aby założyć posty i tematy.

Hyde Park

PreviousPage 227 of 244Next

Ranking (subiektywny oczywiście) najbrzydszych miast w Polsce. Z niektórymi pozycjami się zgodzę 😉

https://i.pl/oto-10-najbrzydszych-miast-w-polsce-te-miejscowosci-naprawde-strasza-mamy-subiektywny-ranking-22-06-2025/gh/c11p2-26760981

Mamy tu nawet (co najmniej) dwie osoby z miejsca drugiego. Słuchamy... 😛

I dobrze pamiętam, że również z siódmego?

A jeśli chodzi o sam ranking. Mogę potwierdzić Mysłowice. Gorzów w którym byłem wiele razy też do najpiękniejszych nie należy, podobnie Legnica. Z kolei Łódź i Wałbrzych są na mojej liście miast… które chcę odwiedzić (ten drugi może nawet w tym roku).

Ano tak, Tomaszów Mazowiecki @admin 🙂

Tomaszów to miasto kontrastów - podobnie chyba jak Łódź. Mógłbym wam pokazać 5 miejsc w Tomaszowie po obejrzeniu których moglibyście jedynie powiedzieć "to wy tutaj tak żyjecie? lata 90. się tutaj nie skończyły?" i 5 miejsc po zobaczeniu których moglibyście powiedzieć, że to jedno z najładniejszych miast w Polsce. Jeszcze w lat 90. mógłbym potwierdzić, że miejsce na tej liście się należy - obecnie nie, bo trochę rzeczy zostało zrewitalizowanych. Są miejsca jakich jest niewiele w Polsce i nietypowe dla Polski centralnej. A sam powiat jest najładniejszy w łódzkim i najbardziej odwiedzany przez turystów.

Problemem są stare budynki, które często nie wiadomo do kogo należą i tak sobie niszczeją, aż się całkiem rozpadną. Całe centrum to zabudowa żydowska i niemiecka - Polaków przed wojną było tylko ok.35-40%.  Część należy do miasta i też nic z nimi nie robią bo to z jednej strony zabytki, z drugiej nie przedstawiają żadnej wartości historycznej (po prostu są stare, brzydkie i niefunkcjonalne), a ich remonty byłyby strasznie drogie. Te w lepszym stanie sukcesywnie się remontuje.

Ministerstwo nie zgadza się np. na wyburzenie tego pięknego zabytku

Znam miasta, w których nie ma tylu brzydkich budynków, ale nie ma tam też nic ciekawego. Rodzina mojej żony mieszka w Radomsku i jak tam jesteśmy to ogólnie nie idziemy nigdzie bo po prostu nie ma gdzie. Jak do nas przyjeżdża rodzina czy znajomi to mamy całą listę atrakcji do wyboru.

To są różne miejsca w różnych częściach miasta albo zaraz za miastem - mnóstwo wody i lasów

Jedyny w Polsce kryty tor łyżwiarski

A Pilica w okolicy Tomaszowa w weekendy często wygląda tak

Nie zgodzę się też, że Piotrków jest na tej liście. Jest tam też wiele odrapanych i walących się kamienic, ale ulice odchodzące od rynku to prawdziwe perełki, które grały w wielu filmach. Kiedyś skadrowałem żonę na zdjęciu tutaj, tak bardziej z lewej strony - wysłała koleżance i napisała, że jest we Włoszech i tamta uwierzyła

Marek Pilarski, Szaman and robgordon have reacted to this post.
Marek PilarskiSzamanrobgordon

Na ten ranking trzeba patrzyć z przymrużeniem oka, jak na wszelkie tego typu. Wiele polskich miast oszpeciła najpierw wojna, a potem komuna. Najważniejsze to, jak się w nich żyje. Z tego co piszesz Ernest, Wasze miasto się stara. Wiele innych miast, miejscowości, czy wsi, zwłaszcza te na południu i wschodzie nie ma tego szczęścia.

