Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 18:46Skolim był na RMF24. Raczej taki zmęczony życiem niż szczęśliwy. Ale powiedział, że jest zadowolony, że przebili się przez okładki "Hollywood Reporter, Variety, The Wrap i tego na D" 🙂
Skolim był na RMF24. Raczej taki zmęczony życiem niż szczęśliwy. Ale powiedział, że jest zadowolony, że przebili się przez okładki "Hollywood Reporter, Variety, The Wrap i tego na D" 🙂
Cytat z Kuba data 24 stycznia, 2023, 18:53Za mało się chyba mówi o tym co osiąga tutaj Paul Mescal. Chłop niecałe 3 lata temu nie miał na koncie ŻADNEJ roli. Aftersun jest jego pierwszą pierwszoplanową rolą w filmie w ogóle. Nominowany jest do Oscara, Emmy, zdobył BAFTE. Jego filmowe plany to:
- Gladiator 2
- Foe, dramat Gartha Davisa
- The History of Sound, adaptacja bardzo ważnego opowiadania od Olivera Hermanusa
- Merrily We Roll Along, czyli ten ambitny, planowany na 19 lat, projekt Linklatera
- Kilka niezależnych, autorskich projektów
Na dodatek deklaruje póki co, że jest kompletnie niezainteresowany dużymi seriami filmowymi. Oczywiście, rzeczywistość może zweryfikować wszystko, ale na razie jego przyszłość w tej branży zapowiada się szalenie ekscytująco. Nic zresztą dziwnego, bo to świetny aktor i uwielbiam go w "Normal People".
Za mało się chyba mówi o tym co osiąga tutaj Paul Mescal. Chłop niecałe 3 lata temu nie miał na koncie ŻADNEJ roli. Aftersun jest jego pierwszą pierwszoplanową rolą w filmie w ogóle. Nominowany jest do Oscara, Emmy, zdobył BAFTE. Jego filmowe plany to:
- Gladiator 2
- The History of Sound, adaptacja bardzo ważnego opowiadania od Olivera Hermanusa
- Merrily We Roll Along, czyli ten ambitny, planowany na 19 lat, projekt Linklatera
Na dodatek deklaruje póki co, że jest kompletnie niezainteresowany dużymi seriami filmowymi. Oczywiście, rzeczywistość może zweryfikować wszystko, ale na razie jego przyszłość w tej branży zapowiada się szalenie ekscytująco. Nic zresztą dziwnego, bo to świetny aktor i uwielbiam go w "Normal People".
Cytat z robgordon data 24 stycznia, 2023, 19:04Cytat z Kuba data styczeń 24, 2023, 18:53Za mało się chyba mówi o tym co osiąga tutaj Paul Mescal. Chłop niecałe 3 lata temu nie miał na koncie ŻADNEJ roli. Aftersun jest jego pierwszą pierwszoplanową rolą w filmie w ogóle. Nominowany jest do Oscara, Emmy, zdobył BAFTE. Jego filmowe plany to:
- Gladiator 2
Przyznam, że w serialu bardziej imponowała mi Daisy. I to w niej większe pokładałem nadzieje. I mimo, że gra również w ciekawych projektach, to faktycznie wydaje się, że Mescal jest jak na razie większym beneficjentem "Normal People".
Cytat z Kuba data styczeń 24, 2023, 18:53Za mało się chyba mówi o tym co osiąga tutaj Paul Mescal. Chłop niecałe 3 lata temu nie miał na koncie ŻADNEJ roli. Aftersun jest jego pierwszą pierwszoplanową rolą w filmie w ogóle. Nominowany jest do Oscara, Emmy, zdobył BAFTE. Jego filmowe plany to:
- Gladiator 2
Przyznam, że w serialu bardziej imponowała mi Daisy. I to w niej większe pokładałem nadzieje. I mimo, że gra również w ciekawych projektach, to faktycznie wydaje się, że Mescal jest jak na razie większym beneficjentem "Normal People".
Cytat z Kuba data 24 stycznia, 2023, 19:07Też uwielbiam Daisy, ale Mescal ujął mnie swoim zniuansowaniem i tym jak naprawdę świetnie odgrywa to co się dzieje w głowie jego bohaterów. Zakładam, że to będzie też jego siłą w Aftersun.
Ja zakładałem, że pójdzie w zupełnie inna stronę, również dlatego, że on dosłownie wygląda jak gwiazda jakiegoś superbohaterskiego blockbustera.
Też uwielbiam Daisy, ale Mescal ujął mnie swoim zniuansowaniem i tym jak naprawdę świetnie odgrywa to co się dzieje w głowie jego bohaterów. Zakładam, że to będzie też jego siłą w Aftersun.
