Festiwale i nagrody filmowe
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 14:56Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 14:53- muszę sprawdzić, ale Wicked: For Good chyba bez ani jednej nominacji. 😅
https://twitter.com/i/status/2014334763088162964
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 14:53- muszę sprawdzić, ale Wicked: For Good chyba bez ani jednej nominacji. 😅
‘Wicked: For Good’ received 0 nominations for this year’s #Oscars. pic.twitter.com/hdWu0ewcck
— Pop Base (@PopBase) January 22, 2026
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 15:02Wow.. i to o dwie więcej niż dotychczasowi rekordziści
https://twitter.com/i/status/2014335579513569733
Wow.. i to o dwie więcej niż dotychczasowi rekordziści
‘Sinners’ breaks the record for the most nominated film in #Oscars history, with 16 nominations. pic.twitter.com/15kEmONBkZ
— Pop Crave (@PopCrave) January 22, 2026
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 15:41Dokładnie, myślę, że powinni byli dać Wicked co najmniej jedną nominację. 😉
Dokładnie, myślę, że powinni byli dać Wicked co najmniej jedną nominację. 😉
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 15:56Przecież to jest prześmieszne, to nie jest aż tak dobry technicznie, realizacyjnie film. Ideologia wyprała im mózgi, aby tylko w dupy czarnym włazić, nic więcej.
Przecież to jest prześmieszne, to nie jest aż tak dobry technicznie, realizacyjnie film. Ideologia wyprała im mózgi, aby tylko w dupy czarnym włazić, nic więcej.
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 16:06Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?
Ja myślę, że spokojnie mogłoby się obyć bez nominacji aktorskich. Poza tym myślę, że jak najbardziej zasłużył na nominacje w pozostałych kategoriach.
Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?
Ja myślę, że spokojnie mogłoby się obyć bez nominacji aktorskich. Poza tym myślę, że jak najbardziej zasłużył na nominacje w pozostałych kategoriach.
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:18Może którymś razem siądę, obejrzę go drugi raz i wtedy wypowiem się rozsądniej. Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.
Może którymś razem siądę, obejrzę go drugi raz i wtedy wypowiem się rozsądniej. Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:53Zwraca uwagę jak na dwóch różnych biegunach znaleźli się bracia Safdie. Ktoś wie, czy oni pokłócili się prywatnie? Czy to rozstanie czysto zawodowe?
Zwraca uwagę jak na dwóch różnych biegunach znaleźli się bracia Safdie. Ktoś wie, czy oni pokłócili się prywatnie? Czy to rozstanie czysto zawodowe?
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:58No i Diane Warren przegra 17 raz. Przecież wyżej od niej są na pewno Train Dreams, Łowczynie demonów i Sinners.
No i Diane Warren przegra 17 raz. Przecież wyżej od niej są na pewno Train Dreams, Łowczynie demonów i Sinners.
Cytat z Juby data 22 stycznia, 2026, 17:26Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 16:06Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?
Najlepsze efekty specjalne? Najlepsze kostiumy, które pożyczyli z niezrealizowanego Blade'a? Te dwie z brzegu + aktorskie.
Jest dokładnie tak, jak napisał @Szaman. A w tym wypadku doszedł jeszcze czynnik 'Ryan Coogler", który jak G. Del Toro ma w Holly ogromną fanbazę i co by nie nakręcił, będą go nagradzać.
Dzisiejszy dzień kolejny raz pokazuje jak bardzo amerykańskie kino upadło, skoro Sinners - film, który mi się podobał, ale mimo wszystko tylko "bardzo podobał" - bije rekord takiego Titanica. Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
A z tym Wicked to też w sumie pokazuje śmieszność tych nagród. Pierwsza część dostaje 10 nominacji, zgarnia dwie statuetki, a rok później jej dokończenie - kręcone back-to-back, będące praktycznie tym samym - zostaje całkowicie olane. Zmieniły się kostiumy? Scenografia w drugim filmie była inna? We wszystkich kategoriach w tym roku konkurencja okazała się o tyle mocniejsza?
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 16:06Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?
Najlepsze efekty specjalne? Najlepsze kostiumy, które pożyczyli z niezrealizowanego Blade'a? Te dwie z brzegu + aktorskie.
