aby założyć posty i tematy.

MCU - Marvel Cinematic Universe

PreviousPage 20 of 98Next

Tajna inwazja

Duet Talos - Fury i Colman  całkiem OK, reszta bez większego napięcia, zobaczymy jak się to rozwinie. Największy plus za realistyczne przedstawienie Moskwy. Fury jest ostrzegany żeby nie wychodził nocą, bo będzie rzucał się w oczy. Oczywiście i tak wychodzi, podejrzliwie zwraca na niego uwagę jedna para, następnie dziewczynka bawi się na ulicy piłką (w środku nocy), a wystraszona matka szybko zabiera ją sprzed oczu Nicka. Żeby nie było, byłem kiedyś na wycieczce w Moskwie, to jest 100 procentowo naturalna reakcja mieszkańców.

Diabła się boją? 😀

xD

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Czy przekonanie, że do niczego dobrego to nie doprowadzi i ludzkość radośnie zakłada pętle na szyję świadczy o foliowej czapeczce? Dla kolegi pytam 🙂

AI to zrobiło? To dlatego tak gówniano to wyglądało.

Mierzwiak has reacted to this post.
Mierzwiak

Tajna inwazja

To było tak nijakie, że aż zostawia z depresyjnym pytaniem o dalszy sens oglądania tego wszystkiego. Bo co rusz, wyłączając jakieś pojedyncze przebłyski w stylu Strażników czy Doktora 2, mam wrażenie, że serwują coś co jest nijakie, kolorowe, hałaśliwe i głupie, albo nijakie, szare, niby poważne i pseudo dojrzałe, a tak naprawdę zupełnie generyczne. Tajna inwazja jest tym drugim.

Nie ma tutaj nic co świadczyłoby, że ktokolwiek czerpał jakąś przyjemność z tworzenia, wymyślał ujęcia, sceny, błysnął inwencją, to jest nakręcone bo trzeba jeść chleb i płacić za światło.

Którędy poszedł Gunn?

Jak to? Przecież to był pewny miliard! 🙂

Szaman has reacted to this post.
Szaman

Już za miło było wokół filmu

Jeśli szukacie odpowiedzi dlaczego mamy takie marne CGI, to jest ona tutaj 😀 Jaśnie Pan nie będzie renderował pięć razy i poprawiał po sobie 🙂 Czyli co, to już nie to pokolenie grafików co kiedyś?

Drogi grafiku, ilekroć poczujesz się źle, pomyśl o dzieciach które zapierdalały w kopalni żebyś miał baterię w swoim iphonie. One miały gorzej 🙂

Piszę to oczywiście pół żartem, pół serio, wiadomo, to ich praca i jak najbardziej mają prawo narzekać. Może graficy i animatorzy też powinni pomyśleć o strajku?

Wydaje mi się, ale tak tylko z boku, że obecny trend chciałby wtłoczyć każdy zawód w ramy etatu i pracy od 8 do 16. A grafik i informatyk to jedne z najgorszych przykładów do wtłoczenia w te ramy.

Teraz ogółem jest moda na narzekanie, zwłaszcza wśród młodych, bo gdzie nie spojrzeć tam ciągłe pretensje i roszczeniowość a przecież tak jak piszesz są pewne zawody o których z góry wiadomo, że będą się wiązać z pracą po godzinach i goniącymi terminami.

Jeśli chodzi o roszczeniowość to był z nią problem i w naszym pokoleniu, mam wrażenie, że głównie dlatego, że wmawiano wszystkim, że jak skończą studia to będą KIMŚ, a po technikum i zawodówce to będą chodniki układać. Tylko to już nie były szalone lata 90-te i kto się teraz śmieje wiadomo, a wielu jeszcze po 30-tce nie może się odkręcić z tego programowania.

robgordon has reacted to this post.
robgordon
Cytat z Szaman data czerwiec 23, 2023, 15:19

Wydaje mi się, ale tak tylko z boku, że obecny trend chciałby wtłoczyć każdy zawód w ramy etatu i pracy od 8 do 16. A grafik i informatyk to jedne z najgorszych przykładów do wtłoczenia w te ramy.

