aby założyć posty i tematy.

Festiwale i nagrody filmowe

PreviousPage 93 of 93
Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 14:53

- muszę sprawdzić, ale Wicked: For Good chyba bez ani jednej nominacji. 😅

Wow.. i to o dwie więcej niż dotychczasowi rekordziści

LOLz. I jak to traktować poważnie? 😛

Dokładnie, myślę, że powinni byli dać Wicked co najmniej jedną nominację. 😉

Przecież to jest prześmieszne, to nie jest aż tak dobry technicznie, realizacyjnie film. Ideologia wyprała im mózgi, aby tylko w dupy czarnym włazić, nic więcej.

Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?

Ja myślę, że spokojnie mogłoby się obyć bez nominacji aktorskich. Poza tym myślę, że jak najbardziej zasłużył na nominacje w pozostałych kategoriach.

Może którymś razem siądę, obejrzę go drugi raz i wtedy wypowiem się rozsądniej. Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.

Zwraca uwagę jak na dwóch różnych biegunach znaleźli się bracia Safdie. Ktoś wie, czy oni pokłócili się prywatnie? Czy to rozstanie czysto zawodowe?

No i Diane Warren przegra 17 raz. Przecież wyżej od niej są na pewno Train Dreams, Łowczynie demonów i Sinners.

Cytat z Marek Pilarski data 22 stycznia, 2026, 16:06

Nie no, w porównaniu do innych nominowanych - w których kategoriach nominacja dla tego filmu nie jest zasłużona Twoim zdaniem?

Najlepsze efekty specjalne? Najlepsze kostiumy, które pożyczyli z niezrealizowanego Blade'a? Te dwie z brzegu + aktorskie.

Jest dokładnie tak, jak napisał @Szaman. A w tym wypadku doszedł jeszcze czynnik 'Ryan Coogler", który jak G. Del Toro ma w Holly ogromną fanbazę i co by nie nakręcił, będą go nagradzać.

Dzisiejszy dzień kolejny raz pokazuje jak bardzo amerykańskie kino upadło, skoro Sinners - film, który mi się podobał, ale mimo wszystko tylko "bardzo podobał" - bije rekord takiego Titanica. Gdzie Rzym, a gdzie Krym?

A z tym Wicked to też w sumie pokazuje śmieszność tych nagród. Pierwsza część dostaje 10 nominacji, zgarnia dwie statuetki, a rok później jej dokończenie - kręcone back-to-back, będące praktycznie tym samym - zostaje całkowicie olane. Zmieniły się kostiumy? Scenografia w drugim filmie była inna? We wszystkich kategoriach w tym roku konkurencja okazała się o tyle mocniejsza?

Klapki spadły z oczu, pozostaje się cieszyć. Zresztą nawet wielu sympatyków wskazywało, że druga połowa musicalu jest dla nich słabsza i mniej nadająca się na udaną ekranizację. Na takie głosy natrafiałem w internecie. Tak, czy inaczej, ogromny policzek dla niedawnego pupilka branży.

Cytat z Szaman data 22 stycznia, 2026, 16:18

Niby horror z 16 nominacjami do Oscara powinien być największym świętem gatunku w całej jego historii, a moimi pierwszymi emocjami zamiast radości i podziwu były gniew i zniechęcenie.

Nie kumam skąd gniew i zniechęcenie, jak to jest od kilkunastu lat 🙂

Mi klapki spadły z oczu już w 2019, gdy po kilkunastu latach czekania aż jakaś adaptacja komiksu zostanie doceniona w najważniejszej kategorii, nominowano w niej Czarną Panterę za bycie Czarną, co było jak splunięcie w twarz, którego nie da się zmyć. Teraz zajrzę kto jest nominowany za vfx, reszta to szum obok i nawet nadrabiać filmów, które wygrywają Best Picture mi się nie chce.

A ja Wam powiem, że

Josephine wygrywa Sundance

Największe przegrywy w Hollywood

Ed ma 4 nominacje: Lęk pierwotny, American History X, Birdman, Kompletnie nieznany.

Czyli grafika sprzed ponad roku 😛

PreviousPage 93 of 93