aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 94 of 96Next

BAFTA postawiła zatem na swoich aktorów (Mosaku też jest Brytyjką) i Seana Penna, którego do tej pory nie nagrodziła. Fajnie się namieszało w drugoplanowych.

Jedna bitwa po drugiej z PGA.

Ciekawe, czy wygra dzisiaj na SAG nagrodę dla obsady. Jeśli tak, to wygra też głównego Oscara. Jeśli wygra dzisiaj Sinners, to nie będzie to jeszcze przesądzone. Z nagrodami od PGA i DGA ostatnio BP na Oscarach przegrywały 1917, La La Land i Gravity.

Sinners wygrywa SAG

https://deadline.com/2026/03/2026-sag-actor-awards-winners-1236740466/

I Michael B. Jordan pokonuje Chalameta

Ale sądzę, że to tylko folklor tych nagród.

Swoją drogą, tylko ja uważam, że Pattinson ciekawiej zagrał bliźniaków? Dla mnie najciekawsze w pokazaniu takiej relacji na ekranie są różnice między rodzeństwem. Czy bliźniaki Jordana różnią się od siebie aż tak bardzo? Czy scenariusz zostawił tutaj w ogóle miejsce na oscarową kreację?

Wciąż uważam Sinners za bardzo dobry film, którego najjaśniejszym punktem są dla mnie rola Mosaku i dwie sekwencje muzyczne ale role Jordana określiłbym co najwyżej poprawnymi, niewyróżniającymi się.

Po raz kolejny mamy nagrody będące deklaracją polityczną a nie docenieniem czyjegoś talentu.

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Musiałbym sobie powtórzyć ten film, ale nie przypominam sobie, żebym widział w nim oscarowe kreacje i czy Jordan miał moment, który byłby dobrym oscarowym klipem.

Marty Supreme nie jest w najlepszej formie. Nie wygrał niczego na BAFTA, kontrowersje wokół reżysera... Ale myślę, że Chalamet nadal może to wygrać. Tydzień temu przegrał z Brytyjczykiem, a dzisiaj w nocy mógł nie dostać dlatego, że SAG dało mu nagrodę rok temu. Poza tym SAG idzie w różnorodność bardziej niż inne stowarzyszenia i afera z "n word" na BAFTA mogła przyczynić się do wzmożonego oddawania głosu na Jordana w końcowe głosowania na SAG.

Szaman

Rozdano Złote Maliny

https://deadline.com/2026/03/razzie-awards-2026-winners-war-of-the-worlds-1236752714/

Scarlett Rose Stallone. Ależ oni mają żałosną obsesję, żeby ona chociaż zagrała w jakimś rozpoznawalnym filmie, a to jeden z tysiąca vodów z Cagem.

Oscary całkiem mi zbrzydły, nie śledziłem z uwagą ostatniego wyścigu, ale tradycja to tradycja. Takie to będą typy "bez okularów" 🙂

• Film: Jedna bitwa po drugiej
  • Reżyser: Paul Thomas Anderson- Jedna bitwa po drugiej
  • Aktor: Timothee Chalamet- Marty Supreme
  • Aktorka: Jesse Buckley- Hamnet
  • Aktor drugoplanowy: Stellan Skarsgard- Wartość sentymentalna
  • Aktorka drugoplanowa: Teyana Taylor- Jedna bitwa po drugiej
  • Scenariusz oryginalny: Grzesznicy
  • Scenariusz adaptowany: Jedna bitwa po drugiej
  • Animacja: K-Popowe łowczynie demonów
  • Zdjęcia: Jedna bitwa po drugiej
  • Scenografia: Grzesznicy
  • Kostiumy: Grzesznicy
  • Montaż: Jedna bitwa po drugiej
  • Dźwięk: Jedna bitwa po drugiej
  • Piosenka: K-Popowe łowczynie demonów
  • Efekty specjalne: Avatar: Ogień i popioł
  • Muzyka: Grzesznicy
  • Charakteryzacja: Grzesznicy
  • Film międzynarodowy: Tajny agent
  • Casting: Grzesznicy
Marek Pilarski has reacted to this post.
Marek Pilarski

Widzę, że w niektórych kategoriach masz inaczej niż większość (chociażby scenografia, kostiumy i charakteryzacja, gdzie faworytem jest Frankenstein), ale kto ich tam wie, jak w tym roku zagłosowali. Niektórzy twierdzą po SAG, że Grzesznicy zrobią sweep, bo jest niby duży entuzjazm wobec tego filmu pod koniec głosowania na Oscary, i że wygra nie tylko w głównej kategorii, ale także więcej niż jednej aktorskiej, a nawet reżyserii. Nie można tego wykluczyć, szczególnie, że w większości kategorii film ten jest typowany przez wielu jako drugi do wygranej.

