Filmowy Hyde Park
Cytat z Juby data 5 grudnia, 2024, 10:31Cytat z Mierzwiak data grudzień 4, 2024, 13:17Od dawna powtarzam, że nie tylko kategorie aktorskie powinny mieć podział na kobiety i mężczyzn, ale i reżyserska. I to byłby progres, a nie cofanie się o wiek wstecz tylko dlatego, że kilka osób na czele z Emmą Corrin ma problemy z głową.
Taka prawdziwa równość to by była, gdyby zrobiono tylko dwie kategorie - Najlepsza rola i Najlepsza rola drugoplanowa. I w nich nominowani / nagradzani byliby wszyscy. Aktorstwo to nie pływanie, bieganie, czy skok o tyczce, gdzie kobiety muszą konkurować z kobietami, a mężczyźni z mężczyznami, bo inaczej wiadomo by było, że niektórzy nie mają szans ze względu na warunki fizycznie. Kobieta i mężczyzna mogą być równie utalentowani w aktorstwie i odegrać równie dobre role godne nagród. Tak samo w reżyserii.
Ale żyjemy w takim świecie, że na pewno byłaby pewna dyskryminacja płci, a nawet gdyby jej nie było to i tak znaleźli by się tacy, którzy by ją widzieli i domagali się jeszcze większe równości, więc wiem, że nigdy tego nie wprowadzą.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 4, 2024, 13:17Od dawna powtarzam, że nie tylko kategorie aktorskie powinny mieć podział na kobiety i mężczyzn, ale i reżyserska. I to byłby progres, a nie cofanie się o wiek wstecz tylko dlatego, że kilka osób na czele z Emmą Corrin ma problemy z głową.
Taka prawdziwa równość to by była, gdyby zrobiono tylko dwie kategorie - Najlepsza rola i Najlepsza rola drugoplanowa. I w nich nominowani / nagradzani byliby wszyscy. Aktorstwo to nie pływanie, bieganie, czy skok o tyczce, gdzie kobiety muszą konkurować z kobietami, a mężczyźni z mężczyznami, bo inaczej wiadomo by było, że niektórzy nie mają szans ze względu na warunki fizycznie. Kobieta i mężczyzna mogą być równie utalentowani w aktorstwie i odegrać równie dobre role godne nagród. Tak samo w reżyserii.
Ale żyjemy w takim świecie, że na pewno byłaby pewna dyskryminacja płci, a nawet gdyby jej nie było to i tak znaleźli by się tacy, którzy by ją widzieli i domagali się jeszcze większe równości, więc wiem, że nigdy tego nie wprowadzą.
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2024, 11:34Postulat Mierzwiaka jest genialnie prosty i ja go popieram. Niestety i tak nie zakończy trwających sporów.
Postulat Mierzwiaka jest genialnie prosty i ja go popieram. Niestety i tak nie zakończy trwających sporów.
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2024, 14:00Mój postulat jest oczywisty i nie rozumiem dlaczego Akademia na niego nie wpadła, zamiast tego sztucznie pompuje się kobiety i mniejszości rasowe w skład Akademii czego efekty są, jak wiadomo, żadne.
"Ale Mierzwiak, czy nie doprowadziłoby to do spadku poziomu nagród za reżyserię, tak samo jak - z czym się przecież zgadzasz - w przypadku Camerimage i parytetów?" Być może tak, ale jednocześnie filmy, często skromniejsze, z niestojącymi za nimi wielomilionowymi kampaniami, z wartą uwagi reżyserią kobiet, miałyby dzięki temu szansę przebicia się skoro Akademia musiałaby nominować pięć jakichś reżyserek, a czy nie na promowaniu kobiet powinno im zależeć?
No ale tak, ponieważ kilka osób w branży ubzdurało sobie, że nie ma płci (ma) i jest niebinarna (bądźmy poważni i nie udawajmy, że coś takiego w ogóle istnieje), to zamiast czterech nagród aktorskich miejmy dwie i jak zwykle kobiety na tym tracą.
@juby Aktorstwo i reżyseria to nie pływanie, ale kobiety i mężczyźni się różnią, tak po prostu, ich aktorstwo, wrażliwość i bohaterowie w jakich się wcielają też są różni. Do tego już o tym pisałem: zamiast czterech nagród aktorskich mielibyśmy dwie, w jaki sposób ograniczanie ilości nagrodzonych miałoby być sprawiedliwe? Przykładowo Cillian Murphy za Oppenheimera i Emma Stone za Poor Things byliby nominowani w jednej kategorii i jedno z nich nagrody by nie dostało, to ma być ta "prawdziwa równość"?
