aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 84 of 93Next

Jakieś oscarowe życzenia macie?

Ja po seansie Dziewczyny z igłą liczę co najmniej na nominację za film międzynarodowy i cieszyłbym się z nominacji za zdjęcia. Na inne nie ma szans, ale życzę jak najlepiej. 😉

Cytat z Janko data styczeń 22, 2025, 15:51

Niestety widziałem wszystkie 5 nominowanych w głównej kategorii, powiem więcej z pozostałych kategorii nie widziałem tylko Harolda i magicznej kredki. Cholera, rzeczywiście lubię oglądać zakalce.

Ja widziałem tylko trzy (Jokera, Megalopolis i Argylle), a z Top10 najgorszych Jeremy'ego Jahnsa tylko jeden (Jokera), więc w 2024 ładnie udała mi się selekcja i miałem nosa z czego rezygnować 🙂 W przyszłym roku planuję być jeszcze ostrzejszy w selekcji (jak najmniej sequeli / prequeli / rebootów / spin-offów / powrotów po latach, jak najwięcej oryginalnych filmów).

W tym roku nominacje jednak bez mega zaskoczeń. Największym jest chyba nominacja dla I'm Still Here w BP, choć czytałem gdzieś kilka dni temu, że ktoś tak prognozuje (nie wiem, czy nie Feinberg)..

Szkoda mi trochę Craiga, że się nie załapał na swoją pierwszą nominację, ale jego nieobecność na BAFTA przy sześciu nominowanych jednak to trochę zapowiadała. Czyli w tym przypadku przeważyły jednak głosy zagranicznych członków, bo Wybraniec najlepiej radził sobie właśnie poza Ameryką. W ostatniej chwili zmieniłem niepotrzebnie Stronga na Maclina, a u drugoplanowych aktorek Barbaro jednak na Curtis...

Jakoś tak bez emocji. Bardzo odrzuca mnie Emilia Perez i wątpię czy nadrobię ten film, nawet w przypadku triumfu w głównej kategorii, który od dzisiaj stał się bardzo realny. Dla mnie największe zaskoczenie to brak Prawdziwego bólu i obecność tria Substancja, Nickel Boys i I'm Still Here. Tak odważnie to chyba nikt nie typował.

Fajnie, że załapał się Obcy: Romulus. Fantastyczny technicznie film, z jedną wpadką która niestety niezasłużenie przykryła całą stronę wizualną.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Emil Perez dostał tyle samo nominacji co Drużyna Pierścienia i dwie więcej niż Powrót Króla, tak w ramach ciekawostki.

https://twitter.com/ChloeNumberIII/status/1882432505363808304?t=GxZ_KoktnpEm8Tcg8Ybggg&s=19

Aż zacząłem się zastanawiać, czy ona jest prawdziwa 🙂 A przy okazji, Maliny jakoś oszczędziły Trap, wolały się skupić na zapewne rzemieślniczej biografii Reagana.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Trap za mało szumu narobiło, nie było chyba aż tak całkiem źle przyjęte, no i Hartnett był raczej dobrze oceniany za swoją kreację.

Sebastian Stan z pierwszą oscarową nominacją, choć moim zdaniem powinien był dostać nominację za I, Tonya.

Jeśli ktoś nie widział Wybrańca, to 3 lutego będzie w Kinie Konesera w Heliosie. Ja będę właśnie nadrabiał.

Nie wiem czy to w ogóle możliwe, ale jeśli The Substance dostałoby główną statuetkę, to byłby to najbardziej dziwaczny / ekscentryczny / autorski Best Picture od czasu...?

EEAAO 🤪

Teraz obejrzą go już wszyscy, więc nie ma żadnych szans 😀

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2025, 19:22

Sebastian Stan z pierwszą oscarową nominacją, choć moim zdaniem powinien był dostać nominację za I, Tonya.

Jeśli ktoś nie widział Wybrańca, to 3 lutego będzie w Kinie Konesera w Heliosie. Ja będę właśnie nadrabiał.

Wybraniec jest też dość tani na VOD, od 15 do 19 zł zależnie od serwisu.

A tak przy okazji, to pierwszy rok od czasu reformy z 10 tytułami, w którym obejrzałem tylko dwóch nominowanych: Diunę 2 i Substancję. To chyba pokazuje jak cała ta zabawa zaczęła mnie omijać szerokim łukiem.

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 23, 2025, 19:28

EEAAO 🤪

Zapomniałem o tym filmie, nienajlepiej to świadczy o mnie czy o nim? 🙂

PS. U mnie 3/10.

U mnie 7 z głównej obejrzane, ale zaraz będzie 8 z The Brutalist

Cytat z Szaman data styczeń 23, 2025, 19:35

A tak przy okazji, to pierwszy rok od czasu reformy z 10 tytułami, w którym obejrzałem tylko dwóch nominowanych: Diunę 2 i Substancję. To chyba pokazuje jak cała ta zabawa zaczęła mnie omijać szerokim łukiem.

Dokładnie mam to samo 😉 Ale kilka tytułów na pewno jeszcze nadrobię.

U mnie też obejrzanych zaledwie 3 na 10 z Best Picture (a Filmweb nową funkcją podpowiada, że zaledwie 6 z 50 wszystkich nominowanych). W dodatku tak jak zazwyczaj po ogłoszeniu nominacji odnajdywałem kilka filmów, które mnie ominęły, ale zaciekawiły i do Oscarów, lub trochę po nich je nadrobiłem, tak w tym roku NIC. Wiem, że jeżeli wygra, to obejrzę tego Brutalistę (na razie nie decyduje się na kino, bo tego samego dnia wychodzą dwa inne filmy, na które chce się wybrać + przeraża mnie metraż), może jeszcze Wybrańca, bo kolega z pracy strasznie polecał. A tak - najsłabszy rok dla tych nagród ever, ogromny spadek względem ubiegłego i Oppenheimera.

Zoe wygra na 100%, bo w dzisiejszych czasach nie przepuszczą czworga laureatów w jednym kolorze skóry (patrz rok temu, w przyszłym będzie podobnie), a faworytami w pozostałych trzech kategoriach aktorskich wydają się biali (no, w aktorce pierwszoplanowej może nas jeszcze zaskoczą wyborem mocniej podkreślającym ich postępowość). VFX wygra druga Diuna, ale gdyby nie ten kiepski deepfake kibicowałby Alienowi, bo wyglądał pod tym względem znakomicie i wbrew obawom naprawdę bardzo dużo zrobiono praktycznymi metodami. Charakteryzacja musi wpaść na konto Substancji, choć nie zdziwi mnie jak wybiorą coś mniej po***anego. Challengers olane za muzykę - przypomina się rok 2019 i pominięcie przepięknej muzyki do Pierwszego człowieka nagrodzonego Globem, które zamieniło się później w statuetkę dla filmu, który zamordował resztki mojego szacunku do tych nagród. Reszta? Nawet nie ma za bardzo czego komentować. Obstawiam wielki spadek oglądalności gali po ostatnich dwóch latach, gdzie nominowane były filmy popularne i lubiane - tutaj są takich może ze trzy.

W żeńskich kategoriach aktorskich ciekawa sytuacja, bo wszystkie nominowane są z filmów nominowanych w głównej kategorii. Zastanawiam się, czy kiedykolwiek była tak było.

Przy 10 filmach w głównej kategorii łatwiej o to, przy pięciu jak kiedyś raczej ciężko, bo wychodzi na to, że z każdego filmu musiałyby być nominowane dwie aktorki.

PreviousPage 84 of 93Next