Jurassic Park
Cytat z Mierzwiak data 30 maja, 2025, 17:42lol
PS. Czy leci z nami skala? Dlaczego T-Rex mógłby pomieścić w paszczy cały ponton z tymi wszystkimi ludźmi?
lol
PS. Czy leci z nami skala? Dlaczego T-Rex mógłby pomieścić w paszczy cały ponton z tymi wszystkimi ludźmi?
Cytat z Juby data 30 maja, 2025, 20:01To samo pomyślałem (w ogóle to ten plakat wyszedł wtedy, co poprzednie, chyba 11 dni temu) - niemniej, podoba mi się 🙂 A może w tej części T-Rex będzie miał 40 metrów długości, a nie jak w poprzednich 12-14, hmm? 😉
To samo pomyślałem (w ogóle to ten plakat wyszedł wtedy, co poprzednie, chyba 11 dni temu) - niemniej, podoba mi się 🙂 A może w tej części T-Rex będzie miał 40 metrów długości, a nie jak w poprzednich 12-14, hmm? 😉
Cytat z Marek Pilarski data 23 czerwca, 2025, 09:17🤡
https://twitter.com/oivindhorn1/status/1936426353575735550?t=84JKUqsfw-lt_G7HY0fO1g&s=19
🤡
A woman with a gigantic machine-gun. A black man. An East Asian man.
What happened to the white dude ? Already eaten by another dinosaur before the movie kicked off.#JurassicWorldRebirth pic.twitter.com/JXgzU1p05F
— Oivind Horn (@oivindhorn1) June 21, 2025
Cytat z Szaman data 23 czerwca, 2025, 10:09Efektowna reklama w Nowym Yorku
https://twitter.com/JurassicWorld/status/1936961125561544765
Efektowna reklama w Nowym Yorku
https://twitter.com/JurassicWorld/status/1936961125561544765
Cytat z Juby data 23 czerwca, 2025, 10:15Jest pierwszy powód, aby wybrać się na to do kina (zakładając, że będzie również w naszych) - przed filmem ma być teaser Odysei Nolana 🙂
Jest pierwszy powód, aby wybrać się na to do kina (zakładając, że będzie również w naszych) - przed filmem ma być teaser Odysei Nolana 🙂
Cytat z Janko data 4 lipca, 2025, 20:46Jurassic World Rebirth
Tu już nie ma jak ratować tego cyklu m.in. dzięki weteranowi serii Koeppowi (ale, że pisze też kijowe scenariusze wiemy na przykładzie ostatniego Indiany). Kurna jeśli krytykowany teaser Odysei (choć trudno go tak nazwać to raczej zlepek kilku scen) jest i tak lepszy od tego dzieła to o czym tu gadać. Ten film jest przeciwieństwem 28 lat później ok nie pasuje każdemu, ale przynajmniej jest tu jakaś odwaga, próba czegoś innego, a nie jak tutaj schemat goni schemat, przewidywalność (w 100 procentach trafiłem kto umrze a kto przeżyje) i ogólnie jak najmniejszy wysiłek żeby zrobić coś porządnego, bo i tak się sprzeda. O ilości debilizmów i głupot nawet nie wspomnę. Albo nie, podam jeden przykład. Początkowa sekwencja znana ze zwiatuna z hybrydą (swoją drogą wygląda jak niedorobiony potwór z Dooma) w laboratorium. Co doprowadza do awarii? Gość w skafandrze wpierdala Snickersa, a papierek po nim spada i zostaje wciągnięty przez klimatyzację co dosłownie doprowadza do rozjebania systemu... Niech to się skończy finansowa katastrofą, kolejnego seansu filmu z tej serii mogę nie zdzierżyć.
Jurassic World Rebirth
Tu już nie ma jak ratować tego cyklu m.in. dzięki weteranowi serii Koeppowi (ale, że pisze też kijowe scenariusze wiemy na przykładzie ostatniego Indiany). Kurna jeśli krytykowany teaser Odysei (choć trudno go tak nazwać to raczej zlepek kilku scen) jest i tak lepszy od tego dzieła to o czym tu gadać. Ten film jest przeciwieństwem 28 lat później ok nie pasuje każdemu, ale przynajmniej jest tu jakaś odwaga, próba czegoś innego, a nie jak tutaj schemat goni schemat, przewidywalność (w 100 procentach trafiłem kto umrze a kto przeżyje) i ogólnie jak najmniejszy wysiłek żeby zrobić coś porządnego, bo i tak się sprzeda. O ilości debilizmów i głupot nawet nie wspomnę. Albo nie, podam jeden przykład. Początkowa sekwencja znana ze zwiatuna z hybrydą (swoją drogą wygląda jak niedorobiony potwór z Dooma) w laboratorium. Co doprowadza do awarii? Gość w skafandrze wpierdala Snickersa, a papierek po nim spada i zostaje wciągnięty przez klimatyzację co dosłownie doprowadza do rozjebania systemu... Niech to się skończy finansowa katastrofą, kolejnego seansu filmu z tej serii mogę nie zdzierżyć.