Jest dokładnie tak, jak napisał @Szaman. A w tym wypadku doszedł jeszcze czynnik 'Ryan Coogler", który jak G. Del Toro ma w Holly ogromną fanbazę i co by nie nakręcił, będą go nagradzać.
Dzisiejszy dzień kolejny raz pokazuje jak bardzo amerykańskie kino upadło, skoro Sinners - film, który mi się podobał, ale mimo wszystko tylko "bardzo podobał" - bije rekord takiego Titanica. Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
A z tym Wicked to też w sumie pokazuje śmieszność tych nagród. Pierwsza część dostaje 10 nominacji, zgarnia dwie statuetki, a rok później jej dokończenie - kręcone back-to-back, będące praktycznie tym samym - zostaje całkowicie olane. Zmieniły się kostiumy? Scenografia w drugim filmie była inna? We wszystkich kategoriach w tym roku konkurencja okazała się o tyle mocniejsza?
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 17:30Klapki spadły z oczu, pozostaje się cieszyć. Zresztą nawet wielu sympatyków wskazywało, że druga połowa musicalu jest dla nich słabsza i mniej nadająca się na udaną ekranizację. Na takie głosy natrafiałem w internecie. Tak, czy inaczej, ogromny policzek dla niedawnego pupilka branży.
Klapki spadły z oczu, pozostaje się cieszyć. Zresztą nawet wielu sympatyków wskazywało, że druga połowa musicalu jest dla nich słabsza i mniej nadająca się na udaną ekranizację. Na takie głosy natrafiałem w internecie. Tak, czy inaczej, ogromny policzek dla niedawnego pupilka branży.
Cytat z Juby data 22 stycznia, 2026, 17:53Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:18Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.
Nie kumam skąd gniew i zniechęcenie, jak to jest od kilkunastu lat 🙂
Mi klapki spadły z oczu już w 2019, gdy po kilkunastu latach czekania aż jakaś adaptacja komiksu zostanie doceniona w najważniejszej kategorii, nominowano w niej Czarną Panterę za bycie Czarną, co było jak splunięcie w twarz, którego nie da się zmyć. Teraz zajrzę kto jest nominowany za vfx, reszta to szum obok i nawet nadrabiać filmów, które wygrywają Best Picture mi się nie chce.
Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:18Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.
Nie kumam skąd gniew i zniechęcenie, jak to jest od kilkunastu lat 🙂
Mi klapki spadły z oczu już w 2019, gdy po kilkunastu latach czekania aż jakaś adaptacja komiksu zostanie doceniona w najważniejszej kategorii, nominowano w niej Czarną Panterę za bycie Czarną, co było jak splunięcie w twarz, którego nie da się zmyć. Teraz zajrzę kto jest nominowany za vfx, reszta to szum obok i nawet nadrabiać filmów, które wygrywają Best Picture mi się nie chce.
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 20:43A ja Wam powiem, że
https://twitter.com/i/status/2014388382084809019
A ja Wam powiem, że
"I would have nominated Sinners a 17th time" pic.twitter.com/JGcbUha0Bj
— Howard Leader (@HowardLeaderman) January 22, 2026
Cytat z Szaman data 30 stycznia, 2026, 22:07Josephine wygrywa Sundance
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/2017338679178707172
Josephine wygrywa Sundance
‘JOSEPHINE’ has won both the Grand Jury Prize in U.S. Dramatic and the Audience Award in U.S. Narrative at Sundance 2026.
Starring Channing Tatum and Gemma Chan, the film follows two parents as they struggle to console their young daughter after she witnesses a horrible crime. pic.twitter.com/uaJRshxMKA
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) January 30, 2026
Cytat z Marek Pilarski data 6 lutego, 2026, 20:34Największe przegrywy w Hollywood
Największe przegrywy w Hollywood
Cytat z Marek Pilarski data 6 lutego, 2026, 21:47Czyli grafika sprzed ponad roku 😛
Czyli grafika sprzed ponad roku 😛
Cytat z Szaman data 8 lutego, 2026, 09:25https://twitter.com/i/status/2020367294766158148
Paul Thomas Anderson has won the DGA Award for Best Feature Film for ‘ONE BATTLE AFTER ANOTHER’. pic.twitter.com/6rfCrueCFE
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) February 8, 2026