aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 10 of 93Next

W ostatnich latach 2-4 aktorów nominowanych przez SAG nie otrzymywało później nominacji do Oscara. W tym roku będzie pewnie podobnie. Myślę, że mogą nie załapać się:

Aktorzy pierwszoplanowi: Oldman albo Yeun kosztem Lindo

Aktorki pierwszoplanowe: Adams kosztem Day albo Loren

Aktorzy drugoplanowi: Leto kosztem Raciego

Aktorki drugoplanowe: Bakalova albo Zengel kosztem Seyfried

Critics Choice Awards. Zaczynam mieć dziwne przeczucie, że Boseman pośmiertnie otrzyma dwa Oscary.

Krytycy jak co roku, nominują wszystko, co ma duże szanse na oscarowe nominacje. 😛

Szumowska odpada z walki o Oscary

https://www.naekranie.pl/aktualnosci/szarlatan-agnieszki-holland-na-oscarowej-shortliscie-brak-szumowskiej-1612913552/amp

A tu wszystkie shortlisty: https://www.oscars.org/oscars/93rd-oscars-shortlists

W efektach specjalnych nie ma WW1984:

“Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”
“Bloodshot”
“Love and Monsters”
“Mank”
“The Midnight Sky”
“Mulan”
“The One and Only Ivan”
“Soul”
“Tenet”
“Welcome to Chechnya”

Nie przypominam sobie kiedy ostatnio była tak nieciekawa lista tytułów jeśli chodzi o VFX, mało tego, najlepszy - i w sumie jedyny wart statuetki - z nich to film animowany.

Moim zdaniem z tej listy najlepsze efekty ma Love and Monsters, czyli tytuł który skończył w sumie jako niszowy film na VOD który mało kto widział. Pomyłką jest Bloodshot, który ma może ze dwa dobre ujęcia mechanicznych macek, a reszta to CGI lat dwutysięcznych

Zupełnie nieciekawe efekty ma Tenet i pewnie wygra z racji nazwiska reżysera. Nie pamiętam też żadnego ciekawego ujęcia z Birds of Prey czy Manka. Banalne, wielokrotnie wałkowane efekty ma Midnight Sky. Nie jestem zbytnio za przyznawaniem nagród za efekty animacjom, uważam, że triki powinny jakoś współpracować z żywą materią, uzupełniać film aktorski.

Trudny rok. Jeden z filmów jest dokumentem o LGBT w Czeczenii, co jest koszmarnym podsumowaniem kategorii skupionej na wizualiach.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

W sumie racja. Nic ciekawego. Chociaż pewnie sam narzekać na zwycięstwo Teneta nie będe za samo ujęcia z budynkiem z finału. Birds of Prey to chyba z braku alternatywy się tu znalazly (lub za hiene)

Cytat z Szaman data Luty 10, 2021, 10:32

Nie pamiętam też żadnego ciekawego ujęcia z Birds of Prey czy Manka.

Fincher w sumie w dużym stopniu korzysta z VFX, tyle że ciężko w ogóle zauważyć u niego efekty komputerowe, więc w sumie cieszę się, że Mank znalazł się na shortliście. Myślę też, że załapie się na nominację.

Ten dokument o Czeczenach wykorzystuje deep fake. Rany, jaka to jest potwarz dla Wonder Woman za 200 mln$.

https://sporwkinie.blogspot.com/2021/02/pierwszy-w-historii-dokument-z-szansa.html?m=1

Auto-potwarzą dla WW84 jest to jak w 2020 roku wygląda Cheetah 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Już w ubiegłym roku pisałem, że kategoria Best VFX powinna mieć ruchomą ilość nominacji (2-5) w zależności od tego, czy jest wystarczająca ilość filmów godna wyróżnienia. W ubiegłym największe wrażenie zrobiło na mnie fotorealistyczne do granic możliwości CGI w filmie, który odpadł z short listy jeszcze przed końcowym etapem (Toy Story 4). W tym roku konkurencja jest jeszcze słabsza (z wiadomych powodów).

Racja, w tym roku średnio. Tenet najbardziej zasłużył chociażby, jak wspomniał Kuba, za finałową scenę, w której, jak się niedawno dowiedziałem, użyto starych dobrych miniatur.

Ktoś u Spóra wrzucił link do rozmowy z reżyserem tego dokumentu, w którym omówiony jest "skomplikowany proces technologiczny użyty w tym filmie":

Szkoda mi życia 🙂 Tak w skrócie- to jest w końcu bardziej skomplikowane niż te wszystkie filmiki w stylu Tom Holland w Powrocie do przyszłości? Czy branża po prostu nie chciała nominować wiadomego kociaka, a dziesięciu ich jest, ni mniej ni więcej 🙂

Pewnie tak, ale nie znam się na tym. 😛

Cytat z Szaman data Luty 10, 2021, 10:32

Moim zdaniem z tej listy najlepsze efekty ma Love and Monsters, czyli tytuł który skończył w sumie jako niszowy film na VOD który mało kto widział.

Patrząc tylko na filmy aktorskie - zgoda.

Nie jestem zbytnio za przyznawaniem nagród za efekty animacjom, uważam, że triki powinny jakoś współpracować z żywą materią, uzupełniać film aktorski.

No właśnie... z jednej strony dałbym Soul, ale z drugiej sam do końca nie jestem pewien co w tym filmie traktować jako efekt specjalny, skoro cały nim jest 🙂

---

Whedramy ciąg dalszy:

Gala Oscarów ma się odbyć w wielu lokalizacjach.

https://variety.com/2021/film/awards/2021-oscars-hybrid-format-dolby-theatre-1234904988/?fbclid=IwAR266p9k1PkI0akKGtlfa-jIn2YaFoyBslGbvCiaS6DyY1e-S9wTiJ1r4l4

Dość nieoczekiwany lider oscarowego wyścigu w tej kategorii 🙂

PreviousPage 10 of 93Next