Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Szaman data 18 września, 2024, 15:19Pod Wulkanem. Co za absurdalny wybór. W Toronto niezauważony, ma samych ukraińskich aktorów, ani słowa po polsku, więc zupełnie nie przebije się w mediach, gdzie sprawa polskiego kandydata jest traktowana jako sprawa patriotyczna i reprezentacyjna dla całego narodu. O poparciu wśród zwykłych ludzi może pomarzyć, ukraińscy politycy zrobili wiele aby zdeptać słuszną sprawę.
Ot takie usilne włożenie kija w mrowisko.
Widać było ile znaczy wsparcie u nas samych, gdy branża strzeliła focha, że pojechali Chłopi, a nie Zielona Granica.
Skład kapituły do przemyślenia.
https://www.filmweb.pl/news/OSCARY+2025%3A+Polski+kandydat+wybrany+%22Pod+wulkanem%22+Damiana+Kocura+powalczy+o+nagrod%C4%99+ameryka%C5%84skiej+Akademii-157296
Pod Wulkanem. Co za absurdalny wybór. W Toronto niezauważony, ma samych ukraińskich aktorów, ani słowa po polsku, więc zupełnie nie przebije się w mediach, gdzie sprawa polskiego kandydata jest traktowana jako sprawa patriotyczna i reprezentacyjna dla całego narodu. O poparciu wśród zwykłych ludzi może pomarzyć, ukraińscy politycy zrobili wiele aby zdeptać słuszną sprawę.
Ot takie usilne włożenie kija w mrowisko.
Widać było ile znaczy wsparcie u nas samych, gdy branża strzeliła focha, że pojechali Chłopi, a nie Zielona Granica.
Skład kapituły do przemyślenia.
Cytat z Szaman data 18 września, 2024, 15:49Ciekawe, że film nie ma dystrybutora, a musi być pokazywany przed 7 dni do końca września w przynajmniej jednym kinie. Dobrze mówię?
Ależ to jest wybór z kapelusza. Niesamowite.
Ciekawe, że film nie ma dystrybutora, a musi być pokazywany przed 7 dni do końca września w przynajmniej jednym kinie. Dobrze mówię?
Ależ to jest wybór z kapelusza. Niesamowite.
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2024, 16:13Nie znam takiej zasady.
Warto dodać, jakie inne filmy były brane pod uwagę. Nie widzę tutaj filmu, który miałby duże szanse na nominację
- "Drzewa milczą" reż. Agnieszka Zwiefka
- "Idź pod prąd" reż. Wiesław Paluch
- "Jedna dusza" reż. Łukasz Karwowski
- "Kobieta z..." reż. Małgorzata Szumowska, Michał Englert
- "Kos" reż. Paweł Maślona
- "Ludzie" reż. Maciej Ślesicki, Filip Hillesland
- "Minghun" reż. Jan P. Matuszyński
- "Pod wulkanem" reż. Damian Kocur
- "Tyle co nic" reż. Grzegorz Dębowski
- "Życie i śmierci Maxa Lindera" reż. Edward Porembny.
Nie znam takiej zasady.
Warto dodać, jakie inne filmy były brane pod uwagę. Nie widzę tutaj filmu, który miałby duże szanse na nominację
- "Drzewa milczą" reż. Agnieszka Zwiefka
- "Idź pod prąd" reż. Wiesław Paluch
- "Jedna dusza" reż. Łukasz Karwowski
- "Kobieta z..." reż. Małgorzata Szumowska, Michał Englert
- "Kos" reż. Paweł Maślona
- "Ludzie" reż. Maciej Ślesicki, Filip Hillesland
- "Minghun" reż. Jan P. Matuszyński
- "Pod wulkanem" reż. Damian Kocur
- "Tyle co nic" reż. Grzegorz Dębowski
- "Życie i śmierci Maxa Lindera" reż. Edward Porembny.
Cytat z Szaman data 18 września, 2024, 16:31O rany, rzeczywiście... Może jednak podczepienie się pod Ukrainę nie jest takim złym pomysłem i źle to oceniłem jako prztyczek w nos lub próbę nawrócenia wobec społeczeństwa które nie ma już dawnego entuzjazmu.
Widzę na tej liście filmy który przeszły w Polsce zupełnie bez echa, plus tego nieszczęsnego Kosa o którym wszyscy mówią, a przecieź porównania do Tarantino były modne gdzieś w czasach Świętych z Bostonu. I to pierwszych 🙂
Sam zresztą Kos też nie był u nas wielkim przebojem.
Kurcze, chyba jednak przekonuję się do tej decyzji. Ciekawe co napisze Krzysztof Spór który mocno optował za "Tyle co nic".
O rany, rzeczywiście... Może jednak podczepienie się pod Ukrainę nie jest takim złym pomysłem i źle to oceniłem jako prztyczek w nos lub próbę nawrócenia wobec społeczeństwa które nie ma już dawnego entuzjazmu.
Widzę na tej liście filmy który przeszły w Polsce zupełnie bez echa, plus tego nieszczęsnego Kosa o którym wszyscy mówią, a przecieź porównania do Tarantino były modne gdzieś w czasach Świętych z Bostonu. I to pierwszych 🙂
Sam zresztą Kos też nie był u nas wielkim przebojem.
Kurcze, chyba jednak przekonuję się do tej decyzji. Ciekawe co napisze Krzysztof Spór który mocno optował za "Tyle co nic".