Cytat z Szaman data 4 lipca, 2025, 20:57Scena ze Snickersem wygląda mimo wszystko jak pisana przez kogoś innego, bo w moim odczuciu w późniejszej części filmu nie ma aż tak wysilonych motywów na popchnięcie akcji i prostackich głupot. Miałem odczucie, że to taki film nakręcony w totalnym strachu przed internetem, wszystko ma być nienarzucające się, od linijki, przeźroczyste, nie wzbudzające żadnych kontrowersji. Robotyczny film, ale jednocześnie jak dla mnie mimo wszystko do przełknięcia. Totalnie wszyscy aktorzy są pozbawieni wyrazu, ale humor podano w dość stonowany sposób, irytację skupiono w bohaterze który miał być odbiciem współczesnej młodzieży. Technicznie jest bardzo ładnie, może oprócz fatalnego green screenu w scenie z przepaścią. Kolory są całkiem nasycone jak na współczesną superprodukcję, nawet można poczuć egzotykę miejsca i widać co się wyprawia w nocy.
No i sami widzicie jak formułkowaty to film do opisywania 🙂 Ale przynajmniej niczym mnie nie zirytował, a oprócz jednego zdania w dialogach trzyma się z daleka od Spielberga, więc nie przeszkadza mi jego istnienie i nie zostawił takiego niesmaku jak Dominion.
Najlepszy motyw to ten z dinozaurem uwięzionym pod mostem. Jedyne udane rozwinięcie durnowatego zakończenia Fallen Kingdom, z którego zresztą udało się temu filmowi jakoś tam wycofać.
5/10
Scena ze Snickersem wygląda mimo wszystko jak pisana przez kogoś innego, bo w moim odczuciu w późniejszej części filmu nie ma aż tak wysilonych motywów na popchnięcie akcji i prostackich głupot. Miałem odczucie, że to taki film nakręcony w totalnym strachu przed internetem, wszystko ma być nienarzucające się, od linijki, przeźroczyste, nie wzbudzające żadnych kontrowersji. Robotyczny film, ale jednocześnie jak dla mnie mimo wszystko do przełknięcia. Totalnie wszyscy aktorzy są pozbawieni wyrazu, ale humor podano w dość stonowany sposób, irytację skupiono w bohaterze który miał być odbiciem współczesnej młodzieży. Technicznie jest bardzo ładnie, może oprócz fatalnego green screenu w scenie z przepaścią. Kolory są całkiem nasycone jak na współczesną superprodukcję, nawet można poczuć egzotykę miejsca i widać co się wyprawia w nocy.
No i sami widzicie jak formułkowaty to film do opisywania 🙂 Ale przynajmniej niczym mnie nie zirytował, a oprócz jednego zdania w dialogach trzyma się z daleka od Spielberga, więc nie przeszkadza mi jego istnienie i nie zostawił takiego niesmaku jak Dominion.
Najlepszy motyw to ten z dinozaurem uwięzionym pod mostem. Jedyne udane rozwinięcie durnowatego zakończenia Fallen Kingdom, z którego zresztą udało się temu filmowi jakoś tam wycofać.
5/10
Cytat z Juby data 4 lipca, 2025, 21:48Czyli jest tam coś toksycznego i dlatego facet jest w skafandrze? Czy jednak nie otwierają mu tych drzwi, bo boją się, że wyjdzie przez nie mutant, który ewidentnie się w nie nie zmieści? 🙂
Ja to się dziwię, że Hollywood nie robi żadnej konkurencyjnej serii. Nie kojarzę żadnego innego filmu z dinozaurami w ostatnich 10 latach (no, tylko ten z Driverem), a jak widać dinozaury to coś, na co ludzie chodzą niezależnie do jakości (każdy sequel Jurasshit World zarobił miliard choć zebrał złe recenzje, złe opinie widzów i był uznany za niepotrzebny, zły film). Przydałoby się, bo ta seria to druga obok SW najbardziej zaorana wielka franczyza, której nie da się uratować. Jako fan JP i dinozaurów po cichu liczyłem na poprawę i że może się jednak na to wybiorę, ale jak zobaczyłem pierwszy trailer z kolejną wstęgą z "When Dinosaurs ruled the Earth" i odpalaniem czerwonej racy to nie miałem wątpliwości, że żadnej poprawy nie będzie. Kolejny niepotrzebny, głupi, wypełniony tanim fanserwisem i retconowaniem filmów Spielberga shit, który zarobi kupę kasy.