Ale nie chodzi o pracę od 8 do 16, ale o to, że musieli pewnie przez dłuższy czas robić nadgodziny. Graficy czy informatycy mają zwykle zadaniowy czas pracy, więc pewnie pracują w godzinach, które są dla nich najbardziej optymalne. Nie wiem, jak to wygląda w Ameryce, ale w Polsce mimo to obowiązują pewne normy, więc jeśli jest się zatrudnioym w oparciu o umowę o pracę, to nadal obowiązuje osmiogodzinny dzień pracy i czterdziestogodzinny tydzień pracy. Nawet jeśli pracownik jest rozliczany z efektów swojej pracy, to robienie nadgodzin powinno być traktowane jako sytuacja wyjątkowa. Jest różnica między zapieprzaniem 11 godzin dziennie przez siedem dni w tygodniu przez dłuższy czas i okazjonalnymi nadgodzinami pod koniec kwartału. To pierwsze prowadzi do wypalenia zawodowego i jest patologią, to drugie nie.

Temat jest bardzo złożony, ale nie powiedziałbym, że nastawienie pracowników powinno zależeć od zawodu, i graficy czy informatycy powinni być z automatu nastawieni na pracę po godzinach. Myślę, że wiele zależy od rodzaju zatrudnienia. Freelancerzy są w stanie sami sobie zorganizować pracę, ale ktoś, kto jest zatrudniony na etacie, jest w dużym stopniu uzależniony od pracodawcy oraz tego, jakich klientów i projekty pracodawca pozyskuje. Dużo zależy przecież także od życia prywatnego. Ktoś bez rodziny jest zapwne mniej negatywnie nastawiony do nadgodzin, niż ktoś, na kogo w domu czeka gromadka dzieci, itd.

Wydaje mi się, że ciężko pracować nad wielkim projektem ze ścisłym deadlinem, czy też jako informatyk usuwać awarię, albo jako dziennikarz relacjonować zamach terrorystyczny i uniknąć tematu nawet bardzo ciężkich nadgodzin.

Są zawody skazane na taki tryb życia, np kierowca autobusu wie, że pojedzie też w święta. Z kolei urzędnik państwowy niższego szczebla, dajmy na to ktoś z ZUS-u, raczej nie będzie pracował w weekendy.

Smulders potwierdziła w wywiadzie, że ostatnia scena 1 odcinka Invasion nie była zmyłka i w rzeczywistości

Spoiler
Hill nie żyje

Za Kinofilią, sprostuję, bo ja to źle zrozumiałem. Sorry 🙂

"Głównym wskazywanym winowajcą jest producent Phil Lord, niepotrafiący efektywnie zarządzać takimi projektami, dokonujący ciągłych zmian na gotowych, już w pełni wyrenderowanych sekwencjach, które nieustannie diametralnie zmieniał, albo wyrzucał do kosza. Lord nie potrafi podejmować szybkich decyzji, co w efekcie sprawiło, że artyści najpierw siedzieli bezczynnie całymi miesiącami, a później musieli nadrabiać ten stracony czas wielomiesięcznymi, 70-godzinnymi tygodniami ciągłej pracy."

Ciekawe, że to już drugi po Hanie Solo wysokobudżetowy projekt który Lord naznacza chaosem.

Tytuł straszny, ale szczerze mówiąc ja też się nie spodziewałem. Pewnie Kuba się spodziewał, bo miał być w Secret Wars, jak wszystko w naszym życiu łącznie z łysieniem i bólem pleców 🙂

Tymczasem rzekomy opis scen bonusowych z The Marvels:

The Marvels Post-Credits Scene have reportedly leaked from last week's advanced screening
by u/KostisPat257 in marvelstudios

PreviousPage 20 of 98Next