Mój postulat jest oczywisty i nie rozumiem dlaczego Akademia na niego nie wpadła, zamiast tego sztucznie pompuje się kobiety i mniejszości rasowe w skład Akademii czego efekty są, jak wiadomo, żadne.
"Ale Mierzwiak, czy nie doprowadziłoby to do spadku poziomu nagród za reżyserię, tak samo jak - z czym się przecież zgadzasz - w przypadku Camerimage i parytetów?" Być może tak, ale jednocześnie filmy, często skromniejsze, z niestojącymi za nimi wielomilionowymi kampaniami, z wartą uwagi reżyserią kobiet, miałyby dzięki temu szansę przebicia się skoro Akademia musiałaby nominować pięć jakichś reżyserek, a czy nie na promowaniu kobiet powinno im zależeć?
No ale tak, ponieważ kilka osób w branży ubzdurało sobie, że nie ma płci (ma) i jest niebinarna (bądźmy poważni i nie udawajmy, że coś takiego w ogóle istnieje), to zamiast czterech nagród aktorskich miejmy dwie i jak zwykle kobiety na tym tracą.
@juby Aktorstwo i reżyseria to nie pływanie, ale kobiety i mężczyźni się różnią, tak po prostu, ich aktorstwo, wrażliwość i bohaterowie w jakich się wcielają też są różni. Do tego już o tym pisałem: zamiast czterech nagród aktorskich mielibyśmy dwie, w jaki sposób ograniczanie ilości nagrodzonych miałoby być sprawiedliwe? Przykładowo Cillian Murphy za Oppenheimera i Emma Stone za Poor Things byliby nominowani w jednej kategorii i jedno z nich nagrody by nie dostało, to ma być ta "prawdziwa równość"?
Cytat z Juby data 5 grudnia, 2024, 14:54No... tak. Jeśli wygrałaby Emma, to wygrałaby Emma, bo była najlepsza w tym roku. I tyle. Gdyby wygrał Cillian, to wygrałby Cillian i też ok.
Tylko tak jak mówisz, ograniczałoby to ilość nagradzanych osób (bo ilość nominowanych można by zwiększyć z 5 do 6, albo i 10), a wiadomo że chcemy aby dobre role były nagradzane i czasami nawet te cztery statuetki na jednej gali wydają się niewystarczające. Ale czemu tylko dwie nagrody miałyby być niesprawiedliwe? Byłyby właśnie sprawiedliwsze, bo inaczej - jak sugerowałeś - powinno się podzielić tak samo kategorię Reżyseria, a także Zdjęcia, bo faceci i kobiety mają inną wrażliwość na to, co widzą, itd. A mimo to od ponad 90 lat nikt na to nie wpadł.
Ale ja i tak tylko tak sobie gdybam, od 2019 mam wywalone we wszelkie nagrody, mogą sobie z nimi robić co chcą.
No... tak. Jeśli wygrałaby Emma, to wygrałaby Emma, bo była najlepsza w tym roku. I tyle. Gdyby wygrał Cillian, to wygrałby Cillian i też ok.
Tylko tak jak mówisz, ograniczałoby to ilość nagradzanych osób (bo ilość nominowanych można by zwiększyć z 5 do 6, albo i 10), a wiadomo że chcemy aby dobre role były nagradzane i czasami nawet te cztery statuetki na jednej gali wydają się niewystarczające. Ale czemu tylko dwie nagrody miałyby być niesprawiedliwe? Byłyby właśnie sprawiedliwsze, bo inaczej - jak sugerowałeś - powinno się podzielić tak samo kategorię Reżyseria, a także Zdjęcia, bo faceci i kobiety mają inną wrażliwość na to, co widzą, itd. A mimo to od ponad 90 lat nikt na to nie wpadł.
Ale ja i tak tylko tak sobie gdybam, od 2019 mam wywalone we wszelkie nagrody, mogą sobie z nimi robić co chcą.
