Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 19 stycznia, 2024, 16:04https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1748344252843565278?t=UCgEnprTqvqCS93EPSPCCg&s=19
Zazie Beetz and Jack Quaid will host the Oscar nominations announcement stream on Tuesday. pic.twitter.com/4RXqeBvuwF
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 19, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 20 stycznia, 2024, 17:25Pierwsza część prognoz Damiana 🙂
http://boxoffice-bozg.pl/prognozujemy-nominacje-do-96-oscarow-czesc-pierwsza-kategorie-techniczne/
Pierwsza część prognoz Damiana 🙂
Prognozujemy nominacje do 96. Oscarów – część pierwsza (kategorie techniczne)
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 10:45Gdy próbuję przewidzieć wszystkie niespodzianki w aktorskich kategoriach.. 😛
Gdy próbuję przewidzieć wszystkie niespodzianki w aktorskich kategoriach.. 😛

Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2024, 11:01Nie mam w sobie już tyle żaru, aby przedstawić własne typy, ale zgadzam się z Twoimi, jak i pomysłami na niespodzianki. Nominacje dla całej trójki z Holdovers to coś czemu bardzo kibicuje, zresztą co to za historia z nominacją za debiut znikąd! Z kolei Saltburn narobił tyle zamieszania w internecie, gdzie zyskał nowe życie po klapie i mieszanym przyjęciu w kinach, że rzeczywiście powinno to przełożyć się na nominacje dla Pike lub Keoghana.
Sandra Huller jest ciekawym przykładem na to jak aktorowi jednak pomaga Marvel albo DCU w pchnięciu kariery do przodu, coś czego na przykład po latach wypierania się próbuje Christopher Abbott. No chyba, że woli pozostać w art housie, to w sumie jej się nie dziwię. Jeśli jednak wypadnie z finałowej piątki mimo dwóch mocnych tytułów, to nie będę jakoś mocno zdziwiony. Raz, że kanibalizacja, dwa, że właśnie brak takiej gwiazdorskiej mocy.
Nie mam w sobie już tyle żaru, aby przedstawić własne typy, ale zgadzam się z Twoimi, jak i pomysłami na niespodzianki. Nominacje dla całej trójki z Holdovers to coś czemu bardzo kibicuje, zresztą co to za historia z nominacją za debiut znikąd! Z kolei Saltburn narobił tyle zamieszania w internecie, gdzie zyskał nowe życie po klapie i mieszanym przyjęciu w kinach, że rzeczywiście powinno to przełożyć się na nominacje dla Pike lub Keoghana.
Sandra Huller jest ciekawym przykładem na to jak aktorowi jednak pomaga Marvel albo DCU w pchnięciu kariery do przodu, coś czego na przykład po latach wypierania się próbuje Christopher Abbott. No chyba, że woli pozostać w art housie, to w sumie jej się nie dziwię. Jeśli jednak wypadnie z finałowej piątki mimo dwóch mocnych tytułów, to nie będę jakoś mocno zdziwiony. Raz, że kanibalizacja, dwa, że właśnie brak takiej gwiazdorskiej mocy.
Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2024, 11:05Ps. Czyli jest możliwość, że Gladstone jednak wyląduje na drugim planie? W takim razie już we wtorkowy, amerykański poranek Stone albo Randolph mogą witać się z Oscarem 🙂
Ps. Czyli jest możliwość, że Gladstone jednak wyląduje na drugim planie? W takim razie już we wtorkowy, amerykański poranek Stone albo Randolph mogą witać się z Oscarem 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 11:30Gladstone na drugim planie jest małoprawdopodobna, ale zdarzały się przypadki, że aktor/aktorka była promowana w innej kategorii, np. Winslet za The Reader. W zeszłym roku myślałem, że podobnie może być z Williams, która wylądowała jednak ostatecznie na pierwszym planie, więc myślę, że z Gladstone będzie podobnie. No ale to właśnie jedna z tych niespodzianek, która mogłaby się wydarzyć. 😛
Gladstone na drugim planie jest małoprawdopodobna, ale zdarzały się przypadki, że aktor/aktorka była promowana w innej kategorii, np. Winslet za The Reader. W zeszłym roku myślałem, że podobnie może być z Williams, która wylądowała jednak ostatecznie na pierwszym planie, więc myślę, że z Gladstone będzie podobnie. No ale to właśnie jedna z tych niespodzianek, która mogłaby się wydarzyć. 😛
Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2024, 11:34Wydaje mi się, że niepotrzebne zamieszanie robi jedynie wątek z jej chorobą w drugim akcie, gdzie zdaje się, że trochę znika z filmu. Ale nie mam wątpliwości, że to rola pierwszoplanowa i tak też potraktuje ją Akademia. Zresztą nie oprą się tworzeniu historii, w jej kategorii będzie już pozamiatane. Sądzę, że po wtorkowych nominacjach tak naprawdę jedyna walka rozegra się między Murphym i Giamattim. Jeśli przy nominacjach nie wydarzy się nic dziwnego, to Gladstone, Downey Jr i Randolph mogą szykować miejsce na półce.
Wydaje mi się, że niepotrzebne zamieszanie robi jedynie wątek z jej chorobą w drugim akcie, gdzie zdaje się, że trochę znika z filmu. Ale nie mam wątpliwości, że to rola pierwszoplanowa i tak też potraktuje ją Akademia. Zresztą nie oprą się tworzeniu historii, w jej kategorii będzie już pozamiatane. Sądzę, że po wtorkowych nominacjach tak naprawdę jedyna walka rozegra się między Murphym i Giamattim. Jeśli przy nominacjach nie wydarzy się nic dziwnego, to Gladstone, Downey Jr i Randolph mogą szykować miejsce na półce.
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 11:38Sandra Hüller była w czymś od Marvela? Ja myślę, że tutaj profituje jeszcze jej występ w Toni Erdmann.
Abbott jest świetny w małej roli w Poor Things. 😉
Co do The Holdovers - Sessa dostał nominację na drugim planie tylko od BAFTA, i przypuszczam, że to jeden z trzech aktorów wybranych przez jury w tej kategorii. Poza tym dostawał wyróżnienia za "pierwszy występ". Myślę jednak, że Akademia bardzo polubiła ten film (mam go w tej chwili jako numer dwa w głównej kategorii) i w takiej sytuacji jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że nie nominują całej trójki.
Saltburn to zagadka. Pike dostała nominację do Złotego Globu i BAFTA, ale a druga mogła być wyborem jury. Zastanawiam się, czy do scenariusza oryginalnego nie wrzucić jeszcze tego filmu za May December, które wtedy jednak mogłoby skończyć bez ani jednej nominacji. Melton wygląda teraz niezbyt prawdopodobnie, Portman bez szans, Moore może wskoczyć, bo w aktorce drugoplanowej dwa ostatnie miejsca nie są mocno obsadzone.
Sandra Hüller była w czymś od Marvela? Ja myślę, że tutaj profituje jeszcze jej występ w Toni Erdmann.
Abbott jest świetny w małej roli w Poor Things. 😉
Co do The Holdovers - Sessa dostał nominację na drugim planie tylko od BAFTA, i przypuszczam, że to jeden z trzech aktorów wybranych przez jury w tej kategorii. Poza tym dostawał wyróżnienia za "pierwszy występ". Myślę jednak, że Akademia bardzo polubiła ten film (mam go w tej chwili jako numer dwa w głównej kategorii) i w takiej sytuacji jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że nie nominują całej trójki.
Saltburn to zagadka. Pike dostała nominację do Złotego Globu i BAFTA, ale a druga mogła być wyborem jury. Zastanawiam się, czy do scenariusza oryginalnego nie wrzucić jeszcze tego filmu za May December, które wtedy jednak mogłoby skończyć bez ani jednej nominacji. Melton wygląda teraz niezbyt prawdopodobnie, Portman bez szans, Moore może wskoczyć, bo w aktorce drugoplanowej dwa ostatnie miejsca nie są mocno obsadzone.
