Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2025, 18:25Mnie nie dziwi. Eisenberg jest moim zdaniem drugi. Sporo osób sądzi, że może wygrac Grant, więc też go typuję. Ale w tym roku ciężko wytypować Globy, ogólnie. Wydaje mi się, że Globy mogą dać odpowiedź na pytanie, jakie filmy i aktorów w danych kategoriach można faktycznie traktować jako faworytów, bo póki co nie ma jednoznacznych faworytów.
- Dramat: Konklawe
- Komedia/Musical: Anora
- Reżyser: Brady Corbet - The Brutalist
- Aktor w dramacie: Adrien Brody - The Brutalist
- Aktorka w dramacie: Fernanda Torres - I'm Still Here
- Aktor w komedii/musicalu: Hugh Grant - Heretic
- Aktorka w komedii/musicalu: Mikey Madison - Anora
- Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin - Prawdziwy ból
- Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana - Emilia Perez
- Animacja: Dziki robot
- Film zagraniczny: Emilia Perez
- Scenariusz: Konklawe
- Muzyka: The Brutalist
- Piosenka: Emilia Perez (Mi Camino)
- Cinematic & Box Office Achievement: Wicked
Mnie nie dziwi. Eisenberg jest moim zdaniem drugi. Sporo osób sądzi, że może wygrac Grant, więc też go typuję. Ale w tym roku ciężko wytypować Globy, ogólnie. Wydaje mi się, że Globy mogą dać odpowiedź na pytanie, jakie filmy i aktorów w danych kategoriach można faktycznie traktować jako faworytów, bo póki co nie ma jednoznacznych faworytów.
- Dramat: Konklawe
- Komedia/Musical: Anora
- Reżyser: Brady Corbet - The Brutalist
- Aktor w dramacie: Adrien Brody - The Brutalist
- Aktorka w dramacie: Fernanda Torres - I'm Still Here
- Aktor w komedii/musicalu: Hugh Grant - Heretic
- Aktorka w komedii/musicalu: Mikey Madison - Anora
- Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin - Prawdziwy ból
- Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana - Emilia Perez
- Animacja: Dziki robot
- Film zagraniczny: Emilia Perez
- Scenariusz: Konklawe
- Muzyka: The Brutalist
- Piosenka: Emilia Perez (Mi Camino)
- Cinematic & Box Office Achievement: Wicked
Cytat z Szaman data 4 stycznia, 2025, 18:33Dopiero teraz zorientowałem się, że wyszła mi gigantyczna porażka Emilii Perez, a przecież ma ona najwięcej nominacji. Chyba w filmie zagranicznym i piosence jednak bym podmienił, no ale niech już wisi.
Dopiero teraz zorientowałem się, że wyszła mi gigantyczna porażka Emilii Perez, a przecież ma ona najwięcej nominacji. Chyba w filmie zagranicznym i piosence jednak bym podmienił, no ale niech już wisi.
Cytat z Szaman data 4 stycznia, 2025, 22:06"Apparently, Globes owners Jay Penske and Todd Boehly reserved 200 seats for “friends” at the Hilton ballroom ceremony. Globes voters are now said to be “furious” since no seats are available for them to attend the ceremony. They believe reserved tickets was part of their deal with Penske/Boehly."
Jakoś dopiero teraz dotarło do mnie kto jest nowym właścicielem Złotych Globów. Jay Penske przejął ZG w 2023 roku, jest on jednocześnie właścicielem Deadline Hollywood, Hollywood Reporter i Variety. Czy czasem nie ta trójka doprowadziła do upadku prestiżu Złotych Globów i ich sprzedaży?
https://www.worldofreel.com/blog/2025/1/4/mvam798v9hs3w889tq1zmt14os9c6v
"Apparently, Globes owners Jay Penske and Todd Boehly reserved 200 seats for “friends” at the Hilton ballroom ceremony. Globes voters are now said to be “furious” since no seats are available for them to attend the ceremony. They believe reserved tickets was part of their deal with Penske/Boehly."
