2, Babylon, Women Talking. Swoje pozycje umocniły: Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin, Elvis, TAR, Top Gun: Maverick, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness.
Long listy BAFTA: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/bafta-awards-2023-longlists-1235292226/
- Nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie, jest za to Aftersun, Living, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness. Myślę teraz, że któryś z tych dwóch ostatnich powalczy o dziesiąte miejsce na Oscarach (oba spisały się tu bardzo dobrze). Albo będą oba i nie będzie któregoś z tych trzech, których zabrakło na longliście.
- Nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię, za to jest osiem kobiet i ośmiu mężczyzn... 😛 Czyli chyba Danielsi mogą już przygotowywać oscarową przemowę.
- Nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light. No to na Oscarach może być jednak Davis za The Woman King albo Ana de Armas za Blonde. Obie są na long liście.
- Nie ma Hugh Jackmana za The Son, jest Tom Cruise za Top Gun: Maverick i pozostali czterej faworyci.
- Nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych, nie ma też Stephanie Hsu. Jest za to Hong Chau 😀
- U aktorów na drugim planie nie ma Paula Dano za The Fabelmans. Judda Hischa za jego wydłużone cameo też nie ma.
- Nie ma The Fabelmans i Avatara za zdjęcia. Obu brakuje też w kilku innych kategoriach technicznych.
Z oscarowych faworytów ogólnie słabo u Brytyjczyków spisały się: The Fabelmans, Avatar 2, Babylon, Women Talking. Swoje pozycje umocniły: Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin, Elvis, TAR, Top Gun: Maverick, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness.
Cytat z robgordon data 6 stycznia, 2023, 20:49Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 20:42Long listy BAFTA: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/bafta-awards-2023-longlists-1235292226/
- nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie, jest za to Aftersun, Living, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness. Myślę teraz, że któryś z tych dwóch ostatnich powalczy o dziesiąte miejsce na Oscarach (oba spisały się tu bardzo dobrze). Albo będą oba i nie będzie któregoś z tych trzech, których zabrakło na longliście.
- nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię, za to jest osiem kobiet i ośmiu mężczyzn...
Czyli chyba Danielsi mogą już przygotowywać oscarową przemowę.
- nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light. No to na Oscarach może być jednak Davis za The Woman King albo Ana de Armas za Blonde. Obie są na long liście.
- nie ma Hugh Jackmana za The Son, jest Tom Cruise za Top Gun: Maverick i pozostali czterej faworyci.
- nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych, nie ma też Stephanie Hsu. Jest za to Hong Chau
Z oscarowych faworytów ogólnie słabo u Brytyjczyków spisały się: The Fabelmans, Avatar 2, Babylon, Women Talking. Swoje pozycje umocniły: Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin, Elvis, TAR oraz Top Gun: Maverick, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness.
A ja, tak przy okazji, czepię się pisowni (inni mogą, to ja nie? ;))
Na co dzień również mówisz zdaniami w zdaniach? 😉
Ale żeby nie było, Szaman też tak ostatnio napisał. No i mam świadomość, że to często popełniany błąd.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 20:42Long listy BAFTA: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/bafta-awards-2023-longlists-1235292226/
- nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie, jest za to Aftersun, Living, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness. Myślę teraz, że któryś z tych dwóch ostatnich powalczy o dziesiąte miejsce na Oscarach (oba spisały się tu bardzo dobrze). Albo będą oba i nie będzie któregoś z tych trzech, których zabrakło na longliście.
- nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię, za to jest osiem kobiet i ośmiu mężczyzn...
Czyli chyba Danielsi mogą już przygotowywać oscarową przemowę.
- nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light. No to na Oscarach może być jednak Davis za The Woman King albo Ana de Armas za Blonde. Obie są na long liście.
- nie ma Hugh Jackmana za The Son, jest Tom Cruise za Top Gun: Maverick i pozostali czterej faworyci.
- nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych, nie ma też Stephanie Hsu. Jest za to Hong Chau
Z oscarowych faworytów ogólnie słabo u Brytyjczyków spisały się: The Fabelmans, Avatar 2, Babylon, Women Talking. Swoje pozycje umocniły: Everything Everywhere All At Once, The Banshees of Inisherin, Elvis, TAR oraz Top Gun: Maverick, All Quiet on the Western Front i Triangle of Sadness.
A ja, tak przy okazji, czepię się pisowni (inni mogą, to ja nie? ;))
Na co dzień również mówisz zdaniami w zdaniach? 😉
Ale żeby nie było, Szaman też tak ostatnio napisał. No i mam świadomość, że to często popełniany błąd.
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2023, 20:52Jeśli chodzi o mnie, to można czepiać się do woli. Ale nie rozumiem, o co czepiasz się w tym przypadku. 😛
Jeśli chodzi o mnie, to można czepiać się do woli. Ale nie rozumiem, o co czepiasz się w tym przypadku. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2023, 21:28Wracając jeszcze do BAFTA / Oscarów. Wczoraj trochę myślałem o tym, który film będzie tym dziesiątym w głównej kategorii na Oscarach, i doszedłem do wniosku, że będzie to albo Triangle of Sadness, albo All Quiet on the Western Front. I pomyślałem, że może w reżyserii pojawić się Ruben Östlund, czyli w sumie ten pierwszy miałby combo nominacji: scenariusz oryginalny, aktorka drugoplanowa (tak, myślę, że Dolly DeLeon będzie nominowana), reżyseria. Ale Östlunda nie ma dzisiaj na long liście BAFTA, więc odpada, choć scenariusz oryginalny i aktorka drugoplanowa to wystarczające combo, żeby film dostał się do głównej kategorii. A może jeszcze wpadnie montaż? 🙂
Z kolei niemiecki kandydat do Oscara był na wielu short listach oscarowych i teraz mocno wypadł na long listach BAFTA. Wygląda na to, że spisze się dobrze w technicznych, ale potrzebowałby chyba jeszcze jednej nominacji "above the line". Może scenariusz adaptowany? Konkurencja w tym roku jest słaba. Może reżyseria? Niby mamy mocną piątkę i kilka innych większych nazwisk w zapasie, ale w ostatnich latach nominowali reżyserów za filmy nieanglojęzyczne (Zimna wojna, Parasite, Na rauszu, Drive My Car). Poza tym Spielberg i Cameron nie będą nominowani przez BAFTA. Może aktor pierwszoplanowny? Piąta pozycja jest chyba nadal do wzięcia. Poza tym Netflix w ostatnich latach umieszczał co najmniej jeden swój film w głównej kategorii. W ostatnim czasie wydawało się, że najmocniejszym ich filmem w tym roku jest Glass Onion, ale po seansie nie widzę go jednak w tej kategorii. Na zachodzie bez zmian dużo bardziej tutaj pasuje.
- Everything Everywhere All At Once
- The Banshees of Inisherin
- Top Gun: Maverick
- The Fabelmans
- TAR
- Elvis
- Women Talking
- All Quiet on the Western Front
- Triangle of Sadness
Babylon out?
Wracając jeszcze do BAFTA / Oscarów. Wczoraj trochę myślałem o tym, który film będzie tym dziesiątym w głównej kategorii na Oscarach, i doszedłem do wniosku, że będzie to albo Triangle of Sadness, albo All Quiet on the Western Front. I pomyślałem, że może w reżyserii pojawić się Ruben Östlund, czyli w sumie ten pierwszy miałby combo nominacji: scenariusz oryginalny, aktorka drugoplanowa (tak, myślę, że Dolly DeLeon będzie nominowana), reżyseria. Ale Östlunda nie ma dzisiaj na long liście BAFTA, więc odpada, choć scenariusz oryginalny i aktorka drugoplanowa to wystarczające combo, żeby film dostał się do głównej kategorii. A może jeszcze wpadnie montaż? 🙂
Z kolei niemiecki kandydat do Oscara był na wielu short listach oscarowych i teraz mocno wypadł na long listach BAFTA. Wygląda na to, że spisze się dobrze w technicznych, ale potrzebowałby chyba jeszcze jednej nominacji "above the line". Może scenariusz adaptowany? Konkurencja w tym roku jest słaba. Może reżyseria? Niby mamy mocną piątkę i kilka innych większych nazwisk w zapasie, ale w ostatnich latach nominowali reżyserów za filmy nieanglojęzyczne (Zimna wojna, Parasite, Na rauszu, Drive My Car). Poza tym Spielberg i Cameron nie będą nominowani przez BAFTA. Może aktor pierwszoplanowny? Piąta pozycja jest chyba nadal do wzięcia. Poza tym Netflix w ostatnich latach umieszczał co najmniej jeden swój film w głównej kategorii. W ostatnim czasie wydawało się, że najmocniejszym ich filmem w tym roku jest Glass Onion, ale po seansie nie widzę go jednak w tej kategorii. Na zachodzie bez zmian dużo bardziej tutaj pasuje.
