aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 82 of 93Next

Rany, już przewrażliwiony jestem, ale to wygląda na jakiś artykuł sponsorowany 🙂

Przeczytałem sobie jeszcze żenująco nieśmieszny monolog otwierający prowadzącej, która nie miała jaj (również dosłownie) by skomentować dramę Lively / Baldoni ale za to dostaliśmy poniższe:

“Wicked, Queer, Nightbitch — these are not just words Ben Affleck yells after he orgasms. These are some of the incredible movies nominated tonight.”

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Tak sobie sprawdiłem, kiedy po raz ostatni zwyciężczyni GG za najlepszą kobiecą rolę dramatyczną nie była nominowana do Oscara. Pomijając 2008 rok, kiedy GG wygrała Kate Winslet za Drogę do szczęścia, a do Oscara była nominowana za Lektora (za drugoplanową rolę w którym otrzymała także GG), to jest to 1988 rok, kiedy GG w tej kategorii powędrował do... trzech aktorek: Jodie Foster (Oskarżeni), Sigourney Weaver (Goryle we mgle) i Shirley MacLaine (Madame Sousatzka). Spośród tej trójki do Oscara nie została nominowana MacLaine, ale była to jednak wyjątkowa sytuacja, która w tej kategorii nie powtórzyła się już nigdy więcej (i chyba też nie miała miejsca wcześniej). Wcześniej sprawdziłem wstecz do początku lat 70., i nie znalazłem innego takiego przypadku (GG za rolę w dramacie i brak oscarowej nominacji). Więc patrząc tylko na tę kwestię, szanse Torres na oscarową nominację wydają się duże. Patrząc na to, że nie została nominowana do Critics Choice, nie znalazła się na longliście BAFTA (i tym samym nie ma szans na nominację) i zapewne nie będzie nominowana do SAG, szanse wydają się niewielkie, choć dopiero dwa lata temu udało się to Andrei Riseborough (jednak po dość nietypowej kampanii oscarowej i dodatkowo bez nominacji do GG), a rok wcześniej Penelope Cruz za Matki równoległe (także bez GG).

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

Heh

Niech ktoś przerobi to zdjęcie, jak wygra Oscara 😉

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon
Cytat z Marek Pilarski data styczeń 6, 2025, 21:57

Heh

http://twitter.com/asteel2/status/1876309790819000344?t=NxaY9lVZntRUeLWHT9qghg&s=19

Ależ mu się głupio trafiło na potencjalnego Oscara. Coś jak wtedy gdy Tommy Lee Jones musiał odbierać statuetkę ze sztucznie wygoloną łysiną 🙂

😀

https://twitter.com/losing_dawg/status/1876087930357469344

robgordon has reacted to this post.
robgordon

Nominacje do SAG

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2025-sag-awards-nominations-nominees-list-1236104098/

Kompletnie wywrócili do góry nogami kategorię aktorka drugoplanowa, co oznacza pewnie, że walka o Oscara toczy się tylko i wyłącznie między Zoe Saldaną i Arianą Grande. Za to Pamela Anderson okazuje się tak mocna, że aż pociągnęła za sobą Jamie Lee Curtis.

Pierwszym szokiem brak nominacji dla Brutalisty za obsadę. Czy to oznacza, że Anora może już witać się z gąską?

No to aktorskie chyba wyglądają tak:

Aktor: Timothee Chalamet vs Adrien Brody

Aktorka: Mikey Madison vs Demi Moore

Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin vs nikt

Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana vs Ariana Grande

Porażka na SAG ze strony Brutalisty bardzo zbliżyła Tymoteusza do jego pierwszego Złotego Rycerza.

Brak Felicity Jones był do przewidzenia, ale brak Guya Pearce'a jest już mocno zaskakujący.

Ale moim zdaniem trochę przeszarżował w niektórych momentach, szczególnie w scenie, w której po raz pierwszy jest na ekranie.

Całkiem zapomniałem, że widziałeś już Brutalistę. Wysiedzę na tym? 🙂

Ledwo, ale z przerwą dasz radę 😜

Szaman

Dobra wiadomość dla tutejszych fanów Edwarda Nortona.. wygląda, jakby był na drugim miejscu u drugoplanowych w tej chwili.

Szaman

Z kolei u pierwszoplanowych aktorów mamy chyba potwierdzoną mocną oscarową piątkę

DGA:

• Sean Baker, ‘Anora’

• Edward Berger, ‘Conclave’

• Brady Corbet, ‘The Brutalist’

• Jacques Audiard, ‘Emilia Perez’

• James Mangold, ‘A Complete Unknown’

https://x.com/DiscussingFilm/status/1877064891263005147

Świetny dzień dla A Complete Unknown. Mogę sobie jednak wyobrazić, że na Oscarach zabraknie nominacji dla Mangolda i może także Barbaro u aktorek, bo nominacja do SAG będzie jej jedyną znaczącą nominacją (nie była na longlistach BAFTA).

Zoe Saldana jest obecnie największym pewniakiem do Oscara spośród wszystkich głównych kategorii.

Ja bym powiedział, że Kieran jest większym, bo nie ma (póki co) wyraźnego konkurenta, który mógłby mu zagrozić, a Saldana ma Grande.

Szaman

Z 17.01 na 19.01 i z 19.01 na 23.01

PreviousPage 82 of 93Next