Hyde Park
Cytat z Szaman data 6 lipca, 2021, 19:31Toma Sawyera mam wrażenie dość często mielą w filmach, ostatnio w zwiastunie Ready Player One. No ale ich "kariera" w Polsce powinna podlegać socjologicznej analizie podobnie jak popularność Star Treka. Może na dawnej Trójce zabrakło fanatyka (tak jak nie wiem, Beksiński wypromował Marillion, a Stelmach Placebo), może jednak ten specyficzny wokal odstraszał, może nie trafili w swój czas, tak jak na przykład wiele brytyjskich zespołów rockowych pierwszej połowy lat dwutysięcznych, gdy u nas szalał nu-metal i post-grunge.
https://www.youtube.com/watch?v=auLBLk4ibAk
Toma Sawyera mam wrażenie dość często mielą w filmach, ostatnio w zwiastunie Ready Player One. No ale ich "kariera" w Polsce powinna podlegać socjologicznej analizie podobnie jak popularność Star Treka. Może na dawnej Trójce zabrakło fanatyka (tak jak nie wiem, Beksiński wypromował Marillion, a Stelmach Placebo), może jednak ten specyficzny wokal odstraszał, może nie trafili w swój czas, tak jak na przykład wiele brytyjskich zespołów rockowych pierwszej połowy lat dwutysięcznych, gdy u nas szalał nu-metal i post-grunge.
Cytat z robgordon data 6 lipca, 2021, 20:00Cytat z Mierzwiak data Lipiec 6, 2021, 19:18Cytat z robgordon data Lipiec 6, 2021, 18:04Kto dziś pamięta o Uriah Heep?
Nazwa kompletnie nic mi nie mówi.
*sprawdza kilka kawałków na YT*
Wciąż nic :/ Jak bardzo mam się wstydzić?
Zależy jak bardzo postrzegasz samego siebie jako fana muzyki, a w szczególności fana rocka.
Cytat z Mierzwiak data Lipiec 6, 2021, 19:18Cytat z robgordon data Lipiec 6, 2021, 18:04Kto dziś pamięta o Uriah Heep?
Nazwa kompletnie nic mi nie mówi.
*sprawdza kilka kawałków na YT*
Wciąż nic :/ Jak bardzo mam się wstydzić?
Zależy jak bardzo postrzegasz samego siebie jako fana muzyki, a w szczególności fana rocka.
Cytat z Szaman data 7 lipca, 2021, 09:32Córka Bossa wystartuje na olimpiadzie
https://twitter.com/RMF24pl/status/1412690598822301699
Córka Bossa wystartuje na olimpiadzie
Bruce Springsteen może być dumny. Jego córka wystąpi na olimpiadzie https://t.co/HwdqqU6IgR
— Fakty RMF FM (@RMF24pl) July 7, 2021
Cytat z Marek Pilarski data 15 lipca, 2021, 18:34Cytat z Marek Pilarski data Lipiec 15, 2021, 18:18A jeśli chodzi o Larger Than Life, to o ile dobrze pamiętam, wtedy ten teledysk należał do jednych z najdroższych w historii.
Kontynuując tutaj temat najdroższych teledysków w historii, na Wikipedia jest lista. Co ciekawe, dużo tam nazwisk reżyserów filmowych, a także reżyserów, którzy próbowali swoich sił w kinie, ale nie wyszło im za bardzo:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_music_videos
Cytat z Marek Pilarski data Lipiec 15, 2021, 18:18A jeśli chodzi o Larger Than Life, to o ile dobrze pamiętam, wtedy ten teledysk należał do jednych z najdroższych w historii.
Kontynuując tutaj temat najdroższych teledysków w historii, na Wikipedia jest lista. Co ciekawe, dużo tam nazwisk reżyserów filmowych, a także reżyserów, którzy próbowali swoich sił w kinie, ale nie wyszło im za bardzo:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_music_videos
Cytat z Mierzwiak data 15 lipca, 2021, 18:34Odpowiem tutaj żeby nie robić offtopa:
Cytat z janko data Lipiec 15, 2021, 18:29Z tej okazji przypomniałem sobie teledysk, z dzisiejszej perspektywy mocno kiczowaty, ale widzę w komentarzach, że piosenka dzięki zwiastunowi zyskała drugie życie.
Klip może i kiczowaty, ale doskonale wpisywał się w erę gdy popowe wideoklipy były rozpoznawalne i oparte na charakterystycznych pomysłach. Gdzie są takie teledyski dzisiaj?
