aby założyć posty i tematy.

Harry Potter / The Wizarding World

PreviousPage 5 of 12Next

To ja napiszę, że dopiero dwa lata temu przy powtarzaniu całej serii zorientowałem się, jak dużo bardziej mroczna od Kamienia Filozoficznego jest Komnata Tajemnic. Oba zapamiętałem wcześniej raczej jako te dziecinne filmy z serii i średniaki.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

A nie mówiłem, że to będzie tydzień pełen wrażeń?

Wierna ekranizacja powieści? Tak, poproszę!

Ale cholera, w serii filmów było tyle genialnych wyborów obsadowych, że będzie ciężko. A może nie? Natomiast trudno mi sobie wyobrazić jakie nakłady finansowe będą potrzebne...

A ja powiem, że to nigdy nie powstanie.

Powstanie. Bo Zaslav będzie naciskał aby takie marki jak Władca pierścieni, HP czy Superman były eksploatowane przez WB, a nie leżały w szafie. Serial wydaje się rozsądnym kompromisem między przywiązaniem widzów do Radcliffe'a i spółki i chęcią nakręcenia tego dla nowego pokolenia

Nawet mimo jak się okazuje w sąsiednim temacie, porażki serialowego Władcy Pierścieni.

Serial nie jest żadnym rozsądnym kompromisem, biorąc pod uwagę że jest cały nieruszony przez nich świat i mnóstwo opcji do zrobienia z nim czegokolwiek. To żenująca decyzja która się mogła narodzić tylko w głowie Zaslava.

Marki można rozwijać korzystając z bogactwa świata a nie opowiadać tą samą historię w tej samej szacie graficznej w koło.

Rozsądnym pod kątem tego co chcą oglądać widzowie. Tak mi się przynajmniej wydaje po tym jak szybko wypaliła się seria o Fantastycznych zwierzętach, idąca przecież w różne strony świata.

Zaslav myśli w prosty sposób. Chce filmu o Supermanie. Nie o czarnym kuzynie Supermana, nie o jego rodaczce, nie o młodości papy Kenta. Supermanie.

Tak samo chce serialu o Potterze. Nie o gościu co napisał podręcznik z którego uczy się o Potter, nie o kolesiu który wcześniej mieszkał pod tymi samymi schodami co Potter. O Potterze.

Proste dojenie bez komplikowania sobie życia.

Mierzwiak

Co pokazuje, że nie rozumie skąd się bierze sukces różnych historii. Serial adaptujący teraz znowu sagę nie ma prawa przetrwać w oczy odbiorców starcia z filmami.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Obaj macie rację 🙂

Szaman and Kuba have reacted to this post.
SzamanKuba

Ja się jednak będę jeszcze trochę trzymał zdania, że się wycofają z tego planu i ktoś Zaslavowi do rozsądku przemówi.

Ciężko zacząć nawet wymieniać powody dla którego ten projekt padnie. I fakt, sama adaptacja serialowa ma oczywiste plusy - co by nie było mnóstwo wątków w filmach zostało przemilczanych i one bardzo spłycają historię, również same w sobie w oderwaniu od książek są szyte zbyt grubymi nićmi. Tak jak np twierdzenie, że można zrobić lepsza fabularnie adaptacje LOTRa jest co najmniej naciągane, tak przy HP - to prawda.

ALE..przede wszystkim ciągle u głosu jest pokolenie które się wychowało na HP. Co więcej, młodsi widzowie też do tego świata ciągle wracają. Te filmy się nie zestarzały i one dają ciągle okazję do przeżycia świetnej przygody nowym i nowym widzom. Po drugie, serial nie odejdzie stylistycznie od filmów. Jest to niemożliwe z miliona powodów. A to oznacza że dostaniemy kopie. Niby można zrobić ją lepszą i więcej z tego świata wyciągnąć, ale też może wyjść z tego coś znacznie gorszego. Columbus wlał w pierwsze filmy dużo serca i wykreował dość niepowtarzalny magiczny klimat, który ciężko będzie dobrze przerobić.

Aktorzy to kolejny problem. Może nawet najważniejszy. Jakby w filmach HP mieliśmy obsadzonych najlepszych aktorów branży. To była wybitna ekipa, na dodatek ludzi z niepowtarzalnym etosem pracy. Oni mogli narzekać na filmy, ale jak zjawiali się na planie to grali wszystko co mieli tak, jakby przynajmniej Laurence Olivier zmartwychwstał i powołał ich do nagrania ostatniego arcydzieła. Ani ten poziom zaangażowania ani ten poziom aktorstwa i świetnego castingu nie jest w obecnych blockbusterach popularny. Przebicie tego już byłoby niemalże niemożliwe..a w tej formie? Taki serial to 10 lat pracy. Tutaj mielibyśmy aktorów nieznanych, średnio rozpoznawalnych lub wziętych prosto z desek teatru. Wiadomo, to też są świetni aktorzy, ale przypadek Rings of Power pokazał jasno jak publika odbiera tego typu zmiany. To niestety nieco inna waga materiału niż ekranizacje komiksów czy milionowa wersja Trzech muszkieterów. Zarówno LOTR i HP pod względem obsady zrobiły coś w kinie rozrywkowym niepodrabialnego i tak bezpośrednia konfrontacja jest mega trudna i czasami po prostu pozbawiona jakiegokolwiek sensu. Zwłaszcza gdy z perspektywy kreatywnej każdy z tych światów aż prosi się o ciekawsze opcje niż odtwarzanie tego co było.

