aby założyć posty i tematy.

Harry Potter / The Wizarding World

PreviousPage 7 of 12Next

Ciekawe kto pierwszy zrezygnuje jak mu się groźby śmierci od trans aktywistów znudzą.

Straciliśmy już całą trójkę, plus oczywiście Richarda Harrisa który grał Dumbledore'a w pierwszych dwóch filmach.

Ależ poprzeczka dla odtwórców tych ról w przyszłym serialu!

I jeszcze Robbie Coltrane.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

https://twitter.com/filmnewsPL/status/1849497504393343138?t=7iWw82mMWqWBNN5Yl27rdw&s=19

Mark Rylance blisko roli Dumbledore'a w serialowym Potterze.

https://variety.com/2024/tv/global/harry-potter-tv-series-mark-rylance-dumbledore-1236204647/

Jakiś czas temu pisałem chyba, że rozumiem chęć podtrzymywania życia marki inaczej, niż przez jakieś substytuty. Ale to jednak nie ma sensu, oryginał miał tak genialne castingi, że nic ich nie przebije, zresztą przez 20 lat brytyjskie kino wcale nie dochowało się nowych legend które mogłyby te castingi przebić.

Rylance na pewno pasuje do wiernego odegrania tej sceny 🙂

Cytat z Szaman data listopad 11, 2024, 20:48

Mark Rylance blisko roli Dumbledore'a w serialowym Potterze.

https://variety.com/2024/tv/global/harry-potter-tv-series-mark-rylance-dumbledore-1236204647/

Dobry wybór.

Jeśli to prawda, to zaczynają mocno.

Cytat z Szaman data listopad 11, 2024, 20:57

Jakiś czas temu pisałem chyba, że rozumiem chęć podtrzymywania życia marki inaczej, niż przez jakieś substytuty. Ale to jednak nie ma sensu, oryginał miał tak genialne castingi, że nic ich nie przebije, zresztą przez 20 lat brytyjskie kino wcale nie dochowało się nowych legend które mogłyby te castingi przebić.

I tak i… nie do końca 😉 Wytwórnia stoi przed wieloma trudnymi zadaniami i z pewnością obsada jest jednym z nich. Ale wydaje mi się, że akurat nie casting brytyjskich legend jest tym niemożliwym do powtórzenia.

Zastanowiłem się nad obsadą oryginału. Dla celów analizy podzieliłbym ją na trzy grupy.
Pierwsza, to aktorzy znani i cenieni w rolach, które są obecne we wszystkich (lub prawie wszystkich) częściach przygód Harry’ego. W oryginale to przede wszystkim Ralph Fiennes, Alan Rickman, Maggie Smith i Helena Bohnam-Carter. W filmach o tyle łatwiej było ich zatrudnić, bo w kolejnych częściach czasem pojawiali się jedynie w kilku scenach. W serialu pewnie tych scen będzie więcej, dlatego też o zatrudnienie w tych rolach równie wielkich aktorów łatwo nie będzie. Niewiele ich jednak, a pozostali aktorzy do ról długoterminowych nie byli (zwłaszcza przede serialem) znani szerzej (szczególnie poza Wyspami). To spora grupa, ale wg mnie, do zastąpienia. Zaliczyłbym do nich również Michaela Gambona, czyli aktora którego miałby zastąpić Mark Rylance. Wg mnie to dobry wybór, tym bardziej, że przecież bardzo ważnym elementem tej roli jest strój i charakteryzacja. Mark da radę.

Druga grupa to aktorzy sławni, zatrudnieni do ról jedno, dwusezonowych. Keneth Branagh, Gary Oldman, Emma Thomson, David Thewliss i kilku innych. Gwiazd tego formatu pewnie nie będzie trudno przekonać. Seriale HBO to marka, która nie powinna mieć problemów z przyciągnięciem prawdziwych gwiazd na 1 sezon.

Trzecia grupa, to aktorzy przed serialem mało znani lub wręcz anonimowi. Ich również zastąpić nie powinno być trudno. Oczywiście poza główną trójka aktorów. W tym należy upatrywać największego wyzwania. Jeśli nie uda się odpowiednio wybrać Harry’ego i jego najbliższych przyjaciół, to nawet najlepszy wybór do pozostałych ról nic nie pomoże.

