aby założyć posty i tematy.

Newsy filmowe

PreviousPage 128 of 533Next

Kinofilia ma ciekawe informacje o Wesesu

https://www.facebook.com/548513951865584/posts/4581259985257607/

Miałem o tym napisać. Zapowiada się ostro.

Kolejna smutna informacja. Jean-Paul Belmondo miał 88 lat.

Miałem wrzucać. Jedna z ostatnich wielkich legend tamtego okresu kina europejskiego...

Ach, kolejna z legend mojego dzieciństwa i wczesnej młodości. Dożył wspaniałego wieku.
Uwielbiałem obu największych gwiazdorów francuskich tamtych czasów: Jeana Paula oraz Alaina Delona. Byli tak różni, tak różne role grali, a jednocześnie obaj tak wspaniali.

Późno odkryłem, że zdobył sławę jako aktor dramatyczny. Od dzieciństwa kojarzyłem go z komedią, sensacją i przygodą, jeszcze w latach dwutysięcznych jego filmy często gościły w polskiej telewizji. Pamiętam też jak pod koniec lat 90-tych, jego wspólny film z Delonem, pewnie przeciętna komedyjka sensacyjna Dziewczyna dla dwojga, była reklamowana jako duże wydarzenie.

Też we wczesnym dzieciństwie myślałem że Belmondo jest komikiem bo przez kilka sobót puszczali w telewizję komedie z nim. Potem się dziwiłem, że w jakimś filmie był taki poważny.

Cytat z robgordon data Wrzesień 6, 2021, 15:45

Ach, kolejna z legend mojego dzieciństwa i wczesnej młodości. Dożył wspaniałego wieku.
Uwielbiałem obu największych gwiazdorów francuskich tamtych czasów: Jeana Paula oraz Alaina Delona. Byli tak różni, tak różne role grali, a jednocześnie obaj tak wspaniali.

Nie śledziłem jego historii ale mam nadzieję, że Belmondo ostatnich lat nie spędził tak źle jak Delon je zdaje się spędzać bo chociaż Alain człowiekiem to chyba nigdy nie był wyjątkowo przyzwoitym to ilekroć czytam jego wypowiedzi to robi mi się go niesamowicie szkoda. A aktor wybitny. Obaj cudowni w Borsalino.

A co się dzieje z Delonem?

Kolejna dzisiaj smutna informacja. Niestety przedawkowanie w wieku 54 lat.

Marek Pilarski and Mierzwiak have reacted to this post.
Marek PilarskiMierzwiak
Cytat z Szaman data Wrzesień 6, 2021, 15:11

Kinofilia ma ciekawe informacje o Wesesu

https://www.facebook.com/548513951865584/posts/4581259985257607/

Tak sobie pomyślałem, że w takim wypadku cała obsada, którą zobaczyliśmy na posterach gra role drugoplanowe...

Cytat z Szaman data Wrzesień 6, 2021, 20:14

A co się dzieje z Delonem?

Brzmi momentami jak cień człowieka. Raz, że była cała drama związana z jego honorową Złotą Palmą a on sam zaczął odstawiać jakieś absurdalne akcje z deklarowaniem między innymi homofobicznych tez (co jest o tyle zadziwiające, że swego czasu wypowiadał się o środowisku LGBT pozytywnie i był bliskim przyjacielem Viscontiego) a dwa, że wiele wskazuje na to, że żyje sam, dość zapomniany a o życiu wypowiada się w sposób wręcz przepełniony goryczą. "Jedyne z czego jestem dumny w swoim życiu to moja kariera" jest dość wymowne.

Starość to też często zakręt w stronę konserwatyzmu, może coś mu tam w środowisku homo nie pasuje względem dawnych czasów, ale pewnie wychodzi po prostu zgorzknienie. Całe jego życie to podboje za podbojem, więc niestety, została mu pustka. Szkoda, że nie spotkał swojej Annette Bening.

W przypadku Delona pewnie niestety spotkał, ale nie umiał tego docenić...

Ciekawie w tym przypadku wypada Clint Eastwood który na starość dokonuje zwrotu na pełnej, ale w zupełnie odwrotną stronę. Co szanuje!

A Delona też nie chciałem oceniać, jak napisałem na początku - jest mi autentycznie go szkoda i przykro jak czytam o nowych wydarzeniach. Co by nie było, jest legendą i jednym z gigantów kina, jednym z ludzi o najważniejszej i najpiękniejszej karierze artystycznej. Monolog z ostatniego Asterixa dobrze to podkreśla 😉

Wydaje mi się, że Clint już od czasu Bez przebaczenia neguje swoją dawną personę, ale wielu od 30 lat nie potrafi przyjąć tego do wiadomości. Wielu chciałoby być jak on, tymczasem po 60-tce Eastwood zaczął stawiać sprawę inaczej- jeśli chcesz być taki jak ja, popełniasz błąd.

Kuba has reacted to this post.
Kuba

Oczywiście chodzi o ciągnik siodłowy 🙂

Świetnie się w sumie zgrał trailer Cry Macho z wydaniem u nas tej słynnej, nieautoryzowanej biografii Eastwooda. Zacząłem ją czytać (musiałem odłożyć bo obecnie moja kondycja sprawia, że poza fantastyką nie jestem w stanie w nic się wczytać na dłużej) i pierwsze 100 stron to największy najazd na bohatera ksiązki przez autora jaki widziałem. Na pewno skończę przed Macho, co prawda mam juz do tych 100 stron trochę zarzutów, ale jednak odświeżające jest poczytanie o Eastwoodzie poprzez perspektywę kogoś kto chyba wręcz pogardza młodym Clintem.

Przy takim życiu uczuciowym i miękkiej definicji wierności u Clinta, autor ma pewnie sporą pożywkę.

Cytat z Szaman data Wrzesień 7, 2021, 15:51

https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1435249615733936137?s=19

Cast Away 2.

PreviousPage 128 of 533Next