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 11:39Cytat z Szaman data styczeń 21, 2024, 11:34Wydaje mi się, że niepotrzebne zamieszanie robi jedynie wątek z jej chorobą w drugim akcie, gdzie zdaje się, że trochę znika z filmu. Ale nie mam wątpliwości, że to rola pierwszoplanowa i tak też potraktuje ją Akademia. Zresztą nie oprą się tworzeniu historii, w jej kategorii będzie już pozamiatane. Sądzę, że po wtorkowych nominacjach tak naprawdę jedyna walka rozegra się między Murphym i Giamattim. Jeśli przy nominacjach nie wydarzy się nic dziwnego, to Gladstone, Downey Jr i Randolph mogą szykować miejsce na półce.
Ona mówiła w jakimś wywiadzie, że w pierwonej wersji scenariusza jej występ miał trwać 10 minut, czy jakoś tak.
Cytat z Szaman data styczeń 21, 2024, 11:34Wydaje mi się, że niepotrzebne zamieszanie robi jedynie wątek z jej chorobą w drugim akcie, gdzie zdaje się, że trochę znika z filmu. Ale nie mam wątpliwości, że to rola pierwszoplanowa i tak też potraktuje ją Akademia. Zresztą nie oprą się tworzeniu historii, w jej kategorii będzie już pozamiatane. Sądzę, że po wtorkowych nominacjach tak naprawdę jedyna walka rozegra się między Murphym i Giamattim. Jeśli przy nominacjach nie wydarzy się nic dziwnego, to Gladstone, Downey Jr i Randolph mogą szykować miejsce na półce.
Ona mówiła w jakimś wywiadzie, że w pierwonej wersji scenariusza jej występ miał trwać 10 minut, czy jakoś tak.
Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2024, 11:42Cytat z Marek Pilarski data styczeń 21, 2024, 11:38Sandra Hüller była w czymś od Marvela? Ja myślę, że tutaj profituje jeszcze jej występ w Toni Erdmann.
Abbott jest świetny w małej roli w Poor Things.
Nie, nie, chodziło mi o to, że gdyby Huller lunatykowała gdzieś w MCU, to miałaby pewną nominację za któryś ze swoich dwóch, poważnych filmów festiwalowych.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 21, 2024, 11:38Sandra Hüller była w czymś od Marvela? Ja myślę, że tutaj profituje jeszcze jej występ w Toni Erdmann.
Abbott jest świetny w małej roli w Poor Things.
Nie, nie, chodziło mi o to, że gdyby Huller lunatykowała gdzieś w MCU, to miałaby pewną nominację za któryś ze swoich dwóch, poważnych filmów festiwalowych.
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 12:59Jeszcze odnośnie nominacji BAFTA. Od 2021 w aktorskich kategoriach trzy nominacje to wybory wszystkich, trzy nominacje to wybory jury. Zastanawiam się, jaki w tym roku mógł być podział u aktorek na pierwszym planie. Wydaje się, że najwięcej głosów zdoybyły Stone, Hüller i któraś z dwóch: Robbie albo Mulligan. Robbie jest bardziej prawdopodobna, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że wybrałoby ją jury. Z drugiej strony Maestro poradził sobie lepiej ogólnie, choć Cooper za reżyserię też mógł być wyborem jury (u reżyserów aż czterech nominowanych to wybory jury). Ale jeśli Margot była wyborem ogółu wśród Brytoli, to znaczy, że jest bardzo mocna.
U aktorów na pierwszym wyborem ogółu byli zapewne Murphy, Giamatti i Cooper, choć BAFTA lubi chyba Keoghana (rok temu wygrał za Banshees), wic może on zamiast Coopera był jednym z trzech, a Coopera uratowało jury? Domingo i Yoo to najpewniej wybory jury. Dziwny brak Scotta, którego nie uratowało jury, choć Foy i Mescal dostali się w drugoplanowych.
