Harry Potter / The Wizarding World
Cytat z robgordon data 14 kwietnia, 2023, 15:02Serial aktorski, w którym każda książka to 1 sezon jest bardzo dobrym pomysłem. A właściwie byłby, pod jednym warunkiem. Gdyby filmy nigdy nie powstały. I tutaj, chyba tylko poza Zaslavem, wszyscy się zgodzą.
Od siebie jednak dodam, że jedyną szansę serialu widzę w tym, że poszczególne filmy serii nie są, pojedynczo, dziełami wybitnymi. W mojej ocenie jedynie część 3 to film bardzo dobry (podobnie w sumie oceniam część 7, ale wiem, że jestem w tym poczuciu raczej odosobniony). W serii genialny jest casting, aktorzy grają rewelacyjnie, a klimat idealnie oddaje (tak sądzę, bo książek nie czytałem) ducha oryginału. Pozostałe elementy nie trzymają tak wysokiego poziomu. Jednak dużym ryzykiem byłoby też zakładać, że w serialu będzie inaczej i wszystko się uda.
I jeszcze jedna myśl. Należy się spodziewać o wiele bardziej różnorodnie rasowego castingu. Myślę więc sobie, że hejt który spotkał aktorów i twórców Pierścieni władzy, będzie delikatnym smagnięciem wiatru w porównaniu do tego, co może nastąpić teraz.
Serial aktorski, w którym każda książka to 1 sezon jest bardzo dobrym pomysłem. A właściwie byłby, pod jednym warunkiem. Gdyby filmy nigdy nie powstały. I tutaj, chyba tylko poza Zaslavem, wszyscy się zgodzą.
Od siebie jednak dodam, że jedyną szansę serialu widzę w tym, że poszczególne filmy serii nie są, pojedynczo, dziełami wybitnymi. W mojej ocenie jedynie część 3 to film bardzo dobry (podobnie w sumie oceniam część 7, ale wiem, że jestem w tym poczuciu raczej odosobniony). W serii genialny jest casting, aktorzy grają rewelacyjnie, a klimat idealnie oddaje (tak sądzę, bo książek nie czytałem) ducha oryginału. Pozostałe elementy nie trzymają tak wysokiego poziomu. Jednak dużym ryzykiem byłoby też zakładać, że w serialu będzie inaczej i wszystko się uda.
I jeszcze jedna myśl. Należy się spodziewać o wiele bardziej różnorodnie rasowego castingu. Myślę więc sobie, że hejt który spotkał aktorów i twórców Pierścieni władzy, będzie delikatnym smagnięciem wiatru w porównaniu do tego, co może nastąpić teraz.
Cytat z Mierzwiak data 14 kwietnia, 2023, 15:40Już jest rozwolnienie z powodu zaangażowania Rowling (co za szok, że autorka książek bez blogosławieństwa której nikt nie ma prawa ruszyć tego świata i postaci będzie zaangażowana w kolejną ich adaptację), może być tylko zabawniej.
Mnie zastanawia jedno: jak bardzo serial odejdzie, lub wręcz przeciwnie, od stylistyki filmów. Wygląd Hogwartu, Ministerstwa Magii, Nory, boiska do Quidditcha, kostiumy, zaklęcia itd. są bardzo rozpoznawalne. Na siłę naprawiać i przerabiać czegoś, co jest idealne, za bardzo nie ma sensu, z drugiej strony jeśli serial ma wyglądać tak, jak filmy, to tym bardziej nowa adaptacja traci sens.
Już jest rozwolnienie z powodu zaangażowania Rowling (co za szok, że autorka książek bez blogosławieństwa której nikt nie ma prawa ruszyć tego świata i postaci będzie zaangażowana w kolejną ich adaptację), może być tylko zabawniej.
Mnie zastanawia jedno: jak bardzo serial odejdzie, lub wręcz przeciwnie, od stylistyki filmów. Wygląd Hogwartu, Ministerstwa Magii, Nory, boiska do Quidditcha, kostiumy, zaklęcia itd. są bardzo rozpoznawalne. Na siłę naprawiać i przerabiać czegoś, co jest idealne, za bardzo nie ma sensu, z drugiej strony jeśli serial ma wyglądać tak, jak filmy, to tym bardziej nowa adaptacja traci sens.
Cytat z robgordon data 14 kwietnia, 2023, 16:49Masz rację. Efekty się zestarzały, więc nie zawsze wygląda to dobrze. Ale trudno sobie wyobrazić, że udałoby się przedstawić ten świat i inaczej i jednocześnie co najmniej tak samo wiarygodnie i interesująco.
