Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 16 lutego, 2025, 19:19A Real Pain pokonało Anorę na BAFTA w kategorii najlepszy scenariusz oryginalny. 👀
Culkin i Saldana wygrali w drugoplanowych.
A Real Pain pokonało Anorę na BAFTA w kategorii najlepszy scenariusz oryginalny. 👀
Culkin i Saldana wygrali w drugoplanowych.
Cytat z Szaman data 16 lutego, 2025, 21:13Konklawe wygrywa BAFTA
https://www.filmweb.pl/news/Nagrody+BAFTA+2025+wr%C4%99czone.+%22Konklawe%22+najlepszym+filmem%2C+%22The+Brutalist%22+z+nagrod%C4%85+za+re%C5%BCyseri%C4%99-159500
Konklawe wygrywa BAFTA
Cytat z Marek Pilarski data 16 lutego, 2025, 21:29No i jednak Madison a nie Moore
No i jednak Madison a nie Moore
Cytat z Szaman data 16 lutego, 2025, 21:34Sam nie wiem jak obstawiać. Podejrzewam, że przystępniejszy film ma Madison. Przy Mikey może być poczucie, że to dopiero początek jej drogi, że ma jeszcze 30 lat na zdobycie Oscara, przy Moore, że to musi wydarzyć się teraz, albo nigdy. Ale czy będą się tym przejmować? 10 lat temu Stallone miał sytuację "teraz albo nigdy" i legenda kina przegrała z Markiem Rylancem, jednym z wielu szanowanych, brytyjskich aktorów. Z kolei na przykład Will Smith wykorzystał swoją sytuację "teraz albo nigdy".
Sam nie wiem jak obstawiać. Podejrzewam, że przystępniejszy film ma Madison. Przy Mikey może być poczucie, że to dopiero początek jej drogi, że ma jeszcze 30 lat na zdobycie Oscara, przy Moore, że to musi wydarzyć się teraz, albo nigdy. Ale czy będą się tym przejmować? 10 lat temu Stallone miał sytuację "teraz albo nigdy" i legenda kina przegrała z Markiem Rylancem, jednym z wielu szanowanych, brytyjskich aktorów. Z kolei na przykład Will Smith wykorzystał swoją sytuację "teraz albo nigdy".
Cytat z robgordon data 16 lutego, 2025, 21:51Cytat z Szaman data luty 16, 2025, 21:34Z kolei na przykład Will Smith wykorzystał swoją sytuację "teraz albo nigdy".
W pierwszej chwili pomyślałem o strzale z liścia 😉
Cytat z Szaman data luty 16, 2025, 21:34Z kolei na przykład Will Smith wykorzystał swoją sytuację "teraz albo nigdy".
W pierwszej chwili pomyślałem o strzale z liścia 😉
Cytat z Marek Pilarski data 17 lutego, 2025, 17:01Ok, to już chyba wiem, kto wygra jakie Oscary. Poczekam z finałowymi prognozami do SAG, ale chyba nie będzie już dużych zmian.
Ok, to już chyba wiem, kto wygra jakie Oscary. Poczekam z finałowymi prognozami do SAG, ale chyba nie będzie już dużych zmian.
Cytat z Mierzwiak data 20 lutego, 2025, 07:38...
Blue Ivy, meanwhile, won the award for best character voice-over performance in a film for her role in Mufasa: The Lion King.
https://www.hollywoodreporter.com/news/music-news/naacp-image-awards-2025-non-televised-winners-night-two-complete-list-1236141384/
...
Blue Ivy, meanwhile, won the award for best character voice-over performance in a film for her role in Mufasa: The Lion King.
Cytat z Szaman data 20 lutego, 2025, 08:00Ależ ta rodzina ma plecy. Beyonce musiałaby chyba zasłonić się małym chłopcem przed atakiem lwa w zoo, aby im się pospuło. Chociaż w sumie wtedy zrobiliby bohatera z chłopca, który ochronił dobro amerykańskiej kultury 🙂
Ależ ta rodzina ma plecy. Beyonce musiałaby chyba zasłonić się małym chłopcem przed atakiem lwa w zoo, aby im się pospuło. Chociaż w sumie wtedy zrobiliby bohatera z chłopca, który ochronił dobro amerykańskiej kultury 🙂
Cytat z Szaman data 23 lutego, 2025, 06:17Anora z Independent Spirit
https://www.hollywoodreporter.com/lists/independent-spirit-awards-2025-winners-list/best-feature-26/
Anora z Independent Spirit
https://www.hollywoodreporter.com/lists/independent-spirit-awards-2025-winners-list/best-feature-26/
Cytat z Szaman data 23 lutego, 2025, 06:22Nie uwierzycie 🙂
https://twitter.com/Variety/status/1893491714951647547?t=XqQp2spPEmptEep7jgipIQ&s=19
Nie uwierzycie 🙂
https://twitter.com/Variety/status/1893491714951647547?t=XqQp2spPEmptEep7jgipIQ&s=19
Cytat z Mierzwiak data 23 lutego, 2025, 08:35Innymi słowy wystarczy że istniejesz i nagroda jest twoja 😛
The NAACP Image Awards is an annual awards ceremony by the U.S.-based National Association for the Advancement of Colored People to honor outstanding performances in film, television, theatre, music, and literature.