Jakoś dopiero teraz dotarło do mnie kto jest nowym właścicielem Złotych Globów. Jay Penske przejął ZG w 2023 roku, jest on jednocześnie właścicielem Deadline Hollywood, Hollywood Reporter i Variety. Czy czasem nie ta trójka doprowadziła do upadku prestiżu Złotych Globów i ich sprzedaży?
https://www.worldofreel.com/blog/2025/1/4/mvam798v9hs3w889tq1zmt14os9c6v
Cytat z Marek Pilarski data 4 stycznia, 2025, 22:29Dalsza część artykuły jeszcze ciekasze.. Wygląda na to, że przekupstwo dalej ma się tam dobrze, tyle że teraz odbywa się ono pod patronatem Penske. xD
Dalsza część artykuły jeszcze ciekasze.. Wygląda na to, że przekupstwo dalej ma się tam dobrze, tyle że teraz odbywa się ono pod patronatem Penske. xD
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 05:24Jaka KLĘSKA Anory. Nie żeby mnie to jakoś smuciło 🙂 Nakładając foliową czapeczkę powiem, że jakbym chciał nakręcić film o fajnych ruskich, to zrobiłbym taki. To u nas marzyła się propaganda z Melem Gibsonem w krzywej peruce 🙂
https://www.hollywoodreporter.com/lists/golden-globes-2025-winners-list/
Jaka KLĘSKA Anory. Nie żeby mnie to jakoś smuciło 🙂 Nakładając foliową czapeczkę powiem, że jakbym chciał nakręcić film o fajnych ruskich, to zrobiłbym taki. To u nas marzyła się propaganda z Melem Gibsonem w krzywej peruce 🙂
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 05:45A żeby napisać jednak coś pozytywnego nie foliowego, jakie to fajne uczucie, że Culkin idzie po najważniejszą w życiu nagrodę wypracowaną w miejscach które tak dobrze znam.
Na drugim miejscu jest reaktywacja Demi Moore, aktorki traktowanej przez lata raczej jako obiekt seksualny, zwłaszcza po nieszczęsnym etapie kariery ze slikonowymi piersiami i plastikowymi Malinami.
A żeby napisać jednak coś pozytywnego nie foliowego, jakie to fajne uczucie, że Culkin idzie po najważniejszą w życiu nagrodę wypracowaną w miejscach które tak dobrze znam.
Na drugim miejscu jest reaktywacja Demi Moore, aktorki traktowanej przez lata raczej jako obiekt seksualny, zwłaszcza po nieszczęsnym etapie kariery ze slikonowymi piersiami i plastikowymi Malinami.
Cytat z Janko data 6 stycznia, 2025, 10:00< nie komentuje wyników, bo od wczorajszego seansu Emilli Perez odtwarza choreografię El Mal i podśpiewuje "from penis to vagina">
Cytat z Szaman data styczeń 6, 2025, 05:24Jaka KLĘSKA Anory. Nie żeby mnie to jakoś smuciło
Nakładając foliową czapeczkę powiem, że jakbym chciał nakręcić film o fajnych ruskich, to zrobiłbym taki. To u nas marzyła się propaganda z Melem Gibsonem w krzywej peruce
Dobra to skomentuję. Oglądałeś ten film? Ja tak i ruscy są tam przedstawieni na maksa stereotypowo, prześmiewczo i negatywnie. Może z jednym wyjątkiem, choć nie wiem czy on nie był Gruzinem. Więc zakładając foliową czapkę kląska tego filmu to raczej wygrana propagandy Putina:)
< nie komentuje wyników, bo od wczorajszego seansu Emilli Perez odtwarza choreografię El Mal i podśpiewuje "from penis to vagina">
Cytat z Szaman data styczeń 6, 2025, 05:24Jaka KLĘSKA Anory. Nie żeby mnie to jakoś smuciło
Nakładając foliową czapeczkę powiem, że jakbym chciał nakręcić film o fajnych ruskich, to zrobiłbym taki. To u nas marzyła się propaganda z Melem Gibsonem w krzywej peruce
Dobra to skomentuję. Oglądałeś ten film? Ja tak i ruscy są tam przedstawieni na maksa stereotypowo, prześmiewczo i negatywnie. Może z jednym wyjątkiem, choć nie wiem czy on nie był Gruzinem. Więc zakładając foliową czapkę kląska tego filmu to raczej wygrana propagandy Putina:)
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 10:19Powinni jeszcze dorzucić temat z Archiwum X gdy wstawała 🙂
Powinni jeszcze dorzucić temat z Archiwum X gdy wstawała 🙂
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 10:20A tak naprawdę to smutna historia, bo ojciec, żołnierz ze słynnej bazy wojskowej, porzucił 18-letnią matkę Demi, gdy ta była jeszcze w ciąży.
A tak naprawdę to smutna historia, bo ojciec, żołnierz ze słynnej bazy wojskowej, porzucił 18-letnią matkę Demi, gdy ta była jeszcze w ciąży.