Czyli jest tam coś toksycznego i dlatego facet jest w skafandrze? Czy jednak nie otwierają mu tych drzwi, bo boją się, że wyjdzie przez nie mutant, który ewidentnie się w nie nie zmieści? 🙂
Ja to się dziwię, że Hollywood nie robi żadnej konkurencyjnej serii. Nie kojarzę żadnego innego filmu z dinozaurami w ostatnich 10 latach (no, tylko ten z Driverem), a jak widać dinozaury to coś, na co ludzie chodzą niezależnie do jakości (każdy sequel Jurasshit World zarobił miliard choć zebrał złe recenzje, złe opinie widzów i był uznany za niepotrzebny, zły film). Przydałoby się, bo ta seria to druga obok SW najbardziej zaorana wielka franczyza, której nie da się uratować. Jako fan JP i dinozaurów po cichu liczyłem na poprawę i że może się jednak na to wybiorę, ale jak zobaczyłem pierwszy trailer z kolejną wstęgą z "When Dinosaurs ruled the Earth" i odpalaniem czerwonej racy to nie miałem wątpliwości, że żadnej poprawy nie będzie. Kolejny niepotrzebny, głupi, wypełniony tanim fanserwisem i retconowaniem filmów Spielberga shit, który zarobi kupę kasy.
Cytat z Mierzwiak data 4 lipca, 2025, 21:48Macie coś co dla odmiany może sprawić frajdę, ja się uśmiałem 🙂
https://youtu.be/Ss8Bqx2GcNM?si=_RQbxlsx3hIariA7
Macie coś co dla odmiany może sprawić frajdę, ja się uśmiałem 🙂
Cytat z Szaman data 4 lipca, 2025, 21:54Cytat z Juby data lipiec 4, 2025, 21:48Czyli jest tam coś toksycznego i dlatego facet jest w skafandrze? Czy jednak nie otwierają mu tych drzwi, bo boją się, że wyjdzie przez nie mutant, który ewidentnie się w nie nie zmieści?
Zmieściłby się. Drzwi zamknęły się same, bo system uległ restartowi. Papierek po Snickersie wpadł do systemu chłodzenia 🙂 Nie otwierają mu już po tym, bo za jego plecami stoi potwór. Natomiast dlaczego są w skafandrach, to zabij mnie, ale nie pamiętam, to pierwsza scena filmu 🙂
Akurat Rebirth trzyma się daleko od filmów Spielberga, Bailey zrobił doktorat u Sama Neila i chyba w sumie tyle.
Cytat z Juby data lipiec 4, 2025, 21:48Czyli jest tam coś toksycznego i dlatego facet jest w skafandrze? Czy jednak nie otwierają mu tych drzwi, bo boją się, że wyjdzie przez nie mutant, który ewidentnie się w nie nie zmieści?
Zmieściłby się. Drzwi zamknęły się same, bo system uległ restartowi. Papierek po Snickersie wpadł do systemu chłodzenia 🙂 Nie otwierają mu już po tym, bo za jego plecami stoi potwór. Natomiast dlaczego są w skafandrach, to zabij mnie, ale nie pamiętam, to pierwsza scena filmu 🙂
Akurat Rebirth trzyma się daleko od filmów Spielberga, Bailey zrobił doktorat u Sama Neila i chyba w sumie tyle.
Cytat z Mierzwiak data 4 lipca, 2025, 22:00Cytat z Szaman data lipiec 4, 2025, 21:54Natomiast dlaczego są w skafandrach, to zabij mnie, ale nie pamiętam, to pierwsza scena filmu
Są w skafandrach bo w pierwszej scenie / na początku Godzilli też byli, Edwards jest już tym etapie kariery że cytuje samego siebie!
Cytat z Szaman data lipiec 4, 2025, 21:54Natomiast dlaczego są w skafandrach, to zabij mnie, ale nie pamiętam, to pierwsza scena filmu
Są w skafandrach bo w pierwszej scenie / na początku Godzilli też byli, Edwards jest już tym etapie kariery że cytuje samego siebie!