Odpowiem tutaj żeby nie robić offtopa:
Cytat z janko data Lipiec 15, 2021, 18:29Z tej okazji przypomniałem sobie teledysk, z dzisiejszej perspektywy mocno kiczowaty, ale widzę w komentarzach, że piosenka dzięki zwiastunowi zyskała drugie życie.
Klip może i kiczowaty, ale doskonale wpisywał się w erę gdy popowe wideoklipy były rozpoznawalne i oparte na charakterystycznych pomysłach. Gdzie są takie teledyski dzisiaj?
Cytat z Marek Pilarski data 15 lipca, 2021, 18:41Teledyski po prostu spowszechniały z czasem. Kiedyś, w czasach świetności MTV, starano się bardziej, bo to było jednak coś. Teraz każdy możne nakręcić sobie video i uploadować na pierdyliardzie różnych platform.
Teledyski po prostu spowszechniały z czasem. Kiedyś, w czasach świetności MTV, starano się bardziej, bo to było jednak coś. Teraz każdy możne nakręcić sobie video i uploadować na pierdyliardzie różnych platform.
Cytat z Marek Pilarski data 15 lipca, 2021, 18:45Jak tak sobie myślę, że podobnie jest chyba z reklamami. Niby nadal pojawiają się co jakiś czas jakieś bardziej oryginalne i pomysłowe, ale ogólnie nikt nie zwraca za bardzo na nie uwagi. Na co dzień jesteśmy zasypywani reklamami w różnych formach w ogromnej ilości. A kiedyś to było jednak coś nowego. Ludzie nagrywali sobie reklamy telewizyjne. Mój ojciec opowiadał kiedyś, że jak był w Niemczech u siostry w odwiedzinach, jeszcze w latach 80., dał sobie nagrać na kasetę niemieckie reklamy, bo w Polsce nie było takich. 🙂
Jak tak sobie myślę, że podobnie jest chyba z reklamami. Niby nadal pojawiają się co jakiś czas jakieś bardziej oryginalne i pomysłowe, ale ogólnie nikt nie zwraca za bardzo na nie uwagi. Na co dzień jesteśmy zasypywani reklamami w różnych formach w ogromnej ilości. A kiedyś to było jednak coś nowego. Ludzie nagrywali sobie reklamy telewizyjne. Mój ojciec opowiadał kiedyś, że jak był w Niemczech u siostry w odwiedzinach, jeszcze w latach 80., dał sobie nagrać na kasetę niemieckie reklamy, bo w Polsce nie było takich. 🙂
Cytat z Mierzwiak data 15 lipca, 2021, 19:15Cytat z Marek Pilarski data Lipiec 15, 2021, 18:41Teledyski po prostu spowszechniały z czasem. Kiedyś, w czasach świetności MTV, starano się bardziej, bo to było jednak coś. Teraz każdy możne nakręcić sobie video i uploadować na pierdyliardzie różnych platform.
No właśnie. Kiedyś teledysk był niejako wizytówką piosenki, często nierozerwalnie z nią związaną, szczególnie gdy ta stawała się hitem; jest wiele kawałków które gdy tylko je usłyszę, to od razu w głowie pojawiają mi się obrazy z wideoklipu.
No i przede wszystkim ogromną rolę odegrało też MTV, które było drugim po kasetach / płytach źródłem muzyki. Dzisiaj teledyski stały się w zasadzie zbędne, bo muzyka jest wszędzie; w dniu premiery singla czy nawet całego albumu mamy go od razu za darmo na Spotify, YouTube czy gdzie tam jeszcze. Muzyki już nie trzeba szukać, tak samo jak nie siedzi się przed TV w oczekiwaniu na klip ulubionej piosenki. Zniknął znak równości między klipem a singlem, nawet jeśli zwyczajowo te wciąż swoje teledyski dostają.
Cytat z Marek Pilarski data Lipiec 15, 2021, 18:41Teledyski po prostu spowszechniały z czasem. Kiedyś, w czasach świetności MTV, starano się bardziej, bo to było jednak coś. Teraz każdy możne nakręcić sobie video i uploadować na pierdyliardzie różnych platform.
No właśnie. Kiedyś teledysk był niejako wizytówką piosenki, często nierozerwalnie z nią związaną, szczególnie gdy ta stawała się hitem; jest wiele kawałków które gdy tylko je usłyszę, to od razu w głowie pojawiają mi się obrazy z wideoklipu.