- Everything Everywhere All At Once
- The Fabelmans
- TAR
- Elvis
- Women Talking
- All Quiet on the Western Front
- Triangle of Sadness
Babylon out?
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2023, 21:54
- Fabelmanowie
- Wszystko wszędzie naraz
- Duchy Inisherin
- Tar
- Elvis
- Woman Talking
- W trójkącie
- Aftersun
Pierwsza 9 chyba pewna, o 10 miejsce walczą według mnie Aftersun, Woman King i Na zachodzie bez zmian. Coś czuję, że Aftersun może wejść jako ten mały, niezależny film, przedstawiciel środowiska dalekiego od głównego nurtu.
- Fabelmanowie
- Wszystko wszędzie naraz
- Duchy Inisherin
- Tar
- Elvis
- Woman Talking
- W trójkącie
- Aftersun
Pierwsza 9 chyba pewna, o 10 miejsce walczą według mnie Aftersun, Woman King i Na zachodzie bez zmian. Coś czuję, że Aftersun może wejść jako ten mały, niezależny film, przedstawiciel środowiska dalekiego od głównego nurtu.
Cytat z robgordon data 6 stycznia, 2023, 23:23Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 20:52Jeśli chodzi o mnie, to można czepiać się do woli. Ale nie rozumiem, o co czepiasz się w tym przypadku.
Spoko, wyjaśnię 😉 Zacząłeś zdanie od "Long listy BAFTA", przerwałeś je wraz ze słowami "Triangle of Sadness". Następnie zacząłeś nowe zdanie ("Myślę teraz (...)"), a następnie wróciłeś do pierwszego ("nie ma Spielberga"). I tak kilkanaście razy 😉 W polskim języku nie tworzy się zdań w zdaniach. Jeśli je zaczynasz, należy je skończyć i zacząć kolejne 😉 To często popełniany błąd przy punktowaniu wypowiedzi, tak jak w tym przypadku. Twoja wypowiedź wyglądałaby prawidłowo np. w takiej (częściowej) wersji:
Long listy BAFTA:
- nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie,
- nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię,
- nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light,
- nie ma Hugh Jackmana za The Son,
- nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych,
- nie ma Stephanie Hsu,
- jest IO w kategorii nieanglojęzycznej,
- nie ma Paula Dano za The Fabelmans,
- nie ma Judda Hischa za jego wydłużone cameo,
- nie ma The Fabelmans i Avatara za zdjęcia.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 20:52Jeśli chodzi o mnie, to można czepiać się do woli. Ale nie rozumiem, o co czepiasz się w tym przypadku.