Innymi słowy wystarczy że istniejesz i nagroda jest twoja 😛
The NAACP Image Awards is an annual awards ceremony by the U.S.-based National Association for the Advancement of Colored People to honor outstanding performances in film, television, theatre, music, and literature.
Cytat z Szaman data 23 lutego, 2025, 08:42Tylko, że nie jestem w stanie uwierzyć, że wygrał z Colmanem Domingo za Sing Sing, Adirem w roli Boba Marleya i młodym Washingtonem za Piano Lesson, nawet jeśli nie widziałem tych filmów. Nawet kierując się sympatią i statusem weterana komedii, rola w Bad Boys 4 jest po prostu tragiczna. Znam te nagrody, wiem, że część unosi się wniebowzięta słysząc o nich, część reaguje z pogardą, wiem jaką mają wartość, ale to chyba najbardziej absurdalna statuetka tego roku.
Znowu okazuje się, że starczy dużo krzyczeć, podskakiwać, robić oczy jak spodki i kłócić się z czarną rodziną, a afro publiczność będzie spadać ze śmiechu z kinowych krzeseł.
Tylko, że nie jestem w stanie uwierzyć, że wygrał z Colmanem Domingo za Sing Sing, Adirem w roli Boba Marleya i młodym Washingtonem za Piano Lesson, nawet jeśli nie widziałem tych filmów. Nawet kierując się sympatią i statusem weterana komedii, rola w Bad Boys 4 jest po prostu tragiczna. Znam te nagrody, wiem, że część unosi się wniebowzięta słysząc o nich, część reaguje z pogardą, wiem jaką mają wartość, ale to chyba najbardziej absurdalna statuetka tego roku.
Znowu okazuje się, że starczy dużo krzyczeć, podskakiwać, robić oczy jak spodki i kłócić się z czarną rodziną, a afro publiczność będzie spadać ze śmiechu z kinowych krzeseł.
Cytat z Mierzwiak data 23 lutego, 2025, 09:00Tylko że tam głosuje się online i każdy może kliknąć, także ten, masz odpowiedź.
Tylko że tam głosuje się online i każdy może kliknąć, także ten, masz odpowiedź.
Cytat z Szaman data 23 lutego, 2025, 17:23Ekspert jakiego się nie spodziewaliście! 🙂
"Z kinematografią jest podobnie jak i ze współczesną piosenką. Tutaj właściwie nic się nie dzieje. W kinie jest niewiarygodny regres – pisze w komentarzu dla "Kuriera Lubelskiego" przed ceremonią wręczenia Oscarów (2/3 marca) Krzysztof Cugowski."
https://kurierlubelski.pl/krzysztof-cugowski-w-kinie-jest-niewiarygodny-regres/ar/c13-19075902?utm_source=Facebook&utm_medium=kurier+lubelski&utm_campaign=grafikalink
Ekspert jakiego się nie spodziewaliście! 🙂
"Z kinematografią jest podobnie jak i ze współczesną piosenką. Tutaj właściwie nic się nie dzieje. W kinie jest niewiarygodny regres – pisze w komentarzu dla "Kuriera Lubelskiego" przed ceremonią wręczenia Oscarów (2/3 marca) Krzysztof Cugowski."