Z "urodą" miast to w ogóle jest problem. Gdy spytacie kogoś z zagranicy o te najpiękniejsze w Polsce to wskażą Wam Kraków, Gdańsk, czy Wrocław. Ci którzy są tu dłużej dodadzą Kazimierz nad Wisłą, czy Sandomierz. Problem w tym, że tak naprawdę (zwłaszcza przy tych największych miastach) mają oni na myśli głównie starówki, które przecież zajmują ledwie kilka, może kilkanaście procent powierzchni. A nasze miasta to w głównej mierze blokowiska, osiedla, także tereny przemysłowe, których turyści raczej nie odwiedzają. Podobnie często jest zagranicą. Największym kuriozum, które miałem okazję sam zobaczyć jest Dubrownik. Stare Miasto jest piękne, ale ma ledwie jakieś 300 metrów długości. Poza tym miasto niczym się nie wyróżnia, może tym, że w dużym stopniu leży na zboczach wzgórza.

Inny temat to jak poznajemy miasto, zwłaszcza za pierwszym razem. Gdybyście jechali kiedyś do Szczecina od strony S3, Google prawdopodobnie wpuści Was do miasta tzw. nadodrzanką. To droga wjazdowa prowadząca w dużej mierze przez zaniedbane tereny przemysłowe. Ja sam jej unikam jak mogę, bo jezdnia jest w fatalnym stanie (do Szczecina można wjechać też lepszymi drogami). Moja rodzina, która mieszka w Gorzowie, wjeżdżając nią do Szczecina za pierwszym razem (i kierując się potem na tereny portowe, też nie za piękne), na dodatek późną jesienią, uznała Szczecin za przeokropne miasto. A przypomnę tylko, że ich Gorzów znajduje się na tej liście najbrzydszych miast 😉

Przerażające jest jak AI się szybko rozwija i wygląda to coraz bardziej realistycznie - można wpisać że ma być nieostre zdjęcie iphona i takie zrobi. Kwestią czasu jest gdy ktoś wrzuci scenariusz - dopisze odpowiednie ruchy kamery i za dwa dni wygeneruje się cały film z dowolnymi postaciami w głównych rolach. pół minuty trwa opisanie i wygenerowanie takich zdjęć - Tomasz karolak having a blast with tom cruise

Przysłano mi to ostatnio za karę. Nie słyszałem sto lat, uśmiałem się 🙂

Nigdy nie słyszałem, nigdy nie widziałem. 😅

Straszne. Dlatego tak szybko zmiotło tego Sinclara.

Tragedia - ale szacunek za to, że nie jest to podobne do czegokolwiek innego.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Boba Sinclaira poznałem wcześniej, przed jego wielkimi sukcesami, jako twórcę dobrej francuskiej muzyki klubowej. Wśród moich znajomych przebojem był ten killer (wrzucam wersję albumową ze spoti, bo nie znalazłem jej na YT, a wersja z klipem jest okrojona z wielu smaczków):

Nie kojarzę. A tak przy okazji, nie wiedziałem, że tak ładnie prezentuje się Spotify na forum 🙂

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak
Cytat z Szaman data czerwiec 27, 2025, 06:41

Nie kojarzę. A tak przy okazji, nie wiedziałem, że tak ładnie prezentuje się Spotify na forum 🙂

To był raczej niszowy przebój. Na przełomie wieków na parkietach rządziła francuska (i nie tylko) muzyka klubowa, house itp., często wywodząca się z klubów Ibizy. Z pewnością znasz tę największe hity jak Lady i Groovejet. Ale tego była cała masa.

Szaman and Mierzwiak have reacted to this post.
SzamanMierzwiak

Nowy HEY - pierwszy od 8 lat. Jakiś taki bez serducha

Pierwszy raz bez szału. Może coś tam więcej brzęczy w tle, ale różnicy żadnej z solową Nosowską nie ma, taki taśmowy singiel od niej do grania w radiu 357 i promowania na wakacyjny przebój rozgłośni.

Taki trochę bezruch.

Rock już dawno zdechł (i mówię to ja, fan rocka), więc Hey też raczej prochu nie wymyśli. Fajny pomysł na klip.

PreviousPage 227 of 244Next