Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 14:44Ty możesz więcej powiedzieć o Wielorybie, ale podobno scenariusz nie jest jego najmocniejszą stroną. Dla mnie żenadą jest Glass Onion, ale obiecalem sobie, że nie będę machał szabelką tylko pozwolę zadziałać historii kina.
Tak jak po dekadzie już nie pamiętacie o Koniu Wojny, Strasznie głośno niesamowicie blisko, czy Wielkim Mike'u 🙂
Ty możesz więcej powiedzieć o Wielorybie, ale podobno scenariusz nie jest jego najmocniejszą stroną. Dla mnie żenadą jest Glass Onion, ale obiecalem sobie, że nie będę machał szabelką tylko pozwolę zadziałać historii kina.
Tak jak po dekadzie już nie pamiętacie o Koniu Wojny, Strasznie głośno niesamowicie blisko, czy Wielkim Mike'u 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:44Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:41No Henry na drugim planie to jednak mega sensacja. Czy będzie też Jennifer Lawrence? Prowadzący w studiu: 2 białych, troje czarnych. Trójka najbardziej ze wszystkich nominacji oczekiwała... Angeli Bassett. To już chyba wiadomo kto wygra i jaka będzie narracja.
Niektórzy typowali go. JLaw bez szans.
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:41No Henry na drugim planie to jednak mega sensacja. Czy będzie też Jennifer Lawrence? Prowadzący w studiu: 2 białych, troje czarnych. Trójka najbardziej ze wszystkich nominacji oczekiwała... Angeli Bassett. To już chyba wiadomo kto wygra i jaka będzie narracja.
Niektórzy typowali go. JLaw bez szans.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:44IO jest!
IO jest!
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:47Nie ma Mavericka w zdjęciach. :O
Nie ma Mavericka w zdjęciach. :O
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:48TAR w zdjęciach i montażu.
TAR w zdjęciach i montażu.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:50Nie ma Deadwyler i Davis, jest jednak Riseborough. :O
Nie ma Deadwyler i Davis, jest jednak Riseborough. :O
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:52No i Akademia znów po swojemu zagłosowała. 😉
No i Akademia znów po swojemu zagłosowała. 😉
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 14:53Przegapiłem kategorię ze Skolimowskim. Mega sukces!
Przepchnęli Andreę! Niesamowite!
Nie wierzę, że dali nominację za żenującą charakteryzację Hanksa.
Ile by na Women Talking nie narzekano, to jednak sam tytuł to marketingowy strzał w dziesiątkę 🙂
Jerry Bruckheimer z pierwszą nominacją w bogatej, 50-letniej karierze. W sam raz w roku 80 urodzin.
Przegapiłem kategorię ze Skolimowskim. Mega sukces!
Przepchnęli Andreę! Niesamowite!
Nie wierzę, że dali nominację za żenującą charakteryzację Hanksa.
Ile by na Women Talking nie narzekano, to jednak sam tytuł to marketingowy strzał w dziesiątkę 🙂
Jerry Bruckheimer z pierwszą nominacją w bogatej, 50-letniej karierze. W sam raz w roku 80 urodzin.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 14:56IO wypchnęło Decision to Leave. xD
IO wypchnęło Decision to Leave. xD
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 14:58Pytanie ile kolejnych dostaw głosujących sprawi, że śledzenie nagród gildii i dziennikarzy straci sens.
Pytanie ile kolejnych dostaw głosujących sprawi, że śledzenie nagród gildii i dziennikarzy straci sens.
Cytat z Mierzwiak data 24 stycznia, 2023, 15:01Glass Onion z nominacją za scenariusz adaptowany i Wakanda Forever za efekty specjalne - żenujące.
Glass Onion z nominacją za scenariusz adaptowany i Wakanda Forever za efekty specjalne - żenujące.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 15:02Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:44Ty możesz więcej powiedzieć o Wielorybie, ale podobno scenariusz nie jest jego najmocniejszą stroną.
