Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Juby data 24 lutego, 2025, 20:04https://www.youtube.com/watch?v=1UAsMX_8A7c&ab_channel=ElvisMenezes
Ciekawe spostrzeżenia i jeden z powodów dlaczego wszyscy mają obecne Oscary w du...
Ciekawe spostrzeżenia i jeden z powodów dlaczego wszyscy mają obecne Oscary w du...
Cytat z Juby data 24 lutego, 2025, 21:47Żeby pierwszy raz zobaczyć jak mi pójdzie w prawidłowo wypełnionej ankiecie FW 😉 Ale gali oglądać nie zamierzam, nominowanych filmów nie nadrabiam, a jeśli rezultaty nie będą takie, jak typuje, bądź będą dokładnie takie = wzruszenie ramion anyway.
Żeby pierwszy raz zobaczyć jak mi pójdzie w prawidłowo wypełnionej ankiecie FW 😉 Ale gali oglądać nie zamierzam, nominowanych filmów nie nadrabiam, a jeśli rezultaty nie będą takie, jak typuje, bądź będą dokładnie takie = wzruszenie ramion anyway.
Cytat z Marek Pilarski data 26 lutego, 2025, 20:57Tegoroczny wyścig jest tak chaotyczny, że różni "eksperci" różnie obstawiają i zaczynam tracić wiarę we własne typy oraz mieć wątpliwości, czy nawet teoretyczni "murowani" faworyci w swoich kategoriach, np. w drugoplanowych kategoriach aktorskich, mogą w niedzielę nie otrzymać Oscara. Właśnie widziałem, że Clayton Davis z Variety obstawia Rossellini. A przecież Zoe wygrała wszystkich prekursorów, mimo dużej niechęci do Emilii Perez w ostatnich tygodniach. Są też głosy, że umieszczenie jej w kategorii drugoplanowej to "category fraud" (w końcu ma więcej czasu ekranowego niż pierwszoplanowa Gascon). Jeśli chodzi o Brody'ego, to The Brutalist nie jest chyba jednak tak silny jak się wcześniej wydawało, a niektórzy mogą też uważać, że wystarczy mu jeden Oscar. No i była jeszcze kwestia AI, a ostatnią ważną nagrodę (choć już po zakończeniu głosowania) otrzymał Timmy. U aktorek totalny chaos. Większość sądzi, że jest wyścig między Moore i Madison, z lekką przewagą tej pierwszej, ale widzę też sporo typów wskazujących na Torres, na zasadzie "gdzie dwie się biją, tam trzecia korzysta". Tak własnie obstawia ekpia z "FYC" ze Sneiderem. No i jest jeszcze Kieran Culkin, który też zgarnął do tej pory wszystko i wydaje się, że nikt mu nie może zagrozić. Jednak także jego rola to tak naprawdę "co-lead", choć generalnie spora ilość czasu ekranowego raczej sprzyja niż przeszkadza. Spotkałem się także z zarzutami, że on w tym filmie nie gra, tylko jest po prostu sobą. Poza tym jego film nie jest nominowany w głównej kategorii. W BP też nie wiadomo czy Anora, czy jednak coś innego (najbliżej jest chyba jednak Conclave).
Przygotowałem już jednak grafikę z okazji prawdopodobnego zwycięstwa Kierana. 🙂
Tegoroczny wyścig jest tak chaotyczny, że różni "eksperci" różnie obstawiają i zaczynam tracić wiarę we własne typy oraz mieć wątpliwości, czy nawet teoretyczni "murowani" faworyci w swoich kategoriach, np. w drugoplanowych kategoriach aktorskich, mogą w niedzielę nie otrzymać Oscara. Właśnie widziałem, że Clayton Davis z Variety obstawia Rossellini. A przecież Zoe wygrała wszystkich prekursorów, mimo dużej niechęci do Emilii Perez w ostatnich tygodniach. Są też głosy, że umieszczenie jej w kategorii drugoplanowej to "category fraud" (w końcu ma więcej czasu ekranowego niż pierwszoplanowa Gascon). Jeśli chodzi o Brody'ego, to The Brutalist nie jest chyba jednak tak silny jak się wcześniej wydawało, a niektórzy mogą też uważać, że wystarczy mu jeden Oscar. No i była jeszcze kwestia AI, a ostatnią ważną nagrodę (choć już po zakończeniu głosowania) otrzymał Timmy. U aktorek totalny chaos. Większość sądzi, że jest wyścig między Moore i Madison, z lekką przewagą tej pierwszej, ale widzę też sporo typów wskazujących na Torres, na zasadzie "gdzie dwie się biją, tam trzecia korzysta". Tak własnie obstawia ekpia z "FYC" ze Sneiderem. No i jest jeszcze Kieran Culkin, który też zgarnął do tej pory wszystko i wydaje się, że nikt mu nie może zagrozić. Jednak także jego rola to tak naprawdę "co-lead", choć generalnie spora ilość czasu ekranowego raczej sprzyja niż przeszkadza. Spotkałem się także z zarzutami, że on w tym filmie nie gra, tylko jest po prostu sobą. Poza tym jego film nie jest nominowany w głównej kategorii. W BP też nie wiadomo czy Anora, czy jednak coś innego (najbliżej jest chyba jednak Conclave).