Zerknąłem też kto jeszcze z brytyjskich,  znanych aktorów nie zagrał w filmach o Harrym. James MacAvoy, Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Christian Bale, Tom Hardy, Daniel Craig, Tilda Swinton, Colin Firth, Hugh Grant, Kate Winslet, Evan McGregor, Sean Bean, Jude Law, Michael Sheen, Hugh Laurie, Mark Strong, Simon Pegg. Jest z czego wybierać, prawda? A przecież wielu z tych aktorów wystąpiło już w serialach. Sądzę że daliby się skusić, choć na 1 sezon.

No dobra,  jest to bardziej optymistyczne spojrzenie 🙂

Cytat z robgordon data listopad 12, 2024, 17:53

Zerknąłem też kto jeszcze z brytyjskich,  znanych aktorów nie zagrał w filmach o Harrym. James MacAvoy, Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Christian Bale, Tom Hardy, Daniel Craig, Tilda Swinton, Colin Firth, Hugh Grant, Kate Winslet, Evan McGregor, Sean Bean, Jude Law, Michael Sheen, Hugh Laurie, Mark Strong, Simon Pegg. Jest z czego wybierać, prawda? A przecież wielu z tych aktorów wystąpiło już w serialach. Sądzę że daliby się skusić, choć na 1 sezon.

Olivia Colman (może jako pani Weasley?), Rosamund Pike, Emily Blunt, Helen Mirren, Carey Mulligan, Rachel Weisz, Claire Foy, Felicity Jones... żeby trochę uzupełnić grono potencjalnych kandydatek. 🙂

Jude Law grał w Fantastic Beasts, więc raczej odpada.

Cytat z Marek Pilarski data listopad 12, 2024, 20:17
Cytat z robgordon data listopad 12, 2024, 17:53

Olivia Colman (może jako pani Weasley?), Rosamund Pike, Emily Blunt, Helen Mirren, Carey Mulligan, Rachel Weisz, Claire Foy, Felicity Jones... żeby trochę uzupełnić grono potencjalnych kandydatek. 🙂

Jude Law grał w Fantastic Beasts, więc raczej odpada.

Raczej tak. Kobiety które wymieniłeś jak najbardziej również. Obstawiam że do tych długoterminowych ról wybiorą aktorów o rozpoznawalności plus minus Marka Rylence’a. Ale do ról jednosezonowych? Mogą nawet zaszaleć na poziomie jeszcze wyższym niż w oryginałach.

Tylko ile takich ról jednosezonowych tam jest, przy których castingu możnaby zaszaleć? Chyba raczej niewiele, na szybko do głowy przychodzą mi tylko Quirrell, Lockhart (oryginalnie pojawia się jeszcze na moment bodaj w Zakonie Feniksa) i Szalonooki Moody.

Rany, z Alana Rickmana do jakiegoś zbyt młodego no name'a, wybranego tylko po to aby przejechać prętem po klatce i roztoczyć parasol ochronny.

#harry potter from POTTERSOURCE

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Outgoing Warner Bros. Boss Kathleen Finch Talks Leveraging ‘Harry Potter’ IP: “We Know What Our Audiences Want”

Ar ju siur?

Jakie mu zdjęcie specjalnie walnęli na Filmwebie 😀

https://www.filmweb.pl/news/Gwiazda+%22Gang%C3%B3w+Londynu%22+Paapa+Essiedu+jako+Severus+Snape+z+serialu+HBO+%22Harry+Potter%22-158449

W sumie to w nosie mam takie zmiany, plus jestem pewien, że Hermiona, tak jak w tej sztuce-sequelu, będzie Czarna, ostatecznie jakiś koloryt (hihi) odróżniający serial od filmów się przyda, ale patrzę na tego pana i nie, no nie. Nie ta twarz, nie to spojrzenie, nie ta energia. Jeśli już poruszamy się w tym kręgu to bardziej pasowałby mi ktoś w typie Mahershali?

PreviousPage 7 of 12Next