Cytat z Marek Pilarski data 5 grudnia, 2024, 17:09Nie podam żadnych aktualnych statystyk, ale kobiet i mężczyzn wśród aktorów jest zapewne mniej więcej tyle samo, ale tego samego nie można powiedzieć o reżyserach, operatorach, scenografach, itd, więc jest sens, żeby rozdzielać pod względem płci, bo zapewne więcej świetnych kreacji będzie można znaleźć zarówno wśród aktorów i jak i aktorek. Z kolei z reżyserią na przykład może być już problem, bo wśród prac kobiet będzie zdecydowanie mniejszy wybór.
Nie podam żadnych aktualnych statystyk, ale kobiet i mężczyzn wśród aktorów jest zapewne mniej więcej tyle samo, ale tego samego nie można powiedzieć o reżyserach, operatorach, scenografach, itd, więc jest sens, żeby rozdzielać pod względem płci, bo zapewne więcej świetnych kreacji będzie można znaleźć zarówno wśród aktorów i jak i aktorek. Z kolei z reżyserią na przykład może być już problem, bo wśród prac kobiet będzie zdecydowanie mniejszy wybór.
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2024, 17:11Można byłoby wprowadzić formułę od 3 do 5 nominacji. No chyba uda się znaleźć trzy festiwalowe dramaty rocznie.
Można byłoby wprowadzić formułę od 3 do 5 nominacji. No chyba uda się znaleźć trzy festiwalowe dramaty rocznie.
Cytat z robgordon data 5 grudnia, 2024, 18:41Jestem za brakiem podziału, również za role w filmach/serialach. To dość archaiczne rozgraniczenie. W szeroko rozumianej sztuce (nie tylko filmowej), poza nagrodami za aktorstwo, chyba nie występuje. Podobnie w nauce. Tam twórczość docenia się także bez względu na płeć. Jeśli już, gremia powinny się skupić na wyrównaniu szans.
W sporcie kobiety i mężczyźni nie powinny startować w tych samych konkurencjach z oczywistych względów fizycznych. W sztuce różnice są innego rodzaju (i wcale nie muszą być na korzyść mężczyzn). Nie ma więc wg mnie powodu by rozdzielać nagrody w tej dziedzinie.
Jestem za brakiem podziału, również za role w filmach/serialach. To dość archaiczne rozgraniczenie. W szeroko rozumianej sztuce (nie tylko filmowej), poza nagrodami za aktorstwo, chyba nie występuje. Podobnie w nauce. Tam twórczość docenia się także bez względu na płeć. Jeśli już, gremia powinny się skupić na wyrównaniu szans.
W sporcie kobiety i mężczyźni nie powinny startować w tych samych konkurencjach z oczywistych względów fizycznych. W sztuce różnice są innego rodzaju (i wcale nie muszą być na korzyść mężczyzn). Nie ma więc wg mnie powodu by rozdzielać nagrody w tej dziedzinie.
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2024, 18:50Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 17:11Można byłoby wprowadzić formułę od 3 do 5 nominacji. No chyba uda się znaleźć trzy festiwalowe dramaty rocznie.
Nie muszą to być dramaty, w tym roku Fargeat pozamiatała z reżyserią The Substance, jakie ma szanse na nominację do Oscara w starciu z lansowanymi od miesięcy reżyserami-facetami? Zerowe.
Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 17:11Można byłoby wprowadzić formułę od 3 do 5 nominacji. No chyba uda się znaleźć trzy festiwalowe dramaty rocznie.
Nie muszą to być dramaty, w tym roku Fargeat pozamiatała z reżyserią The Substance, jakie ma szanse na nominację do Oscara w starciu z lansowanymi od miesięcy reżyserami-facetami? Zerowe.
Cytat z robgordon data 5 grudnia, 2024, 19:03Cytat z Mierzwiak data grudzień 5, 2024, 14:@juby Aktorstwo i reżyseria to nie pływanie, ale kobiety i mężczyźni się różnią, tak po prostu, ich aktorstwo, wrażliwość i bohaterowie w jakich się wcielają też są różni.