Przygotowałem już jednak grafikę z okazji prawdopodobnego zwycięstwa Kierana. 🙂
Dodane pliki:Cytat z Szaman data 28 lutego, 2025, 19:36Madame Web wygrywa Złote Maliny
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2025-razzie-award-winners-full-list-1236150360/
Madame Web wygrywa Złote Maliny
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/2025-razzie-award-winners-full-list-1236150360/
Cytat z Szaman data 2 marca, 2025, 08:53No to Oscary
- Film: Anora
- Reżyser: Sean Baker- Anora
- Aktor: Adrien Brody- The Brutalist
- Aktorka: Demi Moore- Substancja
- Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin- Prawdziwy ból
- Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana- Emilia Perez
- Scenariusz oryginalny: Anora
- Scenariusz adaptowany: Konklawe
- Film animowany: Dziki robot
- Muzyka: The Brutalist
- Zdjęcia: The Brutalist
- Scenografia: Nosferatu
- Kostiumy: Nosferatu
- Montaż: Konklawe
- Dźwięk: Kompletnie nieznany
- Piosenka: Emilia Perez
- Efekty specjalne: Królestwo Planety Małp
- Charakteryzacja: Substancja
- Film międzynarodowy: Emilia Perez
No to Oscary
- Scenografia: Nosferatu
- Kostiumy: Nosferatu
- Efekty specjalne: Królestwo Planety Małp
- Film międzynarodowy: Emilia Perez
Cytat z Marek Pilarski data 2 marca, 2025, 20:11
- Reżyser: Sean Baker - Anora
- Aktor: Adrien Brody - The Brutalist
- Aktorka: Demi Moore - Substancja
- Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin - Prawdziwy ból
- Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana - Emilia Perez
- Scenografia: Wicked
- Kostiumy: Wicked
- Piosenka: Emilia Perez - El Mal
- Efekty specjalne: Diuna: Część druga
- Film międzynarodowy: I'm Still Here
- Krótki dokument: The Only Girl in the Orchestra
- Krótki live-action: A Lien
- Krótka animacja: Yuck!
- Dokument: Nie chcemy innej ziemi
- Reżyser: Sean Baker - Anora
- Aktor: Adrien Brody - The Brutalist
- Aktorka: Demi Moore - Substancja
- Aktor drugoplanowy: Kieran Culkin - Prawdziwy ból
- Aktorka drugoplanowa: Zoe Saldana - Emilia Perez
- Piosenka: Emilia Perez - El Mal
- Efekty specjalne: Diuna: Część druga
- Krótki dokument: The Only Girl in the Orchestra
- Krótki live-action: A Lien
- Krótka animacja: Yuck!
- Dokument: Nie chcemy innej ziemi
Cytat z Szaman data 2 marca, 2025, 22:47Teraz się obudzili, że w Anorze grają rosyjscy aktorzy? Ogólnie mam wrażenie, że z roku na rok wszyscy mają coraz bardziej wywalone na Oscary. Akademicy nie oglądają, widzowie nie kupują biletów, NY Times przegląda fabuły i nominowanych dzień przed galą. Robi się z tego hermetyczna impreza dla środowiska z Los Angeles.
https://www.worldofreel.com/blog/2025/2/27/ny-times-1
Teraz się obudzili, że w Anorze grają rosyjscy aktorzy? Ogólnie mam wrażenie, że z roku na rok wszyscy mają coraz bardziej wywalone na Oscary. Akademicy nie oglądają, widzowie nie kupują biletów, NY Times przegląda fabuły i nominowanych dzień przed galą. Robi się z tego hermetyczna impreza dla środowiska z Los Angeles.
Cytat z Ernest Kubica data 2 marca, 2025, 22:54
- Film animowany: Flow
- Dźwięk: Diuna
- Efekty specjalne: Diuna
- Film animowany: Flow
- Dźwięk: Diuna
- Efekty specjalne: Diuna
Cytat z Marek Pilarski data 3 marca, 2025, 04:47No to Anora jednak pozamiatała. Pięć Oscarów, tylko aktor drugoplanowy nie dostał.
No to Anora jednak pozamiatała. Pięć Oscarów, tylko aktor drugoplanowy nie dostał.