Nie jest.. jest bardzo "scenariuszowy", że się tak wyrażę. 😉
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:44Ty możesz więcej powiedzieć o Wielorybie, ale podobno scenariusz nie jest jego najmocniejszą stroną.
Nie jest.. jest bardzo "scenariuszowy", że się tak wyrażę. 😉
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 15:21Cytat z Mierzwiak data styczeń 24, 2023, 15:01Glass Onion z nominacją za scenariusz adaptowany i Wakanda Forever za efekty specjalne - żenujące.
Wakanda tak szła przez techniczne, że w trakcie transmisji przeszła mi myśl, że zaraz zobaczymy ją w głównej kategorii. Jednak magia tytułu działa.
Cytat z Mierzwiak data styczeń 24, 2023, 15:01Glass Onion z nominacją za scenariusz adaptowany i Wakanda Forever za efekty specjalne - żenujące.
Wakanda tak szła przez techniczne, że w trakcie transmisji przeszła mi myśl, że zaraz zobaczymy ją w głównej kategorii. Jednak magia tytułu działa.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 15:48Cieszą mnie nominacje dla Hong Chau i Paula Mescala. Szkoda, że Dolly De Leon nie dostała się..
Obok EEAAO overperformerem jest TAR. I utwierdziłem się w przekonaniu, że Todd Field może wygrać za reżyserię. Chyba postawię na niego kasę. 😉
Cieszą mnie nominacje dla Hong Chau i Paula Mescala. Szkoda, że Dolly De Leon nie dostała się..
Obok EEAAO overperformerem jest TAR. I utwierdziłem się w przekonaniu, że Todd Field może wygrać za reżyserię. Chyba postawię na niego kasę. 😉
Cytat z Janko data 24 stycznia, 2023, 16:36Wakanda - nominacji za efekty nie dałbym, ale trzeba też przyznać że wyglądają znacznie lepiej niż w jedynce. Choć w sumie nie było to trudne.
Wakanda - nominacji za efekty nie dałbym, ale trzeba też przyznać że wyglądają znacznie lepiej niż w jedynce. Choć w sumie nie było to trudne.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 17:30Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Przepchnęli Andreę! Niesamowite!
Zgadza się.. temat pojawił się w mediach kilka tygodni temu, akurat gdy odbywało się głosowanie. Ta nominacja zmienia dużo w kwestii prowadzenia kampanii oscarowych.
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Przepchnęli Andreę! Niesamowite!
Zgadza się.. temat pojawił się w mediach kilka tygodni temu, akurat gdy odbywało się głosowanie. Ta nominacja zmienia dużo w kwestii prowadzenia kampanii oscarowych.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 17:36Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Nie wierzę, że dali nominację za żenującą charakteryzację Hanksa.
Myślę, że warto oddzielić kreację Hanksa od pracy charakteryzatorów. Poza tym charakteryzacja w Elvisie to nie tylko wygląd Hanksa. 😉
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Nie wierzę, że dali nominację za żenującą charakteryzację Hanksa.
Myślę, że warto oddzielić kreację Hanksa od pracy charakteryzatorów. Poza tym charakteryzacja w Elvisie to nie tylko wygląd Hanksa. 😉
Cytat z Mierzwiak data 24 stycznia, 2023, 17:38Cytat z Janko data styczeń 24, 2023, 16:36Wakanda - nominacji za efekty nie dałbym, ale trzeba też przyznać że wyglądają znacznie lepiej niż w jedynce. Choć w sumie nie było to trudne.
Powiedziałbym że kilka scen wygląda równie źle 🙂
Patrzę na listę nominacji do głównej nagrody i tak wcześnie widziałem aż 8 z 10 tytułów, rekord!
Co ciekawe w głównej kategorii mamy dość, ekhm, ciekawy humor - wkładanie przedmiotów w odbyt w EEAAO i Triangle of Sadness z jego festiwalem, nazwijmy to wprost, srania i rzygania.
Cytat z Janko data styczeń 24, 2023, 16:36Wakanda - nominacji za efekty nie dałbym, ale trzeba też przyznać że wyglądają znacznie lepiej niż w jedynce. Choć w sumie nie było to trudne.