Raczej nietrafiony przykład. W sporcie fizyczność jest genetycznie po stronie mężczyzn. I to dość wyraźnie. W sztuce nie tylko różnice są mniejsze, ale trudniej nawet określić… kto ma łatwiej/lepiej. Innymi słowy, czyja wrażliwość, role i bohaterowie mają większą szanse na poruszenie widzów. Przykład Ciliana Murphy i Emmy Stone jest wymowny. Wiele osób nie potrafiłoby jednoznacznie wskazać które z nich zasłużyło bardziej na nagrodę, bez podziału na kategorie. A gdyby to był sport, Emma nie miałaby szans z drugoligową postacią z trzecioligowego filmu, który nawet nie otarł się o udział w wyścigu oskarowym. Nie mówiąc o tym, że niektóre kobiece postacie są bliższe męskim, a niektóre męskie bliższe kobiecym.
Cytat z Mierzwiak data grudzień 5, 2024, 14:@juby Aktorstwo i reżyseria to nie pływanie, ale kobiety i mężczyźni się różnią, tak po prostu, ich aktorstwo, wrażliwość i bohaterowie w jakich się wcielają też są różni.
Raczej nietrafiony przykład. W sporcie fizyczność jest genetycznie po stronie mężczyzn. I to dość wyraźnie. W sztuce nie tylko różnice są mniejsze, ale trudniej nawet określić… kto ma łatwiej/lepiej. Innymi słowy, czyja wrażliwość, role i bohaterowie mają większą szanse na poruszenie widzów. Przykład Ciliana Murphy i Emmy Stone jest wymowny. Wiele osób nie potrafiłoby jednoznacznie wskazać które z nich zasłużyło bardziej na nagrodę, bez podziału na kategorie. A gdyby to był sport, Emma nie miałaby szans z drugoligową postacią z trzecioligowego filmu, który nawet nie otarł się o udział w wyścigu oskarowym. Nie mówiąc o tym, że niektóre kobiece postacie są bliższe męskim, a niektóre męskie bliższe kobiecym.
Cytat z robgordon data 5 grudnia, 2024, 19:14Uzupełniając. Paradoksalnie, aktorstwo to kategoria, w której kobiety mogą obecnie realnie i bez kompleksów, stawać w szranki z mężczyznami. Paradoksalnie, bo to jedyna dziedzina filmowa i serialowa, gdzie (przynajmniej jeśli chodzi o nagrody), nie mają takiej możliwości.
Uzupełniając. Paradoksalnie, aktorstwo to kategoria, w której kobiety mogą obecnie realnie i bez kompleksów, stawać w szranki z mężczyznami. Paradoksalnie, bo to jedyna dziedzina filmowa i serialowa, gdzie (przynajmniej jeśli chodzi o nagrody), nie mają takiej możliwości.
Cytat z Mierzwiak data 5 grudnia, 2024, 19:21Spoko, zostańmy przy tym że uważasz podział za archaiczny, zamiast niego należy zejść z 4 nagród aktorskich do 2 i możliwości, że żadna kobieta nie dostanie statuetki. Progres! Tyle ode mnie, ktoś mi dzisiaj zepsuł dzień więc uciekam z forum zanim wyładuję się na kimś kto na to nie zasłużył.
Spoko, zostańmy przy tym że uważasz podział za archaiczny, zamiast niego należy zejść z 4 nagród aktorskich do 2 i możliwości, że żadna kobieta nie dostanie statuetki. Progres! Tyle ode mnie, ktoś mi dzisiaj zepsuł dzień więc uciekam z forum zanim wyładuję się na kimś kto na to nie zasłużył.