W aktorów na drugim planie z ogólnego głosowania dostali się pewnie Downey Jr., Gosling i De Niro. To by znaczyło, że jury wybrało trzech młodych aktorów. U aktorek na drugim planie wyborami jury były zapewne Foy i Hüller. Nie jestem pewien co do Pike i Brooks. Jeśli Pike jest z ogólnego głosowania, to mimo braku nominacji SAG uznałbym ją za mocną kandydatkę do oscarowej nominacji.
Jeszcze odnośnie nominacji BAFTA. Od 2021 w aktorskich kategoriach trzy nominacje to wybory wszystkich, trzy nominacje to wybory jury. Zastanawiam się, jaki w tym roku mógł być podział u aktorek na pierwszym planie. Wydaje się, że najwięcej głosów zdoybyły Stone, Hüller i któraś z dwóch: Robbie albo Mulligan. Robbie jest bardziej prawdopodobna, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że wybrałoby ją jury. Z drugiej strony Maestro poradził sobie lepiej ogólnie, choć Cooper za reżyserię też mógł być wyborem jury (u reżyserów aż czterech nominowanych to wybory jury). Ale jeśli Margot była wyborem ogółu wśród Brytoli, to znaczy, że jest bardzo mocna.
U aktorów na pierwszym wyborem ogółu byli zapewne Murphy, Giamatti i Cooper, choć BAFTA lubi chyba Keoghana (rok temu wygrał za Banshees), wic może on zamiast Coopera był jednym z trzech, a Coopera uratowało jury? Domingo i Yoo to najpewniej wybory jury. Dziwny brak Scotta, którego nie uratowało jury, choć Foy i Mescal dostali się w drugoplanowych.
W aktorów na drugim planie z ogólnego głosowania dostali się pewnie Downey Jr., Gosling i De Niro. To by znaczyło, że jury wybrało trzech młodych aktorów. U aktorek na drugim planie wyborami jury były zapewne Foy i Hüller. Nie jestem pewien co do Pike i Brooks. Jeśli Pike jest z ogólnego głosowania, to mimo braku nominacji SAG uznałbym ją za mocną kandydatkę do oscarowej nominacji.
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 17:51https://twitter.com/IndieWire/status/1748790526864998785?t=nT0HncXK0KcWLtQZsXnTSA&s=19
Pierwsze recenzje z Sundance pozytywne.
Kieran Culkin and Jesse Eisenberg stopped by the IndieWire Studio at Sundance to discuss their new Poland-set movie "A Real Pain." Watch the full conversation: https://t.co/i35mvuEIhs
Presented by @Dropbox pic.twitter.com/roz9zphd0Q
— IndieWire (@IndieWire) January 20, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 17:53Być może mamy też pierwszą oscarowa kandydatkę na przyszłoroczne Oscary: Saoirse Ronan za The Outrun od reżyserki niemieckiego Błędu systemu i tego więziennego filmu Netfliksa z Sandrą Bullock.
https://twitter.com/saoirsefiles/status/1748555100904190315?s=19
Być może mamy też pierwszą oscarowa kandydatkę na przyszłoroczne Oscary: Saoirse Ronan za The Outrun od reżyserki niemieckiego Błędu systemu i tego więziennego filmu Netfliksa z Sandrą Bullock.
Reviews for Nora Fingscheidt’s ‘THE OUTRUN’
(Via @dmoviereviews, @davidehrlich, @Reckless_Edit, @mrbrianrowe) pic.twitter.com/9zOgcGImPN
— saoirse ronan files (@saoirsefiles) January 20, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 21 stycznia, 2024, 19:37Cytat z Marek Pilarski data styczeń 21, 2024, 17:51https://twitter.com/IndieWire/status/1748790526864998785?t=nT0HncXK0KcWLtQZsXnTSA&s=19
https://twitter.com/ERCboxoffice/status/1749122638470078722?t=gdKrlNP-2LlyWOWGtrz51Q&s=19
Sprzedany.
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 21, 2024, 17:51Kieran Culkin and Jesse Eisenberg stopped by the IndieWire Studio at Sundance to discuss their new Poland-set movie "A Real Pain." Watch the full conversation: https://t.co/i35mvuEIhs
Presented by @Dropbox pic.twitter.com/roz9zphd0Q
— IndieWire (@IndieWire) January 20, 2024
$UNDANCE
The first big sale at Park City is Jesse Eisenberg's A REAL PAIN, also starring Kieran Culkin, sold to Searchlight for $10M.