Ja zakładałem, że pójdzie w zupełnie inna stronę, również dlatego, że on dosłownie wygląda jak gwiazda jakiegoś superbohaterskiego blockbustera.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 19:56Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 21:28Wracając jeszcze do BAFTA / Oscarów. Wczoraj trochę myślałem o tym, który film będzie tym dziesiątym w głównej kategorii na Oscarach, i doszedłem do wniosku, że będzie to albo Triangle of Sadness, albo All Quiet on the Western Front. I pomyślałem, że może w reżyserii pojawić się Ruben Östlund, czyli w sumie ten pierwszy miałby combo nominacji: scenariusz oryginalny, aktorka drugoplanowa (tak, myślę, że Dolly DeLeon będzie nominowana), reżyseria. Ale Östlunda nie ma dzisiaj na long liście BAFTA, więc odpada, choć scenariusz oryginalny i aktorka drugoplanowa to wystarczające combo, żeby film dostał się do głównej kategorii. A może jeszcze wpadnie montaż?
BAFTA mnie zmyliła. 😛
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2023, 21:28Wracając jeszcze do BAFTA / Oscarów. Wczoraj trochę myślałem o tym, który film będzie tym dziesiątym w głównej kategorii na Oscarach, i doszedłem do wniosku, że będzie to albo Triangle of Sadness, albo All Quiet on the Western Front. I pomyślałem, że może w reżyserii pojawić się Ruben Östlund, czyli w sumie ten pierwszy miałby combo nominacji: scenariusz oryginalny, aktorka drugoplanowa (tak, myślę, że Dolly DeLeon będzie nominowana), reżyseria. Ale Östlunda nie ma dzisiaj na long liście BAFTA, więc odpada, choć scenariusz oryginalny i aktorka drugoplanowa to wystarczające combo, żeby film dostał się do głównej kategorii. A może jeszcze wpadnie montaż?
BAFTA mnie zmyliła. 😛
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 21:09W pełni się zgadzam, powinni oszczędzić dziecko, które może przeżywać Złote Maliny w sposób mocniejszy, bez dystansu. Niech ich żrą skandale i niech zdychają.
https://naekranie.pl/aktualnosci/zlote-maliny-krytykowane-za-nominowanie-nastolatki-1674546185
W pełni się zgadzam, powinni oszczędzić dziecko, które może przeżywać Złote Maliny w sposób mocniejszy, bez dystansu. Niech ich żrą skandale i niech zdychają.
https://naekranie.pl/aktualnosci/zlote-maliny-krytykowane-za-nominowanie-nastolatki-1674546185
Cytat z Fandorin data 24 stycznia, 2023, 21:27Ciekawe czy EEAAO zmierza po najważniejsze Oscary. Co może być tegoroczną Codą?
Nie przepadam za Io, ale nominacja cieszy. To już właściwie nie jest wielkie osiągnięcie, a regularne wydarzenie dla polskiego kina.
Ciekawe czy EEAAO zmierza po najważniejsze Oscary. Co może być tegoroczną Codą?
Nie przepadam za Io, ale nominacja cieszy. To już właściwie nie jest wielkie osiągnięcie, a regularne wydarzenie dla polskiego kina.
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 21:29A ja jestem ciekawy jak EEAAO wypadnie w tych anonimowych wypowiedziach Akademików publikowanych w THR. Nie wierzę, że ten film nie dzieli. Duchy i Fabelmany będą spokojnie zbierać punkty.
A ja jestem ciekawy jak EEAAO wypadnie w tych anonimowych wypowiedziach Akademików publikowanych w THR. Nie wierzę, że ten film nie dzieli. Duchy i Fabelmany będą spokojnie zbierać punkty.
Cytat z Fandorin data 24 stycznia, 2023, 21:46No właśnie obawiam się, że może dzielić mniej niż bym chciał. Tak dużo nominacji wskazuje na sympatię w różnych grupach zawodowych.
No właśnie obawiam się, że może dzielić mniej niż bym chciał. Tak dużo nominacji wskazuje na sympatię w różnych grupach zawodowych.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 22:06Ale nie zawsze filmy z największą liczbą nominacji wygrywają w głównej, przynajmniej w ostatnich latach. Rok temu The Power of the Dog zebrał więcej nominacji, niż się spodziewano. Dwa lata temu Mank miał najwięcej, ale wtedy Nomadland było faworytem od początku. Trzy lata temu więcej nominacji od Parasite otrzymały trzy filmy, a cztery lata temu Roma z 10 nominacjami przegrała z Green Book z pięcioma. Ostatnim filmem z największą liczbą nominacji i wygraną w głównej kategorii było The Shape of Water.
