aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 9 of 93Next

To tak na gorąco co do Globów- znowu okazało się, że za cholerę nie da się ich przewidzieć (Sia! Leto!), oraz, że ich słabość do Ryana Murphy'ego i Meryl Streep wymaga już konsultacji z lekarzem lub farmaceutą.

Najbardziej cieszy mnie nominacja dla...Jane Levy. Nie mam wprawdzie bladego pojęcia co ona tam gra w swoim serialu, bo nie przepadam za musicalami, ale bardzo ją lubię i w końcu należy do pewnej "rodziny" 🙂

No ale przecież nie nominowali Streep za The Prom, ale za to Jamesa Cordena, który był w sumie krytykowany za to, że zagrał homoseksualną postać, więc można powiedzieć, że to trochę niepoprawny wybór. Tak samo jak mocno krytykowane Music, nominacje za komedię/musical i dla Kate Hudson to chyba największe niespodzianki.

Totalnie pominęli Da 5 Bloods (nawet Lindo), Ma Rainey's.. tylko dwie nominacje, ale na IndieWire mieli rację, że raczej tylko dwa filmy Netfliksa przebiją się dramatach, ale nie, że będzie to Mank. A jednak film Finchera zgarnął najwięcej nominacji i świętuje mały powrót do czołówki wyścigu. Nie ma aktorów z Minari, nie ma Paula Raciego, nie ma Hanksa, ale jest za to mała Helena Zengel. Jest też Glenn Close, może też załapie się na Oscary? 😉

W serialach dominuje The Crown, co mnie bardzo cieszy. Poza tym fajnie, że Ozark też tak mocno doceniony, choć szkoda, że nie nominowali Toma Pelphrey. No i dwie nominacje dla Ted Lasso, więc super. 🙂

Ostatnio kiedy Globy zaskoczyły mnie czyms pozytywnie to nominując Lawa do Globa. A w tym roku jak zawsze - kilka wyborów oczywistych a reszt meh lub wywołujących ciarki zażenowania.

O rany, rzeczywiście z tą Streep! Głupio mi teraz 🙂 Dzisiaj byłem w biurze akurat i tak jednym okiem pracowałem, a drugim śledziłem relację tekstową i tak mi się Streep ubzdurała 🙂

Cieszą mnie wszystkie nominacje dla Promising Young Woman, dla Seyfried, Davis, Odoma Jr. i za wspaniały soundtrack z Soul.

The Prom?

To coś powinno być co najwyżej do Złotych Malin nominowane.

Globy w sumie fajnie namieszały. Hollywoodzkie media z jednej strony krytykują za olanie/niedocenienie niektórych "czarnych" filmów albo za dziwne wybory (Music, Leto, Corden, itd.), ale z drugiej ciężko im krytykować organizację, która nominowała za reżyserię aż trzy kobiety. Feinberg trochę się zesrał: https://www.hollywoodreporter.com/race/golden-globes-confound-with-hillbilly-elegy-music-noms

Nominacje dla Hamiltona (poza tym, że to oczywiście arcydzieło) są dla mnie nadal pewnym ewenementem i przypominają mi czasy kiedy miałem niezbyt poukładane w głowie i marzyłem o kategoriach dla aktorów głosowych z gier na Oscarach 🙂 jakby mimo wszystko Hamilton nie jest filmem jako takim i jakoś nie wiem, średnio pasuje mi jego miejsce w tych zestawieniach. No, ale przynajmniej padło na arcydzieło więc też narzekać nie będe 🙂

Dużo filmow do obejrzenia, ale raczej nie nominowałbym Sorkina za reżyserie (za scenariusz już tak) i mimo mojego rozczarowania Tenetem uważam, ze Nolan zasłużył bardziej. O Kaufmanie nie wspominam. Ale zawsze to mógł być Lee więc chyba też narzekać nie powinienem.

Nominacja dla Mandaloriana w kategorii najlepszego serialu przy jednoczesnym zignorowaniu Better Call Saul to nieśmieszny żart. Nawet jeśli kategorie serialowe to raczej formalność bo wszystko wskazuje na to, że Crown zgarnie praktycznie pełną pule. Przynajmniej Odenkirk dostał nominacje. Pacino okej - wiem, że Hunters wywołuje mnóstwo negatywnych emocji, ale sam dobrze się bawiłem pomimo tego jak traktowana tam jest historia, sam występ Pacino też naprawdę na wysokim poziomie jego szarż.