Cytat z Szaman data 3 marca, 2025, 04:47Anora z Oscarem dla najlepszego filmu
https://deadline.com/2025/03/oscars-2025-winners-list-1236305849/
Anora z Oscarem dla najlepszego filmu
https://deadline.com/2025/03/oscars-2025-winners-list-1236305849/
Cytat z Juby data 3 marca, 2025, 08:43Ha ha ha, a nie mówiłem? : ) Mój wynik to 17/23 i "28. miejsce w Polsce" zdaniem Filmwebu. Nuda i żenada.
To idzie wyłącznie w gorszym kierunku. Niby poszerzyli grono nominowanych w głównej i kilku innych kategoriach, aby więcej nominacji łapały "filmy popularne" dla przyciągnięcia widzów, ale każdy dostrzega, że te Diuny i Mavericki robią wyłącznie za statystów, a przy nagradzaniu Akademia skupia się na zupełnie innym kinie (festiwalowe dramaty, coraz skromniejsze budżety, kino nieanglojęzyczne). Widziałem wszystkich zwycięzców głównej kategorii od Rain Mana po Nomadland, ale już Cody nie (nie żebym nie chciał, ale to chyba nigdy nie wyszło w Polsce ani w kinach, ani na płytach, ani w streamingu, ani nie kojarzę żadnej emisji w tv - to też ładnie obrazuje, jakie filmy są obecnie nagradzane Oscarami :P). Kiedyś za punkt honoru przyjmowałem obejrzenie każdego "najlepszego filmu", ale Anora - widziałem zwiastun zaraz po tym jak wyszedł, nie dostrzegłem w nim absolutnie niczego, co chciałbym obejrzeć i ten deszcz nagród nic w tej sprawie nie zmienił.
Ha ha ha, a nie mówiłem? : ) Mój wynik to 17/23 i "28. miejsce w Polsce" zdaniem Filmwebu. Nuda i żenada.
To idzie wyłącznie w gorszym kierunku. Niby poszerzyli grono nominowanych w głównej i kilku innych kategoriach, aby więcej nominacji łapały "filmy popularne" dla przyciągnięcia widzów, ale każdy dostrzega, że te Diuny i Mavericki robią wyłącznie za statystów, a przy nagradzaniu Akademia skupia się na zupełnie innym kinie (festiwalowe dramaty, coraz skromniejsze budżety, kino nieanglojęzyczne). Widziałem wszystkich zwycięzców głównej kategorii od Rain Mana po Nomadland, ale już Cody nie (nie żebym nie chciał, ale to chyba nigdy nie wyszło w Polsce ani w kinach, ani na płytach, ani w streamingu, ani nie kojarzę żadnej emisji w tv - to też ładnie obrazuje, jakie filmy są obecnie nagradzane Oscarami :P). Kiedyś za punkt honoru przyjmowałem obejrzenie każdego "najlepszego filmu", ale Anora - widziałem zwiastun zaraz po tym jak wyszedł, nie dostrzegłem w nim absolutnie niczego, co chciałbym obejrzeć i ten deszcz nagród nic w tej sprawie nie zmienił.
Cytat z Mierzwiak data 3 marca, 2025, 10:22Jak zobaczyłem że Flow dostało dla najlepszej animacji to na chwilę przypomniałem sobie, że Oscary mogą być interesujące.
Jak zobaczyłem że Flow dostało dla najlepszej animacji to na chwilę przypomniałem sobie, że Oscary mogą być interesujące.
Cytat z Szaman data 3 marca, 2025, 10:30Widziałem wszystkich zwycięzców od Milczenia Owiec do Oppenheimera, a łącznie chyba z 50. Nie chcę mi się liczyć odkąd popsuli stronę z Oscarami na Filmwebie. Pewnie obejrzę Anorę, ale nie wzbudza ona u mnie żadnego zainteresowania. A nagradzają takie filmy jakie ogląda obecne pokolenie w branży, za 20 lat będą oglądać inne.
Widziałem wszystkich zwycięzców od Milczenia Owiec do Oppenheimera, a łącznie chyba z 50. Nie chcę mi się liczyć odkąd popsuli stronę z Oscarami na Filmwebie. Pewnie obejrzę Anorę, ale nie wzbudza ona u mnie żadnego zainteresowania. A nagradzają takie filmy jakie ogląda obecne pokolenie w branży, za 20 lat będą oglądać inne.