And no, it won't go straight-to-streaming on Hulu...this is expected to be a theatrical release later this year.
— Exhibitor Relations Co. (@ERCboxoffice) January 21, 2024
Sprzedany.
Cytat z Szaman data 21 stycznia, 2024, 19:51Zaraz okaże się, że ten "lubelski" film będzie poważnym graczem oscarowym.
Zaraz okaże się, że ten "lubelski" film będzie poważnym graczem oscarowym.
Cytat z Mierzwiak data 22 stycznia, 2024, 16:13Są i nominacje do Malinek:
44th GOLDEN RASPBERRY (RAZZIE®) AWARD NOMINATIONS
WORST PICTURE
The Exorcist: Believer
Expend4bles
Meg 2: The Trench
Shazam! Fury of the Gods
Winnie the Pooh: Blood and Honey (Wait, shouldn't that be spelled "Hunny"?)WORST ACTOR
Russell Crowe / The Pope's Exorcist
Vin Diesel / Fast X
Chris Evans / Ghosted
Jason Statham / Meg 2: The Trench
Jon Voight / MercyWORST ACTRESS
Ana de Armas / Ghosted
Megan Fox / Johnny & Clyde
Salma Hayek / Magic Mike's Last Dance
Jennifer Lopez / The Mother
Dame Helen Mirren / Shazam! Fury of the GodsWORST SUPPORTING ACTRESS
Kim Cattrall / About My Father
Megan Fox / Expend4bles
Bai Ling / Johnny & Clyde
Lucy Liu / Shazam! Fury of the Gods
Mary Stuart Masterson / Five Nights at Freddy'sWORST SUPPORTING ACTOR
Michael Douglas / Ant Man & The Wasp: Quantumania
Mel Gibson / Confidential Informant
Bill Murray / Ant Man & The Wasp: Quantumania
Franco Nero (as "The Pope") The Pope's Exorcist
Sylvester Stallone / Expend4ablesWORST SCREEN COUPLE
Any 2 "Merciless Mercenaries" / Expend4bles
Any 2 Money-Grubbing Investors Who Donated to the $400 Million
for Remake Rights to The Exorcist
Ana de Armas & Chris Evans (who flunked Screen Chemistry) Ghosted
Salma Hayek & Channing Tatum / Magic Mike's Last Dance
Pooh & Piglet as Blood-Thirsty Slasher/Killers (!) in
Winnie the Pooh: Blood and HoneyWORST PREQUEL, REMAKE, RIP-OFF or SEQUEL
Ant Man & The Wasp: Quantumania
Expend4bles
Indiana Jones and The Dial of...Still Beating a Dead Horse
Winnie the Pooh: Blood and HoneyWORST DIRECTOR
Rhys Frake-Waterfield / Winnie the Pooh: Blood and Honey
David Gordon Green / The Exorcist: Believer
Peyton Reed / Ant Man & the Wasp: Quantumania
Scott Waugh / Expend4bles
Ben Wheatley / Meg 2: The TrenchWORST SCREENPLAY
Expend4bles
Indiana Jones and the Dial of...Can I go home now?