Cytat z Mierzwiak data 6 lipca, 2025, 20:59Nowy JW znowu kosi kasę w BO tymczasem film - znowu - wmawia nam, że ludzi nie obchodzą już dinozaury. Jak to świadczy o scenarzystach? 🙂
Nowy JW znowu kosi kasę w BO tymczasem film - znowu - wmawia nam, że ludzi nie obchodzą już dinozaury. Jak to świadczy o scenarzystach? 🙂
Cytat z Szaman data 6 lipca, 2025, 21:23Widocznie takie poczucie beznadziei to wdzięczniejszy punkt wyjścia niż zachwyt, dla każdej duszy udręczonej pisaniem 🙂
Widocznie takie poczucie beznadziei to wdzięczniejszy punkt wyjścia niż zachwyt, dla każdej duszy udręczonej pisaniem 🙂
Cytat z Mierzwiak data 7 lipca, 2025, 09:08🙂
Rekordowa widownia. Tak dużego hitu dla dorosłych w tym roku nie było
https://film.wp.pl/zdeklasowal-mission-impossible-ponad-300-mln-dolarow-w-ciagu-5-dni-7175522286353120a
🙂
Rekordowa widownia. Tak dużego hitu dla dorosłych w tym roku nie było
Cytat z Juby data 7 lipca, 2025, 12:55Do tych co już widzieli - to się w końcu toczy na Isla Sorna? Czy zrobili kolejny retcon, że Hammond (i tylko Hammond, a nie jakieś Lockwoody!) tworzył dinozaury jeszcze w innym miejscu zanim trafiły na Sornę, a potem do Parku na Nublar?
Do tych co już widzieli - to się w końcu toczy na Isla Sorna? Czy zrobili kolejny retcon, że Hammond (i tylko Hammond, a nie jakieś Lockwoody!) tworzył dinozaury jeszcze w innym miejscu zanim trafiły na Sornę, a potem do Parku na Nublar? 
Cytat z Szaman data 7 lipca, 2025, 15:26W latach 00 zainteresowanie parkiem podupadało i próbowano to ratować zupełnie nowymi gatunkami. Wyszły poczwary, które żyją w dzungli gdzieś niedaleko równika, przy pozostałościach laboratorium gdzie nad nimi pracowano. Żyją tam też klasyczne dinozaury, które w większości zmigrowały, szukając korzystniejszych dla siebie warunków atmosferycznych (to nie moje pomysły hehe)
Hammond nie jest wspominany, Lockwood też nie, chyba nie wymieniono też żadnych nazw wysp, ale nie jestem pewien.
W latach 00 zainteresowanie parkiem podupadało i próbowano to ratować zupełnie nowymi gatunkami. Wyszły poczwary, które żyją w dzungli gdzieś niedaleko równika, przy pozostałościach laboratorium gdzie nad nimi pracowano. Żyją tam też klasyczne dinozaury, które w większości zmigrowały, szukając korzystniejszych dla siebie warunków atmosferycznych (to nie moje pomysły hehe)
Hammond nie jest wspominany, Lockwood też nie, chyba nie wymieniono też żadnych nazw wysp, ale nie jestem pewien.
Cytat z Juby data 7 lipca, 2025, 15:33Jakim parkiem? 🙂 W sensie "Jurassic World" otworzyli w latach '00 i jeszcze w tej samej dekadzie już się przejadło? 🙂 I nie pracowali nad tym na Nublar? 🙂 I ratować jakimi zupełnie nowymi gatunkami, skoro w pierwszym JW jedynym nie-dinozaurem jest Indominus? I kolejna część sugeruje, że był jedyny, bo wybierają się po jego kości do upadłego królestwa? 🙂
Co. za. dno.
Jakim parkiem? 🙂 W sensie "Jurassic World" otworzyli w latach '00 i jeszcze w tej samej dekadzie już się przejadło? 🙂 I nie pracowali nad tym na Nublar? 🙂 I ratować jakimi zupełnie nowymi gatunkami, skoro w pierwszym JW jedynym nie-dinozaurem jest Indominus? I kolejna część sugeruje, że był jedyny, bo wybierają się po jego kości do upadłego królestwa? 🙂
Co. za. dno.
Cytat z Mierzwiak data 7 lipca, 2025, 15:43Wikipedia:
In 2010, five years before the Jurassic World incident, InGen uses a laboratory on the island of Ile Saint-Hubert in the Atlantic Ocean to create transgenetic mutated dinosaurs.
Wikipedia:
In 2010, five years before the Jurassic World incident, InGen uses a laboratory on the island of Ile Saint-Hubert in the Atlantic Ocean to create transgenetic mutated dinosaurs.