Powiedziałbym że kilka scen wygląda równie źle 🙂
Patrzę na listę nominacji do głównej nagrody i tak wcześnie widziałem aż 8 z 10 tytułów, rekord!
Co ciekawe w głównej kategorii mamy dość, ekhm, ciekawy humor - wkładanie przedmiotów w odbyt w EEAAO i Triangle of Sadness z jego festiwalem, nazwijmy to wprost, srania i rzygania.
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 17:39Ciekawa jaka jest ostateczna siła takiej kampanii. Teraz musiałaby wyjść poza środowisko aktorów, no ale reflektor jest skierowany na aktorkę, screener albo link wczesniej rzucone w kąt czekają lub zaraz dotrą.
Ciekawa jaka jest ostateczna siła takiej kampanii. Teraz musiałaby wyjść poza środowisko aktorów, no ale reflektor jest skierowany na aktorkę, screener albo link wczesniej rzucone w kąt czekają lub zaraz dotrą.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 17:51Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Przegapiłem kategorię ze Skolimowskim. Mega sukces!
Tak, duży, niespodziewany sukces. IO jest dziwny, nieprzystępny, bardzo artsy. Wydawało się, że to bardziej film dla krytyków, także dlatego, że nie był wyróżniany poza kółkami krytyków. Ale szum o nim utrzymywał się gdzieś cały czas w tle. Poza tym:
- stoi za nim uznany reżyser
- trwa niespełna 90 minut, co może ma znaczenie, gdy ktoś ma w kolejce kilkanaście albo kiladziesiąt filmów do obejrzenia
- w jego centrum jest mocno wybijający się element w postaci sympatycznego osiołka
A kampania była tak naprawdę prowadzona bardzo powoli, konsekwentnie aż od premiery w Cannes w maju, nawet jeśli oficjalnie kandydatem stał się on później. Myślę, że polska ekipa lub ludzie w Ameryce, którzy ją reprezentują, bardzo dobrze wykonali swoją robotę. Widziałem jak z czasem, z każdym kolejnym pokazem na jakimś festiwalu rosła liczba recenzji oraz ocena na Rotten Tomatoes (w tej chwili 96% przy 109 recenzjach i 8,1/10!). Dla porównania zobaczcie sobie oceny na Filmwebie. 😛
To samo można powiedzieć o box office. Pisałem kilka tygodni temu w temacie box office'owym, że już dawno nie widziałem tak elegancko rozszerzanej dystrybucji. Oldschool 🙂
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 14:53Przegapiłem kategorię ze Skolimowskim. Mega sukces!
Tak, duży, niespodziewany sukces. IO jest dziwny, nieprzystępny, bardzo artsy. Wydawało się, że to bardziej film dla krytyków, także dlatego, że nie był wyróżniany poza kółkami krytyków. Ale szum o nim utrzymywał się gdzieś cały czas w tle. Poza tym:
- stoi za nim uznany reżyser
- trwa niespełna 90 minut, co może ma znaczenie, gdy ktoś ma w kolejce kilkanaście albo kiladziesiąt filmów do obejrzenia
- w jego centrum jest mocno wybijający się element w postaci sympatycznego osiołka
A kampania była tak naprawdę prowadzona bardzo powoli, konsekwentnie aż od premiery w Cannes w maju, nawet jeśli oficjalnie kandydatem stał się on później. Myślę, że polska ekipa lub ludzie w Ameryce, którzy ją reprezentują, bardzo dobrze wykonali swoją robotę. Widziałem jak z czasem, z każdym kolejnym pokazem na jakimś festiwalu rosła liczba recenzji oraz ocena na Rotten Tomatoes (w tej chwili 96% przy 109 recenzjach i 8,1/10!). Dla porównania zobaczcie sobie oceny na Filmwebie. 😛
To samo można powiedzieć o box office. Pisałem kilka tygodni temu w temacie box office'owym, że już dawno nie widziałem tak elegancko rozszerzanej dystrybucji. Oldschool 🙂