Filmowy Hyde Park
Cytat z Szaman data 27 września, 2025, 18:31Blu zdecydowanie 🙂 Z angielskimi napisami też dobrze się ogląda.
Blu zdecydowanie 🙂 Z angielskimi napisami też dobrze się ogląda.
Cytat z Szaman data 27 września, 2025, 18:48Ps. Tylko ja bym zrobił tak, że dokończył oglądanie wszystkiego na Disneyu, a potem kupił na Blu, już do celów powtórkowych. Zawsze lepiej jest mieć to polskie tłumaczenie do premierowego seansu, angielski zawsze znajdzie sposób aby zastawić pułapkę 🙂
No i kwestia jakości, sądzę, że róznica z DVD serialu z lat 90tych jest za duża.
Ps. Tylko ja bym zrobił tak, że dokończył oglądanie wszystkiego na Disneyu, a potem kupił na Blu, już do celów powtórkowych. Zawsze lepiej jest mieć to polskie tłumaczenie do premierowego seansu, angielski zawsze znajdzie sposób aby zastawić pułapkę 🙂
No i kwestia jakości, sądzę, że róznica z DVD serialu z lat 90tych jest za duża.
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2025, 18:51Tak zrobię a przy okazji poczekam na obniżkę ceny niemieckiego boksu Blu-ray z malowniczym Akte X na okładce 🙂
https://amzn.eu/d/gaMhpcb
Teraz jest za €155 a jeszcze w maju był za €99.
Tak zrobię a przy okazji poczekam na obniżkę ceny niemieckiego boksu Blu-ray z malowniczym Akte X na okładce 🙂
Teraz jest za €155 a jeszcze w maju był za €99.
Cytat z Janko data 27 września, 2025, 19:13Kolekcję Deagostini można też dorwać z drugiej ręki, ale jako, że to biały kruk to trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni.
https://allegro.pl/oferta/z-archiwum-x-pelna-kolekcja-53-dvd-pl-17867427180
Kolekcję Deagostini można też dorwać z drugiej ręki, ale jako, że to biały kruk to trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni.
https://allegro.pl/oferta/z-archiwum-x-pelna-kolekcja-53-dvd-pl-17867427180
Cytat z Mierzwiak data 27 września, 2025, 19:23DVD są znacznie bardziej delikatne niż Blu-ray więc nie ryzykowałbym kupienia używanych płyt, tym bardziej przy takiej ich ilości i cenie.
Natomiast co do jakości obrazu w odrestaurowanych wersjach to i tak zdarza się, że czasem na jedno ujęcie a czasem na dłużej wskakuje jakość rodem z DVD bo najwyraźniej oryginalny negatyw przepadł, jak np. w okolicy 7m35s w 1x15 albo 38m24s w 1x21.
DVD są znacznie bardziej delikatne niż Blu-ray więc nie ryzykowałbym kupienia używanych płyt, tym bardziej przy takiej ich ilości i cenie.
Natomiast co do jakości obrazu w odrestaurowanych wersjach to i tak zdarza się, że czasem na jedno ujęcie a czasem na dłużej wskakuje jakość rodem z DVD bo najwyraźniej oryginalny negatyw przepadł, jak np. w okolicy 7m35s w 1x15 albo 38m24s w 1x21.
Cytat z Mierzwiak data 30 września, 2025, 18:56Fajnie że ktoś ma odwagę głośno o tym mówić, wielu aktorów i aktorek też się tam sprzedaje, bo przecież zawsze im mało.
David Cross Slams Bill Burr, Dave Chappelle and Others Performing at Saudi Comedy Festival: “Disgusted”
https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/david-cross-bill-burr-dave-chappelle-riyadh-comedy-festival-1236388959/
Fajnie że ktoś ma odwagę głośno o tym mówić, wielu aktorów i aktorek też się tam sprzedaje, bo przecież zawsze im mało.
David Cross Slams Bill Burr, Dave Chappelle and Others Performing at Saudi Comedy Festival: “Disgusted”
Cytat z Marek Pilarski data 30 września, 2025, 23:15To w ten weekend idziecie do kina na Taylor Swift czy Friza i Wersow?
To w ten weekend idziecie do kina na Taylor Swift czy Friza i Wersow?
Cytat z Marek Pilarski data 30 września, 2025, 23:22W czwartek zaczyna się festiwal Opolskie Lamy i właśnie widzę, że w czwartek będą pokazywać zwycięzcę tegorocznej Złotej Palmy (To był tylko przypadek), a w piątek zwycięzcę Złotych Lwów (Ministranci) + spotkanie z dwoma aktorami z tego filmu. Już kupiłem bilet na ten drugi i chyba wybiorę się też na ten pierwszy. Niekiedy coś się dzieje w tym Opolu. 😛
W czwartek zaczyna się festiwal Opolskie Lamy i właśnie widzę, że w czwartek będą pokazywać zwycięzcę tegorocznej Złotej Palmy (To był tylko przypadek), a w piątek zwycięzcę Złotych Lwów (Ministranci) + spotkanie z dwoma aktorami z tego filmu. Już kupiłem bilet na ten drugi i chyba wybiorę się też na ten pierwszy. Niekiedy coś się dzieje w tym Opolu. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 30 września, 2025, 23:29Za to dystrybucja Jednej bitwy po drugiej to jakaś porażka. Od czwartku już tylko dwa seanse dziennie w jednym Heliosie na najmniejszej sali z mocno wyeksploatowanym ekranem (albo projektorem). Myślałem, że może wybiorę się do IMAXa do Wrocławia, ale Avatar 2 przejmuje ekran. A tydzień później zapewne nowy Tron go przejmie. xD
Za to dystrybucja Jednej bitwy po drugiej to jakaś porażka. Od czwartku już tylko dwa seanse dziennie w jednym Heliosie na najmniejszej sali z mocno wyeksploatowanym ekranem (albo projektorem). Myślałem, że może wybiorę się do IMAXa do Wrocławia, ale Avatar 2 przejmuje ekran. A tydzień później zapewne nowy Tron go przejmie. xD
Cytat z Mierzwiak data 1 października, 2025, 07:14Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 30, 2025, 23:15To w ten weekend idziecie do kina na Taylor Swift czy Friza i Wersow?