Shazam! Fury of the Gods
Winnie the Pooh: Blood & Honeyhttps://razzies.com/razz-newz.html
Są i nominacje do Malinek:
44th GOLDEN RASPBERRY (RAZZIE®) AWARD NOMINATIONS
WORST PICTURE
Expend4bles
Meg 2: The Trench
Shazam! Fury of the Gods
Winnie the Pooh: Blood and Honey (Wait, shouldn't that be spelled "Hunny"?)WORST ACTOR
Russell Crowe / The Pope's Exorcist
Vin Diesel / Fast X
Chris Evans / Ghosted
Jason Statham / Meg 2: The Trench
Jon Voight / MercyWORST ACTRESS
Ana de Armas / Ghosted
Megan Fox / Johnny & Clyde
Salma Hayek / Magic Mike's Last Dance
Jennifer Lopez / The Mother
Dame Helen Mirren / Shazam! Fury of the GodsWORST SUPPORTING ACTRESS
Kim Cattrall / About My Father
Megan Fox / Expend4bles
Bai Ling / Johnny & Clyde
Lucy Liu / Shazam! Fury of the Gods
Mary Stuart Masterson / Five Nights at Freddy'sWORST SUPPORTING ACTOR
Michael Douglas / Ant Man & The Wasp: Quantumania
Mel Gibson / Confidential Informant
Bill Murray / Ant Man & The Wasp: Quantumania
Franco Nero (as "The Pope") The Pope's Exorcist
Sylvester Stallone / Expend4ablesWORST SCREEN COUPLE
Any 2 "Merciless Mercenaries" / Expend4bles
Any 2 Money-Grubbing Investors Who Donated to the $400 Million
for Remake Rights to The Exorcist
Ana de Armas & Chris Evans (who flunked Screen Chemistry) Ghosted
Salma Hayek & Channing Tatum / Magic Mike's Last Dance
Pooh & Piglet as Blood-Thirsty Slasher/Killers (!) in
Winnie the Pooh: Blood and HoneyWORST PREQUEL, REMAKE, RIP-OFF or SEQUEL
Ant Man & The Wasp: Quantumania
Expend4bles
Indiana Jones and The Dial of...Still Beating a Dead Horse
Winnie the Pooh: Blood and HoneyWORST DIRECTOR
Rhys Frake-Waterfield / Winnie the Pooh: Blood and Honey
David Gordon Green / The Exorcist: Believer
Peyton Reed / Ant Man & the Wasp: Quantumania
Scott Waugh / Expend4bles
Ben Wheatley / Meg 2: The TrenchWORST SCREENPLAY
Expend4bles
Indiana Jones and the Dial of...Can I go home now?
Shazam! Fury of the Gods
Winnie the Pooh: Blood & Honey
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2024, 17:27Co ta Masterson odwaliła w tym mecha misiu?
Nie wiem czy Ant-Man nie był jednak gorszy niż Shazam, no ale jakoś tam im rozdzielili wyróżnienia.
Co ta Masterson odwaliła w tym mecha misiu?
Nie wiem czy Ant-Man nie był jednak gorszy niż Shazam, no ale jakoś tam im rozdzielili wyróżnienia.
Cytat z Janko data 22 stycznia, 2024, 17:56Ona grała tę przerysowaną ciotkę co w każdej scenie pokazuje jak bardzo jest zła i chce zabrać spod opieki siostrę głównego bohatera. Może nic szczególnie tragicznego, ale przynajmniej tu uhonorowali ten film skoro w głównej kategorii się nie zmieścił.
Ona grała tę przerysowaną ciotkę co w każdej scenie pokazuje jak bardzo jest zła i chce zabrać spod opieki siostrę głównego bohatera. Może nic szczególnie tragicznego, ale przynajmniej tu uhonorowali ten film skoro w głównej kategorii się nie zmieścił.
Cytat z Mierzwiak data 22 stycznia, 2024, 18:01Powinno być więcej, albo w ogóle wszystkie żeby takie były, jajcarskich kategorii, najlepiej różnych co roku, dopasowanych do filmów. Nominacja dla ludzi którzy dołożyli się do kuriozalnych $400M za prawa do Egzorcysty pokazuje niewykorzystany potencjał tych nagród.
Powinno być więcej, albo w ogóle wszystkie żeby takie były, jajcarskich kategorii, najlepiej różnych co roku, dopasowanych do filmów. Nominacja dla ludzi którzy dołożyli się do kuriozalnych $400M za prawa do Egzorcysty pokazuje niewykorzystany potencjał tych nagród.
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2024, 18:53Część druga
http://boxoffice-bozg.pl/prognozujemy-nominacje-do-96-oscarow-czesc-druga-kategorie-glowne/
Część druga
Prognozujemy nominacje do 96. Oscarów – część druga (kategorie główne)