Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 04:22Brendan z Oscarem 🙂
Brendan z Oscarem 🙂
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 04:23SAG vs. BAFTA 3:0
SAG vs. BAFTA 3:0
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 04:284:0
4:0
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 04:32The Fabelmans, Elvis, The Banshees of Inisherin, TAR i Triangle of Sadness nie wygrały żadnego Oscara. 😛
The Fabelmans, Elvis, The Banshees of Inisherin, TAR i Triangle of Sadness nie wygrały żadnego Oscara. 😛
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 04:43Więcej niż jednego Oscara dostały tylko trzy filmy: EEAAO (7), AQOTWF (4) i... The Whale (2). 😛
Więcej niż jednego Oscara dostały tylko trzy filmy: EEAAO (7), AQOTWF (4) i... The Whale (2). 😛
Cytat z Mierzwiak data marzec 13, 2023, 08:40Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 03:20Cytat z Szaman data marzec 12, 2023, 19:35Ale to tak z marszu wejdzie, bez żadnych prób i przygotowań?
Chyba tak było xD
Tyle żartowałem z tą Marylą a faktycznie było bliżej niej niż Gagi w szczytowej formie 😛
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 03:20Cytat z Szaman data marzec 12, 2023, 19:35Ale to tak z marszu wejdzie, bez żadnych prób i przygotowań?
Chyba tak było xD
Tyle żartowałem z tą Marylą a faktycznie było bliżej niej niż Gagi w szczytowej formie 😛
Cytat z Kuba data marzec 13, 2023, 10:27Bardzo cieszy mnie nagroda dla Frasera, ale też jak mówiłem - dla mnie najmocniejsza kategoria bo każdy z tej piątki zasłużył i to są same rewelacyjne występy. Poza tym nagrody dla EEAAO nim wszystko świadczą o sporej zmianie w Akademii...ale no po prostu nie rozumiem. Reżyseria, jeszcze okej. Ale aktor drugoplanowy, aktorki i scenariusz? Przy Keoghanie/Gleesonie (nie wspominając o np nie nominowanym Rylancie), Condon/Hong, Blanchett i McDonaghu/Fieldzie? Nieporozumienie.
Bardzo cieszy mnie nagroda dla Frasera, ale też jak mówiłem - dla mnie najmocniejsza kategoria bo każdy z tej piątki zasłużył i to są same rewelacyjne występy. Poza tym nagrody dla EEAAO nim wszystko świadczą o sporej zmianie w Akademii...ale no po prostu nie rozumiem. Reżyseria, jeszcze okej. Ale aktor drugoplanowy, aktorki i scenariusz? Przy Keoghanie/Gleesonie (nie wspominając o np nie nominowanym Rylancie), Condon/Hong, Blanchett i McDonaghu/Fieldzie? Nieporozumienie.
Cytat z Janko data marzec 13, 2023, 10:56Cytat z Kuba data marzec 13, 2023, 10:27Przy Keoghanie/Gleesonie (nie wspominając o np nie nominowanym Rylancie), Condon/Hong, Blanchett i McDonaghu/Fieldzie? Nieporozumienie.
Jakkolwiek lubię EEAAO to akurat w tych kategoriach też bym kogo innego nagrodził. Scenariusz w sumie też bardziej na Duchy bym postawił.
Cytat z Kuba data marzec 13, 2023, 10:27Przy Keoghanie/Gleesonie (nie wspominając o np nie nominowanym Rylancie), Condon/Hong, Blanchett i McDonaghu/Fieldzie? Nieporozumienie.
Jakkolwiek lubię EEAAO to akurat w tych kategoriach też bym kogo innego nagrodził. Scenariusz w sumie też bardziej na Duchy bym postawił.
Cytat z Mierzwiak data marzec 13, 2023, 11:04Cytat z Kuba data marzec 13, 2023, 10:27Poza tym nagrody dla EEAAO nim wszystko świadczą o sporej zmianie w Akademii
Nie świadczą o absolutnie żadnej zmianie, to tylko jeden rok i nagrody dla jednego tytułu który akurat sobie upodobano, w dodatku można pod niego podpiąć modne buzzwordy. Wszystko się zgadza.
Cytat z Kuba data marzec 13, 2023, 10:27Poza tym nagrody dla EEAAO nim wszystko świadczą o sporej zmianie w Akademii
Nie świadczą o absolutnie żadnej zmianie, to tylko jeden rok i nagrody dla jednego tytułu który akurat sobie upodobano, w dodatku można pod niego podpiąć modne buzzwordy. Wszystko się zgadza.