Oba!
Na One Battle After Another jadę dzisiaj prosto z pracy, bez entuzjazmu z racji długości filmu no ale trudno.
Cytat z Marek Pilarski data wrzesień 30, 2025, 23:15To w ten weekend idziecie do kina na Taylor Swift czy Friza i Wersow?
Oba!
Na One Battle After Another jadę dzisiaj prosto z pracy, bez entuzjazmu z racji długości filmu no ale trudno.
Cytat z Szaman data 1 października, 2025, 07:16Mnie ten zwiastun tak męczył, że tylko wasze entuzjastyczne reakcje mogą przekonać do seansu w kinie.
Mnie ten zwiastun tak męczył, że tylko wasze entuzjastyczne reakcje mogą przekonać do seansu w kinie.
Cytat z Janko data 1 października, 2025, 17:12Może nie entuzjastycznie do niego podchodzę, ale PTA nie schodzi poniżej dobrego poziomu, a czasu trwania w ogóle nie odczułem.
Może nie entuzjastycznie do niego podchodzę, ale PTA nie schodzi poniżej dobrego poziomu, a czasu trwania w ogóle nie odczułem.
Cytat z Mierzwiak data 1 października, 2025, 20:21Cytat z Szaman data październik 1, 2025, 07:16Mnie ten zwiastun tak męczył, że tylko wasze entuzjastyczne reakcje mogą przekonać do seansu w kinie.
Do kina marsz! Więcej jutro.
Cytat z Szaman data październik 1, 2025, 07:16Mnie ten zwiastun tak męczył, że tylko wasze entuzjastyczne reakcje mogą przekonać do seansu w kinie.
Do kina marsz! Więcej jutro.
Cytat z Fandorin data 1 października, 2025, 22:12No to załatwione, ale na wszelki wypadek, wtrącę swoje 3 grosze.
Pierwszy i drugi akt genialne, za to finał trochę słabszy. Niby wszystko jest na swoim miejscu, jest stawka, są emocje, ale brakuje trochę szaleństwa. Wszystko idzie jak po sznurku. Może to też "wina" tego, że na pierwszy plan wysuwa się tutaj córka. A w tej walce pokoleń jednak moją sympatię zyskuje pokolenie rodziców.
Wszyscy chwalą DiCaprio i Penna, ale świetną rolę ma też del Toro i Teyana Taylor (szkoda, że tak szybko znika z ekranu).
Nie licząc klasyków najlepszy seans w tym roku.
No to załatwione, ale na wszelki wypadek, wtrącę swoje 3 grosze.
Pierwszy i drugi akt genialne, za to finał trochę słabszy. Niby wszystko jest na swoim miejscu, jest stawka, są emocje, ale brakuje trochę szaleństwa. Wszystko idzie jak po sznurku. Może to też "wina" tego, że na pierwszy plan wysuwa się tutaj córka. A w tej walce pokoleń jednak moją sympatię zyskuje pokolenie rodziców.
Wszyscy chwalą DiCaprio i Penna, ale świetną rolę ma też del Toro i Teyana Taylor (szkoda, że tak szybko znika z ekranu).
Nie licząc klasyków najlepszy seans w tym roku.
Cytat z Mierzwiak data 2 października, 2025, 21:13Niebywałe że takie oczywistości muszą być wypowiedziane wprost, no ale z drugiej strony wszystkie serwisy, na czele z Hollywood Reporterem, pisały o tym w nagłówkach jako o "AI actress" i tutaj wracam do określenia "szmatławiec" 😉
Za parę dni pewnie i tak się okaże, że to tylko obliczona na kontrowersje akcja marketingowa i ktoś już od paru dni na tej burzy w szklance wody po prostu zarabia.
Tilly Norwood Is “an AI Tool, Not a Performer” Says U.K. Acting Union Equity: “We Are Concerned About Where That Work Has Come From”
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/tilly-norwood-ai-actress-uk-union-equity-sag-aftra-debate-1236391739/
Niebywałe że takie oczywistości muszą być wypowiedziane wprost, no ale z drugiej strony wszystkie serwisy, na czele z Hollywood Reporterem, pisały o tym w nagłówkach jako o "AI actress" i tutaj wracam do określenia "szmatławiec" 😉
Za parę dni pewnie i tak się okaże, że to tylko obliczona na kontrowersje akcja marketingowa i ktoś już od paru dni na tej burzy w szklance wody po prostu zarabia.
Tilly Norwood Is “an AI Tool, Not a Performer” Says U.K. Acting Union Equity: “We Are Concerned About Where That Work Has Come From”
Cytat z Szaman data 3 października, 2025, 07:49W lubelskim Multikinie spotkałem się z dziwaczną sytuacją. W sobotę i niedzielę nie ma seansów DiCaprio, wracają dopiero w poniedziałek. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam, może to błąd na stronie? Zrobili miejsce dla Wersow i Swift? Co to za umowa dystrybucyjna?
W lubelskim Multikinie spotkałem się z dziwaczną sytuacją. W sobotę i niedzielę nie ma seansów DiCaprio, wracają dopiero w poniedziałek. Pierwszy raz z czymś takim się spotykam, może to błąd na stronie? Zrobili miejsce dla Wersow i Swift? Co to za umowa dystrybucyjna?