Cytat z Marek Pilarski data 5 grudnia, 2024, 21:40Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
Cytat z robgordon data 5 grudnia, 2024, 22:01Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 21:40Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
ŻEGNAM brzmi definitywnie 😉
Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 21:40Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
ŻEGNAM brzmi definitywnie 😉
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2024, 22:05Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
[spoiler title=""]
Ona była prorokiem, którego latami szukał Hugh Grant. Przepowiada jak wygląda życie po śmierci w jednej z początkowych scen filmu- budzisz się jako motyl na dłoniach tych, których kochałeś. I właśnie jej koleżanka powraca jako motyl na jej dłoni. A teraz zestaw to z tym, jak zostało to ukazane hehe
[/spoiler]
Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
Ona była prorokiem, którego latami szukał Hugh Grant. Przepowiada jak wygląda życie po śmierci w jednej z początkowych scen filmu- budzisz się jako motyl na dłoniach tych, których kochałeś. I właśnie jej koleżanka powraca jako motyl na jej dłoni. A teraz zestaw to z tym, jak zostało to ukazane hehe
Cytat z Marek Pilarski data 5 grudnia, 2024, 22:19Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 22:05Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
[spoiler title=""]
[/spoiler]
[spoiler title=""]Yyyyyy.. Hugh Grant w tym filmie szukał jakiegoś proroka? :P[/spoiler]
Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 22:05Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
SpoilerOna była prorokiem, którego latami szukał Hugh Grant. Przepowiada jak wygląda życie po śmierci w jednej z początkowych scen filmu- budzisz się jako motyl na dłoniach tych, których kochałeś. I właśnie jej koleżanka powraca jako motyl na jej dłoni. A teraz zestaw to z tym, jak zostało to ukazane hehe
Cytat z Marek Pilarski data 5 grudnia, 2024, 22:20Cytat z robgordon data grudzień 5, 2024, 22:01Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 21:40Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
ŻEGNAM brzmi definitywnie
nie no, pół godziny i jestem z powrotem 😛
Cytat z robgordon data grudzień 5, 2024, 22:01Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 21:40Ja czytam se te Wasze wypowiedzi na ten temat i w sumie nie wiem, czy robię to niedokładnie, czy co, ale kompletnie nie wiem, kto z Was ma jakie zdanie na ten temat. Też uciekam z forum, bo wróciłem właśnie z Heretic, i tak mi zakręcił w głowie, że muszę sobie go przemyśleć. ŻEGNAM.
ŻEGNAM brzmi definitywnie
nie no, pół godziny i jestem z powrotem 😛
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2024, 22:22Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 22:19Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 22:05Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
[spoiler title=""]
[/spoiler]
[spoiler title=""]Yyyyyy.. Hugh Grant w tym filmie szukał jakiegoś proroka? :P[/spoiler]
Tak mi się wydaje, że po to był ten cały, dla mnie absurdalny i jigsawowy konstrukt filozoficzno-przemocowy 🙂
Cytat z Marek Pilarski data grudzień 5, 2024, 22:19Cytat z Szaman data grudzień 5, 2024, 22:05Marku, zakończenie jest w miarę klarowne, tylko absolutnie koszmarnie nakręcone.
SpoilerOna była prorokiem, którego latami szukał Hugh Grant. Przepowiada jak wygląda życie po śmierci w jednej z początkowych scen filmu- budzisz się jako motyl na dłoniach tych, których kochałeś. I właśnie jej koleżanka powraca jako motyl na jej dłoni. A teraz zestaw to z tym, jak zostało to ukazane hehe
SpoilerYyyyyy.. Hugh Grant w tym filmie szukał jakiegoś proroka? 😛
Tak mi się wydaje, że po to był ten cały, dla mnie absurdalny i jigsawowy konstrukt filozoficzno-przemocowy 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 5 grudnia, 2024, 22:48No właśnie nie wiem do końca. xD
[spoiler title=""]Według niego tą "najprawdziwszą religią" jest "kontrola", więc na moje oko to on po prostu chciał być twórcą swojej wlasnej religii czy kultu, ale w filmie nie znalazłem wytłumaczenia dla całej tej szopki, skąd te kobiety się u niego wzięły (wspomina chyba coś, że same tego chciały? ) i w jaki sposób udawało mu się to przez dłuższy czas utrzymać (nie ma nic o tym, że kilka kobiet w okolicy zaginęło, itp.) [/spoiler]
No właśnie nie wiem do końca. xD
Cytat z Szaman data 5 grudnia, 2024, 22:59Chyba nie było wytłumaczenia.
[spoiler title=""]
No ja zrozumiałem, że jest badaczem i testerem. Ale stworzenie własnej religii dobrze by się z tym uzupełniało, po to też było mu proroctwo. Ogólnie bełkot i dla mnie nie ma co w tym grzebać.
[/spoiler]
Chyba nie było wytłumaczenia.
No ja zrozumiałem, że jest badaczem i testerem. Ale stworzenie własnej religii dobrze by się z tym uzupełniało, po to też było mu proroctwo. Ogólnie bełkot i dla mnie nie ma co w tym grzebać.
Cytat z Mierzwiak data 6 grudnia, 2024, 10:04Taki sucharek z okazji piątku:
Amy Adams gra nightbitch, czyli jest... zwierzęciem nocy? (nocturnal animal) 🙂
Taki sucharek z okazji piątku:
Amy Adams gra nightbitch, czyli jest... zwierzęciem nocy? (nocturnal animal) 🙂