Dla mnie chyba jedyną kategorią, w której nie typuję mocnego faworyta, jest aktor drugoplanowy. Penn jest typowany przez większość na zwyciezcę, bo wygrał BAFTA i SAG, ale jednak jakoś nie mogę się przekonać do tego, że dadzą mu trzeciego Oscara, szczególnie że nie pojawił się na żadnej z tych dwóch gal, gdzie wygrał, i nie prowadził aktywnie kampanii oscarowej. Poza tym SAG wygrał po raz drugi, a BAFTA po raz pierwszy. Z drugiej strony ciężko jednak typować przeciwko SAG+BAFTA. Po raz ostatni z takim kombo przegrał bodajże Christopher Walken w 2003 roku (Złap mnie, jeśli potrafisz). Są też ludzie, którzy wraz ze sweepem Grzeszników obstawiają zwycięstwo Delroya Lindo, który w ten sposób powtórzyłby wyczyn Marcii Gay Harden z 2001 roku za Pollocka (brak nominacji do prekursorów CC, GG, SAG, BAFTA). Ja też stawiam na Stellana Skarsgarda, bo prognozuję również Wartość sentymentalną w filmie międzynarodowym (choć osobiście zagłosowałbym chyba jednak na Tajnego agenta).

Szaman

Może jeszcze coś zmienię, ale obecnie tak, choć brak wygranej w kategorii aktorskiej dla JBPD jakoś mi nie pasuje. 😛

• Film: Grzesznicy
  • Reżyser: Paul Thomas Anderson- Jedna bitwa po drugiej
  • Aktor: Michael B. Jordna- Grzesznicy
  • Aktorka: Jesse Buckley- Hamnet
  • Aktor drugoplanowy: Stellan Skarsgard- Wartość sentymentalna
  • Aktorka drugoplanowa: Amy Madigan- Zniknięcia
  • Scenariusz oryginalny: Grzesznicy
  • Scenariusz adaptowany: Jedna bitwa po drugiej
  • Animacja: K-Popowe łowczynie demonów
  • Zdjęcia: Jedna bitwa po drugiej
  • Scenografia: Frankenstein
  • Kostiumy: Frankenstein
  • Montaż: Jedna bitwa po drugiej
  • Dźwięk: F1
  • Piosenka: Grzesznicy
  • Efekty specjalne: Avatar: Ogień i popioł
  • Muzyka: Grzesznicy
  • Charakteryzacja: Frankenstein
  • Film międzynarodowy: Wartość sentymentalna
  • Casting: Grzesznicy
Szaman
Cytat z Marek Pilarski data 15 marca, 2026, 13:55

Dla mnie chyba jedyną kategorią, w której nie typuję mocnego faworyta, jest aktor drugoplanowy.

No dobra, jeszcze w piosence nie obstawiam zdecydowanego faworyta, którym jest "Golden".

Pojedynek Penn vs Skarsgard pokaże czy tradycyjna kampania oscarowa, czyli krązenie po bankietach w Los Angeles ma jeszcze sens, po zmianie składu Akademii.

No i za Pennem ciągną się brzydkie skłonności bokserskie, ale z drugiej strony ani Madonna, ani Wright, ani córka Vincenta nie dokonały jeszcze publicznej egzekucji (chyba, że coś mnie ominęło). Więc tak mocne nazwisko jak PTA daje prawdziwą drugą szansę.

Zobaczymy też, czy to jeszcze te czasy kiedy pojawiały się kalkulacje i na przykład głosujący woleli komuś dać pierwszego Rycerza niż trzeciego. Mam wrażenie, że już coraz mniej tej kalkulacji i statuetki dostaje się hurtem, przykładowo rok temu Anora.

Sądzę, że Frankenstein jednak przegra z miłością do Grzeszników, ale tak jak mówiłem, słabo śledziłem sezon. Żeby jeszcze nie było tak, że Sinners pokonają raczej mieszanie przyjętego Avatara w efektach specjalnych 🙂

Teraz widzę, że w tym roku Oscary już o północy naszego czasu, bo w Ameryce tydzień temu zmieniali czas na letni, a dodatkowo przesunęli start o godzinę wcześniej do przodu.

Casting poszedł do OBAA, czyli trochę zaskoczenie, bo faworytem byli Sinners, którzy póki co nie dostali żadnego Oscara. Ciekawe, jak to się dalej rozwinie.

Kieran Culkin: "Sean Penn couldn't be here this evening, or didn't want to...". xD

Paul Thomas Anderson z Oscarem. W końcu. 🙂

PreviousPage 94 of 96Next