Filmowy Hyde Park
Cytat z Mierzwiak data 13 grudnia, 2024, 23:08Wklejałem już cały wywiad i pewnie nie każdy ma czas na taki ponad 3-godzinny materiał (sam słucham na raty w pracy) więc linkuję bezpośrednio do fajnej wypowiedzi Quentina gdzie wyjaśnia wyższość filmów nad serialami. Z argumentacją którą stosuje w pełni się zgadzam, ale też pasuje mi ona chociażby do świeżego jeszcze Pingwina, który z racji ograniczonej liczby odcinków, zwartej historii oraz fantastycznych ról Farrella i Milioti na pewno zapadnie mi w pamięć.
https://youtu.be/0u5vPHuAXXg?t=6939&si=fkCxEluQvvzN9V-9
Wklejałem już cały wywiad i pewnie nie każdy ma czas na taki ponad 3-godzinny materiał (sam słucham na raty w pracy) więc linkuję bezpośrednio do fajnej wypowiedzi Quentina gdzie wyjaśnia wyższość filmów nad serialami. Z argumentacją którą stosuje w pełni się zgadzam, ale też pasuje mi ona chociażby do świeżego jeszcze Pingwina, który z racji ograniczonej liczby odcinków, zwartej historii oraz fantastycznych ról Farrella i Milioti na pewno zapadnie mi w pamięć.
Cytat z Marek Pilarski data 13 grudnia, 2024, 23:31Ten animowany Władca Pierścieni jest niezłym non-eventem
Ten animowany Władca Pierścieni jest niezłym non-eventem
Dodane pliki:Cytat z Marek Pilarski data 13 grudnia, 2024, 23:35Warner Bros. ma za sobą najdziwniejszy rok.. Wonka jeszcze sporo kasy zarobił dla nich w pierwszych miesiącach, później dwa hity pod rząd z Diuną i Godzillą, później katastrofa w formie Furiosy, która wydawała się nie do przebicia, później całe lato nic (pomijając dystrybucję Twisters na rynku zewnętrznym, gdzie film spisał się słabo), we wrześniu znów duży przebój z Beetlejuice Beetlejuice, żeby osiągnąć kompletne dno miesiąc później, a teraz praktycznie znów nic przez ponad dwa miesiące, żeby zakończyć rok kompletnym non-eventem. xD
Warner Bros. ma za sobą najdziwniejszy rok.. Wonka jeszcze sporo kasy zarobił dla nich w pierwszych miesiącach, później dwa hity pod rząd z Diuną i Godzillą, później katastrofa w formie Furiosy, która wydawała się nie do przebicia, później całe lato nic (pomijając dystrybucję Twisters na rynku zewnętrznym, gdzie film spisał się słabo), we wrześniu znów duży przebój z Beetlejuice Beetlejuice, żeby osiągnąć kompletne dno miesiąc później, a teraz praktycznie znów nic przez ponad dwa miesiące, żeby zakończyć rok kompletnym non-eventem. xD
Cytat z robgordon data 13 grudnia, 2024, 23:46Z cyklu mało ważne ciekawostki. Wiedzieliście, że pradziadek Liv Tyler był Polakiem? Ja nie.
Z cyklu mało ważne ciekawostki. Wiedzieliście, że pradziadek Liv Tyler był Polakiem? Ja nie.
Cytat z robgordon data 13 grudnia, 2024, 23:52Cytat z Szaman data grudzień 13, 2024, 23:47Ciekawostka: To znaczy też, że dziadek Stevena Tylera był Polakiem
Tak, tę wiedzę przyswoiłem z informacji o nim. Ale że to blog głównie filmowy to przetworzyłem ją na takąż 😉
PS. Dziadek związał się z Czirokezką i z tego związku urodziła się matka Drugiej Największej Japy Rocka.
Cytat z Szaman data grudzień 13, 2024, 23:47Ciekawostka: To znaczy też, że dziadek Stevena Tylera był Polakiem
Tak, tę wiedzę przyswoiłem z informacji o nim. Ale że to blog głównie filmowy to przetworzyłem ją na takąż 😉
PS. Dziadek związał się z Czirokezką i z tego związku urodziła się matka Drugiej Największej Japy Rocka.
Cytat z Marek Pilarski data 13 grudnia, 2024, 23:53Chyba że chodzi o dziadka matki Liv Tyler. 😛
Chyba że chodzi o dziadka matki Liv Tyler. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 14 grudnia, 2024, 22:26Piosenka Miley Cyrus do The Last Showgirl, która w tym tygodniu została nominowana do GG i CCA
https://www.youtube.com/watch?v=D_oN6rF1aFc
Piosenka Miley Cyrus do The Last Showgirl, która w tym tygodniu została nominowana do GG i CCA
Cytat z Szaman data 15 grudnia, 2024, 18:52Oglądam właśnie dokument o Chritopherze Reevie. Czy ktoś z Was oglądał film "Poza podejrzeniem", gdzie gra on sparaliżowanego policjanta? Czy w tym dokumencie czasem aby radośnie nie zaspoilerowano finałowego twistu?