Czekam na BAFTy.

Ej jeśli ktoś po takim zestawie nominacji nadal szuka jakiejś dyskryminacji, to albo ma konkretnie nasrane w głowie i jest fanatykiem podobnym do fanatyka religijnego, albo to jego jedyny pomysł na funkcjonowanie w przestrzeni publicznej. Z Hamiltonem to jednak niepokojąca tendencja, wszyscy przechodzą do porządku dziennego nad ciągnięciem spektaklu teatralnego "za uszy" i robieniem z niego filmu tylko dlatego, że im się podobał.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

O, fajnie że Złote Globy pamiętały jeszcze o Emmie, dzięki czemu Anya Taylor-Joy zaliczyła swoje 2 pierwsze nominacje.

I oby za Gambit dostała statuetke 🙂

Nie pamiętam jak w ubiegłych latach, ale w tym roku sporo jest podwójnych nominacji.

Widzę, że dalej śledzicie stowarzyszenie, które nominowało Black Panther w kategorii Najlepszy Film (Dramat) roku? 🙂 Mimo, że niektórzy (nie będę wymieniał kto, bo i tak pamiętacie którzy 😉 ) pisali wtedy, że już z tym kończą. 😀

Tak Juby, pamiętamy. Fajnie, że mimo to śledzisz ten temat 🙂

Marek Pilarski, Szaman and robgordon have reacted to this post.
Marek PilarskiSzamanrobgordon

Nominacje od SAG

SAG Awards Nominations: ‘Ma Rainey’, ‘Minari’ Lead Film List; ‘The Crown’, ‘Schitt’s Creek’ Top TV And ‘Bridgerton’ Arrives

WOW, ale dużo dziwnych tropów- film Howarda zaskakująco mocny, brak Nomadland w głównej, bardzo mocny 5 Bloods, Jared Leto autentycznie idzie na nominację do Oscara!

Akurat brak Nomadland wśród nominowanych obsad nie dziwi. Lindo znów pominięty, przynajmniej w indywidualnych nominacjach, poza tym jedyną niespodzianką pod względem pominięć jest tak naprawdę Seyfried. Co do Hillbilly Elegy - myślę, że Adams przeszarżowała, ale najwyraźniej jej koledzy i koleżanki po fachu są innego zdania, za to sądzę, że Close w pełni zasługuje na wyróżnienia i może jednak powalczy o tego Oscara.

Outstanding Performance by a Female Actor in a Drama Series
GILLIAN ANDERSON / Margaret Thatcher – “THE CROWN”
OLIVIA COLMAN / Queen Elizabeth II – “THE CROWN”
EMMA CORRIN / Princess Diana – “THE CROWN”
JULIA GARNER / Ruth Langmore – “OZARK”
LAURA LINNEY / Wendy Byrde – “OZARK”

🙂

Wiecie jaka jest dla mnie jak na razie najbardziej zagadkowa nominacja roku? Midnight Sky jako najlepszy film roku od National Board of Review. Trochę śmiesznie to wygląda przy organizacji która chwali się, że zrzesza niewielką liczbę starannie wyselekcjonowanych przedstawicieli nowojorskiego światka kultury. I wybrali produkcyjniaka Netflixa.

Może po prostu chcieli się wyróżnić 🙂

Feinberg pozmieniał kilka typów w najnowszej prognozie po nominacjach do ZG i SAG.

Fincher wrócił do piątki reżyserów, Oldman do piątki aktorów, a w niej nadal także Lindo (bez ZG i indywidualnej nominacji do nagród SAG). U aktorek pojawiła się Loren, a na drugim planie u aktorów bez zmian, czyli Raci nadal w piątce, ale na szóstym Leto. Z kolei u pań Seyfried całkiem wypadła kosztem Close, którą miał ostatnio chyba jako "possibilities" czy nawet "long shots", a teraz ma jako pierwszą. Dziwne, bo on nadal trzyma w piątce, chyba jako jedyny prognostyk, Olivię Cooke za "Sound of Metal". Niby czemu ona miałaby być silniejsza od Zengel (Glob i SAG) i Seyfried (Glob)?

https://www.hollywoodreporter.com/race/feinberg-forecast-first-post-globe-and-sag-noms-reassessment

Po obejrzeniu Sound of Metal również nie wiem 🙂

PreviousPage 9 of 93Next