Masz rację. Efekty się zestarzały, więc nie zawsze wygląda to dobrze. Ale trudno sobie wyobrazić, że udałoby się przedstawić ten świat i inaczej i jednocześnie co najmniej tak samo wiarygodnie i interesująco.
Cytat z Mierzwiak data 14 kwietnia, 2023, 17:25I właśnie również dlatego animacja byłaby idealna - nawet wierny filmom aktorskim design świata siłą rzeczy prezentowałby się nieco inaczej, a odpowiednia stylizacja pozwoliłaby zaszaleć ze skalą, proporcjami architektury zamku itd.
Według mnie CGI zestarzało się tylko w Kamieniu Filozoficznym, poza tym to wciąż w większości klasa i efekty lepsze niż w większości współczesnych wysokobudżetowców.
I właśnie również dlatego animacja byłaby idealna - nawet wierny filmom aktorskim design świata siłą rzeczy prezentowałby się nieco inaczej, a odpowiednia stylizacja pozwoliłaby zaszaleć ze skalą, proporcjami architektury zamku itd.
Według mnie CGI zestarzało się tylko w Kamieniu Filozoficznym, poza tym to wciąż w większości klasa i efekty lepsze niż w większości współczesnych wysokobudżetowców.
Cytat z dawidk5 data 14 kwietnia, 2023, 19:48Muszę chyba jeszcze raz przeczytać wszystkie książki, ale ogólnie nie zgadzam się z tym, że filmy oddają klimat książek.
Jakbym ja miał robić ten serial to podjąłbym radykalne kroki. 1 i 2 część książki raczej jest faithful zekranizowana i tego bym może nawet nie tykał, ale później jest dużo gorzej. 3 książka ma całkiem inny według mnie klimat, i można by zacząć od tego. 4 część klimat filmu podobny, ale dużo rzeczy pominięto i myślę, że fajny sezon można by z tego nakręcić. 5 film to w ogóle jak dla mnie nieporozumienie. O 6 się nie wypowiadam, bo w sumie to za bardzo nie oglądałem. 7 i 8 są ok "klimatycznie", ale akurat Insygnia Śmierci są idealne na jakiś 10-odcinkowy serial a może i dłuższy. Plusem mojego rozwiązania byłoby to, że nie trzeba by było szukać 10letnich aktorów, tylko 2 lata starszych xD no ale oczywiście to moje fantazje, a i tak będę się upierał, że zrobią animacje i czekam kiedy to wreszcie ogłoszą.
Muszę chyba jeszcze raz przeczytać wszystkie książki, ale ogólnie nie zgadzam się z tym, że filmy oddają klimat książek.
Jakbym ja miał robić ten serial to podjąłbym radykalne kroki. 1 i 2 część książki raczej jest faithful zekranizowana i tego bym może nawet nie tykał, ale później jest dużo gorzej. 3 książka ma całkiem inny według mnie klimat, i można by zacząć od tego. 4 część klimat filmu podobny, ale dużo rzeczy pominięto i myślę, że fajny sezon można by z tego nakręcić. 5 film to w ogóle jak dla mnie nieporozumienie. O 6 się nie wypowiadam, bo w sumie to za bardzo nie oglądałem. 7 i 8 są ok "klimatycznie", ale akurat Insygnia Śmierci są idealne na jakiś 10-odcinkowy serial a może i dłuższy. Plusem mojego rozwiązania byłoby to, że nie trzeba by było szukać 10letnich aktorów, tylko 2 lata starszych xD no ale oczywiście to moje fantazje, a i tak będę się upierał, że zrobią animacje i czekam kiedy to wreszcie ogłoszą.
Cytat z robgordon data 15 kwietnia, 2023, 10:19Kończąc (przynajmniej na tym etapie) dywagacje na temat obsady, obstawiam, że jeśli faktycznie dojdzie do realizacji serialu (co mimo wszystko pewne jeszcze nie jest), to Hermiona będzie czarnoskóra, Ron biały (i rudy), a Harry pochodzenia hinduskiego.
Kończąc (przynajmniej na tym etapie) dywagacje na temat obsady, obstawiam, że jeśli faktycznie dojdzie do realizacji serialu (co mimo wszystko pewne jeszcze nie jest), to Hermiona będzie czarnoskóra, Ron biały (i rudy), a Harry pochodzenia hinduskiego.