Cytat z Mierzwiak data 6 stycznia, 2025, 10:59Tymczasem na TVN24 jakiś pan (?) popełniający na żywo zbrodnię przeciwko modzie opowiadał jakie to Globy starają się być teraz równościowe, uwzględniając "różne (różne!!!) płcie i orientacje psychoseksualne."
Idę po paracetamol.
Tymczasem na TVN24 jakiś pan (?) popełniający na żywo zbrodnię przeciwko modzie opowiadał jakie to Globy starają się być teraz równościowe, uwzględniając "różne (różne!!!) płcie i orientacje psychoseksualne."
Idę po paracetamol.

Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 11:02Sweterek zacny, ale znam go skądś. Po nazwisku bym skojarzył 🙂 Mógłby jeszcze opowiedzieć, jak te Globy udupiono, aby można było je kupić i odbudować, za pomocą tych samych mediów.
Sweterek zacny, ale znam go skądś. Po nazwisku bym skojarzył 🙂 Mógłby jeszcze opowiedzieć, jak te Globy udupiono, aby można było je kupić i odbudować, za pomocą tych samych mediów.
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 11:15Adam Kruk, chyba gościł kiedyś na festiwalowych relacjach Filmwebu i stąd go kojarzę. Krąży po mediach, a pisanie do Repliki tłumaczy poglądy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Kruk
Adam Kruk, chyba gościł kiedyś na festiwalowych relacjach Filmwebu i stąd go kojarzę. Krąży po mediach, a pisanie do Repliki tłumaczy poglądy.
Cytat z Szaman data 6 stycznia, 2025, 11:27Cytat: "Zaskoczeniem było również zwycięstwo Demi Moore w kategorii "Najlepsza Aktorka w Filmie Muzycznym lub Komediowym". Odbierając statuetkę za rolę w "Substancji", gwiazda przyznała, że że to jej pierwsza nagroda "za cokolwiek"."
https://www.filmweb.pl/news/Z%C5%82ote+Globy+2025%3A+znamy+zwyci%C4%99zc%C3%B3w.+%22Emilia+P%C3%A9rez%22%2C+%22Sz%C5%8Dgun%22+i+%22The+Brutalist%22+ze+statuetkami-158837
Aktorzy mają głęboko gdzieś Saturny, jeszcze bardziej niż my 🙂 Dostała swojego za "Uwierz w ducha".
Cytat: "Zaskoczeniem było również zwycięstwo Demi Moore w kategorii "Najlepsza Aktorka w Filmie Muzycznym lub Komediowym". Odbierając statuetkę za rolę w "Substancji", gwiazda przyznała, że że to jej pierwsza nagroda "za cokolwiek"."
Aktorzy mają głęboko gdzieś Saturny, jeszcze bardziej niż my 🙂 Dostała swojego za "Uwierz w ducha".
Cytat z Marek Pilarski data 6 stycznia, 2025, 12:01Cytat z Szaman data styczeń 6, 2025, 11:02Sweterek zacny, ale znam go skądś. Po nazwisku bym skojarzył
Mógłby jeszcze opowiedzieć, jak te Globy udupiono, aby można było je kupić i odbudować, za pomocą tych samych mediów.
To nasza Yola po zażyciu Substancji i trzykrotnym odśpiewaniu El Mal wstecz.
Cytat z Szaman data styczeń 6, 2025, 11:02Sweterek zacny, ale znam go skądś. Po nazwisku bym skojarzył
Mógłby jeszcze opowiedzieć, jak te Globy udupiono, aby można było je kupić i odbudować, za pomocą tych samych mediów.
To nasza Yola po zażyciu Substancji i trzykrotnym odśpiewaniu El Mal wstecz.
Cytat z Mierzwiak data 6 stycznia, 2025, 12:33No i?
Diesel, who has been the male protagonist of the Fast & Furious franchise for over 20 years, hadn’t even gotten to the nominees before he locked eyes with Johnson, who was seated at a table near the stage. He then simply said: “Hey, Dwayne,” with a wave and smile. At that point, the camera cut to Johnson, who awkwardly grinned back at Diesel.
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/vin-diesel-dwayne-the-rock-johnson-golden-globes-moment-1236100305/
No i?
Diesel, who has been the male protagonist of the Fast & Furious franchise for over 20 years, hadn’t even gotten to the nominees before he locked eyes with Johnson, who was seated at a table near the stage. He then simply said: “Hey, Dwayne,” with a wave and smile. At that point, the camera cut to Johnson, who awkwardly grinned back at Diesel.