No i przede wszystkim ogromną rolę odegrało też MTV, które było drugim po kasetach / płytach źródłem muzyki. Dzisiaj teledyski stały się w zasadzie zbędne, bo muzyka jest wszędzie; w dniu premiery singla czy nawet całego albumu mamy go od razu za darmo na Spotify, YouTube czy gdzie tam jeszcze. Muzyki już nie trzeba szukać, tak samo jak nie siedzi się przed TV w oczekiwaniu na klip ulubionej piosenki. Zniknął znak równości między klipem a singlem, nawet jeśli zwyczajowo te wciąż swoje teledyski dostają.
Cytat z Szaman data 15 lipca, 2021, 19:22Aqua miała jeden z najdroższych teledysków w historii? I to ten stylizowany na kiczowate filmy SF z lat 50-tych?
Muszę kiedyś doczytać ile kosztowało wynajęcie WTC, że aż tak napompowało budżet teledysku do Rollin.
Aqua miała jeden z najdroższych teledysków w historii? I to ten stylizowany na kiczowate filmy SF z lat 50-tych?
Muszę kiedyś doczytać ile kosztowało wynajęcie WTC, że aż tak napompowało budżet teledysku do Rollin.
Cytat z Janko data 15 lipca, 2021, 19:26Tak, coś w tym jest. W ogóle to w latach 90. była chyba moda na futuryzm/sci-fi w teledyskach, przypomniał mi się podobny klip do Spice up your life
Tak, coś w tym jest. W ogóle to w latach 90. była chyba moda na futuryzm/sci-fi w teledyskach, przypomniał mi się podobny klip do Spice up your life
Cytat z Szaman data 15 lipca, 2021, 19:42Było przede wszystkim totalne zachłyśnięcie się CGI i niektóre teledyski z przełomu wieków wyglądają dzisiaj wręcz śmiesznie. Choćby ultra drogi Bullets od Creed z 2002 roku.
PS. Hmmm jednak tylko 473 tys$. To widać ten z łódką był taki drogi 🙂 Ale poniższy klip to i tak nauczka na przyszłość.
https://www.youtube.com/watch?v=oPzhUp8mWgs
Było przede wszystkim totalne zachłyśnięcie się CGI i niektóre teledyski z przełomu wieków wyglądają dzisiaj wręcz śmiesznie. Choćby ultra drogi Bullets od Creed z 2002 roku.
PS. Hmmm jednak tylko 473 tys$. To widać ten z łódką był taki drogi 🙂 Ale poniższy klip to i tak nauczka na przyszłość.
Cytat z Mierzwiak data 15 lipca, 2021, 19:47A inne wciąż świetnie się trzymają 🙂
Cytat z janko data Lipiec 15, 2021, 19:26Tak, coś w tym jest. W ogóle to w latach 90. była chyba moda na futuryzm/sci-fi w teledyskach, przypomniał mi się podobny klip do Spice up your life
Spicetki to w ogóle miały świetne klipy, to chyba mój ulubiony (no i piosenka <3):
https://youtu.be/9ro0FW9Qt-4
A inne wciąż świetnie się trzymają 🙂
Cytat z janko data Lipiec 15, 2021, 19:26Tak, coś w tym jest. W ogóle to w latach 90. była chyba moda na futuryzm/sci-fi w teledyskach, przypomniał mi się podobny klip do Spice up your life
Spicetki to w ogóle miały świetne klipy, to chyba mój ulubiony (no i piosenka <3):
Cytat z Marek Pilarski data 15 lipca, 2021, 20:05Mnie w zeszłym roku zdarzyło się przesłuchać dwa pierwsze zwiastuny Spice Girls. I w sumie dobrze się tego słucha, choć może to kwestia pewnej nostalgii, bo siostra była fanką i miała kasety, i znam te utwory bardzo dobrze. A wujek z Niemiec nagrał dla siostry Spice World na kasetę video, jak film był dostępny na Premiere (teraz to bodajże Sky) niedługo po premierze kinowej. Jako dzieciak oglądałem ten film kilkadziesiąt razy pewnie (podobnie jak Kevina samego w domu). 😛
Mnie w zeszłym roku zdarzyło się przesłuchać dwa pierwsze zwiastuny Spice Girls. I w sumie dobrze się tego słucha, choć może to kwestia pewnej nostalgii, bo siostra była fanką i miała kasety, i znam te utwory bardzo dobrze. A wujek z Niemiec nagrał dla siostry Spice World na kasetę video, jak film był dostępny na Premiere (teraz to bodajże Sky) niedługo po premierze kinowej. Jako dzieciak oglądałem ten film kilkadziesiąt razy pewnie (podobnie jak Kevina samego w domu). 😛
Cytat z Marek Pilarski data 15 lipca, 2021, 20:08Cytat z Mierzwiak data Lipiec 15, 2021, 19:47A inne wciąż świetnie się trzymają
Np. ten? 😉
https://www.youtube.com/watch?v=YlUKcNNmywk
Cytat z Mierzwiak data Lipiec 15, 2021, 19:47A inne wciąż świetnie się trzymają
Np. ten? 😉
Cytat z Mierzwiak data 15 lipca, 2021, 20:11A wiesz że miałem go zalinkować?
