aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 83 of 93Next

Mam taką myśl, że gdyby w Romulusie pojawił się zwykły, kukiełkowy robot, bez cielistej powłoki, to mieliby nominację w kieszeni. Szkoda.

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1879183466375589989?t=fYYLrojxHpjcep2VOIOsJg&s=19

Nominacje BAFTA

2025 EE BAFTA Film Awards Nominations

Z większych zaskoczeń: nie ma Craiga za Queer mimo sześciu miejsc i tego, że jest Brytyjczykiem. U drugoplanowych aktorek znów jest Jamie Lee Curtis, która w połączeniu z nominacją SAG wydaje się mieć spore szanse na nominację oscarową. Dziwne będzie jednak, jak nominują ją, a Pamelę pominą, więc może Pamela też się załapie na nominację do Oscara? 🤯

Cytat z Marek Pilarski data styczeń 15, 2025, 13:51

Z większych zaskoczeń: nie ma Craiga za Queer

Mam wrażenie że ten film pojawił się dosłownie na sekundę po czym przeminął niczym pierd na wietrze 😛

Craig w sumie łapał się do wszystkich większych nagród póki co. Nawet SAG, gdzie nie dawano mu szans.

Może wielu Brytoli go po prostu nie widziało..

Nominacje do WGA

https://www.worldofreel.com/blog/2025/1/15/wga-nominees

Nominacje do PGA i zmartwychwstanie September 5

https://deadline.com/2025/01/pga-awards-producers-guild-nominations-2025-list-1236258623/

Czyli pewna oscarowa ósmeka + A Real Pain i September 5, i teraz wydaje się, że o dwa ostatnie miesca w BP walczą cztery filmy: poza tym Nickel Boys i Sing Sing. PGA wydaje się być gildią, w której jest wielu Żydów, więc może wybór tamtych dwóch filmów nad dwa "czarne" można po części tłumaczyć właśnie tym, szczególnie w obecnej sytuacji politycznej na Bliskim Wschodzie. Miałem cichą nadzieję, że na PGA załapie się Nosferatu.

A Real Pain ma raczej pewne dwie nominacje: aktor drugoplanowy + scenariusz oryginalny. Taka konstelacja powinna wystarczyć, żeby wskoczyć do BP.

Sing Sing ma pewną jedną nominację (aktor pierwszoplanowy) i bardzo dużą szansę na drugą (scenariusz adaptowany). Trzecia jest chyba na granicy (aktor drugoplanowy). Taka konstelacja powinna też wystarczyć.

Nickel Boys ma raczej pewną nominację za scenariusz adaptowany, a przy sprzyjających wiatrach może także za zdjęcia. Niektórzy obstawiają jeszcze reżyserię i aktorkę drugoplanową. Ale zdarzało się, że film wskakiwał do BP tylko z jedną inną nominacją. Ostatnio było tak dwa lata temu w przypadku Women Talking, które też było nominowane za scenariusz adaptowany, ale było faworytem w tej kategorii i wygrało.

September 5 ma szansę chyba na tylko jedną dodatkową nominację, scenariusz oryginalny. Poza tym niektórzy mówi o tym filmie w kontekście montażu i męskich ról drugoplanowych (Sarsgaard, Magaro), ale to raczej małoprawdopodobne. Więc w moich oczach jest najsłabszy z tego grona.

Nie wiem, które z nich ostatecznie obstawię.

Szaman and robgordon have reacted to this post.
Szamanrobgordon

ASC (stowarzyszenieoperatorów). Nominowali sobie siedem filmów, w tym Wicked. 😛

Theatrical Feature Film
Jarin Blaschke, “Nosferatu” (Focus Features)
Alice Brooks, “Wicked” (Universal Pictures)
Lol Crawley, “The Brutalist” (A24)
Stéphane Fontaine, “Conclave” (Focus Features)
Greig Fraser, “Dune: Part Two” (Warner Bros. Pictures)
Edward Lachman, “Maria” (Netflix)
Phedon Papamichael, “A Complete Unknown” (Searchlight Pictures)

Nie ma Emilii Perez i Nickel Boys.

Kilka dni temu na Twitterze widziałem statystyki dotyczące czasu ekranowego poszczególnych aktorów w Emilii Perez i się okazuje, że Zoe ma więcej minut niż tytułowa bohaterka, a wszyscy wiemy w jakich kategoriach obie są wyróżniane w wyścigu oscarowym..

A co jeśli będzie tak, że - podobnie jak w zeszłym roku Robbie za Barbie - nie nominują osoby odgrywającej tytułową postać w mocnym oscarowym graczu? 😜

Choć może tegoroczną Robbie będzie jednak Erivo? 😅

Dodane pliki:
  • Screenshot_20250117-160307_Award-Expert.jpg

Gdzie tam Erivo. Któraś z dwóch ostatnich na tym zdjęciu pójdzie na pożarcie. Plus nie chce mi się wierzyć, że nie będzie jakiejś kompletnie wziętej z czarnej dziury sensacji, np Depp za Nosferatu. Szczególnie jeśli utrzyma się niska frekwencja, o której plotki słyszał Sneider.

Ta jak już, to Pamela z oscarową nominacją, albo może "martwa" Ronan. 😅

Nie jest jakąś fantastyką sytuacja w której do Moore, Madison i Erivo doskakuje Pamela i jakaś wielka sensacja. Tym bardziej, że Jamie Lee Curtis zdaje się zmierzać po kolejną nominację, jakby na przekór dość chłodnemu przyjęciu jej Oscara za Wszystko, wszędzie, naraz.

Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

No właśnie, a Felicity Jones pojawia się na ekranie dopiero w drugiej połowie. W pierwszej słychać tylko czasami jej głos z offu.

Nominacje do Złotych Malin

https://deadline.com/2025/01/razzie-nominations-2025-nominations-list-1236262739/

Nuuuuuuudy, szczególnie te o posmaku politycznym, to już tak odgrzewane, wymuszone kotlety, że masakra.

Nominacje dla Gagi i Phoenixa: żenujące.

Choć spodziewane 😛

Gaga ma się dobrze. Ma w tej chwili największy przebój na świecie, który niedawno pobił rekord osiągnięcia 1,5 mld streamów na Spotify w najkrótszym czasie, jest od trzech tygodni numerem jeden na Billboard 100, i może wygrać na początku lutego dwa Grammy. W lutym nowy album, ogłoszenie już podobno za kilka dni. Kto nie ma szczęścia w filmie, ma szczęście muzyce? 😛

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Niestety widziałem wszystkie 5 nominowanych w głównej kategorii, powiem więcej z pozostałych kategorii nie widziałem tylko Harolda i magicznej kredki. Cholera, rzeczywiście lubię oglądać zakalce.

Juby and Szaman have reacted to this post.
JubySzaman
PreviousPage 83 of 93Next