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 11:52Jamie Lee Curtis z zasłużonym Oskarem. 😛
Jamie Lee Curtis z zasłużonym Oskarem. 😛
Cytat z Szaman data marzec 13, 2023, 12:26Przypomnę, że laureat zdobył nagrody DGA, WGA, PGA i SAG, więc to zbiorowa histeria w branży. Nie ma co biczować Akademii.
Przypomnę, że laureat zdobył nagrody DGA, WGA, PGA i SAG, więc to zbiorowa histeria w branży. Nie ma co biczować Akademii.
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 12:29Co więcej... film był przebojem w kinach, ma ocenę 8,0/10 na IMDb, zebrał fantastyczne recenzje i zdominował nagrody większości kółek krytyków.
Co ciekawe - najgorzej poradził sobie na Złotych Globach oraz BAFTA, czyli u "najmniej amerykańskich" ugrupowań pośród tych najważniejszych.
Co więcej... film był przebojem w kinach, ma ocenę 8,0/10 na IMDb, zebrał fantastyczne recenzje i zdominował nagrody większości kółek krytyków.
Co ciekawe - najgorzej poradził sobie na Złotych Globach oraz BAFTA, czyli u "najmniej amerykańskich" ugrupowań pośród tych najważniejszych.
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 12:51Jeżeli ktoś sądził, że inne nagrody nie mają wpływu na wyniki Oscarów - ciekawostka odnośnie SAG i BAFTA w tym roku:
"The effect of the SAGs coming after BAFTA was colossal!! Every year since 2013, the BAFTAs have predicted 3 or 4 of the acting categories. The last time they didn’t predict a single category WAS 1998 — a twenty-five-year stat has been broken!"
Jeżeli ktoś sądził, że inne nagrody nie mają wpływu na wyniki Oscarów - ciekawostka odnośnie SAG i BAFTA w tym roku:
"The effect of the SAGs coming after BAFTA was colossal!! Every year since 2013, the BAFTAs have predicted 3 or 4 of the acting categories. The last time they didn’t predict a single category WAS 1998 — a twenty-five-year stat has been broken!"
Cytat z Marek Pilarski data marzec 13, 2023, 23:5418,7 mln widzów, o 12,5% więcej niż rok temu.. Biorąc pod uwagę nominowane w głównej kategorii filmy, to spodziewałem się lepszego wyniku..
https://twitter.com/THR/status/1635401491677691915?s=20
18,7 mln widzów, o 12,5% więcej niż rok temu.. Biorąc pod uwagę nominowane w głównej kategorii filmy, to spodziewałem się lepszego wyniku..
TV Ratings: Oscars Rise to Three-Year High https://t.co/kOXKKwA9DU
— The Hollywood Reporter (@THR) March 13, 2023
Cytat z Marek Pilarski data marzec 14, 2023, 00:05Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 21, 2022, 19:36No po*ebało ich chyba
https://twitter.com/expert_oscar/status/1572655233725263872?s=20&t=_ebHJmClaiI4lWFoT03PzQ
To była najgorsza decyzja tego sezonu nagród. Jestem mocno przekonany o tym, że gdyby Williams jednak startowała jako aktorka drugoplanowa, to od wczoraj byłaby zdobywczynią Oscara.
Odnośnie jej czasu ekranowego w The Fabelmans: to 52 minuty w filmie, który trwał 151 minut. Dla porównania - Viola Davis była na ekranie w Fences przez 53 minuty, sam film był o 15 minut krótszy od Fabelmanów. Alicia Vikander była na ekranie w The Danish Girl przez połowę czasu trwania tego filmu, czyli prawie równoe 60 minut. W obu przypadkach mówiono o "category fraud", ale obie aktorki otrzymały ostatecznie Oscara. A Williams była bardziej drugoplanowa, przynajmniej pod względem czasu spędzonego na ekranie...
Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 21, 2022, 19:36No po*ebało ich chyba
https://twitter.com/expert_oscar/status/1572655233725263872?s=20&t=_ebHJmClaiI4lWFoT03PzQ
To była najgorsza decyzja tego sezonu nagród. Jestem mocno przekonany o tym, że gdyby Williams jednak startowała jako aktorka drugoplanowa, to od wczoraj byłaby zdobywczynią Oscara.
Odnośnie jej czasu ekranowego w The Fabelmans: to 52 minuty w filmie, który trwał 151 minut. Dla porównania - Viola Davis była na ekranie w Fences przez 53 minuty, sam film był o 15 minut krótszy od Fabelmanów. Alicia Vikander była na ekranie w The Danish Girl przez połowę czasu trwania tego filmu, czyli prawie równoe 60 minut. W obu przypadkach mówiono o "category fraud", ale obie aktorki otrzymały ostatecznie Oscara. A Williams była bardziej drugoplanowa, przynajmniej pod względem czasu spędzonego na ekranie...