Tak, zaliczyłbym go do tych które paradoksalnie oparły się próbie czasu bo chociaż grafika wygląda na przestarzałą (wtedy miała i robiła przeciwne wrażenie!), to z biegiem lat całość zyskała specyficzny, przyjemny retro klimat 🙂
A wiesz że miałem go zalinkować?
Tak, zaliczyłbym go do tych które paradoksalnie oparły się próbie czasu bo chociaż grafika wygląda na przestarzałą (wtedy miała i robiła przeciwne wrażenie!), to z biegiem lat całość zyskała specyficzny, przyjemny retro klimat 🙂
Cytat z Ernest Kubica data 15 lipca, 2021, 22:05Właśnie dzisiaj oglądałem sobie Money for Nothing - Dire Straids i zastanawiałem się ile mogło kosztować zrobienie komputerowej animacji, ale widzę że na liście go nie ma.
Dziwi mnie, że nie żaden teledysk Aerosmith nie był droższy niż pół milona dolarów, szczególnie ten
https://www.youtube.com/watch?v=zSmOvYzSeaQ
Właśnie dzisiaj oglądałem sobie Money for Nothing - Dire Straids i zastanawiałem się ile mogło kosztować zrobienie komputerowej animacji, ale widzę że na liście go nie ma.
Dziwi mnie, że nie żaden teledysk Aerosmith nie był droższy niż pół milona dolarów, szczególnie ten
Cytat z robgordon data 17 lipca, 2021, 11:29Dziś kilka prześwietnych urodzin. Zbigniew Zamachowski (60!), Donald Sutherland, Stanisław Tym (obaj oczywiście po 80-tce), David Hasselhoff, Kai War Wong, Ryszard Filipski i... Jarosław Jakimowicz 😉 Dziś też rocznica urodzin Wojciecha Kilara.
Dziś kilka prześwietnych urodzin. Zbigniew Zamachowski (60!), Donald Sutherland, Stanisław Tym (obaj oczywiście po 80-tce), David Hasselhoff, Kai War Wong, Ryszard Filipski i... Jarosław Jakimowicz 😉 Dziś też rocznica urodzin Wojciecha Kilara.
Cytat z Mierzwiak data 17 lipca, 2021, 11:47Cytat z robgordon data Lipiec 17, 2021, 11:29Kai War Wong
A nie Kar-Wai Wong? Albo Wong Kar Wai lub Wong Kar-wai?
Nigdy nie potrafiłem zrozumieć jak może być tyle wersji zapisu imienia i nazwiska jednej osoby 😛
Cytat z robgordon data Lipiec 17, 2021, 11:29Kai War Wong
A nie Kar-Wai Wong? Albo Wong Kar Wai lub Wong Kar-wai?
Nigdy nie potrafiłem zrozumieć jak może być tyle wersji zapisu imienia i nazwiska jednej osoby 😛
Cytat z robgordon data 17 lipca, 2021, 12:28Kar Wai Wong. Moja pomyłka. Ale zawsze miałem trudności z zapamiętaniem azjatyckich nazwisk.
Kar Wai Wong. Moja pomyłka. Ale zawsze miałem trudności z zapamiętaniem azjatyckich nazwisk.
Cytat z Janko data 17 lipca, 2021, 15:55Wong Kar-Wai to zapis azjatycki, bo tam często nazwisko się podaje najpierw. Przez długi czas takie zapisy funkcjonowały również na zachodnich portalach, ale od jakiegoś czasu przestawiły się na nasz system.
Wong Kar-Wai to zapis azjatycki, bo tam często nazwisko się podaje najpierw. Przez długi czas takie zapisy funkcjonowały również na zachodnich portalach, ale od jakiegoś czasu przestawiły się na nasz system.