Dlatego wierzę, że te argumenty przemówią Zaslavowi do rozumu i skończy się ostatecznie na innym projekcie, ale prawdopodobnie sam siebie oszukuje. Jestem jednak naprawdę zirytowany, bo to jednak marka dla mnie ważna.

Mierzwiak and robgordon have reacted to this post.
Mierzwiakrobgordon

No właśnie, przecież seria Harry Potter to nie jest jakiś zakurzony klasyk; jasne, Kamień Filozoficzny miał premierę w tym samy roku, co Drużyna Pierścienia, ale już finałowa, druga część Insygni śmierci sąsiaduje z Drive, Dziewczyną z tatuażem Finchera czy czwartym Mission: Impossible z Cruisem wspinającym się po flagowym wieżowcu Dubaju. Innymi słowy: to współczesna seria filmów, wciąż świeża i aktualna tak popkulturowo, jak i w pamięci widzów.

Moim pomysłem po przeczytaniu (cudownych!) powieści był właśnie serial z sezonami odpowiadającymi powieściom, ale animowany, wysokobudżetowy, prestiżowy. Marka dostałaby drugie życie wraz z nową, wierną powieściom adaptacją, ale dzięki innemu medium uniknęlibyśmy kolidowania z filmami i mierzenia się z nimi. Nie wiem czy już o tym kiedyś wspominałem na forum, pewnie tak, ale wizualnie marzyłoby mi się coś w tym stylu:

Reszta okładek tutaj:

https://www.mugglenet.com/2020/04/nanmeebooks-reveals-stunning-20th-anniversary-harry-potter-thai-covers/

Marek Pilarski and Kuba have reacted to this post.
Marek PilarskiKuba

I to jest pomysł wręcz natchniony.

A jeśli potrzebują z produkcjami aktorskimi wychować kolejne pokolenie widzów na czymś co ma podobną budowę co filmowa seria - Huncwoci czekają.

Mierzwiak

Ja czytając powieści jakieś 20 lat temu często w głowie wyobrażałem sobie akcję w formie animacji, ale takiej w stylu pierwotnych okładek polskiej wersji językowej.

Co do popularności filmów - za każdym razem, jak jest seans w TVN albo TVN7, #HarryPotter trenduje na Twitterze. 🙂

Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 4, 2023, 21:08

Co do popularności filmów - za każdym razem, jak jest seans w TVN albo TVN7, #HarryPotter trenduje na Twitterze. 🙂

A co roku w okolicy świąt pakiety z filmami są w czołówce bestsellerów na Amazonie 🙂

Arcane od Netfliksa pokazało jak się robi poważną, wysokobudżetową animację z potężnymi walorami rozrywkowymi, niech ktoś pokaże to Zazziemu i powie "To, ale Harry Potter":

robgordon has reacted to this post.
robgordon

A propos Pottera w formie animacji... wyświetliło mi na FB.

Dodane pliki:
  • FB_IMG_1680783777847.jpg

Tak, animacja to byłby strzał w dziesiątkę. Nie wierzę w zwykły serial, może za jakieś 20 lat. Dzieci mojej kuzynki mają 4 i 7 lat i już zaczynają się zachwycać Harrym Potterem - Komnatą Tajemnic i Kamieniem Filozoficznym. Te filmy jeszcze się nie zestarzały, więc zwykły serial byłby bez sensu. Ale animacja to coś na co czekam, bo mimo tego, że filmy są ok, to jednak czytając książki niektóre rzeczy wyobrażałem sobie kompletnie inaczej, i myślę, że animacja mogłaby bardziej oddać klimat książek.

Też jestem za animacją. I to najchętniej zbliżoną do tego, co zalinkował Mierzwiak. Zaslav już dawno powinien wykonać telefon do twórców Arcane. Nie mówiąc o tym, że przecież aż prosi się by przynajmniej niektórzy aktorzy z oryginału wrócili w ten sposób do swoich ról.

Mierzwiak

Serialowy Harry Potter oficjalnie ogłoszony.

"faithful adaptation"

Z jednej strony podział sezonów według książek ma sens, ale z drugiej - jeżeli faktycznie ma być "faithful", to pierwszy sezon będzie mieć - powiedzmy - sześć odcinków, a piąty ile? Dwadzieścia?

Będzie faithful dla pierwszych dwóch książek a później stwierdzą, że jednak nie xd Ale tak na serio, jak tak myślę o tym, no to w takim serialu można by fajnie może oddać ten klimat Hogwartu, chodzenia na lekcje, corocznych rozgrywek Quidditcha i tak dalej. Jak tak sięgam pamięcią, to wątki "akcji" były w filmach pokazane dobrze, ale to uczucie przebywania w Hogwarcie sprawiało, że każdą z książek przeczytałem kilka razy.

Tak czy inaczej nie wiem, to wszystko jest zbyt grubymi nićmi szyte, żeby mogło dobrze wyjść. Teraz tylko czekać aż od nowa nakręcą IV-VI części Gwiezdnych Wojen.

PreviousPage 5 of 12Next