W tej chwili widzę różne scenariusze, zawrówno sweep EEAAO, jak i podziały na scenariusze, reżyserię i film roku. Najciekawiej będzie w jednak czterech kategoriach, które najczęściej rozstrzygane są pod koniec gali: reżyseria, aktorka pierwszoplanowa, aktor pierwszoplanowy i film roku, więc wystarczy wstać gdzieś o 4:30, żeby zobaczyć to na żywo. 😛
Bardzo mocne kombo ma TAR: Film, reżyseria, aktorka, scenariusz oryginalny, montaż i zdjęcia. Jedynym innym filmem, który ma zdjęcia i montaż jest Elvis, ale nie ma za to scenariusza i reżyserii. Brak zdjęć dla Maveicka to jeden z największych snubów, bo był faworytem do wygranej. Nie wierzę, że w głównej wygra TAR, ale mogę sobie wyobrazić Oscara za reżyserię i dla Cate. Jeśli TAR nie wygra za reżyserię, to mogę wyobrazić sobie rozdział między filmem i reżyserią: Top Gun: Maverick / Daniels za EEAAO. Albo kompletnie rozdzielone miedzy różne filmy: EEAAO za film roku, a Spielberg za reżyserię, Banshees za scenariusz oryginalny, Blanchett z trzecim Oscarem i Butler albo Fraser dla aktora, a Maverick zostanie z dwiema technicznymi: montaż i dźwięk.
Ale nie zawsze filmy z największą liczbą nominacji wygrywają w głównej, przynajmniej w ostatnich latach. Rok temu The Power of the Dog zebrał więcej nominacji, niż się spodziewano. Dwa lata temu Mank miał najwięcej, ale wtedy Nomadland było faworytem od początku. Trzy lata temu więcej nominacji od Parasite otrzymały trzy filmy, a cztery lata temu Roma z 10 nominacjami przegrała z Green Book z pięcioma. Ostatnim filmem z największą liczbą nominacji i wygraną w głównej kategorii było The Shape of Water.
W tej chwili widzę różne scenariusze, zawrówno sweep EEAAO, jak i podziały na scenariusze, reżyserię i film roku. Najciekawiej będzie w jednak czterech kategoriach, które najczęściej rozstrzygane są pod koniec gali: reżyseria, aktorka pierwszoplanowa, aktor pierwszoplanowy i film roku, więc wystarczy wstać gdzieś o 4:30, żeby zobaczyć to na żywo. 😛
Bardzo mocne kombo ma TAR: Film, reżyseria, aktorka, scenariusz oryginalny, montaż i zdjęcia. Jedynym innym filmem, który ma zdjęcia i montaż jest Elvis, ale nie ma za to scenariusza i reżyserii. Brak zdjęć dla Maveicka to jeden z największych snubów, bo był faworytem do wygranej. Nie wierzę, że w głównej wygra TAR, ale mogę sobie wyobrazić Oscara za reżyserię i dla Cate. Jeśli TAR nie wygra za reżyserię, to mogę wyobrazić sobie rozdział między filmem i reżyserią: Top Gun: Maverick / Daniels za EEAAO. Albo kompletnie rozdzielone miedzy różne filmy: EEAAO za film roku, a Spielberg za reżyserię, Banshees za scenariusz oryginalny, Blanchett z trzecim Oscarem i Butler albo Fraser dla aktora, a Maverick zostanie z dwiema technicznymi: montaż i dźwięk.
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 22:14A może tak:
Film: Duchy Inisherin
Reżyser: Steven Spielberg- Fabelmanowie
Aktorka: Michelle Yeoh
Aktor: Brendan Fraser
Aktorka 2p: Angela Bassett
Aktor 2p: Ke Huy Quan
Scenariusz oryginalny: Duchy Inisherin
Scenariusz adaptowany: Living
Montaż: Top Gun: Maverick
Podział dla każdego (oprócz Tara) coś miłego i Duchy wzmocnione innym ważnym Oscarem. Dla Fabelmanów będzie jeszcze muzyka, bo coś czuję, że nie oprą się pokusie ukoronowania Johna Williamsa, przy okazji lepszej niż Gwiezdne Wojny czy Indiana Jones. Możliwe też, że Spielberg zaliczy swój kolejny Kolor Purpury, ale jakoś nadal nie widzę zwycięstwa tych Danielów. Rany, z nimi to w ogóle jakaś zbiorowa halucynacja...
Ps. Chociaż wsadzić Blanchett za Yeoh i naprawdę robi się dla każdego coś miłego.