Cytat z Szaman data 15 kwietnia, 2023, 10:24Jakakolwiek zmiana w tym zakresie doprowadziłaby do takiego przewrotu społecznego, że Trump wróciłby do Białego Domu 🙂
Jakakolwiek zmiana w tym zakresie doprowadziłaby do takiego przewrotu społecznego, że Trump wróciłby do Białego Domu 🙂
Cytat z Marek Pilarski data 15 kwietnia, 2023, 10:50Czarnoskóra Hermiona była już w sztuce. Jeśli chodzi o tytułowego bohatera - chyba mała kto, kto jest hinduskiego pochodzenia, ma tak bardzo anglosasko brzmiące imię i nazwisko. 😛
Czarnoskóra Hermiona była już w sztuce. Jeśli chodzi o tytułowego bohatera - chyba mała kto, kto jest hinduskiego pochodzenia, ma tak bardzo anglosasko brzmiące imię i nazwisko. 😛
Cytat z Marek Pilarski data 15 kwietnia, 2023, 11:45No tak, ale wtedy nie kleiłoby się to z zapowiedzią wiernej adaptacji, szczególnie, że taka zmiana miałaby by wpływa także na rodzinę Dursleyów, no chyba że zrobiliby z Lily i Petunii siostry przyrodnie czy coś. W sumie byłoby to ciekawe, bo oprócz tego, że Petunia nie lubi swojej siostry za to, że jest czarownicą, mogłaby też jej nie lubić dodatkowo za jej kolor skóry. 🤔
No ale pewnie to wiązałoby się z tym, że Lily nie miałaby na imię Lily tylko np. Sushsmita. 😛
Poniżej pierwsze wspólne zdjęcie rodziców Harry'ego. 😉
No tak, ale wtedy nie kleiłoby się to z zapowiedzią wiernej adaptacji, szczególnie, że taka zmiana miałaby by wpływa także na rodzinę Dursleyów, no chyba że zrobiliby z Lily i Petunii siostry przyrodnie czy coś. W sumie byłoby to ciekawe, bo oprócz tego, że Petunia nie lubi swojej siostry za to, że jest czarownicą, mogłaby też jej nie lubić dodatkowo za jej kolor skóry. 🤔
No ale pewnie to wiązałoby się z tym, że Lily nie miałaby na imię Lily tylko np. Sushsmita. 😛
Poniżej pierwsze wspólne zdjęcie rodziców Harry'ego. 😉

Cytat z robgordon data 15 kwietnia, 2023, 11:55Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 10:50Czarnoskóra Hermiona była już w sztuce. Jeśli chodzi o tytułowego bohatera - chyba mała kto, kto jest hinduskiego pochodzenia, ma tak bardzo anglosasko brzmiące imię i nazwisko.
Pochodzenie hinduskie nie oznacza, że ktoś jest Hindusem w 100% 😉 Widziałbym go jako syna mieszanych rodziców, właśnie tak jak wskazał Szaman. Co prawda moja dziewczyna zwróciła mi uwagę, że ma wątpliwości, czy Vernon ożeniłby się z Hinduską (a to przecież siostra Lily), ale wydaje mi się, że takie rozwiązanie dałoby szanse na nieco inne przedstawienie rodziny Dursleyów. Nie mam pojęcia jak to wygląda w książkach, ale w filmach byli pokazani bardzo jednowymiarowo i wręcz karykaturalnie. Serial, w którym byliby mieszanym małżeństwem, dałby szanse na więcej szarości w ich historii.
Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 10:50Czarnoskóra Hermiona była już w sztuce. Jeśli chodzi o tytułowego bohatera - chyba mała kto, kto jest hinduskiego pochodzenia, ma tak bardzo anglosasko brzmiące imię i nazwisko.
Pochodzenie hinduskie nie oznacza, że ktoś jest Hindusem w 100% 😉 Widziałbym go jako syna mieszanych rodziców, właśnie tak jak wskazał Szaman. Co prawda moja dziewczyna zwróciła mi uwagę, że ma wątpliwości, czy Vernon ożeniłby się z Hinduską (a to przecież siostra Lily), ale wydaje mi się, że takie rozwiązanie dałoby szanse na nieco inne przedstawienie rodziny Dursleyów. Nie mam pojęcia jak to wygląda w książkach, ale w filmach byli pokazani bardzo jednowymiarowo i wręcz karykaturalnie. Serial, w którym byliby mieszanym małżeństwem, dałby szanse na więcej szarości w ich historii.