Cytat z Szaman data 3 marca, 2025, 10:44Jeszcze tak myśl- Sean Baker osobiście zdobył 4 Oscary za jeden film. Jest teraz jednym z najbardziej utytułowanych twórców w 100-letniej historii kina. Czy ktokolwiek czuje atmosferę epokowego, historycznego wydarzenia, tak jak np przy triumfach Camerona i Titanica, czy Jacksona i Powrotu króla? Wszystko się zmieniło. My się zmieniliśmy, branża się zmieniła, media się zmieniły.
Jeszcze tak myśl- Sean Baker osobiście zdobył 4 Oscary za jeden film. Jest teraz jednym z najbardziej utytułowanych twórców w 100-letniej historii kina. Czy ktokolwiek czuje atmosferę epokowego, historycznego wydarzenia, tak jak np przy triumfach Camerona i Titanica, czy Jacksona i Powrotu króla? Wszystko się zmieniło. My się zmieniliśmy, branża się zmieniła, media się zmieniły.
Cytat z robgordon data 3 marca, 2025, 10:50Anora to dość przeciętny film, o którym za kilka lat mało kto będzie pamiętał. O dobre kino ociera się jedynie w trzecim akcie, jak dla mnie jednak zdecydowanie za późno (pierwsze dwa akty, bez Mikey Madison byłyby jedynie pustym przebiegiem). Z Seanem Bakerem jednak mi nie po drodze (Floryda Project to jeden z najbardziej irytujących filmów ostatnich lat).
Anora to dość przeciętny film, o którym za kilka lat mało kto będzie pamiętał. O dobre kino ociera się jedynie w trzecim akcie, jak dla mnie jednak zdecydowanie za późno (pierwsze dwa akty, bez Mikey Madison byłyby jedynie pustym przebiegiem). Z Seanem Bakerem jednak mi nie po drodze (Floryda Project to jeden z najbardziej irytujących filmów ostatnich lat).
Cytat z Juby data 3 marca, 2025, 10:56I zmieniło się na gorsze. Więc jest na co narzekać : )
Co do Seana Bakera - gdybyś pokazał 100 osobom zebranym z ulicy zdjęcia Camerona, Nolana, Hitchcocka, Scorsese, R. Scotta, itp., bądź wymienił ich nazwiska, podejrzewam, że naprawdę wiele osób znałoby te legendy (jeśli nie ze zdjęcia, to na pewno z nazwiska i ich filmów, które oglądali). Przy Seanie Bakerze myślę, a nawet jestem pewny, że miałbyś wynik 0/100. To też dobitnie pokazuje jakie filmy i twórcy są obecnie nagradzani Oscarami i dlaczego tyle osób się od tych nagród odwraca. Ten twórca nie zapisze się z pamięci widzów, ani nikogo, kto tematem się mocno interesuje. Ja się interesuje, a do dziś w ogóle nie kojarzyłem tego nazwiska, nie wiem jak typ wygląda i widziałem zaledwie jeden jego film. A Hitych, czy Lynch nigdy nie dostali Oscara.
I zmieniło się na gorsze. Więc jest na co narzekać : )
Co do Seana Bakera - gdybyś pokazał 100 osobom zebranym z ulicy zdjęcia Camerona, Nolana, Hitchcocka, Scorsese, R. Scotta, itp., bądź wymienił ich nazwiska, podejrzewam, że naprawdę wiele osób znałoby te legendy (jeśli nie ze zdjęcia, to na pewno z nazwiska i ich filmów, które oglądali). Przy Seanie Bakerze myślę, a nawet jestem pewny, że miałbyś wynik 0/100. To też dobitnie pokazuje jakie filmy i twórcy są obecnie nagradzani Oscarami i dlaczego tyle osób się od tych nagród odwraca. Ten twórca nie zapisze się z pamięci widzów, ani nikogo, kto tematem się mocno interesuje. Ja się interesuje, a do dziś w ogóle nie kojarzyłem tego nazwiska, nie wiem jak typ wygląda i widziałem zaledwie jeden jego film. A Hitych, czy Lynch nigdy nie dostali Oscara.
Cytat z Szaman data 3 marca, 2025, 11:16Śmialiśmy się ostatnio z tego Ramosa od Supermana, co obwieszczał, że Gladiator 2 jest jednym z najlepszych filmów w historii kina. Ale tak to wszystko działa, bodźce muszą być jak najsilniejsze, miłość jak najgorętsza, emocje jak najwyższe. I to się przekłada na podejście do filmów. I stąd Jamie Lee Curtis ma Oscara 🙂
Śmialiśmy się ostatnio z tego Ramosa od Supermana, co obwieszczał, że Gladiator 2 jest jednym z najlepszych filmów w historii kina. Ale tak to wszystko działa, bodźce muszą być jak najsilniejsze, miłość jak najgorętsza, emocje jak najwyższe. I to się przekłada na podejście do filmów. I stąd Jamie Lee Curtis ma Oscara 🙂