Cytat z Marek Pilarski data 23 lutego, 2025, 22:33Ten tekst, którego przeczytanie zajmuje dwie minuty, można spokojnie streścić jednym zdaniem: Kiedyś to było kino, teraz już kina nie ma. 🙂
Ten tekst, którego przeczytanie zajmuje dwie minuty, można spokojnie streścić jednym zdaniem: Kiedyś to było kino, teraz już kina nie ma. 🙂
Cytat z Szaman data 24 lutego, 2025, 04:54Konklawe z SAG
https://www.hollywoodreporter.com/lists/sag-awards-2025-winners-list/outstanding-performance-by-a-cast-in-a-motion-picture-12/
Konklawe z SAG
Cytat z Marek Pilarski data 24 lutego, 2025, 07:44Hmmmm
Hmmmm
Cytat z Juby data 24 lutego, 2025, 10:09Ponad tydzień temu na Filmwebie zagłosowałem tak:
- Film - Anora (skoro wygrało PGA i DGA, a Brutalista podobno jest "za długi", to myślę że wygra)
- Aktor - Brody (wynik SAG nie zmienił mojego zdania, nagradzają go wszędzie indziej, więc i tutaj wygra)
- Aktorka - Demi Moore (ale nie zdziwi mnie, jak ją wyru**ają jak Stallone'a w 2016 i wygra ktoś inny)
- Aktor drugoplanowy - Kieran (pewniak, wygrał już wszystko)
- Aktorka drugoplanowa - Zoe (to samo + żeby jedna statuetka powędrowała do osoby ciemnoskórej)
- Reżyser - Baker za Anorę
- Scenariusz oryginalny - Anora
- Scenariusz adaptowany - Konklawe (to będzie taki Oscar pocieszenia dla tego filmu)
- Krótkometrażowy film dokumentalny - Death by Numbers (strzelam, bo nie widziałem niczego i nic nie wiem o tej kategorii)
- Animacja - Flow (choć waham się, czy nie zmienić na Dzikiego Robota)
- Krótkometrażowy film animowany - Piękni mężczyźni (taki sam strzał jak dwie pozycje wyżej)
- Muzyka - dałem Wicked, ale to też strzał i nie wiem czy nie zmienić na coś innego
- Zdjęcia - Brutalista
- Scenografia - Wicked
- Kostiumy - Wicked
- Dokument - Nie chcemy innej ziemi (kolejny taki sam strzał)
- Montaż - Anora (od lat ta kategoria to żart, więc może wygrać każdy, ale typuje zgodnie ze zwycięzcą gali)
- Dźwięk - Diuna 2
- Piosenka - Emilia Perez ("El Mal")
- Krótkometrażowy film aktorski - A line (strzał again)
- Efekty wizualne - Diuna 2
- Charakteryzacja - Substancja
- Film międzynarodowy - Emilia Perez
Czyli 4 statuetki dla Anory, po 3 dla Emilii Perez i Wicked, po 2 dla Brutalisty, Substancji i Diuny, kilka filmów po jednej i można się rozejść. Najnudniejsze i najgorsze rozdanie od lat, z którego ciekawi mnie w sumie tylko jedno - jaki wynik w głosowaniu filmwebu zdobędę 🙂
Ponad tydzień temu na Filmwebie zagłosowałem tak:
- Film - Anora (skoro wygrało PGA i DGA, a Brutalista podobno jest "za długi", to myślę że wygra)
- Aktor - Brody (wynik SAG nie zmienił mojego zdania, nagradzają go wszędzie indziej, więc i tutaj wygra)
- Aktorka - Demi Moore (ale nie zdziwi mnie, jak ją wyru**ają jak Stallone'a w 2016 i wygra ktoś inny)
- Aktor drugoplanowy - Kieran (pewniak, wygrał już wszystko)
- Aktorka drugoplanowa - Zoe (to samo + żeby jedna statuetka powędrowała do osoby ciemnoskórej)
- Reżyser - Baker za Anorę
- Scenariusz oryginalny - Anora
- Scenariusz adaptowany - Konklawe (to będzie taki Oscar pocieszenia dla tego filmu)
- Krótkometrażowy film dokumentalny - Death by Numbers (strzelam, bo nie widziałem niczego i nic nie wiem o tej kategorii)
- Animacja - Flow (choć waham się, czy nie zmienić na Dzikiego Robota)
- Krótkometrażowy film animowany - Piękni mężczyźni (taki sam strzał jak dwie pozycje wyżej)
- Muzyka - dałem Wicked, ale to też strzał i nie wiem czy nie zmienić na coś innego
- Zdjęcia - Brutalista
- Scenografia - Wicked
- Kostiumy - Wicked
- Dokument - Nie chcemy innej ziemi (kolejny taki sam strzał)
- Montaż - Anora (od lat ta kategoria to żart, więc może wygrać każdy, ale typuje zgodnie ze zwycięzcą gali)
- Dźwięk - Diuna 2
- Piosenka - Emilia Perez ("El Mal")
- Krótkometrażowy film aktorski - A line (strzał again)
- Efekty wizualne - Diuna 2
- Charakteryzacja - Substancja
- Film międzynarodowy - Emilia Perez
Czyli 4 statuetki dla Anory, po 3 dla Emilii Perez i Wicked, po 2 dla Brutalisty, Substancji i Diuny, kilka filmów po jednej i można się rozejść. Najnudniejsze i najgorsze rozdanie od lat, z którego ciekawi mnie w sumie tylko jedno - jaki wynik w głosowaniu filmwebu zdobędę 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 24 lutego, 2025, 12:27Ten jaki ekspert oscarowy nagle... 😉
Ten jaki ekspert oscarowy nagle... 😉