aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 69 of 93Next

Jutro najciekawsze będą cztery katergorie: reżyseria, aktorka drugoplanowa, aktor drugoplanowy i efekty specjalne.

W reżyserii jedynym pewniakiem jest chyba tylko Nolan. Pozostałe cztery pozycje mogą pójść do kogoś z 7-8 osób. Myślę, że Scorsese jest dość pewny. Niektórzy powątpiewają w Lanthimosa, ale myślę, że się dostanie. Myślałem, że Payne jest mocny, bo dostał nominację od BAFTA, ale tak sobie myślę, czy to nie jest film typu "feel-good movie" z nominacjami za aktorstwo i scenariusz, a nawet szansami na Oscara za film roku, który zostanie pominięty w reżyserii (Green Book, Coda, Argo)? Wielu typuje Glazera, w ostatnim czasie coraz częściej pojawiała się Triet kosztem Gerwig. Ale szczerze, nie zdziwi mnie nawet Cooper, choć akurat Maestro stracił chyba najwięcej buzzu w decydujących tygodniach. Song nie widzę . Teraz pytanie - nominują aż dwóch reżyserów europejskich filmów? Bo jak zamiast Triet będzie jednak Payne, albo nawet Cooper, to będą sami faceci, a wiecie co to będzie oznaczało... W Gerwig osobiście nigdy do końca nie wierzyłem, choć nie załapała się w sumie tylko na nominację BAFTA, podobnie jak Scorsese i Lanthimos.

U aktorek drugoplanowaych pewna jest chyba tylko Randolph. Nawet Blunt i Brooks nie są chyba "lockami". W tej kategorii jest najwięcej opcji. I chyba znów zaczną ogłoszenia od niej, więc na samym początku mogą być niespodzianki. W sumie nie zdziwi mnie jakiś kompletnie randomowy zestaw typu: Cruz, Foster, Gladstone (jeśli faktycznie nominują ją na drugim planie), Hüller i Randolph. Szanse ma też Pike, Moore (choć May December jest chyba ogólnie martwe). Niektórzy typują Ferrerę (oby nie), Foy, a nawet McAdams. A przy okazji wspomnę jeszcze aktorki na pierwszym planie - dzisiaj widziałem gdzieś informację, że od lat 70-tych nie było roku, że wszystkie nominowane były z filmów nominowanych w głównej kategorii, co jest dziwne szczególnie po zwiększeniu liczby nominowanych w best picture. Więc może być tak, żę nie będzie to piątka Stone, Gladstone, Hüller, Mulligan, Robbie, albo któryś z ich filmów nie załapie się do głównej kategorii (albo Gladstone wyląduje na drugim planie :P). Jak dla mnie mogłaby wypaść Robbie, choć nic za tym nie przemawia, bo dostała wyróżnienie od wszystkich najważniejszych prekursorów. Alternatywami byłyby Greta Lee albo Annette Bening. Fantasia raczej bez szans, bo BAFTA nominowała ją zapewne dzięki jury (właśnie, ciekawe jak wypadnie Kolor purpury, który jest u mnie tylko w jednej kategorii). Mam nadzieję, że Mulligan się załapie.

U aktorów pewniakami wydają się Downey Jr., Gosling i De Niro. Dwa pozostałe miejsca do wzięcia. Pytanie, co zrobią z panami z Poor Things. Nominują obu, jednego, czy żadnego. Ja po seansie fimu wybieram opcję trzecią (Stone przyćmiła wszystkich) i obsawiam Sessę, którego mimo wszystko nie mogę sobie wyobrazić bez nominacji, podczas gdy Giamatti i Randolph mają duże szanse na Oscara. I chyba wybiorę Sterlinga K. Browna, choć nie widziałem filmu. Jedyną opcją jest chyba Melton, ale tak jak pisałem, May December jest chyba martwe (poza scenariuszem oryginalnym, gdzie może być jednak zastąpione Air albo Saltburn). Są osoby, które nadal liczą na nominację da Howertona za Blackberry albo chłopaka z Anatomy of a Fall.

W efektach pewniakami są chyba tylko The Creator i GOTG3. Poza tym widziałem, że każdy obstawia co innego (poza Rebel Moon). Indy ma także podobno duże szanse.

I jeszcze ostateczne prognozy:

The Zone of Interest wypchnął KOTFM ze scenariusza adaptowanego. Film Glazera wygląda na bardzo mocnego. Choć nie ma Hüller u aktorek na drugim planie.

Jednak nie ma Sessy. U aktorek drugoplanowych jednak Ferrera..

Jakbym jednak dał Triet zamiast Payne'a, to miałbym 100% w filmie, reżyserii, aktorce pierwszoplanowej i aktorze pierwszoplanowym. 😅

Łukasz Żal jednak bez kolejnej nominacji.

Ferrera absolutnie za nic. Są jakies niespodzianki?

Jeśli już, to w technicznych może kilka. Ale nic nadzwyczajnego raczej.

Dopiero teraz zauważyłem, że nie ma Margot Robbie. Dla mnie to jest największa niespodzianka. Główna gwiazda kochanego i kasowego filmu z jednoznacznie pozytywnie ocenianą rolą.

Ależ Netflix jest skuteczny, pięknie przepchał Maestro i Nyad na które szarzy ludzie wzruszyli ramionami.

Wczoraj rzutem na taśmę zamieniłem Robbie na Bening, wyżej też napisałem, dlaczego. 😉

W sumie jakby tak patrzeć na zestawienie nominacji do BP to trzeba przyznać, że całkiem niezły rok.

Bradley Cooper ma 12 nominacji do Oscara. Jak to w ogóle brzmi. Warren Beatty naszych czasów i podobnie jak przy Warrenie, za 30 lat chyba niewielu wymieni go jako najwspanialszego reżysera i aktora swojego pokolenia. A może się mylę?

I w tym "tylko" pięć jako aktor.

To dalej jest jednym z najbardziej utytułowanych aktorów naszych czasów, ten gość z "Agentki o stu twarzach" 🙂

Z Barbie aktorska nominacja należała się tylko Robbie, co tam się odstawiło?

To chyba Marek pisał, że motywacyjna przemowa Ferrery zdobyła dużą popularność w mediach społecznościowych. To pewnie otworzyło drogę do Oscara. Dla mnie mega przeciętna rola, gdzieś między standardową, studyjną komedią, a telewizją z lat 00.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Jak to śpiewała Anita Lipnicka "powiedz mi jak! powiedz mi jak to się mogło stać?!". W domu Apatowów Seth Rogen opuszczony do połowy masztu 🙂

Jeśli ktoś pisze że Robbie i Gerwig powinny być nominowane za sam fakt bycia kobietami to chyba sam nie zrozumiał fabuły Barbie 🙂

Widziałem, że będzie płacz. xD

A tak się składa, że w wśród aktorek jest w sumie nominowana "inna Barbie" (Emma Stone jako Bella Baxter w Poor Things), a wśród reżyserów jest kobieta (Triet).

A co sądzicie o nominacji dla Napoleona za efekty specjalne.  Spodziewałem się wyróżnień w kostiumach i scenografii, ale ta trzecia nomka  to dla mnie  niespodzianka.

No i ta 513 nominacja dla Johna Williamsa to już chyba siłą rozpędu.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Płacz niepotrzebny, bo Emma Stone wciąga nominowane i nienominowane nosem i w idealnym świecie miałaby zapewnioną statuetkę.

PreviousPage 69 of 93Next