[spoiler title=""]
Wrzucili scenę w której Reeve stoi pijąc kawę, tuż obok wózka inwalidzkiego.
[/spoiler]
Poza tym dziwny był jeszcze jeden zgrzyt. Podkreślano, że na planie Supermana Hackman miał wywalone, Brando miał wywalone, a Reeve był prawdziwym profesjonalistą. Mija kilka chwil i mamy żartobliwą opowieść o tym jak Chris poznaje swoją pierwszą żonę i rzuca się w wir imprezowego Londynu końca lat 70-tych, często zjawiając się na planie skacowanym. Legendarny profesjonalizm 🙂 Są też ujęcia jak w weekendy latał szybowcem, ryzykując cały projekt. Coś im się narracja porozjeżdżała 🙂
Oglądam właśnie dokument o Chritopherze Reevie. Czy ktoś z Was oglądał film "Poza podejrzeniem", gdzie gra on sparaliżowanego policjanta? Czy w tym dokumencie czasem aby radośnie nie zaspoilerowano finałowego twistu?
Wrzucili scenę w której Reeve stoi pijąc kawę, tuż obok wózka inwalidzkiego.
Poza tym dziwny był jeszcze jeden zgrzyt. Podkreślano, że na planie Supermana Hackman miał wywalone, Brando miał wywalone, a Reeve był prawdziwym profesjonalistą. Mija kilka chwil i mamy żartobliwą opowieść o tym jak Chris poznaje swoją pierwszą żonę i rzuca się w wir imprezowego Londynu końca lat 70-tych, często zjawiając się na planie skacowanym. Legendarny profesjonalizm 🙂 Są też ujęcia jak w weekendy latał szybowcem, ryzykując cały projekt. Coś im się narracja porozjeżdżała 🙂
Cytat z robgordon data 15 grudnia, 2024, 19:38Bardzo dziwna ta dziesiątka Time’a
https://rozrywka.wprost.pl/filmy/11886756/polski-film-na-prestizowej-liscie-timea-oto-topka-2024-roku.html?pr=11886735&pri=10#1-Babygirl
Bardzo dziwna ta dziesiątka Time’a
Cytat z Szaman data 17 grudnia, 2024, 20:25Oficjalna polska premiera Kompletnie nieznanego dopiero 31 stycznia, ale film będzie grany przedpremierowo już od 26 grudnia.
Oficjalna polska premiera Kompletnie nieznanego dopiero 31 stycznia, ale film będzie grany przedpremierowo już od 26 grudnia.
Cytat z Szaman data 17 grudnia, 2024, 21:19Bardziej żeby w domu obejrzeć, bo mam zwyczaj oglądać każdy film z Edwardem Nortonem w którym gra więcej niż epizod 🙂
Bardziej żeby w domu obejrzeć, bo mam zwyczaj oglądać każdy film z Edwardem Nortonem w którym gra więcej niż epizod 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 17 grudnia, 2024, 21:23Nie powiem, że czekam z wypiekami na twarzy, ale chętnie obejrzę, bo:
- Timmy jest bardzo dobrym aktorem i jest wychwalany za swoją rolę
- Mangold jest kompetentnym reżyserem i jego filmy są zazwyczaj bardzo solidne
- Nie mam uczulenia na folk, a w sumie lubię nawet od czasu do czasu posłuchać, szczególnie jak brzdąka gdzieś tam w tle bajno 🙂
Nie powiem, że czekam z wypiekami na twarzy, ale chętnie obejrzę, bo:
- Timmy jest bardzo dobrym aktorem i jest wychwalany za swoją rolę
- Mangold jest kompetentnym reżyserem i jego filmy są zazwyczaj bardzo solidne
- Nie mam uczulenia na folk, a w sumie lubię nawet od czasu do czasu posłuchać, szczególnie jak brzdąka gdzieś tam w tle bajno 🙂
Cytat z Mierzwiak data 18 grudnia, 2024, 20:32Po raz kolejny potwierdza się, że bycie świetnym czy nawet genialnym reżyserem nie gwarantuje posiadania dobrego gustu 🙂
https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1869455802257584313
Po raz kolejny potwierdza się, że bycie świetnym czy nawet genialnym reżyserem nie gwarantuje posiadania dobrego gustu 🙂
Christopher Nolan says ‘GLADIATOR 2’ is his favorite movie of 2024.
“The effect is not just to entertain, but to drive us towards awareness of the movie’s themes”
(Source: https://t.co/jSzfQekfvS) pic.twitter.com/yHawtMUSfG
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) December 18, 2024