Cytat z robgordon data 15 kwietnia, 2023, 11:57Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 11:45No tak, ale wtedy nie kleiłoby się to z zapowiedzią wiernej adaptacji, szczególnie, że taka zmiana miałaby by wpływa także na rodzinę Dursleyów, no chyba że zrobiliby z Lily i Petunii siostry przyrodnie czy coś. W sumie byłoby to ciekawe, bo oprócz tego, że Petunia nie lubi swojej siostry za to, że jest czarownicą, mogłaby też jej nie lubić dodatkowo za jej kolor skóry.
No ale pewnie to wiązałoby się z tym, że Lily nie miałaby na imię Lily tylko np. Sushsmita.
Poniżej pierwsze wspólne zdjęcie rodziców Harry'ego.
Napisałem swój post, nie widząc, że też już o tym wspomniałeś 😉
Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 11:45No tak, ale wtedy nie kleiłoby się to z zapowiedzią wiernej adaptacji, szczególnie, że taka zmiana miałaby by wpływa także na rodzinę Dursleyów, no chyba że zrobiliby z Lily i Petunii siostry przyrodnie czy coś. W sumie byłoby to ciekawe, bo oprócz tego, że Petunia nie lubi swojej siostry za to, że jest czarownicą, mogłaby też jej nie lubić dodatkowo za jej kolor skóry.
No ale pewnie to wiązałoby się z tym, że Lily nie miałaby na imię Lily tylko np. Sushsmita.
Poniżej pierwsze wspólne zdjęcie rodziców Harry'ego.
Napisałem swój post, nie widząc, że też już o tym wspomniałeś 😉
Cytat z Marek Pilarski data 15 kwietnia, 2023, 12:14No, ale wszystko, o czym dyskutujemy, to nie jest "faithful adaptation". 😉
W sumie to już bym chyba wolał taką luźną adaptację. A najlepiej to niech dadzą sobie z tym siana i zrobią serial poświęcony innym postaciom.
No, ale wszystko, o czym dyskutujemy, to nie jest "faithful adaptation". 😉
W sumie to już bym chyba wolał taką luźną adaptację. A najlepiej to niech dadzą sobie z tym siana i zrobią serial poświęcony innym postaciom.
Cytat z robgordon data 15 kwietnia, 2023, 15:20Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 12:14No, ale wszystko, o czym dyskutujemy, to nie jest "faithful adaptation".
Myślę, że "faithful" dość szybko zostanie poświęcone dla "correctness".
Cytat z Marek Pilarski data kwiecień 15, 2023, 12:14No, ale wszystko, o czym dyskutujemy, to nie jest "faithful adaptation".
Myślę, że "faithful" dość szybko zostanie poświęcone dla "correctness".
Cytat z Szaman data 15 kwietnia, 2023, 16:31Rany, jak już nawet Wy zmęczeni tym cyrkiem to naprawdę znaczy, że sprawa poszła za daleko.
Rany, jak już nawet Wy zmęczeni tym cyrkiem to naprawdę znaczy, że sprawa poszła za daleko.
Cytat z Marek Pilarski data 3 maja, 2023, 13:28Wczoraj była 25. rocznica. Pamiętamy [*]
Wczoraj była 25. rocznica. Pamiętamy [*]
Dodane pliki:Cytat z Szaman data 24 lutego, 2024, 11:07https://twitter.com/TheInSneider/status/1761187403945976019?t=4p5oJBOf5VBnh52p9IGB6g&s=19
BREAKING via THE HOT MIC: @TheRochaSays is hearing that SUCCESSION's Francesca Gardiner is going to be the showrunner for the new HARRY POTTER series.
— Jeff Sneider (@TheInSneider) February 24, 2024
Cytat z Mierzwiak data 10 marca, 2024, 10:48https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1766598334876098692
Miriam Margolyes says adults still obsessed with Harry Potter “should be over that by now... it’s for children”
“People say, ‘We’re having a “Harry Potter”-themed wedding,’ and I think, ‘Gosh, what’s their first night of fun going to be?’”
(Source: https://t.co/i84Kw2Xa3m) pic.twitter.com/RRWr7P4BJM
— DiscussingFilm (@DiscussingFilm) March 9, 2024
Cytat z Marek Pilarski data 26 czerwca, 2024, 17:47https://twitter.com/THR/status/1805966869888671935?t=7O1xpDMnZNgzCJ4sx091Ag&s=19
The HBO #HarryPotter series has named Francesca Gardiner as its writer and showrunner and tapped Mark Mylod to direct multiple episodes. Both are Emmy winners for #Succession: https://t.co/Pm2MvqRrV8 pic.twitter.com/2PXXcGxznJ
— The Hollywood Reporter (@THR) June 26, 2024