Spoko, wyjaśnię 😉 Zacząłeś zdanie od "Long listy BAFTA", przerwałeś je wraz ze słowami "Triangle of Sadness". Następnie zacząłeś nowe zdanie ("Myślę teraz (...)"), a następnie wróciłeś do pierwszego ("nie ma Spielberga"). I tak kilkanaście razy 😉 W polskim języku nie tworzy się zdań w zdaniach. Jeśli je zaczynasz, należy je skończyć i zacząć kolejne 😉 To często popełniany błąd przy punktowaniu wypowiedzi, tak jak w tym przypadku. Twoja wypowiedź wyglądałaby prawidłowo np. w takiej (częściowej) wersji:
Long listy BAFTA:
- nie ma Avatara, Women Talking i Babylon w najlepszym filmie,
- nie ma Spielberga i Camerona za reżyserię,
- nie ma Margot Robbie za Babylon u aktorek, nie ma też Olivii Colman za Empire of Light,
- nie ma Hugh Jackmana za The Son,
- nie ma nikogo z Women Talking u aktorek drugoplanowych,
- nie ma Stephanie Hsu,
- jest IO w kategorii nieanglojęzycznej,
- nie ma Paula Dano za The Fabelmans,
- nie ma Judda Hischa za jego wydłużone cameo,
- nie ma The Fabelmans i Avatara za zdjęcia.
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2023, 23:58Ok, zmieniłem. Tak jak jest teraz, może być? 😉
Ok, zmieniłem. Tak jak jest teraz, może być? 😉
Cytat z robgordon data 7 stycznia, 2023, 16:48Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 23:58Ok, zmieniłem. Tak jak jest teraz, może być?
O wiele lepiej 🙂
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 23:58Ok, zmieniłem. Tak jak jest teraz, może być?
O wiele lepiej 🙂
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2023, 07:27https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1613058122502864896?t=R3o5UBQbyezqpkdyGhmOnA&s=19
Znamy już wszystkich laureatów 80. edycji Złotych Globów. Nie obyło się bez kilku niespodzianek i kontrowersyjnych wyborów.#GoldenGlobes2023 https://t.co/OyKx24akoN
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) January 11, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2023, 19:15SAG https://variety.com/2023/awards/awards/sag-awards-nominations-2023-1235482418/
Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role
- Angela Bassett / Black Panther: Wakanda Forever
- Hong Chau / The Whale - Najbardziej mnie cieszy 🙂
- Kerry Condon / The Banshees of Inisherin
- Jamie Lee Curtis / Everything Everywhere All at Once
- Stephanie Hsu / Everything Everywhere All at OnceNie ma Monae (Glass Onion), Buckley (Women Talking) czy - czego można było się spodziewać - De Leon (Triangle of Sadness).
Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role
- Paul Dano / The Fabelmans
- Brendan Gleeson / The Banshees of Inisherin
- Barry Keoghan / The Banshees of Inisherin
- Ke Huy Quan / Everything Everywhere All at Once
- Eddie Redmayne / The Good Nurse - nominacja w stylu SAGNie ma Brada Pitta (Babylon) ani Judda Hitscha (The Fabelmans).
Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
- Cate Blanchett / Tár
- Viola Davis / The Woman King
- Ana de Armas / Blonde - Ana coraz bliżej nominacji do Oscara?
- Danielle Deadwyler / Till
- Michelle Yeoh / Everything Everywhere All at OnceNie ma Margot Robbie (Babylon), i co dość zaskakujące, Michelle Williams (The Fabelmans).
Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
- Austin Butler / Elvis
- Colin Farrell / The Banshees of Inisherin
- Brendan Fraser / The Whale
- Bill Nighy / Living
- Adam Sandler / Hustle - duża niespodzianka!Nie ma Toma Cruise (Top Gun: Maverick). Piąty spot na Oscarach jest więc mocno otwarty.
Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
- Babylon
- Everything Everywhere All at Once
- The Fabelmans
- Women TalkingNie ma Glass Onion, The Woman King, ani Top Gun: Maverick.
Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Motion Picture
- The Batman
- Black Panther: Wakanda Forever
- The Woman King
SAG https://variety.com/2023/awards/awards/sag-awards-nominations-2023-1235482418/
Outstanding Performance by a Female Actor in a Supporting Role
- Angela Bassett / Black Panther: Wakanda Forever
- Hong Chau / The Whale - Najbardziej mnie cieszy 🙂
- Kerry Condon / The Banshees of Inisherin
- Jamie Lee Curtis / Everything Everywhere All at Once
- Stephanie Hsu / Everything Everywhere All at Once
Nie ma Monae (Glass Onion), Buckley (Women Talking) czy - czego można było się spodziewać - De Leon (Triangle of Sadness).
Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role
- Paul Dano / The Fabelmans
- Brendan Gleeson / The Banshees of Inisherin
- Barry Keoghan / The Banshees of Inisherin
- Ke Huy Quan / Everything Everywhere All at Once
- Eddie Redmayne / The Good Nurse - nominacja w stylu SAG
Nie ma Brada Pitta (Babylon) ani Judda Hitscha (The Fabelmans).
Outstanding Performance by a Female Actor in a Leading Role
- Cate Blanchett / Tár
- Viola Davis / The Woman King
- Ana de Armas / Blonde - Ana coraz bliżej nominacji do Oscara?
- Danielle Deadwyler / Till
- Michelle Yeoh / Everything Everywhere All at Once
Nie ma Margot Robbie (Babylon), i co dość zaskakujące, Michelle Williams (The Fabelmans).
Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
- Austin Butler / Elvis
- Colin Farrell / The Banshees of Inisherin
- Brendan Fraser / The Whale
- Bill Nighy / Living
- Adam Sandler / Hustle - duża niespodzianka!
Nie ma Toma Cruise (Top Gun: Maverick). Piąty spot na Oscarach jest więc mocno otwarty.
Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
- Babylon
- Everything Everywhere All at Once
- The Fabelmans
- Women Talking
Nie ma Glass Onion, The Woman King, ani Top Gun: Maverick.
Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Motion Picture
- The Batman
- Black Panther: Wakanda Forever
- The Woman King
Cytat z Szaman data 11 stycznia, 2023, 21:13https://twitter.com/FilmozercyCOM/status/1613175549148499973
Od 2024 roku na platformie #Netflix transmitowana będzie gala rozdania Nagród Gildii Aktorów Ekranowych. W tym roku transmisja z gali odbędzie się 26 lutego i zostanie pokazana na kanale YouTube Netfliksa. pic.twitter.com/KUWiuGX8ag
— Filmozercy.com (@FilmozercyCOM) January 11, 2023
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2023, 21:45Może miało to wplyw na nominacje Sandlera, de Armas i Redmayne'a. 😛
Z drugiej strony całkowicie pominięcie Glass Onion...
Może miało to wplyw na nominacje Sandlera, de Armas i Redmayne'a. 😛
Z drugiej strony całkowicie pominięcie Glass Onion...
Cytat z Marek Pilarski data 11 stycznia, 2023, 21:50DGA https://deadline.com/2023/01/2023-dga-awards-nominations-film-nominees-1235218262/
I jest niespodzianka... Kosinski zamiast Camerona. Czyli Camron bez szans na DGA i BAFTA. :O
- Todd Field / TAR
- Joseph Kosinski / Top Gun: Maverick
- Daniels / Everything Everywhere All At Once
- Martin McDonagh / The Banshees of Inisherin
- Steven Spielberg / The Fabelmans
Wygląda to jak piątka najmocniejszych tytułów w głównej na Oscarach 😉
Pierwsze filmy:
- Alice Diop / Saint Omer
- Audrey Divan / Happening
- John Patton Ford / Emily the Criminal
- Antoneta Alamat Kusijanovic / Murina
- Charlote Wells / Aftersun
Myślę, że wygra Aftersun.
DGA https://deadline.com/2023/01/2023-dga-awards-nominations-film-nominees-1235218262/
I jest niespodzianka... Kosinski zamiast Camerona. Czyli Camron bez szans na DGA i BAFTA. :O
- Todd Field / TAR
- Joseph Kosinski / Top Gun: Maverick
- Daniels / Everything Everywhere All At Once
- Martin McDonagh / The Banshees of Inisherin
- Steven Spielberg / The Fabelmans
Wygląda to jak piątka najmocniejszych tytułów w głównej na Oscarach 😉
Pierwsze filmy:
- Alice Diop / Saint Omer
- Audrey Divan / Happening
- John Patton Ford / Emily the Criminal
- Antoneta Alamat Kusijanovic / Murina
- Charlote Wells / Aftersun