A może tak:
Film: Duchy Inisherin
Reżyser: Steven Spielberg- Fabelmanowie
Aktorka: Michelle Yeoh
Aktor: Brendan Fraser
Aktorka 2p: Angela Bassett
Aktor 2p: Ke Huy Quan
Scenariusz oryginalny: Duchy Inisherin
Scenariusz adaptowany: Living
Montaż: Top Gun: Maverick
Podział dla każdego (oprócz Tara) coś miłego i Duchy wzmocnione innym ważnym Oscarem. Dla Fabelmanów będzie jeszcze muzyka, bo coś czuję, że nie oprą się pokusie ukoronowania Johna Williamsa, przy okazji lepszej niż Gwiezdne Wojny czy Indiana Jones. Możliwe też, że Spielberg zaliczy swój kolejny Kolor Purpury, ale jakoś nadal nie widzę zwycięstwa tych Danielów. Rany, z nimi to w ogóle jakaś zbiorowa halucynacja...
Ps. Chociaż wsadzić Blanchett za Yeoh i naprawdę robi się dla każdego coś miłego.
Cytat z Fandorin data 24 stycznia, 2023, 22:17Spoko, po prostu sukces tego filmu nieustannie mnie zadziwia.
A niech sobie i wygra, ja już naprawdę przyzwyczaiłem się do dziwnych oscarowych werdyktów.
https://giphy.com/gifs/good-hang-breastfeeding-bqalUGFYfyHzW
Spoko, po prostu sukces tego filmu nieustannie mnie zadziwia.
A niech sobie i wygra, ja już naprawdę przyzwyczaiłem się do dziwnych oscarowych werdyktów.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 22:55Łasizm
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1617944026501763072?s=20&t=wMuLragw1bbhwXLQHbp-VA
Łasizm
https://twitter.com/GraceRandolph/status/1617944026501763072?s=20&t=wMuLragw1bbhwXLQHbp-VA
Cytat z Szaman data 24 stycznia, 2023, 23:09Szczególnie Pedro Pascal, Damien Bichir, Dule Hill, Kalim Saleh i Eugenio Darbez są biali jak śnieg w którym turla się kotek z reklamy Whiskasa 😀 Dalej nie chce mi się szukać. Jakieś bzdury spiskowe.
Szczególnie Pedro Pascal, Damien Bichir, Dule Hill, Kalim Saleh i Eugenio Darbez są biali jak śnieg w którym turla się kotek z reklamy Whiskasa 😀 Dalej nie chce mi się szukać. Jakieś bzdury spiskowe.
Cytat z Marek Pilarski data 24 stycznia, 2023, 23:34Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 22:57Dwa razy przeczytałem i chyba wolę nie rozumieć
Dzień jak co dzień. "Film Twitter" znów się zesrał. 😛
Cytat z Szaman data styczeń 24, 2023, 22:57Dwa razy przeczytałem i chyba wolę nie rozumieć
Dzień jak co dzień. "Film Twitter" znów się zesrał. 😛
Cytat z Szaman data 25 stycznia, 2023, 20:30Nominacja za scenariusz dla Top Guna jednak nie była przypadkiem
https://deadline.com/2023/01/wga-awards-film-nominations-2023-list-1235240699/
Nominacja za scenariusz dla Top Guna jednak nie była przypadkiem
WGA Awards Film Nominations: ‘Everything Everywhere’, ‘Top Gun: Maverick’, ‘The Menu’, ‘Nope’ & More
Cytat z Szaman data 25 stycznia, 2023, 20:32Maliny odwołują nominację dla małej Podpalaczki
https://www.filmweb.pl/news/Z%C5%82ote+Maliny+przepraszaj%C4%85+za+nominowanie+dziecka+w+kategorii+najgorsza+aktorka-149306
Maliny odwołują nominację dla małej Podpalaczki
Cytat z Szaman data 27 stycznia, 2023, 23:23Tak się czepili tej Riseborough, że to aż przykre. Dupa boli, że nie Davis, co nie?
https://deadline.com/2023/01/oscarsa-academy-conducting-review-of-campaign-procedures-1235242922/
Tak się czepili tej Riseborough, że to aż przykre. Dupa boli, że nie Davis, co nie?
Academy “Conducting Review Of Campaign Procedures” Days After Oscar Noms Revealed
Cytat z Mierzwiak data 27 stycznia, 2023, 23:33Czegoś nie rozumiem - skąd to usilne przekonanie, że głosy oddane na Andreę zostały "odebrane" Davis?
Czegoś nie rozumiem - skąd to usilne przekonanie, że głosy oddane na Andreę zostały "odebrane" Davis?