Cytat z Janko data 18 września, 2024, 17:01"Tyle co nic" i "Kos" to dobre filmy, ale zbyt hermetyczne. Wolałbym żeby polski film ubiegający się o nominację miał w obsadzie polskich aktorów i dialogi w tymże języku, ale takie rzeczy zdarzały się też w kandydaturach innych krajów.
"Tyle co nic" i "Kos" to dobre filmy, ale zbyt hermetyczne. Wolałbym żeby polski film ubiegający się o nominację miał w obsadzie polskich aktorów i dialogi w tymże języku, ale takie rzeczy zdarzały się też w kandydaturach innych krajów.
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2024, 21:09Cytat z Janko data wrzesień 18, 2024, 17:01Wolałbym żeby polski film ubiegający się o nominację miał w obsadzie polskich aktorów i dialogi w tymże języku, ale takie rzeczy zdarzały się też w kandydaturach innych krajów.
No tak, wystarczy popatrzeć na tegorocznego zwycięzcę. 😉
Cytat z Janko data wrzesień 18, 2024, 17:01Wolałbym żeby polski film ubiegający się o nominację miał w obsadzie polskich aktorów i dialogi w tymże języku, ale takie rzeczy zdarzały się też w kandydaturach innych krajów.
No tak, wystarczy popatrzeć na tegorocznego zwycięzcę. 😉
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2024, 21:16Tymczasem Francja wybrała właśnie hiszpańskojęzyczną Emilię Perez, czyli potencjalnego przyszłorocznego zwycięzcę. 😉
Tymczasem Francja wybrała właśnie hiszpańskojęzyczną Emilię Perez, czyli potencjalnego przyszłorocznego zwycięzcę. 😉
Cytat z Marek Pilarski data 18 września, 2024, 21:33Nie wiem jednak, jakie jest źródło tej informacji. Pewnie Vaierty czy coś.
https://twitter.com/PopCrave/status/1835855934372872480?t=eWBRIB0VwBzoTxn_QVSA2w&s=19
Nie wiem jednak, jakie jest źródło tej informacji. Pewnie Vaierty czy coś.
Selena Gomez, Lady Gaga and Ariana Grande will be campaigning for ‘Best Supporting Actress’ during awards season. pic.twitter.com/Fr8byOJPHA
— Pop Crave (@PopCrave) September 17, 2024
Cytat z Szaman data 14 października, 2024, 20:12https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1845901048185078195
Ryan Reynolds and Hugh Jackman are in the mix to be part of an ensemble of rotating hosts for the Oscars.
Will Ferrell, Amy Poehler and Dwayne Johnson have also been approached.
(Source: Deadline) pic.twitter.com/vlHwQhfsCO
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) October 14, 2024
Cytat z Szaman data 29 października, 2024, 21:47Nominacje do nagród Gotham
https://sporwkinie.blogspot.com/2024/10/gotham-awards-2024-anora-i-zielona.html
Nominacje do nagród Gotham
https://sporwkinie.blogspot.com/2024/10/gotham-awards-2024-anora-i-zielona.html
Cytat z Marek Pilarski data 6 listopada, 2024, 21:49Jesse Eisenberg we Wrocławiu
https://twitter.com/portal_immersja/status/1854204049098183163
Jesse Eisenberg we Wrocławiu
https://twitter.com/portal_immersja/status/1854204049098183163
Cytat z Marek Pilarski data 8 listopada, 2024, 12:37Właśnie dotarłem na AFF. Dzisiaj na pierwszy ogień idzie Sing Sing, a później Anora. Postaram się wieczorem coś skrobnąć.
Jutro The Brutalist, Maria i Saturday Night, a w poniedziałek The Room Next Door, The Last Showgirl i Nightbitch. 😉
Właśnie dotarłem na AFF. Dzisiaj na pierwszy ogień idzie Sing Sing, a później Anora. Postaram się wieczorem coś skrobnąć.
Jutro The Brutalist, Maria i Saturday Night, a w poniedziałek The Room Next Door, The Last Showgirl i Nightbitch. 😉
Cytat z Szaman data 8 listopada, 2024, 12:53Daj szczególnie znać jak są ukazani Rosjanie w Anorze. I czy cisnęło na Brutaliście 🙂 Tam będzie przerwa jak na którymś z wcześniejszych festiwali?
Daj szczególnie znać jak są ukazani Rosjanie w Anorze. I czy cisnęło na Brutaliście 🙂 Tam będzie przerwa jak na którymś z wcześniejszych festiwali?
Cytat z Marek Pilarski data 8 listopada, 2024, 14:59Nie wiem, czy będzie przerwa. Jutro się okaże 😅
Nie wiem, czy będzie przerwa. Jutro się okaże 😅
Cytat z Marek Pilarski data 8 listopada, 2024, 21:50Podobno jest przerwa. Uff 😅
Podobno jest przerwa. Uff 😅
Cytat z Mierzwiak data 8 listopada, 2024, 22:15Tydzień temu przeżyłem 4-godzinny Powrót Króla, ale z kolei za bardzo się odwodniłem przed filmem i w połowie leczyłem migrenę sokiem pomarańczowym 😛
Tydzień temu przeżyłem 4-godzinny Powrót Króla, ale z kolei za bardzo się odwodniłem przed filmem i w połowie leczyłem migrenę sokiem pomarańczowym 😛
Cytat z Marek Pilarski data 8 listopada, 2024, 22:18Ja jeszcze myślę nad strategią na jutrzejszy poranek. Bo seans o 9:30.
Ja jeszcze myślę nad strategią na jutrzejszy poranek. Bo seans o 9:30.